Zaterdag 17 November 2018

van do13.09
t/m wo28.11
Nederland, - Nederland - Film
I Am Not a Witch

Regie: Rungano Nyoni, Verenigd Koninkrijk/Zambia, 93 min. Na een incident in haar dorp wordt de 9-jarige Zambiaanse Shula beschuldigd van hekserij. Tijdens de korte rechtszaak wordt ze schuldig bevonden en verbannen naar een heksenkolonie. Haar nieuwe leven bestaat uit werken op het land met de andere heksen en als een attractie te worden bekeken door toeristen. Shula's lot lijkt te verbeteren als meneer Banda zich over haar ontfermt om 'samen zaken te doen' en de publiciteit met haar opzoekt. Terwijl haar leven besloten lijkt, staat het jonge meisje voor de keuze: haar lot als heks accepteren of het risico nemen en voor vrijheid kiezen.

rialto lantarenvenster filmhuisdenhaag filmladder

van wo14.11
t/m zo25.11
, - - Film
IDFA 2018
Het programma van het 31ste International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA 2018) is bekend. Ook dit jaar weer redelijk veel documentaires over Afrika, maar heel weinig uit Afrika zelf.

Een selectie uit / over Afrika: Accused no. 2: Walter Sisulu (Zuid-Afrika) - The Ambassadorś Wife (Burkina Faso) - Bye Bye Afrikca (Tsjaad) - Everything Must Fall (Zuid-Afrika) - Ralway Men (Tunesië) - Sakawa (Ghana) - Scenes from a dry City (Zuid-Afrika) - The Sounds of Masks (Zuid-Afrika) - The State Against Mandela and Others (Zuid-Afrika) - Survivors (Sierra-Leone) - Tatsuniya (Nigera)

idfa2018

van za17.11
t/m za24.11
Nederland, Amsterdam - Amsterdam - Filmmandela100
The State Against Mandela & The Others - voorpremiere @ IDFA

Vanaf 6 december draait 'The State Against Mandela & The Others' in de bioscopen, maar van 17 t/m 24 november reeds tijdens het IDFA in Amsterdam

In 2018 is het honderd geleden dat Nelson Mandela werd geboren en vijf jaar sinds zijn overlijden. Tijdens het historische Rivoniaproces in 1963 en 1964 was hij een van de belangrijkste figuren. Maar naast hem stonden nog acht mannen die, net als Mandela, op het punt stonden om veroordeeld te worden tot de doodstraf. Allen streden ze voor hetzelfde doel: het einde van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Aan de hand van recent herontdekte geluidsarchieven en gestileerde animaties keren we terug naar de rechtszaal, afgewisseld met interviews met onder andere Winnie Mandela en de overlevende aangeklaagden. Zo leren we de mannen kennen die naast Mandela in de verdachtenbank stonden. De film van Nicolas Champeaux en Gilles Porte laat zien hoe deze strijders de rechtszaak, die gericht was op het uitroeien van de anti-Apartheidsbeweging, wisten om te draaien in een historische aanklacht tegen onderdrukking.

idfa  meer informatie

van wo14.11
t/m zo25.11
Nederland, Amsterdam - Amsterdam - Film
IDFA 2018 - Interessante Doc Talks
Het programma van het 31ste International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA 2018) is bekend. Ook dit jaar weer redelijk veel documentaires over Afrika, maar heel weinig uit Afrika zelf.
Dit jaar drie interessante DOC Talks: Bye Bye Africa; Everything Must Fall; The State Against Mandela and Others

idfadoctalks2018