Muziekagenda

Muziek

van vr01.04
t/m zo23.10
, - various locations - Muziek
Entoto Band on tour!

Entoto brengt een hedendaagse interpretatie van Ethiopische funk van de ’60s. Bulderende saxofoons, soulvolle zang en groovende ritmes smelten samen in een energieke performance, terwijl het publiek zich waant op de dansvloer van swingend Addis Ababa!  Vanaf april heeft Entoto Band bijna iedere week een concert! Deze optreden worden sinds kort georganiseerd in samenwerking met Bravissimo Music.  Voorlopige speellijst 2022: 1 april – DUM, Utrecht (try out) / 3 april – De Harmonie, Edam (try out) /10 april – Zaal 100, Amsterdam (try out) /17 april – RS Huis, Amsterdam (try out) / 22 april – De Pletterij, Haarlem / 1 mei – Beauforthuis, Austerlitz / 7 mei – Rietveld Theater, Delft / 15 mei – Jazz & Blues in de Hout, Alkmaar / 21 mei – Go Theater, Leerdam / 12 juni – 1Ander Festival, Schijndel

joeppelt bravissimomusic  speellijst

vrijdag30.09
BE, Leuven - Het Depot - Muziek
Jeremy Loops (Zuid-Afrika) + Casey Lowry
Vrijdag 30 September 2022 20:00

Dit concert vindt plaats in de grote zaal. In flex-opstelling zijn er zowel zit- als staanplaatsen. De zitplaatsen zijn niet genummerd. Multi-instrumentalist bekend van mega-hit 'Down South'! Jeremy Loops is in enkele jaren tijd uitgegroeid van een lokale cult-artiest in Kaapstad naar een singer-songwriter die wereldwijd in de hitlijsten staat en grote zalen uitverkoopt. Hij brak in 2015 door met zijn hit 'Down South'. De track liet gelijk horen hoe veelzijdig Jeremy zijn muziek is. Ukelele, gitaar, mondharmonica en natuurlijk zijn looppedaal zorgen voor een onmiskenbaar geluid waarmee hij in enkele jaren uitgroeide tot een superster. Support act: Casey Lowry: In een tijd waarin de mannelijke gitaarmuzikant wordt bewonderd om zijn donkere mystiek en stoere gedrag, is de 22-jarige Casey Lowry het perfecte, speelse tegengif voor het genre.

hetdepot

zondag02.10
BE, Leuven - Het Depot - Muziek
COOL presents Femi Kuti + Camilla George
Zondag 02 Oktober 2022 20:00

Het kloppende hart van de moderne afrobeat. Femi Kuti is net zo toegewijd als zijn vader Fela Kuti, van wie hij de fakkel heeft overgenomen. Hij hekelt in zijn muziek het onrecht, het machtsmisbruik en de onderdrukking van de volkeren door politieke machthebbers. Zijn laatste worp, 'One People One World', dateert uit 2018. Activisme staat nog steeds centraal in Femi’s songwriting, maar elementen van reggae, soul en calypso zitten nu comfortabel naast zijn handelsmerk van afrobeat-arrangementen. De plaat heeft een politieke boodschap, maar ook een boodschap van liefde en hoop: "I’m a father and I love my kids, so I want to give the younger generation a message of hope. Despite all our problems, we can create greatness in our lives. Op het podium vuurt Femi de menigte aan met een energie van uitbundige soort. In het gezelschap van zijn groep The Positive Force serveert Femi Kuti pure afrobeat met een krachtige toets van de koperblazers!

meer-info

donderdag06.10
Nederland, Utrecht - Tivoli Vredenburg - Muziek
Ladysmith Black Mambazo
Donderdag 06 Oktober 2022 20:30

Bekend van het legendarische album Graceland. Er zijn bij dit concert alleen vaste zitplaatsen. Het Zuid-Afrikaanse gezelschap Ladysmith Black Mambazo een koor noemen, doet geen recht aan hun status – het is een cultureel instituut. De formatie werd opgericht in 1960 en vergaarde in de seventies succes in eigen land, zelfs zoveel dat ze niet meer mee mochten doen aan talentenjachten omdat ze altijd wonnen. De grote doorbraak kwam in 1986, toen Paul Simon de hulp van Ladysmith Black Mambazo inriep op zijn inmiddels legendarische album Graceland. Sindsdien tourt het gezelschap over de hele wereld met hun boodschap waaraan nu meer dan ooit behoefte is: Peace, love and harmony!

tivolivredenburg

zondag09.10
NL, Leiden - De X - Muziek
Triple X: Neco Novellas, Jan Wouter Oostenrijk en Barak Maddah
Zondag 09 Oktober 2022 15:00

