Actuele agenda

van vr02.11
t/m do31.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition 'La ville africaine'

This exhibition coincides with the conference The Future of the African City that will be organized in cooperation with African Architecture Matters on 24 January 2019.  In this collective exhibition three artists participate: Cindy van der Aa, Sapin Makengele and Moke-fils (Jean-Marie Mosengo). They show paintings inspired on the African city. The exhibition will be shown from 2 November 2018 till 31 January 2019 in the library (ground floor) and the corridors (3rd floor) of the African Studies Centre Leiden, Pieter de la Court building. Pieter de la Courtgebouw: Library (ground floor) and Research department (3rd floor)

ascleiden

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van di08.01
t/m di29.01
Nederland, - Nederland - Film
Movies that Matter on Tour: Styx

In januari draait de aangrijpende speelfilm STYX in verschillende filmtheaters in Nederland als onderdeel van Movies that Matter On Tour. De film gaat over de veertigjarige Duitse Rike. Ze is een succesvolle dokter op de eerste hulp en haar baan eist veel van haar. Daarom besluit ze haar lang gekoesterde droom te realiseren: in haar eentje de lange zeiltocht maken van Gibraltar naar het kleine, tropische eiland Ascension. Haar droomvakantie wordt echter abrupt onderbroken als ze midden op zee een zinkende vissersboot met honderden vluchtelingen tegenkomt. Terwijl hulp van de kustwacht uitblijft, staat Rike voor een levensbepalende keuze: helpen of afwachten? Na afloop van de film vindt er een nagesprek plaats.

moviesthatmatter oneworld

van ma21.01
t/m di22.01
Nederland, Amsterdam - Brakke Grond - Dans en theater
Pitcho Womba Konga / KVS - Kuzikiliza
Maandag 21 Januari 2019 20:30
t/m Dinsdag 22 Januari 2019

Kuzikiliza – “zich laten horen” in het Swahili – is een meertalige, interdisciplinaire voorstelling die communicatie en haar mechanismes doet wankelen. Het vertrekpunt van Pitcho Womba Konga was de toespraak van Patrice Lumumba bij de onafhankelijkheid van Congo op 13 juni 1960 – een speech die tot op vandaag actueel is. Pitcho Womba Konga, bedenker en maker van Kuzikiliza wordt op het podium bijgestaan door Joost Maaskant en Karim Kalonji. Samen proberen ze hun publiek te overtuigen van de noodzaak van hun boodschap. Een boodschap die in een tijd van verdeeldheid en angst gevoelig is voor verschillende interpretaties en conclusies. Een boodschap die gedeeltelijk en/of misschien zelfs opzettelijk verborgen werd gehouden in de (Belgische) geschiedenislessen. In tijden waarin het woord dekoloniseren een noodzakelijk begrip is geworden, fileert Pitcho Womba Konga fileert het koloniale verleden van België.

brakkegrond

van do24.01
t/m vr25.01
Nederland, Leiden - ASC - Evenement
Conference: The Future of the African City

This conference will be organized in cooperation with African Architecture Matters. African cities are growing fast. According to the Global Cities Institute, cities like Dar es Salaam, Kinshasa and Lagos are expected to have over 80 million inhabitants at the end of this century. Even though urbanization is not a new phenomenon, it is becoming increasingly clear that today’s African cities are not equipped to deal with this fast growth. Existing infrastructure is reaching its limits and the unchecked growth of informal settlements is causing problems in the field of governance, health and safety. On the other hand, urbanization can make service delivery more accessible and efficient and many people manage to find or create jobs (in the informal sector) in the city. More information and updates on the speakers and the programme: see the ASCL-website. The maximum capacity of this event has been reached. Please send an email to m.a.de.leeuw@asc.leidenuniv.nl if you wish to be on the waiting list. You will receive an email if a space opens up.

ascleiden

 

donderdag24.01
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Film
Forgiveness - speelfilm
Donderdag 24 Januari 2019 19:30

De blanke oud-politieman Tertius Coetzee (Arnold Vosloo) kampt met schuldgevoelens over geweldsmisdrijven uit zijn dienstverleden.
Vrijgesproken door de waarheidscommissie maar innerlijk verscheurd, gaat Coetzee op zoek naar vergeving voor de moord op de zwarte activist Daniel Grootboom. Hij reist af naar het vissersdorpje Paternoster en zoekt toenadering tot de familie van zijn slachtoffer.  (ZA/Fr, 2015, 108 min, Eng ondertiteld)  regie: Oliver Hermanus (van 'Skoonheid')  Met: Crystal-Donna Roberts, Nicolas Duvauchelle en Darren Kelfkens. Aanmelden: evenementen@zuidafrikahuis.nl Toegang: € 7.50 Zaal open: 19.00 uur

zuidafrikahuis

vrijdag25.01
Nederland, Amsterdam - Agnietenkapel (Universiteit van Amsterdam) - Lezing en debat
promotie: Beveiligingspraktijken in Nairobi
Vrijdag 25 Januari 2019 12:00

