In verband met de uitbraak van COVID-19 zijn veel van de activiteiten die in deze agenda vermeld staan uitgesteld of afgelast. Raadpleeg de website van de organisator voor meer informatie.

Zaterdag 01 Februari 2020

zaterdag01.02
NL, Leiden - De X - Muziek
Nahawa Doumbia - Fantastische Wassoulou-muziek uit Mali
Zaterdag 01 Februari 2020 21:00

Het langverwachte nieuwe album van Nahawa Doumbia laat nog op zich wachten, dus om die tijd wat te verkorten bracht het label Awesome Tapes From Africa (ATFA) in september 2019 haar eerste plaat, La Grande Cantatrice Malienne Vol 1, uit 1981 uit. Een plaat die later het begin bleek van een lange en succesvolle carrière. Ter ere hiervan speelt Nahawa Doumbia een selectief aantal akoestische concerten in trio-vorm, en De X is verguld dat zij ook Leiden aandoet. Nahawa Doumbia is een van de populairste zangeressen in de Wassoulou-regio van Mali, waar ook Oumou Sangaré vandaan komt. Ze spreekt de jongere generatie aan door haar teksten over liefde, vrouwenrechten en de positie van Afrikaanse vluchtelingen in Frankrijk. Hoewel Nahawa Doumbia niet uit een familie van jeli’s (griots: de kaste die muziek maakt) stamt, voorspelde haar moeder voordat ze stierf dat haar dochter zangeres zou worden. Hoewel Nahawa’s familie alles in het werk stelde om dat te voorkomen, zelfs met magie, heeft dat niet geholpen.

dex

van wo22.01
t/m zo02.02
Nederland, Rotterdam - Rotterdam - Film
Afrikaanse films op IFFR 2020

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is er weer, alweer de 49e editie, met ook nu enkele films uit en over Afrika. Ook dit jaar weer veel films over Afrika, die elders zijn gemaakt. Een paar tips: Air Conditioner - Op mysterieuze wijze beginnen op een dag de airconditioners in de Angolese hoofdstad Luanda van de gebouwen af te vallen. Atlantique - De Frans-Senegalese Mati Diop werd als eerste zwarte vrouwelijke filmmaker geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes, met een prachtige variatie op Homerus’ Odyssee. Kmêdeus - Het intrigerende verhaal van een excentrieke zwerver die een tijd geleden leefde op het Kaapverdische eiland São Vicente. Moffie (ZA) - Moffie is een homohatend, Afrikaans scheldwoord dat door sommige mannen maar al te graag in de mond wordt genomen. Mosquito - Openingsfilm IFFR 2020: Dromend van grote avonturen heeft de zeventienjarige Zacarias zich aangemeld bij het Portugese leger. Zo belandt hij in 1917 na een lange bootreis in Mozambique, waar hij de Portugese kolonie moet veiligstellen tegen een Duitse troepenmacht. Tapi! - een korte documentaire over een vormend moment in het leven van de Keniaanse rituele genezer Jackson. Resurrection - Weduwe Mantoa (80) bereidt zich in haar dorp in Lesotho voor op haar einde door alvast haar uitvaart te regelen en afscheid te nemen van wereldse zaken. You Will Die at Twenty - Dit bijzondere coming of age-verhaal is de achtste speelfilm ooit in Soedan gemaakt.

iffr