Dit jaar bestaat De X 30 jaar, oftewel XXX in Romeinse cijfers. In het kader hiervan brengt De X vandaag TRIPLE X: een middag met 3 bijzondere solisten, allen woonachtig in Nederland. Iedere solist zal zo'n 30 minuten optreden. Neco Novellas komt uit Mozambique en is een zeer getalenteerde zanger, gitarist en componist. In zijn muziek combineert hij invloeden uit lokale Afrikaanse muziek, westers klassieke muziek, folk, jazz en improvisatie. Zijn nieuwsgierigheid naar nieuwe geluiden heeft hem al doen samenwerken met veel artiesten, waaronder the Rotterdam Jazz Orchestra, Tanja Kross en Ernst Reijseger. Zijn nieuwe plaat Chasing Traces is net dit jaar uitgekomen.

meer-info

vrijdag14.10
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Rema (Nigeria)
Vrijdag 14 Oktober 2022 19:00

In 2019 scoorde Divine Ikubor oftewel Rema grote hits met tracks als ‘Dumebi’ en ‘Corny’. Ook was een van zijn allereerste hits 'Iron Man' te vinden in Barack Obama’s 2019 summer playlist. Zijn missie om afrobeats over de hele wereld te verspreiden staat centraal in alles wat de 22-jarige singer-songwriter en rapper doet. Rema’s sound omschrijft hij zelf als ‘afrorave’, een afrobeats subgenre met Arabische en Indiase invloeden. Begin dit jaar kwam debuutalbum ‘Rave en Roses’ uit, waar o.a. 6LACK, Chris Brown en AJ Tracey op terug te horen zijn. This is definitely one to watch!

melkweg

vrijdag14.10
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Revolution XL - 4 Year Anniversary
Vrijdag 14 Oktober 2022 23:30


Revolution comes with a refreshing sound combined with Afrobeats, Afro Bashment, UK and Dancehall. Together with their community they ensure that they complete the evenings with a high level of vibes. With all these elements they bring a new movement: Revolution. Revolution brings you the CULTURE to Melkweg and let’s celebrate that. Let's celebrate the LOVE we have for each other, let's celebrate the UNITY we created with each other, let’s create an safe environment for everyone and let's celebrate the FREEDOM we have with each other. “Because at Revolution we welcome you to be unapologetically yourself and for all women to feel safe". We’re going to take you to different worlds from the UK to South Africa and from West Africa back to Jamaica. Are you ready?

melkweg

woensdag19.10
Nederland, Nijmegen - Doornroosje - Muziek
Pongo
Woensdag 19 Oktober 2022 20:30

Pongo – ook vaak de diva van Kuduro genoemd – heeft het tot haar levensmissie gemaakt om het genre Kuduro voortdurend tot een nieuw niveau te verheffen met geluiden van over de hele wereld. Traditionele Angolese liederen, Caribische Zouk, Braziliaanse beats; allemaal vormden ze de soundtrack van haar muziekrijke jeugd en later ook de basis voor haar eigen unieke, eclectische muziekstijl. Haar sound is dan ook onmogelijk in een hokje te plaatsen en is een combinatie van o.a. kuduro, dancehall, electronica en moderne pop. Geboren in Angola groeide de gepassioneerde danseres op met een rijkdom aan muziek en ritmes. Pongo begon haar muzikale carrière in haar tienerjaren als zangeres van  zangeres van het Lissabonse kudurocollectief Buraka Som Sistema, waar haar vocale talenten door velen ontdekt werden. Sinds een aantal jaar boekt ze ook succes als solo-artieste met haar euforische, aanstekelijke tracks en dampende shows die in no-time veranderen in een dansfeestje.

doornroosje

vrijdag21.10
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
ADE: Pongo
Vrijdag 21 Oktober 2022 20:30

Proudly featured on the Friday of Parallel's ADE program is Pongo, the breakthrough Angolan-Portuguese artist. Pongo embodies the renewal of Kuduro, mixing her African, Langan & Zairian roots with bass, dancehall, melodic pop and other facets from the electronic canon.
Her powerful, rhythmic, but equally fragile & sensitive voice draws you into her world, balancing the dividing lines of dance & Saudade.

tolhuistuin

zaterdag22.10
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
ADE: Gyedu-Blay Ambolley & his Sekondi band
Zaterdag 22 Oktober 2022 20:30

 De ‘James Brown van Ghana’, zo wordt Gyedu-Blay Ambolley ook wel genoemd. Met zijn volvette afrofunk geluid, dat hij simigwa-do noemde, brak hij in 1973 door in de Ghanese muziekscene. Zijn funky, jazzy en soulvolle benadering van highlife sloeg in als een bom. In de zestiger jaren speelde hij in de Uhuru Dance Band, en leerde onder meer van Ebo Taylor. Met Taylor richtte hij in 1974 The Apagya Show Band op. Inmiddels zijn we ruim 40 jaar en 30 albums verder en is Ambolley een levende legende. Niet voor niets duikt zijn muziek op op veel hippe re-issues, van iets obscuurder als Afrodisiac tot labels als Soundway en Analog Africa. Begin 2019 deed hij met zijn eerste Europese tour al Paradiso Noord aan, nu is hij met zijn Sekondi Band terug voor weer een avond vol groovy afrofunk en highlife.

