Senegalese saus verovert West-Afrika en Nederland
Yassa met vis |
||
Oorspronkelijk is yassa een Senegalese saus, bestaande uit uien, piment en olie. Maar niet alleen daar wordt de saus gegeten, ook in veel aangrenzende landen is yassa een veelgegeten gerecht. In het volgende recept is yassa niet het belangrijkste ingrediënt van de maaltijd, maar zeker niet te verwaarlozen.
De ingrediënten Alles is in principe overal verkrijgbaar.
De vis die gegeten wordt halen we op de markt. De Nederlandse naam is niet helemaal duidelijk, maar in het Frans heet hij dorade. De grootte van de vis is uiteraard afhankelijk van het aantal eters. Van dit gerecht is ook een variant met kip; het recept hiervan volgt hierna. Aan te raden is de vis op de markt te laten ontschubben; als je het thuis doet vindt je de schubben weken later nog terug in de vloerbedekking. Verder moet de vis |
heel blijven, dat wil zeggen, niet gefileerd. Het oogt namelijk leuker als de vis nog intact is. Thuis hoeft er eigenlijk weinig meer te gebeuren dan de garnituur aanbrengen. De dorade wordt gevuld met tomaten, citroen, uien en piment met daarbij uiteraard nog andere smaakmakers als zout en peper. Na dit alles kan de vis in de oven.
De saus wordt bereid door de ui in ringen te snijden. Met redelijk veel olie wordt de saus nu op het vuur gezet, maar zorg ervoor dat de uien niet bruin worden. Citroensap en piment worden vervolgens toegevoegd. Als de saus klaar is, kan het totale gerecht worden geserveerd, waarbij meestal witte rijst wordt gegeten. Voor de onverschrokkenen onder ons staat er natuurlijk altijd een potje extra piment klaar. Yassa met kip De kipvariant is eigenlijk niet veel anders dan de visvariant. De kip wordt in handzame stukjes verdeeld en die worden vervolgens gemarineerd. Samen met de yassa moet het geheel ongeveer twee uur op het vuur gaan staan pruttelen. Smakelijk eten! A.Y. |