Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Donderdag 16 December 2021

van za20.11
t/m vr31.12
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Remy Jungerman - Behind the Forest

Het Stedelijk Museum presenteert vanaf 20 november Remy Jungerman. Behind the Forest, met werk van de afgelopen vijftien jaar en nieuw werk dat speciaal is gemaakt voor de tentoonstelling. In Jungermans sculpturen, installaties, panelen, collages en zeefdrukken beweegt hij zich tussen de Marron-cultuur in Suriname, de Afrikaanse Diaspora en het 20ste-eeuws modernisme. Hij zoekt naar een autonome beeldtaal door abstracte geometrische patronen uit verschillende culturen met elkaar in gesprek te laten gaan. Remy Jungerman (1959) is geboren in Moengo, Suriname, en woont en werkt in Nederland en de Verenigde Staten. Hij volgde een opleiding aan de Academie voor Hogere Kunst- en Cultuuronderwijs in Paramaribo en verhuisde in 1990 naar Amsterdam om een vervolgstudie te doen aan de Rietveld Academie. Jungermans moeder was van Afrikaanse origine, zijn vader van Europese afkomst. Toen zijn vader in 2005 overleed ging hij terug naar Suriname voor de begrafenis. Ook bezocht hij het familiealtaar van zijn moeder en nam deel aan rituelen behorend bij de voorouderverering. Zijn moeder stamt af van de Bakabusi (‘de mensen achter het bos’) ook bekend als de Brooskampers, die onder leiding van graman (opperhoofd) Broos ontsnapten aan de slavernij van de Nederlandse plantages en een eigen gemeenschap in de Surinaamse regenwouden stichtten. Besef van zijn schatplichtigheid aan de cultuur van de Marrons leidde tot Jungermans beslissing om daaraan voortaan uitdrukking te geven in zijn werk. De tentoonstellingstitel Behind the Forest is een directe verwijzing naar de Bakabusi mensen. Vanuit de cultuur van de Marrons smeedt hij relaties met het modernisme, waarvoor de geometrische patronen van traditionele textielvormen een unieke mogelijkheid bieden.

stedelijkmuseum

van zo28.11
t/m vr28.01
NL, Hilversum - Afropolitan Luxury - Tentoonstelling
Emergence in nieuwe Afrikaanse kunst galerie

5 opkomende hedendaagse kunstenaars uit de Democratische Republiek Congo (DRC) te Kinshasa in de expositie EMERGENCE. De kunstenaars zijn Jonathan Zengwa, Lisa Mbumba, Arnold Oleko, Emmanuel Gesalo en Jonathan Zatu. De tentoonstelling is gecureerd door mij, juriste Tsehai Aarten, de Ethiopisch-Nederlandse oprichter van Afropolitan Luxury. De kunstenaars presenteren een Congo rijk aan levendigheid en kleur, bezoedeld door politiek en strijd, maar altijd vol optimisme en trots. Tsehai informeert daarnaast de bezoekers over de akelige historische waarheden over hoe Congo van hun kunst is leeggeroofd door het Westen en hoe de grote internationale musea zoals “Tate Modern" in Londen is gefinancierd over de rug van Congo; door de uitbuiting van plantagearbeiders door het half-Nederlandse bedrijf Unilever. AFROPOLITAN LUXURY wil toonaangevend en kritisch zijn, de kunstenaars en hun werk als luxe merk promoten en in de markt zetten en ver uit de buurt blijven van de stereotiepe wereldwinkelsfeer dat nog te vaak rond Afrika heen hangt. Afrikaanse kunstenaars hoeven gelukkig niet langer te wachten tot ze “ontdekt’ worden door witte kunstkenners om op internationaal vlak waarde te creëren. Er is een groeiend aantal Afrikanen in de diaspora die Afrikaanse hedendaagse kunst naar Europa halen en vanuit diepe overtuiging de werken zodanig in de markt zetten dat een steeds groter publiek bereid is om goed te betalen voor Afrikaanse hedendaagse opkomende kunst. De galerie zal in de toekomst ook Afrikaanse modemerken en interieur merken presenteren. De galerie is open op maandag, dinsdag, zaterdag en zondag of op afspraak.

website in ontwikkeling

van do02.12
t/m wo05.01
, - various locations - Film
Small Country: an African Childhood

De tienjarige Gabriël leeft samen met zijn ouders, vrienden en kleine zusjes een relatief zorgeloos leven in een luxe expatwijk in Burundi, die hij liefkozend zijn ‘kleine land’ noemt. Dit zorgeloze leventje verandert rigoureus als in 1993 de spanningen in buurland Rwanda hoog oplopen tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Als de spanningen overslaan naar Burundi, staat het land volledig op zijn kop. En daarmee ook het leven van Gabriël.  Small Country: an African Childhood is een verfilming van de gelijknamige bestseller van Gaël Faye, die het boek schreef naar aanleiding van zijn eigen jeugdervaringen. De Rwandese genocide is een schrijnend hoofdstuk in de moderne geschiedenis, dat in deze film verteld wordt door de ogen van een onschuldig kind dat hier voor de rest van zijn leven door getekend zal worden.

rialto filmhuisdenhaag  filmladder

donderdag16.12
, - various locations - Film
Gogo

Documentaire over Priscilla Sitieni, ook bekend als Gogo, die in het hart woont van de Rift Valley, Noordwest-Kenia. Ze is 94 jaar oud en de oudste basisschoolleerling. Dit schooljaar zal anders zijn dan anders in het dorp. Nu ze in het laatste jaar op de basisschool zit wil Gogo namelijk het doel van haar leven bereiken: haar diploma halen. Aangemoedigd door Myriam, Tracy, haar 54 achterkleinkinderen en de hele school, rijst de vraag: zal deze oudste leerling ook de oudste afgestudeerde worden? In een wereld waarin meisjesonderwijs nog steeds een grote uitdaging is, volgen we deze bijzondere Keniaanse vrouw, die alles op alles zet om haar droom te vervullen, onbegrensd door haar leeftijd.

filmladder