Na de terroristische aanslag op Nairobi’s Westgate Mall in september 2013 zag de Keniaanse beveiligingssector een toenemende vraag naar zowel particulier beveiligingspersoneel als beveiligingstechnologie. Particuliere beveiligingsorganisaties en bewoners werden gemobiliseerd in de beveiliging van commerciële en woongebieden. De publiek-private samenwerking in het organiseren van beveiliging zet het gangbare idee op losse schroeven dat de staat een monopolie heeft op het zorgdragen voor de veiligheid van haar burgers. Francesco Colona kijkt hoe mensen en technologie in Nairobi worden ingezet in verschillende beveiligingspraktijken en hoe zij zo bijdragen aan de totstandkoming vorming van de staat en van politieke subjecten. Dhr. F. Colona: Enacting the State through Security Assemblages. Materiality, Technology and Political Subjectification in Nairobi. Promotor is prof. dr. R.K. Jaffe. Copromotor is dr. T.G. Diphoorn.

uva

vrijdag25.01
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
J.S. Ondara (singer-songwriter uit Kenia)
Vrijdag 25 Januari 2019 19:30

J.S. Ondara is opgegroeid in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Hij maakt al zo lang als hij zich kan herinneren zijn eigen muziek, geïnspireerd op Amerikaanse songwriters. Voor zijn carrière verhuisde hij naar de Verenigde Staten. Zijn keuze voor Minneapolis was snel gemaakt: Dat is de stad waar zijn grote idool Bob Dylan vandaan komt. In Minneapolis maakt J.S. Ondara al snel naam met betoverend sterke folk-rock liedjes. Hij zingt over wat hij ziet, voelt en meemaakt op een plek die zó anders is dan zijn thuis. Debuutalbum 'Tales of America' is dan ook J.S. Ondara's unieke weergave van the American Dream.

paradiso

vrijdag25.01
Nederland, Zaandam - Podium de Flux - Muziek
The LDE Tribute Band - A Tribute to Lucky Dube
Vrijdag 25 Januari 2019 21:30

Het begon in 2013 toen Joey Jermain Martina en Faisal Bass elkaar ontmoetten. Later gingen zij met Ige Arc En Ciel op tour, waar de basis van The Lucky Dube Experience Band werd gelegd. Joey werd in het begin van 2018 benaderd door de manager van Lucky Dube's originele band om met hen te touren als ze naar Europa komen. Voor hen was dit hét moment om de liefde voor Lucky Dube te doen heropleven. De band is een familie die de liefde voor Lucky Dube's muziek deelt, en voor velen van hen is Lucky de reden dat zij zelf muziek bespelen. The Lucky Dube Experience Band wil zijn muziek eren en de krachtige boodschappen die hij de wereld achterliet verspreiden.
De band bestaat uit: Lead Vocals: Fabian Fare; Backing vocals: Shirly Spoor & Marisse Barboza Varela Drums: Ige Arc en Siel; Percussie: Bjorn a.k.a Binghi Nyah; Bass: Faisal Bass; Gitaar: Shiker; Keys: M.O.K; Keys: Joey Jermain Martina

podiumdeflux

van za26.01
t/m zo31.03
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Kris Berry is een Curaçaose zangeres en songwriter. In 2011 werd ze door Radio 6 uitgeroepen tot hét Soul & Jazz talent en stond ze op het North Sea Jazz Festival.De Ethiopische zangeres Minyeshu combineert Ethiopische dansmuziek met westerse elementen. Minyeshu begon haar carriere bij het grootste dans- en muziekgezelschap van Ethiopië: het Nationale Theater. Ze zong bij de band Ambassal en met Marco Borsato op Friends for War Child. Er volgden projecten met o.a. Zoumana Diarra, Het Nederlands Blazers Ensemble, Metropole Orkest, New Cool Collective en Youssou N’Dour. Thijs Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen. www.thijsborsten.com 

speellijst minyeshu

zondag27.01
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
Mark Ernestus Ndagga Rhythm Force
Zondag 27 Januari 2019 20:30

