Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Zondag 25 Juli 2021

van za24.07
t/m zo15.08
NL, Nijmegen - Paraplufabriek - Tentoonstelling
Tentoonstelling Ethiopische iconen (Expositie)

Als de situatie rond covid-19 het toelaat, zal het IVOC van 24 juli tot en met 15 augustus een tentoonstelling organiseren in de Paraplufabriek in Nijmegen. Er zal een selectie van interessante Ethiopische iconen en objecten te zien zijn. Met deze tentoonstelling nemen we u mee op reis door de collectie van het IVOC aan de hand van verschillende thema’s. De iconen brengen Bijbelse verhalen tot leven en tonen het religieuze leven in Ethiopië, met rituelen en processies op bijzondere feestdagen. Ook worden dagelijkse taferelen in beeld gebracht, zoals de handarbeid van vrouwen of de jacht op wilde dieren door mannen. Er zitten seriematige werken bij, maar ook echte topstukken. We hopen dat bezoekers door deze tentoonstelling een beter beeld krijgt van de rijke christelijke cultuur in de Hoorn van Afrika, maar natuurlijk willen we u ook laten genieten van de esthetiek van de schilderingen. De aanleiding voor deze tentoonstelling wordt gevormd door het recente onderzoek van Loes van Beuningen en Ayla Kivits naar de collectie van zo’n 500 Ethiopische objecten die in 2004 geschonken zijn aan het IVOC door het Nijmeegs Volkenkundig Museum. Deze objecten komen uit het legaat van A.M. Heidt, die in de jaren zeventig door Ethiopië gereisd heeft en geïnteresseerd was in de orthodox-christelijke cultuur in het land, oftewel de Tewahedokerk.

meerinfo

van do08.07
t/m wo18.08
Nederland, - Nederland - Film
Night of the Kings (Ivoorkust)

Imagine Filmdistributie brengt Night of the Kings op 8 juli uit in de bioscopen. De meeslepende speelfilm van Philippe Lacôte, gevangenisdrama en poëtische vertelling met zang en dans ineen, werd al op vele internationale festivals bekroond. Een jongeman (Koné Bakary) wordt naar La Maca verbannen, een gevangenis diep in het Ivoriaanse woud. Volgens traditie moet hij bij de eerste maansverduistering als nieuweling een nacht lang de andere gevangenen vermaken met een verhaal. Wanneer ze niet tot zonsopgang aan zijn lippen hangen, moet hij het bekopen met de dood. Nerveus begint hij aan het verhaal van de legendarische bandiet Zama King. De Ivoriaanse filmmaker Philippe Lacôte (Run) heeft een achtergrond in radio- en hoorspelen, dus hij kent de waarde van een goed verteld verhaal. In zijn tweede speelfilm Night of the Kings – bekroond op vele internationale festivals – speelt hij dan ook op inventieve manieren met de kunst van het oreren. In La Maca is dat geen eenrichtingsverkeer, maar een spannend samenspel tussen verteller en luisteraars dat dans, gevecht, zang, poëzie en proza combineert.

filmladder meerinfo

 

van za10.07
t/m zo12.09
NL, Schiedam - OpenArtExchange - Tentoonstelling
The unexpected universe - Sanda Amadou (Benin)

Solotentoonstelling ‘The unexpected universe’ met schilderijen en collages van Sanda Amadou (Benin). De tentoonstelling wordt zaterdag 11 sep. feestelijk afgesloten met een hapje en een drankje tijdens uw bezoek. The unexpected universe is een grotendeels zwart-witte wereld met een zweem van kleur, ergens tussen realiteit en fantasie. Met zijn unieke semi-abstracte beeldtaal, herinterpreteert Amadou het nomadische Fulani universum en brengt dit tot leven. Een droomwereld gevormd door verschillende verstrengelde en soms overlappende elementen (touwen, lianen, knopen, bladeren, cirkels en andere patronen uit de oeroude Fulani tattoes), verhalend over humanisme, weerstand, vasthoudendheid, veerkracht, moed, vrijheid en nog wat andere observaties. Zijn werken lijken te gehoorzamen aan een rigoureuze geometrie en vormen complexe architecturen, die tegelijkertijd speels en verrassend fragiel zijn. Lijnen, cirkels, driehoeken en vierhoeken, semi-wiskundige figuren die nooit perfect zijn, verbinden Fulani-symbolen van het natuurlijke leven met touwen aan de basis. Zijn beelden resulteren in denkbeeldige vormen en groteske figuren die een haveloze kwetsbaarheid laten zien, etherisch en altijd in beweging. Ze laten de toeschouwer een glimp opvangen van een onwerkelijke essentie. Amadou wordt zowel in eigen land als internationaal erkend. Hij heeft door de jaren heen deelgenomen aan vele solo- en collectieve tentoonstellingen, onder meer in Benin Republic, Ghana, Nigeria, Zuid-Afrika, Senegal, Dubai, Duitsland, Nederland en de VS (San Francisco, New York) en was te zien op grote internationale kunsttentoonstellingen en beurzen zoals World Art Dubai en op ARTX Lagos (Nigeria), en is later dit jaar te zien op AKAA Paris.”

meer info