tolhuistuin

zaterdag22.10
NL, Leiden - De X - Muziek
Fakrutu Dakar Edition
Zaterdag 22 Oktober 2022 20:30

Opzwepende Afrikaanse gitaarmuziek, Ze stonden al op Peel Slowly And See waar ze de gehele Scheltema aan het dansen kregen. Nu mogen ze het nog eens dunnetjes, of liever nog dikker, overdoen in De X. FaKruTu is oorspronkelijk een trio met door de wol geverfde artiesten als Mark Tuinstra (Nordanians, Bernie’s Lounge, Dr. Jordan Institute) en Stefan Kruger (Zuco 103, New Cool Collective, Dr. Jordan Institute) in de gelederen. Voor de gelegenheid speelde het trio samen met drie grootheden uit de West-Afrikaanse muziek, namelijk Oke Sene, Bao Sissoko en Omar Ka. En dat klikte fantastisch! Parelende gitaar- en koramelodieen, gecombineerd met een stuwende ritmesectie op bas, drums en percussie, en gecompleteerd door de schuurpapieren stem van Omar Ka, maken van FaKruTu Dakar Edition een uitgesproken dansband waar energie en spelplezier van afspatten. Haal die heupen uit het vet, want je zult wel moeten dansen.

meer-info

zaterdag22.10
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
Gyedu-Blay Ambolley & his Sekondi band
Zaterdag 22 Oktober 2022 20:30

Dit is het verplaatste concert van 12 april 2020, 16 mei 2021 en 3 februari 2022. Tickets gekocht voor deze drie data zijn ook geldig voor dit concert. Gratis te bezoeken met de Ticket to the Tropics Pas 2020/2021. De ‘James Brown van Ghana’, zo wordt Gyedu-Blay Ambolley ook wel genoemd. Met zijn volvette afrofunk geluid, dat hij simigwa-do noemde, brak hij in 1973 door in de Ghanese muziekscene. Zijn funky, jazzy en soulvolle benadering van highlife sloeg in als een bom. In de zestiger jaren speelde hij in de Uhuru Dance Band, en leerde onder meer van Ebo Taylor. Met Taylor richtte hij in 1974 The Apagya Show Band op. Inmiddels zijn we ruim 40 jaar en 30 albums verder en is Ambolley een levende legende. Niet voor niets duikt zijn muziek op op veel hippe re-issues, van iets obscuurder als Afrodisiac tot labels als Soundway en Analog Africa. Begin 2019 deed hij met zijn eerste Europese tour al Paradiso Noord aan, nu is hij met zijn Sekondi Band terug voor weer een avond vol groovy afrofunk en highlife.

meerinfo

zondag23.10
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Adekunle Gold (Nigeria)
Zondag 23 Oktober 2022 20:30

Adekunle Gold is een in Nigeria geboren en getogen singer-songwriter met als thuisbasis Lagos, Nigeria, en Los Angeles, CA. Hij kreeg erkenning voor zijn allereerste release, 'Sade', een liefdesliedje waarin instrumenten uit One Direction's 'Story of My Life' werden gesampled. Slechts twee weken hierna werd Adekunle benaderd door één van Afrika's grootste acts, Olamide, om zich bij het label YBNL te voegen. Sindsdien heeft Adekunle drie albums uitgebracht: Gold (debuut op #7 in de Billboard World Albums Chart), About 30 (shortlist voor de GRAMMY® Best World Album), en AfroPop Vol 1 met de wereldwijde hits 'Okay' en 'Something Different'.

paradiso

van ma24.10
t/m wo26.10
, - various locations - Muziek
Sampa The Great

Sampa the Great is een poëet, singer-songwriter en visual artist die streeft naar een positieve verandering en empowerment. Haar muziek is een unieke samensmelting van abstracte hiphop beats, Afrikaanse invloeden, spirituele neo-soul en r&b. De in Zambia geboren Sampa bracht het grootste deel van haar jeugd door in Botswana. Ook was zij al op jonge leeftijd een groot hiphop fan. Toen zij als tiener naar Australié verhuisde, settelde zij al snel in Sydney’s hiphop scene. Na het uitbrengen van haar debuut-mixtape ‘The Great’ groeide haar following explosief, en bleef zij ook overseas niet onopgemerkt. Sampa the Great was al te zien op grote festivals als Best Kept Secret, Coachella en Glastonbury, en dit najaar is onze Max aan de beurt! In Rotterdam (Bird) en Amsterdam (Melkweg)

bird melkweg

maandag24.10
Nederland, Utrecht - Tivoli Vredenburg - Muziek
Tarwa N Tiniri & Thijs Borsten: De betovering van desert blues
Maandag 24 Oktober 2022 20:00