De Duitse dj/producent Mark Ernestus heeft een groot hart voor Afrikaanse en Jamaicaanse muziek. Ernestus’ samenwerking met Ndagga Rythm Force ontstond zeven jaar geleden tijdens een reis door Senegal, waar hij op zoek was naar tribale Mbalax-ritmes die in traditionele Sabarmuziek worden gebruikt. Hij vond zo’n twintig percussionisten met wie hij het album '800% Ndagga' (2013) opnam; een mix van ritmische en complexe dansmuziek met elektronica. In de jaren daarna reisde Ernestus meerdere keren naar Senegal en ontmoette lokale muzikanten waarmee hij zijn eigen band oprichtte: Ndagga Rythm Force. Het album 'Yermande' uit 2016 bevat afro-futuristische nummers met complexe drumpatronen, basloopjes en spirituele zang. De afgelopen jaren stonden ze al op toonaangevende festivals als Roskilde, Off, Melt! en Dekmantel.

paradisonoord

maandag28.01
Nederland, Amsterdam - Roeterseilandcampus (UvA) - Lezing en debat
seminar: Can dogs be racist? The colonial legacies of racialised dogs in Kenya and Zambia
Maandag 28 Januari 2019 15:30 - 17:00

This lecture places dogs into the centre of the politics of the everyday within late colonial and postcolonial Kenya and Zambia, focusing upon how colonial systems of racialisation relied upon the animal to naturalise and legitimise tenuous structures of power. The legacy of this colonial racialisation of dogs continued after Independence through the widespread discourse of - and belief in - ‘racist dogs’. Engagement with the idea of ‘racist dogs’ is the central development in the paper and begins to unpack why dogs are considered racist in certain contexts and what these ‘racist dogs’ can tell us about their owners’ postcolonial positionality. Joshua Doble is the Royal Historical Society Marshall Fellow at the Institute of Historical Research, University of London. He is also a doctoral candidate at the University of Leeds, where he researches the social history of settler colonialism within the context of decolonising territories of Kenya and Zambia. This research examines the intimate relations between white settlers and the African people and environment around them to question what decolonisation means in these pseudo-settler postcolonial territories.

uva

dinsdag29.01
Nederland, Amsterdam - Agnietenkapel (Universiteit van Amsterdam) - Lezing en debat
promotie: De vele gedaanten van extreme armoede
Dinsdag 29 Januari 2019 14:00

Wat zijn de mechanismen die zorgen voor in- en exclusie van extreem arme mensen? Wat zijn de structurele oorzaken van extreme armoede. En hoe kunnen we extreme armoede definiëren? Anika Altaf wil bijdragen aan een beter begrip van extreme armoede. Hiertoe maakt zij een analyse van extreem arme mensen en de verscheidene dimensies – materieel, relationeel en cognitief – van hun welzijn. Ze bekijkt hoe extreem arme mensen worden uitgesloten of betrokken in ontwikkelingsinterventies. Ook onderzoekt zij welke lessen kunnen worden getrokken uit de discoursen en praktijken van ontwikkelingsorganisaties in Bangladesh, Benin en Ethiopië. Mw. A. Altaf: The Many Hidden Faces of Extreme Poverty: Inclusion and Exclusion of Extreme Poor People in Development Interventions in Bangladesh, Benin and Ethiopia. Promotor is prof. dr. A.J. Dietz (Universiteit Leiden). Copromotor is dr. N.R.M. Pouw.

uva

dinsdag29.01
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Literatuur
Leeskring: Die dao van Daan van der Walt
Dinsdag 29 Januari 2019 19:30

Arjan Krijgsman bespreekt Die dao van Daan van der Walt van L.G. du Plessisdao daan walt.  Toe Daan van der Walt, ’n eerstydse Kalahari-boer, ’n vertigo-aanval kry, laai sy vervreemde seun hom by ’n monnikeklooster in China af. Onder leiding van Meester Yang moet Daan tai chi doen in ’n poging om sy balans te herstel. Maar daar is ook iets anders wat aan Daan vreet, iets wat hy van sy hart móét afkry voor hy sy weg na die hiernamaals kan vind. Dalk is dit tyd dat hy aan Magrieta, sy oorlede vrou, skryf en sê dat hy haar liefgehad het. Aanmelden: bibliotheek@zuidafrikahuis.nl Toegang: € 2.50 Locatie: Studiezaal. Zaal open: 19:00 

zuidafrikahuis

donderdag31.01
Nederland, Leiden - ASC - Lezing en debat
ASCL Seminar Series: Before Johannesburg; a newly discovered Tswana city from around AD 1800
Donderdag 31 Januari 2019 15:30 - 17:00

