Film

van do13.10
t/m wo30.11
Nederland, - Nederland - Film
The Woman King (2022)

Agojie, een volledig vrouwelijke krijgerseenheid die het Afrikaanse koninkrijk Dahomey beschermden in de negentiende eeuw, stonden bekend om hun vechtkunst en heldhaftigheid. Generaal Nanisca stoomt een volgende generatie krijgsters klaar voor de strijd tegen een vijand die hun levens dreigt te verwoesten.

filmladder

van do13.10
t/m wo30.11
, - various locations - Film
Totem

De elfjarige Ama uit Rotterdam beleeft een spannend en magisch avontuur wanneer ze probeert te ontsnappen aan de politie die haar met haar familie wil terugbrengen naar Senegal, het land waar ze vandaan komen. Tijdens haar zwerftocht krijgt ze gezelschap van een gigantisch stekelvarken die ze Totem noemt en haar beschermer en gids wordt. Ama woont met haar familie al haar hele leven in Rotterdam. De regering vindt dat ze terug moeten naar Senegal maar Ama voelt zich helemaal Nederlands. Ze is een fanatieke zwemster en samen met haar beste vriend Thijs brengt ze heel wat uren door in het zwembad. Ze droomt ervan ooit net zo goed te worden als Ranomi Kromowidjojo. Op een avond worden haar moeder en broertje Abi gearresteerd. Ama weet uit handen van de politie te blijven en gaat op zoek naar haar vader die nachtdienst heeft. Zo begint haar zwerftocht door Rotterdam, waarbij ze onverwacht gezelschap krijgt van een gigantisch stekelvarken.  Met hulp van een spirituele verhalenverteller (griot), de mysterieuze Kouyaté, leert Ama meer over haar Senegalese roots en de waarde van haar totemdier – haar beschermer en gids – dat ze Totem noemt en dat haar al die tijd iets duidelijk probeert te maken. Intussen komt Thijs in actie en zet samen met zijn klasgenoten alles op alles om de familie in Nederland te laten blijven.

filmladder

van do20.10
t/m wo30.11
Nederland, - Nederland - Film
Tori et Lokita

Twee tieners zijn West-Afrika ontvlucht en in België terecht gekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) tot elkaar. Samen proberen ze een leven op te bouwen als broer en zus. Ze komen aan de kost met een baantje bij een nogal schimmige pizzeria. Een verblijfsvergunning blijkt moeilijk te krijgen, waardoor ze van verschillende kanten in het nauw worden gedreven. Tori en Lokita lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen, maar gelukkig hebben ze elkaar. De eerste film die de gebroeders Dardenne samen maakte stamt alweer uit 1978. Sindsdien hebben ze talloze prachtige films gemaakt, waarin ze steevast met mededogen en realisme het lot in beeld brengen van mensen die het niet getroffen hebben – denk aan films als Rosetta, Le gamin au vélo en Deux jours, une nuit. Hun nieuwe film, Tori et Lokita, vormt daarop geen uitzondering. Bij het afgelopen filmfestival van Cannes werd de film bekroond met de speciale Prijs van het 75e Jubileum.

filmladder

van za26.11
t/m zo27.11
Nederland, Den Haag - Filmhuis Den Haag - Film
As Far As I Can Walk - Stefan Arsenijevic (director)

A re-imagining of the medieval Serbian epic poem “Banovich Strahinya” in which contemporary African migrants take the place of Serbian national heroes. Winner of dozens awards, including Grand Prix and Europa Cinemas Label at Karlovy Vary for outstanding cinematography, appealing performances and the excellent presentation of one of the most defining problems of our times – migration. Identity, tradition and love are at the core of this intriguing film which provides a moving portrait of a couple struggling during the migrant crisis. Strahinya and his wife, Ababuo, both 28, left Ghana and against all odds they managed to reach Germany, but were deported back to Belgrade. Serbia may not be Germany, but Strahinya does his best to start a new life while Ababuo, a passionate woman aspiring to become an actress in London, feels unfulfilled in life. The question is whether they can survive as a couple as one night the temptation emerges to top all the bureaucratic hardship and poverty.

filmhuis

zondag27.11
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Film
Blind Ambition - Robert Coe, Warwick Ross (directors)
Zondag 27 November 2022 14:00

Op zondagmiddag 27 november is er een speciale voorpremière van deze film in combinatie met een wijnproeverij na afloop door Blije Wijnen. Voor de proeverij zijn slechts 20 plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij. Cineville en kortingskaarten zijn niet geldig voor de film + wijnproeverij.
Van vluchtelingen tot top-sommeliers. De hartverwarmende documentaire Blind Ambition vertelt het ongelooflijke verhaal van vier mannen die de internationale wijnwereld op zijn kop zetten door als eerste team van Zimbabwe deel te nemen aan de World Blind Wine Tasting Championships, de Olympische Spelen van de wijnwereld. De mannen moeten twaalf verschillende wijnen blind proeven en het land, de wijnmakerij en het oogstjaar raden. Blind Ambition was de grote winnaar van de Publieksprijs van het Tribeca Filmfestival in New York.

meer-info