Er zijn bij dit concert alleen zitplaatsen. Er is vrije stoelkeuze. De betovering van Desert Blues is een tweeledig programma met twee bijzondere Amersfoorters: een nieuw concertprogramma van theatermaker/musicus Thijs Borsten met musici uit de Marokkaanse Sahara en een korte film, waarin cultureel programmeur Hassan Elammouri het publiek meeneemt naar het gebied in Marokko waar de musici vandaan komen. Hassan heeft Thijs in aanraking gebracht met Tarwa N-Tiniri. Deze band speelt desert blues, een uniek genre dat alleen in de Sahara gemaakt wordt. Opvallend aan Tarwa N-Tiniri is hun eigentijdse benadering van het genre en het gebruik van teksten van lokale dichters. Samen bereiden ze een concertprogramma voor dat in het najaar 2022 langs tien zalen in Nederland tourt. Ter voorbereiding neemt Hassan Thijs mee op ontdekkingstocht naar de leefomgeving en inspiratiebronnen van de band. Deze reis wordt gefilmd. De film is voorafgaand aan het concertprogramma te zien op NPO. Bovendien worden filmfragmenten verweven in het theatrale concertprogramma.

tivolivredenburg

maandag24.10
Nederland, Utrecht - Tivoli Vredenburg - Muziek
Tarwa N Tiniri & Thijs Borsten - De betovering van desert blues
Maandag 24 Oktober 2022 20:00

Live concert/theaterprogramma met de Marokkaanse desert blues band Tarwa N Tiniri & de Nederlandse pianist/theatermaker Thijs Borsten. De betovering van Desert Blues is een tweeledig programma met twee bijzondere Amersfoorters: een nieuw concertprogramma van theatermaker/musicus Thijs Borsten met musici uit de Marokkaanse Sahara en een korte film, waarin cultureel programmeur Hassan Elammouri het publiek meeneemt naar het gebied in Marokko waar de musici vandaan komen. Hassan heeft Thijs in aanraking gebracht met Tarwa N-Tiniri. Deze band speelt desert blues, een uniek genre dat alleen in de Sahara gemaakt wordt. Opvallend aan Tarwa N-Tiniri is hun eigentijdse benadering van het genre en het gebruik van teksten van lokale dichters. Samen bereiden ze een concertprogramma voor dat in het najaar 2022 langs tien zalen in Nederland tourt. Ter voorbereiding neemt Hassan Thijs mee op ontdekkingstocht naar de leefomgeving en inspiratiebronnen van de band. Deze reis wordt gefilmd. De film is voorafgaand aan het concertprogramma te zien op NPO. Bovendien worden filmfragmenten verweven in het theatrale concertprogramma. Er zijn bij dit concert alleen zitplaatsen. Er is vrije stoelkeuze.

meer-info

woensdag02.11
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Muziek
LantarenVenster, BIRD, Motel Mozaïque & Rotown presenteren: Seun Kuti & Egypt 80
Woensdag 02 November 2022 20:30

De titels van zijn albums spreken boekdelen. From Africa With Fury: Rise, Black Times, A Long Way To The Beginning. Seun Kuti’s muziek moet de luisteraar wakker schudden en meeslepen en is de motor om een sterk sociaal bewogen boodschap over te brengen. Het tekent de afrobeat waarmee Seun Kuti in de voetsporen treedt van zijn wereldberoemde vader Fela Kuti. Als 39-jarige bezingt hij de problemen van deze tijden zoals zijn vader in diens jonge jaren de misstanden uit de jaren ’70 aan de kaak stelde. Frappant is dat hij dit met dezelfde band doet als zijn vader, Egypt 80. Zijn band met dit befaamde orkest ontstond al dertig jaar geleden, toen Seun als negenjarige jongen met Egypt 80 het voorprogramma van zijn vader verzorgde. De hypnotiserende mix van jazz, funk en Afrikaanse ritmes samen met de politieke impact van muziek kreeg hij zo met de paplepel ingegoten. Niet verwonderlijk dat Seun Kuti zijn afrobeat ziet als tegengif voor zowel de corporate pop als de corrupte olie-industrie die hij zijn land ziet vervuilen.

lantarenvenster momo

van do10.11
t/m zo13.11
Nederland, Utrecht - Tivoli Vredenburg - Muziek
Afrikaanse musici op Le Guess Who? 2022

Vierdaags festival voor avontuurlijke en grensverleggende muziek. Met als ondertitel A Celebration of Sound is Le Guess Who? een van de meest vooruitstrevende festivals ter wereld. Het festival presenteert artiesten en geluiden die op andere podia nauwelijks te zien en horen zijn. De 15e jubileumeditie vindt plaats van 10 t/m 13 november 2022 in Utrecht. Vier dagen lang neemt Le Guess Who? de stad over met shows van meer dan 150 artiesten die optreden in popzalen, theaters, kerken, oude fabriekspanden en clubs. Met uit Afrika o.a.: Abdullah Ibrahim (voorheen Dollar Brand) uit Kaapstad met een betoverende solo piano-performance; de Malinese GRAMMY Award winnende zangeres Oumou Sangaré; en programma’s gepresenteerd door o.a. de uit Bristol afkomstige Batu en het in Kampala gevestigde label Nyege Nyege.