Kweneng is a dense agglomeration of stone-walled structures in the western foothills of the Suikerbosrand massif, some 30 km south of Johannesburg. The hundreds of Molokwane-style homesteads, large livestock enclosures, monumental ash heaps, stone towers, and other impressive architectural features attest to the economic wealth and political importance of this pre-colonial city during its classic phase of occupation. The northern end of the city contains architecture of an older style, while a number of homesteads in the southern sector are built in late pre-colonial styles. It remains to be seen whether parts of Kweneng were still inhabited when the first European settlers reached this area in the mid-1800s. With a complete sequence from formation to collapse, the well-preserved ruins of Kweneng can shed light on the birth of urbanism in more distant times where the evidence might be considerably less intact. This seminar by Prof. Karim Sadr, University of the Witwatersrand, presents details of current research on Kweneng and introduces the settlement pattern and the principal features of this ancient city. Please register

ascleiden leidenuniv

zondag03.02
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
concert: Bassekou Kouyate & Ngoni Ba (Mali)
Zondag 03 Februari 2019 20:30 - 22:30

Zinderende band uit Mali die traditionele snaarinstrumenten laat klinken als vlammende elektrische gitaren. ‘De beste afro-rock die er op dit moment te horen is’ (NRC). Eén van de beste Afrikaanse live-bands van dit moment wordt geleid door Bassekou Kouyaté, die festivals over de hele wereld op zijn kop zet met de ngoni. Hij haalt een groots geluid uit dit kleine snaarinstrument door het te versterken als een elektrische gitaar en te vervormen met rockeffecten als wah-wah en distortion. Op traditionele leest geschoeide songs uit Mali, gezongen door zijn vrouw Amy Sacko, klinken scherp en eigentijds dankzij de heftig groovende band met vier ngoni’s en percussie. De meest recente albums Jama Ko en Ba Power zijn ook buiten Afrika zeer succesvol. ‘Kouyaté is de Jimi Hendrix van de afro-rock-met-luit’ (OOR)

bimhuis

woensdag06.02
België, Borgerhout - De Roma - Film
Lobi Kuna (avant-hier / après-demain)
Woensdag 06 Februari 2019 20:00

Op zaterdag 8 december is het AfricaMuseum in Tervuren (voordien het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika) heropend nadat in 2013 de renovatie werd aangevat. De grote vraag is: in hoeverre is het AfricaMuseum écht gedekoloniseerd? De film Lobi Kuna (wat in het Lingala zowel overmorgen als eergisteren betekent) is het verhaal van de toe-eigening van het verleden om een toekomst te kunnen projecteren, en dit terwijl het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren tijdens de renovaties een metamorfose onderging. Synopsis van de film Lobi Kuna: Fotograaf Mekhar Kiyoso is in het Afrika-museum voor een doordeweekse shoot. Zijn blik wordt al gauw ontregeld als hij doorheen zijn lens het macabere museum bekijkt als mausoleum van zijn cultureel erfgoed. Wanneer hij hierdoor gaandeweg bezeten wordt, duiden zijn herinnering hem hoe hij van zijn erfenis afgesneden werd. Regisseur Matthias De Groof is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen, waar hij postkoloniale filmtheorie en Belgische film bestudeert. Voor zijn interdisciplinair en innovatief doctoraatsonderzoek van de Afrikaanse film gebruikte hij het werk van de Kameroense filmmaker Jean-Pierre Bekolo als uitgangspunt. Hij doet niet alleen academisch onderzoek maar maakt zelf ook films.

deroma

van do07.02
t/m za09.02
Nederland, - Nederland - Muziek
Fatoumata Diawara (Mali)

Na haar uitverkochte concert in het Concertgebouw in Amsterdam keert Fatoumata Diawara terug naar Nederland. De Malinese zangeres is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste Afrikaanse stemmen van dit moment. Zo’n 7 jaar geleden zette soulzangeres Fatoumata Diawara zichzelf, na een carrière als actrice, op de muzikale kaart met haar debuutplaat ‘Fatou’. Dit bleek de actrice goed af te gaan en haar carrière als zangeres ging als een speer, waarin ze samen mocht werken met o.a de Cubaanse pianist Roberto Fonseca. Na een periode van prachtige momenten en het uitbrengen van een live album werd het inmiddels hoog tijd voor een nieuwe solo plaat. En die kwam! Begin 2018 was daar ineens ‘Fenfo’, wat vertaald kan worden als “Something To Say”. In Den Haag, Eindhoven en Groningen.

paard  muziekgebouweindhoven de-oosterpoort

donderdag07.02
Nederland, Leiden - ASC - Film
Documentary screening on a mining conflict in KwaZulu-Natal: This land
Donderdag 07 Februari 2019 15:30 - 17:00

