Film

Dahomey
Van Zaterdag 05 April 2025 - 08:00
t/m Vrijdag 25 April 2025 - 17:00
Dahomey van Mati Diop won in Berlijn de Gouden Beer en is een boeiende film over de restitutie van kunstwerken aan Benin. In november 2021 verlieten zesentwintig koninklijke schatten uit Dahomey Parijs om te worden gerepatrieerd naar hun thuisland, nu Benin. Samen met duizenden andere artefacten werden deze werken geroofd bij de inval van de Franse koloniale troepen in 1892. Maar hoe ervaar je de terugkeer van al die schatten van je voorouders in een land dat zichzelf tijdens hun afwezigheid heeft moeten opbouwen? Welke houding neem je aan? Terwijl de ziel van de werken vrijkomt, woedt het debat onder de studenten aan de Universiteit van Abomey Calavi.

Ernest Cole: Lost & Found
Van Zaterdag 12 April 2025 - 08:00
t/m Vrijdag 25 April 2025 - 17:00
Ernest Cole was de eerste zwarte Zuid-Afrikaanse fotograaf die de misdaden van het apartheidsregime publiekelijk aan de kaak stelde. Op zijn 27e vluchtte Cole naar New York. Stiekem nam hij zijn negatieven mee, die later de basis vormden voor zijn invloedrijke fotoboek House of Bondage (1967). Heen en weer reizend tussen de VS en Europa vroeg Cole, die in armoede leefde, zich af hoe een mens kon overleven in het Westen. Hij stierf in 1990, slechts enkele dagen nadat Nelson Mandela uit de gevangenis was vrijgelaten. Cole raakte in de vergetelheid, tot in 2017 60.000 van zijn negatieven werden gevonden in een Zweedse bankkluis.
In zijn nieuwe documentaire geeft de Haïtiaanse cineast Raoul Peck de fotograaf en mens Cole de aandacht die hij verdient. Met krachtige archiefbeelden en een persoonlijk verhaal richt hij de schijnwerpers op de verantwoordelijkheid van het Westen voor de rassenscheiding in Zuid-Afrika en andere delen van de wereld.

Soundtrack to a Coup d'État
Zondag 25 Mei 2025 19:00
Het is zes maanden na de toelating van zestien nieuwe onafhankelijke Afrikaanse landen tot de VN, een politieke aardbeving die de meerderheid van de stemmen wegschuift van de koloniale Westerse machten. Terwijl Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov uit verontwaardiging met zijn schoen slaat over de medeplichtigheid van de VN aan de omverwerping van Lumumba, zoeken de VS hun toevlucht in de jazz. Bang om het Congolese uranium kwijt te raken, sturen ze muzieklegendes als Louis Armstrong, Nina Simone, Dizzy Gillespie en Duke Ellington naar Afrika om de aandacht af te leiden van de door de CIA gesteunde staatsgreep.