meer-info

donderdag10.11
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
The Brother Moves On - Explosief kunstcollectief uit Johannesburg vol poëzie en ‘spoken word’
Donderdag 10 November 2022 20:30

The Brother Moves On is een kunstcollectief uit oorspronkelijk Johannesburg, waar inmiddels steeds meer musici bij zijn aansloten. De performances zijn explosief, sociaal bewogen en vol poëzie en spoken word. Vocalist Siyabonga Mthembu werkte mee aan het spraakmakende album Wisdom of Elders van Shabaka & The Ancestors. ‘The Brother’s sound is a tradition-trouncing trans-Atlantic Afro-centric futuristically ancient fusion that jackknifes between offworld spectral dub-metal, hyperrhythmic rock psychedelia, indie-township and astro-afro-free-jazz. Taking a cue from that other “Brother From Another Planet” Sun Ra they embrace a multi-genre, multimedia aesthetic’ (Pan African Space Station). Siyabonga Mthembu zang, Mthunzi Mvubu altsax/fluit, Muhammad Dawjee tenorsax, Zelizwe Mthembu gitaar, Ayanda Zalekile bas, Simphiwe Tshabalala drums

bimhuis

zaterdag12.11
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Muziek
3MA & Metropole Orkest Strings o.l.v. Vince Mendoza
Zaterdag 12 November 2022 20:30

In november komt het Afrikaanse drietal 3MA naar Rotterdam voor een bijzonder concert samen met de Metropole Orkest Strings onder leiding van dirigent Vince Mendoza. 3MA bestaat uit drie virtuoze instrumentalisten: de Malinese kora (harpluit) grootmeester Ballaké Sissoko, de Marokkaanse maestro van de oud (Arabische luit) Driss El Maloumi en Rajery, de Malagassische bespeler van de valiha, een Afrikaans snaarinstrument bestaande uit een bamboestok met twintig snaren over de gehele lengte, meestal gemaakt van fietsremkabels, eigenlijk een buisvormige citer. In 2006 ontmoetten Ballaké, Driss en Rajery elkaar voor het eerst. De wonderbaarlijke beving die toen uit hun instrumenten opsteeg resoneert vandaag de dag nog steeds. Voor ieder van hen is de muziek die ze spelen illustratief voor hun Afrikaanse moederland. Gedreven door het spelplezier en hun vriendschap blijven ze elkaar ontmoeten en samen musiceren, altijd vol vuur. Sinds het debuutalbum in 2008 hebben de drie musici veel meegemaakt, hebben hun reünies ieders solocarrière verrijkt en hun muziekkennis verbreed. In 2017, tien jaar na het begin van hun gezamenlijke avontuur, namen de drie hun meest recente album Anarouz op, waarop je duidelijk hun verbondenheid hoort. In ieder stuk hoor je hun chemie en zijn de instrumenten moeilijk van elkaar te scheiden. De klanken van kora, oud en valiha steken niet boven elkaar uit, maar vertellen samen een verhaal. Tijdens dit concert wordt met de Metropole Orkest Strings nog een ‘M’ aan het drietal toegevoegd. Samen spelen ze voor het eerst het Anarouz repertoire in een orkestrale versie.

meer-info

maandag14.11
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
CKay (Nigeria)
Maandag 14 November 2022 20:00

De Nigeriaanse Chukwuka Ekweani is niet vies van sonische experimenten. Onder alias CKay fuseert hij de uitbundige sound van afrobeats met vleugjes emo, pop, en psychedelische ambiances om zo zijn eigen muzikale territorium af te bakenen. In 2019 debuteerde CKay in de muziekindustrie met 'The First EP', met als hoogtepunt internethit 'Love Nwantiti'. Vorig jaar bracht hij nog EP 'Boyfriend' uit, maar desoniettemin ligt CKay's allereerste studioalbum momenteel al op de plank.

meer-info

dinsdag15.11
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
Super-Sonic Jazz Festival 2022 · Sudan Archives
Dinsdag 15 November 2022 20:30

Super-Sonic Jazz presenteert vernieuwende artiesten die bewegen op het snijvlak van jazz. Op het festival zijn zowel nationale als internationale artiesten te bewonderen die invloeden van traditionele jazz combineren met soul, hiphop, elektronische, klassieke en niet westerse muziek. Onder de naam Sudan Archives maakt Brittney Parks een mix van R&B, hiphop en experimentele electronica gecombineerd met West-Afrikaanse muziek. Hiermee overbrugde ze op meesterlijke wijze de kloof tussen haar vroege glitchy, avant-garde composities en tijdloze songwriting op het "stunning, reflective" Athena, aldus Pitckfork. De autodidactische violiste, zangeres, songwriter en producer begon viool te spelen in haar geboorteplaats Cincinnati, Ohio. Nadat Parks naar Los Angeles verhuisde om muziektechnologie te studeren, begon ze beats te produceren op een tabletcomputer met daarop van haar eigen vocalen en strijkers, de laatste steeds meer geïnspireerd door Soedanese muziek.