This land​The Land & Accountability Research Centre (LARC) at the University of Cape Town commissioned the vivid documentary film This Land as a way for rural people to bring the untold story of their struggle for rights and accountability on communal land into urban forums of legislative, political and corporate decision-making. This film is a critical contribution to the accelerating national debate about rights relating to land use and ownership in deep rural areas seldom visited by thought leaders, policymakers and legislators. The 48-minute film reflects national challenges in visits to three areas of KwaZulu-Natal. The main narrative follows the people of Makhasaneni in pristine hills near Melmoth in their battle against an Indian company’s secretive collusion with politically connected elites to develop a vast opencast iron-ore mine on the land they have farmed for generations. To illustrate what is at stake, the film follows a delegation from Makhasaneni on a visit to a working mine at Somkhele, using drone footage and personal testimony to show the reality that faces them. The documentary screening will be followed by a Q&A. Please register

ascleiden

vrijdag08.02
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Evenement
Jamrock x Afrolosjes


Gotta touch base during the tour, so Amsterdam get ready for a wild night filled with the sounds of the Motherland and the Islands! Afrolosjes en Jamrock in 020 met de heetste dancehall en hardsteafrobeats, de tofste DJ's en the wildest dancers. Stilstaan is geen optie, iedereen gaat Losjes!

melkweg

zaterdag09.02
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
Afroblood XXL
Zaterdag 09 Februari 2019 20:00

Rabbadance is de artiestennaam van David Kingkela. Een waanzinnige danser en choreograaf van Congolose en Angolese roots die in korte tijd zichzelf heeft opgewerkt in de Afroscene met zijn danscollectief Vooddoogang. Rabbadance reikt veel verder dan de Belgische grenzen door zowel solo als in groep ook indruk te maken in het buitenland. Vorig jaar won hij op Belgische bodem de Afrohouse Battle Whatsupp in Brussel. Hij staat bekend voor zijn indrukwekkende dansvideo’s op sociale media en staat met zijn collectief Vooddoogang te schitteren in het nieuwe VTM-programma “Dance as one”. Rabbadance is dé organistor van het concept Afroblood en is ervan overtuigd dat veel kunstdisciplines afstammen van de Afrocultuur. Na twee geslaagde edities in CCbe en Arenberg, zijn we er nu met een next level Afroblood editie.

deroma

zaterdag09.02
Nederland, Amsterdam - Internationaal Theater Amsterdam (Stadsschouwburg) - Dans en theater
Swan Lake - Dada Masilo / Dance Factory Johannesburg
Zaterdag 09 Februari 2019 20:30 - 21:40

Met dertien Afrikaanse dansers maakt Dada Masilo, een van de meest opwindende jonge choreografen in Zuid-Afrika, haar eigen interpretatie van de balletklassieker Het zwanenmeer. Compleet met Tsjaikovski’s muziek, tutu’s en balletschoenen.
Masilo blaast de stof van de klassieker en voegt er haar eigen Zuid-Afrikaanse roots aan toe. Het resultaat is een respectvolle, frisse versie die vragen stelt over geslacht/gendergrenzen en homofobie in een door AIDS getroffen land. ‘Dada Masilo turns Chaykovksi on his head’ – NY Times.‘The choreographer brings comedy, carnival and African dance to a hallowed classic, and ends up with something totally new.’ – The Guardian

meer info

zondag10.02
Nederland, Amsterdam - Internationaal Theater Amsterdam (Stadsschouwburg) - Lezing en debatmandela100
Nelson Mandela lecture with Sisonke Msimang
Zondag 10 Februari 2019 15:30

South African writer and activist Sisonke Msimang is an independent and outspoken voice in the debate on colour, privilege and gender. Her opinions, published in The Guardian and The Washington Post amongst others, attract growing international audiences. Last year Msimang's first memoir: Always Another Country, about her youth in exile and return to a democratic and complex South Africa, was published. Her new book, The Resurrection of Winnie Mandela, will be on the shelves from early November. Sisonke Msimang presented the first Soweto TedX Lecture under the intriguing title: Mad at Mandela. On February 10, 2019 she will deepen her quest for the meaning of Nelson Mandela’s work and life for the here and now. Follow Mandela 100 on ZAM Magazine for regular updates about the programme, special guests, profile of the speaker and more.

zammagazine ita tickets

maandag11.02
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
The Ex - 40 years - The Ethiopia Connection
Maandag 11 Februari 2019 19:00

Special guests: Fendika / Circus Debre Berhan. Dé underground-band The Ex bestaat 40 jaar en dit wordt gevierd met een mooie avond in de OZ! The Ex ontstond in 1979 uit de kraakbeweging en is een unieke avant-ethno-improv-punk-band, waar we als stad best een beetje trots op mogen zijn. Het vorig jaar verschenen '27 Passports' belandde in vele eindlijstjes, wat laat zien hoe relevant de band nog steeds is na 40 jaar. De band tourde over de hele wereld en ook enkele malen door Ethiopië, waar ze compleet verliefd werden op de lokale muziek en wat leidde tot een sterke band met het land. Voor dit jubileum hebben ze de Ethiopische muziek- en dansacts Fendika en Circus Debre Berhan uitgenodigd voor een bijzondere multidisciplinaire avond!

