Double Bill: À TRAVERS L’AUTRE / Les Mybalés & 1 ON 1 / Karim Kalonji

Donderdag 21 November 2019, 19:30
img2808_159.jpg

De tweelingzussen Doris en Nathalie Bokongo Nkumu vormen samen Les Mybalés en zijn ondertussen vertrouwde KVS-gezichten. Deze urban danseressen wisselen elegantie en gratie af met momenten van gewelddadige intensiteit. Als tweeling voelen ze zich verbonden door een gedeelde geschiedenis en een vorm van medeplichtigheid. Voor À travers l’autre onderzochten ze de betekenis en symboliek van tweeling-zijn in verschillende culturen. Uit dat onderzoek vloeide een poëtische voorstelling voort, die je meetrekt in het bijzondere universum van de zussen.
‘1 ON 1’ betekent in breakdance-terminologie: één tegen één. Uiteindelijk is een battle vooral een innerlijke strijd. Het is jij tegen jezelf. Je moet jezelf beheersen, jezelf kennen, je twijfel en angsten overwinnen. Dan heb je nooit verloren.
Karim Kalonji is een gevestigde waarde in het breakdance-milieu en liet zich als performer ook opmerken in de KVS-(co)producties Malcolm X en Kuzikiliza. Hij is gefascineerd door wat men in hiphop-taal ‘Old School’ noemt. Maar vooral door het gedrag van diegenen die doorheen de jaren een frustratie hebben opgebouwd. Het fenomeen bestaat overal: pioniers die jaloers zijn en anderen niets gunnen. ‘Vroeger was alles beter!’ Old School versus New School: net een vader-zoon relatie. 1 ON 1 is een meertalige monoloog vol humor. Karim Kalonji neemt je mee op een persoonlijke reis doorheen de hiphopcultuur van de jaren '80 en '90, met gebruik van sampling.

kvs

Locatie KVS
Lakensestraat 146
Brussel
1000
België
http://www.kvs.be