Super-Sonic Jazz  meer-info

dinsdag15.11
NL, Amsterdam - Vondelkerk - Muziek
Super-Sonic Jazz Festival 2022 · Tumi Mogorosi (Zuid-Afrika) presents Group Theory: Black Music
Dinsdag 15 November 2022 20:30

Super-Sonic Jazz presenteert vernieuwende artiesten die bewegen op het snijvlak van jazz. Op het festival zijn zowel nationale als internationale artiesten te bewonderen die invloeden van traditionele jazz combineren met soul, hiphop, elektronische, klassieke en niet westerse muziek. Super-Sonic Jazz Festival 2022 vindt plaats van woensdag 16 en zondag 20 november 2022 in Paradiso, de Vondelkerk en de Duif in Amsterdam. Super-Sonic Jazz presenteert vernieuwende artiesten die bewegen op het snijvlak van jazz. Op het festival zijn zowel nationale als internationale artiesten te bewonderen die invloeden van traditionele jazz combineren met soul, hiphop, elektronische, klassieke en niet westerse muziek.  Tumi Mogorosi presents Group Theory: Black Music

Super-Sonic Jazz  meer-info

donderdag17.11
NL, Amsterdam - Vondelkerk - Muziek
Super-Sonic Jazz Festival 2022 · Nduduzo Makhathini (Zuid-Afrika)
Donderdag 17 November 2022 20:30

Super-Sonic Jazz presenteert vernieuwende artiesten die bewegen op het snijvlak van jazz. Op het festival zijn zowel nationale als internationale artiesten te bewonderen die invloeden van traditionele jazz combineren met soul, hiphop, elektronische, klassieke en niet westerse muziek. Super-Sonic Jazz Festival 2022 vindt plaats van woensdag 16 en zondag 20 november 2022 in Paradiso, de Vondelkerk en de Duif in Amsterdam. Super-Sonic Jazz presenteert vernieuwende artiesten die bewegen op het snijvlak van jazz. Op het festival zijn zowel nationale als internationale artiesten te bewonderen die invloeden van traditionele jazz combineren met soul, hiphop, elektronische, klassieke en niet westerse muziek. Nduduzo Makhathini

Super-Sonic Jazz  meer-info

vrijdag18.11
Nederland, Nijmegen - Brebl, Honigcomplex - Muziek
Nduduzo Makhathini (Zuid-Afrika)
Vrijdag 18 November 2022 20:30

Onder de ogenschijnlijke kalmte zindert het. De Zuid-Afrikaanse pianist Nduduzo Makhathini staat met zijn kwartet garant voor de vurigste jazz van dit moment. Jazz die diepe wortels heeft in Zuid-Afrikaanse volks- en kerkmuziek, en net zo stevig verbonden is met de avontuurlijke, spirituele jazz uit vooral de jaren zestig. Terwijl Makhathini bedachtzaam zijn steeds verrassende drieklanken kiest, pookt hij met die weerbarstige en emotioneel geladen akkoorden zijn bandleden en met name blazer Logan Richardson op tot hun meest doorleefde spel. Makhathini beschouwt zijn muziek als thuis voor de thuislozen, hij brengt muziek met een hartgrondige boodschap, muziek om in te wonen. Muziek die diepe indruk maakt, in de zaal voel je de hevige concentratie van de muzikanten, je voelt hoe gemeend het verhaal achter de muziek is, voelt voor alles hoe ver deze muziek reikt, hoe zeer zij de diepte ingaat, en met die buitengewone combinatie van passie en kennis, het publiek de essentie van verbonden zijn voelen laat. Makhathini neemt graag de gelegenheid te baat om met zijn prachtige, zachte stem de context van zijn werk te verklaren. Maar ook zonder woorden begrijp je al luisterend dat deze muziek over het allerwezenlijkste gaat. Op vrijdag 18 november te zien in Brebl, Nijmegen. 

meer-info

zaterdag19.11
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
Soweto Gospel Choir
Zaterdag 19 November 2022 20:00