melkweg

dinsdag19.02
Nederland, Wageningen - Auditorium Wageningen - Lezing en debat
PhD defence: Killing nature to save it? An analysis of two sport hunting policy arrangements in Uganda
Dinsdag 19 Februari 2019 13:30 - 15:00

PhD candidate: mr. A (Amos) Ochieng. Promotor: prof.dr. VR (Rene) van der Duim. Co-promotor: dr. IJ (Ingrid) Visseren-Hamakers. Organisation: Wageningen University, Cultural Geography

wur

dinsdag19.02
Nederland, Leiden - Academiegebouw Universiteit Leiden - Lezing en debat
Promotie : The Acquisition of English Vowels by Javanese and Sundanese Native Speakers
Dinsdag 19 Februari 2019 13:45 - 14:30

PhD candidate: Arum Perwitasari. Second language (L2) learners often face difficulties while learning L2 sounds. Evidence suggests that difficulties in learning L2 sounds are affected by the first language (L1). Given the prominent status of English as a foreign language in the multilingual context of Indonesia, it is important to investigate whether Javanese and Sundanese learners of English show systematic problems in learning English. The results could not only serve as a test of L2 speech learning models, but also improve English education in Indonesia. Therefore, speech production and mouse-tracking experiments were carried out to investigate both the L1 vowel systems- and the pattern of L2 acquisition problems among Javanese and Sundanese learners of English. Promotoren: Prof.dr. N.O. Schiller & Prof.dr. M. Klamer

leidenuniv

dinsdag19.02
Nederland, Wageningen - Aula Wageningen Universiteit - Lezing en debat
PhD defence: Integrated vector management (IVM) as a tool for community empowerment towards malaria elimination in Rwanda
Dinsdag 19 Februari 2019 16:00 - 17:30

PhD candidate: mr. E (Emmanuel) Hakizimana. Promotor: prof.dr.ir. W (Willem) Takken. Co-promotor: CJM (Sander) Koenraadt. Organisation: Wageningen University, Laboratory of Entomology

wur

woensdag20.02
Nederland, Wageningen - Aula Wageningen Universiteit - Lezing en debat
PhD defence: Influence of biophysical aspects on the performance of sustainable land management measures in the Usambara highlands of Tanzania
Woensdag 20 Februari 2019 13:30 - 15:00

PhD candidate: JM (Juma) Wickama. Promotor: prof.dr. CJ (Coen) Ritsema. Co-promotor: dr.ir. CA (Aad) Kessler & dr. ir. G Sterk. Organisation: Wageningen University, Soil Physics and Land Management

wur

maandag25.02
Nederland, Nijmegen - Academiezaal Aula - Lezing en debat
Promotie: Tuberculosis in Benin
Maandag 25 Februari 2019 10:30

Promovendus: de heer S.S. Ade. Promotor(es): prof. dr. P.N.R. Dekhuijzen, prof. dr. A.D. Harries (London School of Hygiene and Tropical Medicine, Verenigd Koninkrijk). Copromotor(es): dr. M.J. Boeree, dr. R. Zachariah (World Health Organization, Zwitserland). (Sub)titel: Operational research to document and improve case finding and treatment outcomes in patients with tuberculosis in Benin, West Africa

radbouduniv

maandag25.02
Nederland, Nijmegen - Academiezaal Aula - Lezing en debat
Promotie: Tuberculosis in Zimbabwe
Maandag 25 Februari 2019 14:30

Promovendus: de heer K.C. Takarinda. Promotor(es): prof. dr. P.N.R. Dekhuijzen, prof. dr. A.D. Harries (London School of Hygiene and Tropical Medicine, Verenigd Koninkrijk). Copromotor(es): dr. M.J. Boeree, dr. R. Zachariah (World Health Organization, Zwitserland). (Sub)titel: The burden of tuberculosis in Zimbabwe: operational research to document and improve tuberculosis control activities in a high HIV-prevalence setting

radbouduniv

dinsdag26.02
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Literatuur
Leeskring: Alles begin met Anna
Dinsdag 26 Februari 2019 19:30

