Muziekagenda

Agenda 17 - 23 Juni 2018

Zondag 17 Juni

zondag17.06
Nederland, Amsterdam - Muziekgebouw aan 't IJ - Muziek
Kronos sessions met Trio da Kali
Zondag 17 Juni 2018 13:00

De drie leden van het Trio Da Kali vertegenwoordigen de Mandécultuur uit het zuiden van Mali. Hawa Kassé Mady Diabaté is de zangeres van het trio, Lassana Diabaté bespeelt de balafoon, een West-Afrikaans slaginstrument, en Bassekou Kouyaté is bespeler van de ngoni, een West-Afrikaans melodisch snaarinstrument. Doel van de musici is een hedendaagse draai geven aan oud en veronachtzaamd repertoire. Trio Da Kali werd oorspronkelijk opgericht, in 2014, om een project met het Kronos Quartet te bewerkstellingen. David Harrington, primarius van het kwartet, beschrijft hun samenwerking als een van de mooiste die het kwartet in veertig jaar had.

Een hele dag neemt het wereldvermaarde Kronos Quartet het Muziekgebouw en het Bimhuis over. Dompel u onder in dit minifestival met concerten, films, openbare masterclasses en heel veel muziek van Kronos en vrienden. Met deze dag laat Kronos zien een van de meest nieuwsgierige en reislustige strijkkwartetten ter wereld te zijn. Naast het Malinese Trio Da Kali staan ook de Amerikaanse multi-instrumentalist Jherek Bischoff, de Vietnamees-Amerikaanse muzikante Vân-Ánh Võ en de Iraanse zangeres Mahsa Vahdat op het podium, zowel op eigen titel als met Kronos. Daarnaast speelt het Nederlandse Ragazze Quartet zijn favoriete Kronosklassiekers en duiken ook de saxofonisten van het Ebonit Quartet op. Zie verrassende samenwerkingen, maak kennis met jonge talentvolle strijkkwartetten en ontdek nieuwe muziek van over de hele wereld.

Meer informatie

Woensdag 20 Juni

woensdag20.06
Nederland, Rotterdam - Theater Walhalla - Muziek
India meets Africa - Derek Gripper & Niti Ranjan Biswas
Woensdag 20 Juni 2018 20:30

Twee virtuozen, Derek Gripper (Zuid Afrika) en Niti Ranjan Biswas (Bangladesh), beide klassiek geschoold en beide op zoek naar de buitengrenzen van de gevestigde klassieke stijlen, troffen elkaar in Brussel en besloten om hun muzikale vocabulaire nóg verder uit te breiden door hun wederzijdse ervaringen in wereldmuziek, jazz, klassiek en pop uit te wisselen. Dat Niti en Derek elkaar hebben gevonden lijkt haast geen toeval gezien het brede scala aan muzikale stromingen dat zij beheersen.

Meer informatie

Vrijdag 22 Juni

vrijdag22.06
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Muziek
Richard Bona Group
Vrijdag 22 Juni 2018 20:30

Richard Bona komt terug naar LantarenVenster! De topbassist is een van Afrika’s meest veelzijdige muzikanten. Hij staat te boek als zanger en bassist, maar geef hem een willekeurig ander instrument in handen en hij zal het kunnen bespelen.

Meer info bij Lantaren Venster

vrijdag22.06
NL, Amsterdam - Club Dauphine - Muziek
Jeremy Olivier in Club Dauphine
Vrijdag 22 Juni 2018 21:00

De Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Jeremy Olivier gaat het materiaal van zijn tweede album ‘Changing World’ tot leven brengen met twee topmuzikanten: Grammy Award winnaar Will Calhoun van de band Living Colour verzorgt de drums en Shaun Johannes speelt basgitaar, zoals hij dat al vijftien jaar doet in Jeremy’s band. Wie een muzikale mix tussen Maroon 5, John Mayer en Paul Simon’s ‘Graceland’ album wil horen, raden we aan om op vrijdag 22 juni naar club Dauphine te komen voor wat een bijzonder dinerconcert belooft te worden.

Meer info

Zaterdag 23 Juni

zaterdag23.06
Nederland, Utrecht - Ekko, Poppodium - Muziek
Togo All Stars
Zaterdag 23 Juni 2018 20:30

Ze komen uit Lomé, de hoofdstad van Togo. Middenin het gebied waar de West-Afrikaanse muziek ontbolsterde en grote successen vierde: de highlife uit Accra, het Orchestre Polyrythmo uit Cotonou, de legendarische Fela Kuti en zijn afrobeat uit Lagos. In deze omgeving creëerden de Togo All Stars hun opwindende, eigen stijl, een stijl waarin voodoo een grote rol speelt. Ze komen in vol ornaat, geleid door een frontzanger en frontzangeres, met veel blazers en percussie én hun debuutplaat dus. Het is jazz, het is pop, afrobeat, highlife, funk en ook voodoo. Vorig jaar werd hun eerste buitenlandse tour afgelast, vanwege de politieke onrust in Togo. We zijn erg blij dat ze nu dan alsnog hun opwachting kunnen maken in Nederland.

Meer info