De Africaserver heeft in de loop der jaren diverse projecten (mede) ontwikkeld en gebouwd.

Hieronder zie je deze projecten opgesomd met een korte beschrijving.

15. mei 2014

Op deze website en het bijbehorende lesmateriaal wordt het spoor gevolgd van muziek en dans tijdens de transatlantische slavenhandel. Een spoor dat loopt van Nederland via Angola en Brazilië en weer terug. DoReMixMax is een initiatief van antropoloog, filmmaker en muzikant Miranda van der Spek, uitgevoerd door Stichting CineMusica in samenwerking met de Africaserver.

www.doremixmax.org

05. december 2013

Het initiatief 'Samen door Mandela' organiseerde een groot eerbetoon aan Nelson Mandela op de dag van zijn begrafenis. In samenwerking met ZAM verzorgde het team van de Africaserver de website.

05. januari 2009

Redactioneel samenwerkingsverband met ZAM. Actief tussen 2009 en 2017. De Africaserver verzorgde de agenda en de techniek.

21. maart 2002

Om bij de belevingswereld van leerlingen in het Voortgezet Onderwijs aan te sluiten hebben we voor het vak Wereldoriëntatie 'Urban Culture' gemaakt, een portal naar Afrikaanse Rap en HipHop, waarin vertaalde songteksten en opdrachten zijn verwerkt.

21. december 2001

Deze site bestaat uit drie delen. Ten eerste 'De reis van Het Vergenoegen'; aan de hand van het scheepsjournaal is de reis van dit slavenschip te volgen. Vervolgens 'Gambia en de Slavenhandel'; zeven Gambiaanse schoolkinderen gaan op een tiendaagse trip over de Gambiarivier om er achter te komen dat Afrikaanse koningen een stevige partij meegedaan hebben in de slavenhandel. En als laatste 'Suriname/Curaçao' waarin oude bewoners vertellen over de slaventijd.

www.africaserver.nl/slavernij/

21. februari 2001

Na samen met de Africaserver diverse virtuele tentoonstellingen te hebben gemaakt over Afrikaanse kunstenaars en kunstenaarsgroepen was een logisch vervolg de oprichting van het Virtual Museum for Contemporary African Art. Het is een podium geworden waarop Afrikaanse kunstenaars zich kunnen presenteren aan de rest van de wereld. Een aantal heeft hierdoor zijn weg naar een internationaal publiek gevonden.

www.vmcaa.nl

15. december 2000

De virtuele tentoonstelling Bongotoons toont werk van elf vooraanstaande Tanzaniaanse cartoonisten: meer dan 200 cartoons in een vormgeving in de stijl van de populaire tabloid-kranten. Bijzonder onderdeel van de site is de galerie met geanimeerde cartoons. Ook wordt de geschiedenis geschetst van cartoons en strips in Tanzania en zijn biografieën van de tekenaars beschikbaar.

www.vmcaa.nl/bongotoons/

13. september 1999

Virtuele tentoonstelling en verkoopcatalogus van de spraakmakende kunstwerken van Nucleo de Arte uit Maputo, Mozambique. Na de eerste virtuele expositie in 1999 zijn de kunstwerken de hele wereld overgegaan. De artiesten genieten inmiddels wereldfaam.

www.designserver.nl/nucleo2/

15. februari 1999

Africa Television, het leuke van tv, oftewel Afracam. Een initiatief van de Evert Vermeer Stichting. Afracam was in Amsterdam te zien op de lokale televisie. Wij zetten het op internet, toen nog experimenteel.

05. februari 1999

Op basis van de collectie 'Wit over Zwart' is een virtuele tentoonstelling gebouwd waarin de geschiedenis van de beeldvorming over Afrika getoond wordt. WoZoW is veel in het onderwijs gebruikt.

www.africaserver.nl/wozow/

23. december 1997

De plek op de Africaserver waar informatie werd gegeven over Afrikaanse muziek en dans. Het kwam voort uit de Nieuwsbrief van Afrika-Stichting de Baobab en Stichting de Afrika Centrale die in de jaren 90 in papieren vorm verscheen en later op de Africaserver voortgezet werd.

www.africaserver.nl/muziekdans/

10. november 1997

De Africaserver maakte diverse virtuele tentoonstellingen over Afrikaanse kunstenaars en kunstenaarsgroepen. Uit Noord, Zuid, Oost en West Afrika. Schilderijen, beelden, fotografie, 'internet-installaties'. Dit waren de voorlopers van het VMCAA.

www.africaserver.nl/virtual/

23. oktober 1997

Het Housing Generator project was een initiatief voor de vernieuwing van de Zuid-Afrikaanse steden en leefomgeving. Het project richtte zich op urbanisatie en goedkope woningbouw. Wij maakten van de inzendingen en prijswinnaars een online presentatie. De opening van de tentoonstelling met winnende ontwerpen in Johannesburg was ook de eerste presentatie van de Africaserver aan de wereld.

www.africaserver.nl/hg/