Eindelijk kan het weer: het wereldberoemde Soweto Gospel Choir tourt door Europa! In 2022 doet het koor uit Zuid-Afrika ook De Roma aan met het spektakel Freedom, een ontroerend eerbetoon aan de vrijheidsstrijd van Nelson Mandela en de rijkdom van hun regenboognatie. Zo brengt het gezelschap nummers in zes van de elf officiële talen van Zuid-Afrika, met typische harmonieën en aardse ritmes. Naast traditionele Zuid-Afrikaanse hymnes, brengt de groep zangers ook unieke versies van ultieme gospelklassiekers zoals Hallelujah en Amazing Grace. Als je kijkt naar de lijst met verwezenlijkingen van het Soweto Gospel Choir, kan je allen maar onder de indruk zijn: drie Grammy Awards en samenwerkingen met wereldsterren zoals U2, Celine Dion, Stevie Wonder, Josh Groban en wijlen Aretha Franklin. Maar het is live in de mooiste zalen dat het koor je helemaal omverblaast. Een ongelooflijk dynamische groep vult het podium met kleurrijke kostuums, geweldige dansers, ongelooflijke stemmen en opwekkende muziek. Probeer maar eens op je stoel te blijven zitten bij zoveel pure blijdschap en muzikaliteit!

meer-info

zondag20.11
BE, Leuven - Het Depot - Muziek
Soweto Gospel Choir - Swingende singers met oogverblindende muziek
Zondag 20 November 2022 20:00

Dé winnaar van de 2019 Grammy Award voor Best World Music Album, 's werelds meest geprezen koor brengt hun "Freedom" concert voor de eerste keer naar Europa. Afkomstig uit de stad Soweto, de geboorteplaats van de vrijheidsstrijd van de democratische beweging van Zuid-Afrika, inspireert het Soweto Gospel Choir luisteraars over de hele wereld met hun uitbundige mix van Afrikaanse gospel en internationale klassiekers. Deze groovy groep zingt én speelt kleurrijke en energieke muziek, doordrenkt met de traditionele ritmes en rijke harmonieën die we van hen gewend zijn. Verwacht een speciaal concert vol authentieke dans, vrolijkheid en ontroering! Voor fans van Ladysmith Black Mambazo en Johnny Clegg.

hetdepot

woensdag23.11
Nederland, Amsterdam - De Duif - Muziek
Ablaye Cissoko & Cyrille Brotto
Woensdag 23 November 2022 20:15

De Sengalese kora-speler en zanger Ablaye Cissoko en de Franse accordeonist Cyrille Brotto geven op woensdag 23 november samen een concert in de Duif in Amsterdam. De twee bijzonder begaafde instrumentisten brachten dit jaar het album INSTANT uit. De Senegalese Ablaye Cissoko bespeelt de kora, een Afrikaanse dubbel-harp die steeds meer terrein wint binnen de westerse muziek. Hij is daarnaast getalenteerd zanger. De Franse accordeonist Cyrille Brotto is al jaren een bekend gezicht in de Zuid-Franse folk-wereld. Op het album INSTANT bundelden de twee bevriende muzikanten voor het eerst de krachten. Het resultaat is een magische plaat waarop moeiteloos wordt gelaveerd tussen Zuid-Franse folk en de Mandingo-traditie uit West-Afrika, waar modaliteit en polyritmiek organische elementen zijn.

meer-info

van zo27.11
t/m ma28.11
, - various locations - Muziek
Jacob Banks (Nigeria / UK)

Singer/songwriter/multi-instrumentalist Jacob Banks, geboren in Nigeria en gevestigd in Londen, introduceerde zijn expressieve mix van soul, R&B, folk en hiphop voor het eerst met een reeks in eigen beheer uitgebrachte EP’s. Kort nadat hij tekende bij het grote Interscope Records, maakte hij zijn volledige debuut met Village in 2018 en oogstte hij wereldwijd een lading aan lovende kritieken. Op zijn vorig jaar uitgebrachte EP For My Friends wilde Banks meer dan ooit mensen gezelschap houden, zoals de titel ook uitspreekt. Terugkerend van de weg toen de samenleving op slot ging, trok hij zich terug in zijn huis in Londen en nam hij daar, onder het toeziend oog van zijn twee katten, deze nieuwe verzameling liedjes op. For My Friends vangt een rauwer geluid dan zijn voorganger, en zoekt meer contrast tussen organische instrumentatie en uitgesmeerde popproducties, en is zonder twijfel zijn meest experimentele werk tot nu toe.

maassilo melkweg meer-info

zondag27.11
Nederland, Amsterdam - Bitterzoet - Muziek
Ondara (Kenia / VS)
Zondag 27 November 2022 20:30

De in Kenia geboren (J.S.) Ondara verhuisde op zijn twintigste naar Minnesota. Na in eerste instantie zijn American Dream te leven in de stad waar zijn grote idool Bob Dylan vandaan komt en met een Grammy-nominatie op zak, kwam daar toch de man met de hamer. Ondara mist zijn land, de cultuur en de mensen van thuis. Op dat moment ontstaat 'The Spanish Villager', niet geheel toevallig de naam van zijn derde album. The Spanish Villager is een mysterieus personage dat Ondara onbewust creëert en die al zijn angsten, donkere gedachten en twijfels overneemt en zo weer ruimte maakt voor hoop in het hoofd van de artiest. Dit is ook terug te horen op het album dat volstaat met gelaagd gitaar- en pianowerk, brass, harmonieuze zangpartijen en melodieën. Ondara is terug en kijkt met een hoopvolle blik naar zijn folkrock American Dream.