Loes de Vries bespreekt Alles begin met Anna van Annemari Coetser. Dis 1934. Poppie Nienaber is 22 jaar oud, en sy werk in die Haberdashery-afdeling in Mr Cristal se algemene handelaar op Bethlehem. Saam met haar ouer sussie, Anna, woon hulle in tant Nelie se losieshuis in die straat af, en haar broer Jannie kom kuier gereeld op 'n Sondagmiddag, sedeprekies en al. Poppie weet daar is geheime in die familie waarvan sy niks weet nie, en dat Sussie Anna dinge van haar weghou. Party goed onthou sy vaagweg, soos haar ma wat staan en strykwerk doen, die skroeireuk van 'n stryklaken wat hang in die lug. Dis wanneer Poppie besluit om haar eie potjie te gaan krap op Senekal dat dinge stadig in plek begin val. En dis hier waar sy die spoorwegklerk Frikkie Bredenkamp ontmoet . . . Alles begin met Anna is losweg gebaseer op die skrywer se eie familiegeskiedenis. Die roman vertel 'n roerende verhaal oor drie geslagte heen, van voor die Anglo-Boereoorlog tot die aanloop en gebeure van die Tweede Wêreldoorlog. Bowenal vertel dit die verhaal van Coetser se eie ouers Poppie en Frikkie, en waar sý, die skrywer, vandaan kom. Meesleurend én toeganklik – hoogs leesbare historiese roman in dieselfde trant as Vuur op die horizon. Aanmelden: bibliotheek@zuidafrikahuis.nl Toegang: € 2.50 Locatie: Studiezaal. Zaal open: 19:00 

zuidafrikahuis

donderdag28.02
Nederland, Leiden - Academiegebouw Universiteit Leiden - Lezing en debat
Promotie: Possessives in Tongugbe, a dialect of Ewe
Donderdag 28 Februari 2019 16:15 - 17:00

PhD candidate: Promise Kpoglu. Promotoren: Prof.dr. M.P.G.M. Mous & Prof.dr. A.C. Carlier (Université de Lille)

leidenuniv

zaterdag02.03
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Samba Touré (Mali)
Zaterdag 02 Maart 2019 21:00

De Malinese bluesartiest Samba Touré wordt door velen beschouwd als beste gitarist van zijn land. Tegelijkertijd is hij een begenadigd zanger. Samba Touré wordt gezien als de muzikale erfgenaam van de legendarische Ali Farka Touré, met wie hij vele malen in Europa en de Verenigde Staten speelde. Hierdoor ontdekte hij vele nieuwe muziekstijlen en ritmes, zoals de Amerikaanse deltablues, die hij op geheel eigen wijze weet te combineren met West-Afrikaanse muziekstijlen. Door zijn unieke eclectische en experimentele geluid is Samba Touré in zijn thuisland Mali inmiddels een artiest van formaat.

paradiso

maandag11.03
Nederland, Leiden - ASC - Lezing en debat
Book launch: The War Within. New Perspectives on the Civil War in Mozambique, 1976-1992
Maandag 11 Maart 2019 15:00 - 17:00

The 1976-1992 civil war which opposed the Government of Frelimo and the Renamo guerrillas (among other actors) is a central event in the history of Mozambique. Aiming to open up a new era of studies of the war, this book re-evaluates this period from a number of different local perspectives in an attempt to better understand the history, complexity and multiple dynamics of the armed conflict. Focusing at local level on either a province or a single village, the authors analyse the conflict as a "total social phenomena" involving all elements of society and impacting on every aspect of life across the country. The chapters examine Frelimo and Renamo as well as private, popular and state militias, the Catholic Church, NGOs and traders. Drawing on previously unexamined sources such as local and provincial state archives, religious archives, the guerrilla's own documentation and interviews, the authors uncover alternative dimensions of the civil war. The book thus enables a deeper understanding of the conflict and its actors as well as offering an explanatory framework for understanding peacemaking, the nature of contemporary politics, and the current conflict in the country. Please register

ascleiden leidenuniv

donderdag14.03
Nederland, Leiden - ASC - Lezing en debat
ASCL Seminar Series: 'Fear of the trader at Whitehall': UAC-Government relations in British West Africa, 1929-1941
Donderdag 14 Maart 2019 15:30 - 17:00

The formation in 1929 of the United Africa Company (UAC) was a watershed in business-government relations in British West Africa. Not only did its emergence upset the balance of power among commercial firms, it also transformed business-government relations in the region. This seminar, based on correspondence and confidential minutes between officials and the UAC, examines dimensions and repercussions of this fraught relationship, which rapidly deteriorated between 1929 and 1939. The relationship turned on an attempt by the UAC to absorb surviving trading, shipping and banking firms to create a mega-firm in 1929/30, and a further attempt to exploit its monopoly of trade, leading to the Produce Pool Crisis of 1938.
This seminar contributes to the understanding of business-government relations through the pressure group politics of a hegemonic firm driven by business empire builders, Sir Robert Cohen and Viscount Trenchard, and the countervailing pressure of a disparate coalition. It also provides striking parallels between the pressure group activities of Elder Dempster in shipping and UAC in the merchandise trade sector. Please register

ascleiden leidenuniv

zaterdag23.03
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
concert Habib Koité & Bamada (Mali)
Zaterdag 23 Maart 2019 20:00

De Malinese gitarist en zanger Habib Koité is één van Afrika's meest erkende muzikanten. Hij groeide op in een grote muzikale familie en leerde de traditionele muziek kennen door zijn zingende moeder te begeleiden. In 1988 richtte hij zijn eigen band Bamada op, met muzikanten die hij al kent sinds zijn kindertijd.  Misschien wel de grootste sleutel tot zijn succes is Habib Koité's toewijding als live muzikant. Sinds 1994 tourt hij met Bamada de wereld rond en samen speelden ze al meer dan 1500 shows. Muzikaal blijft Habib Koité verrassen door verschillende Malinese muziekstijlen samen te brengen tot een nieuw en eigen geluid. Zonder zijn roots te verloochenen, speelt hij ook met invloeden uit de westerse rock- en folkmuziek. Rolling Stone noemde Habib Koité ooit 'Mali's grootste ster' en Bonnie Rait vergeleek hem met Jimmie Hendrix en Stevie Ray Vaughn. Het mag duidelijk zijn: Habib Koité & Bamada bieden het beste wat live muziek te bieden heeft!

deroma habibkoite

donderdag11.04
Nederland, Leiden - ASC - Lezing en debat
ASCL Seminar Series: Islamist militancy in the Sahel: Critical reflections
Donderdag 11 April 2019 15:30 - 17:00

Far from constituting the latest front in the machinations of Global Jihad, Inc. the intensification of Islamist militancy in the Sahel must be viewed as the result of local conditions where radical Islam has become a vehicle of mobilization for aggrieved populations. Utilizing insights from Critical Terrorism Studies, this seminar examines Islamist militancy through the lens of state failure, competing ethnic identities, climate change, economic variables exacerbated by globalization, and failed counter-terrorism policies. Draconian repression on the part of state elites, for instance in Mauritania, where democracy activists are labelled as extremists, has incensed public opinion. The fact that Nouakchott received military and financial support from Paris and Washington has only served to swell the ranks of Al Qaeda in the Islamic Maghreb. Strongly discriminatory policies directed at Tuaregs in Niger and the use of Songhai militias in northern Mali have also resulted in their alienation and recruitment into the ranks of the jihadists. Climate change coupled within desertification and rising food insecurity has facilitated youth recruitment into extremist organizations. Please register

ascleiden

zaterdag13.04
Nederland, Amsterdam - Koninkljk Instituut voor de Tropen - Evenement
Afrikadag 2019: save the date

Op 13 april 2019 vindt de jaarlijkse Afrikadag weer plaats, een landelijke bijeenkomst over Afrika en internationale samenwerking. Met meer dan 1.000 bezoekers, 200 sprekers en zo'n 100 vrijwilligers is de Afrikadag hét grootste evenement op het gebied van Afrika en internationale samenwerking in Nederland. Wil je erbij zijn? Zet dan de datum alvast in je agenda en houd de websites van de Afrikadag en FMS, Facebook en onze nieuwsbrief in de gaten!

afrikadag.nl

van ma29.04
t/m zo05.05
Zuid-Afrika, Tankwa Town - Tankwa Town - Evenement
AfrikaBurn Festival 2019

2019 festival edition: AfrikaBurn is the spectacular result of the creative expression of participants who gather once a year in the Tankwa Karoo to create a temporary city of art, theme camps, costume, music and performance!

afrikaburn

donderdag06.06
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Afrobeat concert: Aya Nakamura - Presented by França Community
Donderdag 06 Juni 2019 19:00

Aya Nakamura brengt haar Franse Afrobeat/R&B tracks naar de Melkweg! In haar eigen woorden is haar sound gemaakt “to whine up, and feel your body” en dat is precies het effect dat haar liedjes hebben. De zangeres klom naar de top met de track 'Djadja', die al snel dé track van afgelopen zomer werd en plat werd gedraaid tijdens festivals en clubnachten over de hele wereld. Als product van haar familie van West Afrikaanse storytellers en poëten, genaamd griots, en de straten van Frankrijk is zij een van de weinigen die beide werelden combineert als vrouwlijke artiest uit Frankrijk. En dat heeft z/n vruchten afgeworpen.

melkweg

van do27.06
t/m zo07.07
Zuid-Afrika, Grahamstown - Grahamstown - Evenementmandela100
National Arts Festival 2019 in Grahamstown, South Africa

The National Arts Festival in 2019, the country’s oldest Arts Festival with this year's Standard Bank Young Artist Awards.

nationalartsfestival

van do03.10
t/m zo13.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Afrovibes Festival 2019

De data voor Afrovibes 2019 zijn vastgelegd. Afrovibes Festival 2019 is van 3 - 13 oktober in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Meer informatie volgt zodra die beschikbaar is.

afrovibes