meer-info

van di13.12
t/m di20.12
, - various locations - Muziek
Wereldberoemd Soweto Gospel Choir tijdens kerst in Nederland

Het bekendste gospelkoor uit Zuid-Afrika, het Soweto Gospel Choir, speelt deze kerst hun nieuwste show Heart of Afrika in Nederland maakt Bos Theaterproducties bekend. Uitgedost in uitbundig kleurrijke Afrikaanse kostuums zingen ze prachtige nummers doordrenkt met traditionele ritmes en rijke harmonieën. Heart of Africa is een feel-good show vol authentieke Zuid-Afrikaanse zang en dans. De tournee start op 13 december en sluit af op Tweede Kerstdag 2022. Het Soweto Gospel Choir werd in 2002 samengesteld uit de beste talenten van de vele kerken en gemeenschappen in en om Soweto. Het koor werd opgericht om de unieke en bezielende kracht van de Afrikaanse gospel te delen met publiek over de hele wereld. Het koor werkte samen met de groten der aarde, zoals U2, Stevie Wonder en Aretha Franklin, en heeft meerdere Grammy Awards op haar naam staan. Het Soweto Gospel Choir was in 2018 voor het laatst in de Nederlandse theaters te zien. Heart of Afrika is exclusief in 13 Nederlandse theaters te zien in de aanloop naar en tijdens Kerstmis.

meer-info

dinsdag10.01
Nederland, Eindhoven - Muziekgebouw Eindhoven - Muziek
Sona Jobarteh - Kora virtuoos en zangeres uit Gambia
Dinsdag 10 Januari 2023 20:15

Sona Jobarteh is niet alleen een fantastische zangeres, maar bovendien de eerste vrouwelijke virtuoos op de kora, het traditionele West-Afrikaanse snaarinstrument. Dat maakt haar tot een pionier in een traditie die de afgelopen zeven (!) eeuwen alleen van vader op zoon werd doorgegeven. Jobarteh studeerde aan het conservatorium in Londen en keerde vervolgens terug naar Afrika. Zo ontstond haar eclectische mix van blues, afropop en traditionele muziek. Live wordt ze begeleid door vier muzikanten.

meer-info

woensdag08.02
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Lionel Loueke (Benin) -solo
Woensdag 08 Februari 2023 20:30

Gitaarheld brengt ode aan zijn leermeester Herbie Hancock in een uniek solo-optreden. Op zijn solo-album HH eert Lionel Loueke een absolute jazzlegende, Herbie Hancock. Gitaarvirtuoos Loueke speelt al meer dat vijftien jaar in de band van de grote Amerikaanse pianist en componist. Met zijn unieke snarenspel en vocalisaties bewerkt hij de tijdloze melodieën van zijn mentor, waaronder klassiekers als Cantaloupe Island, Maiden Voyage en Rockit. Sinds hij op zijn zeventiende begon met gitaarspelen maakte Lionel Loueke een onwaarschijnlijke ontwikkeling door, van het naspelen van cassettebandjes in zijn geboortestad Cotonou, Benin, tot optreden voor president Obama in het Witte Huis. Naast legendes als Herbie Hancock en Chick Corea werkte hij samen met de grootste talenten van zijn generatie, onder wie Esperanza Spalding en Robert Glasper.

bimhuis

woensdag19.04
Nederland, Amsterdam - Muziekgebouw aan 't IJ - Muziek
Hamilton de Holanda & Nduduzo Makathini - Ontdekkingsreis met Braziliaans-Zuid-Afrikaans superduo.
Woensdag 19 April 2023 20:30 - 22:00

De Braziliaan Hamilton de Holanda en de Zuid-Afrikaan Nduduzo Makhathini wonen aan verschillende kanten van de oceaan, maar zijn verbonden door de muzikale diaspora die ontstond in de slavernijtijd. Jazzmaestro Wynton Marsalis stelde de twee virtuozen aan elkaar voor. Dankzij internet en YouTube ontstond tijdens coronatijd Routes of Discovery, een suite met duidelijke Braziliaanse en Afrikaanse roots, beïnvloedt door klassieke muziek, jazz en hiphop. Hamilton de Holanda is een van de meest invloedrijke bespelers van de bandolim, de mandoline die de Braziliaanse muziek karakter geeft. Grote Braziliaanse sterren prijzen hem de hemel in. Met zijn begeesterde pianospel legt Nduduzo Makhathini de link tussen jazz, gospel en zijn zoeloe-achtergrond. Buiten Zuid-Afrika maakt hij naam met zijn album Modes of Communication op het jazzlabel Blue Note. Nduduzo Makhathini piano, Hamilton de Holanda bandolim

mee-info

 

zaterdag20.05
Nederland, Eindhoven - Muziekgebouw Eindhoven - Muziek
Master Drummers of Burundi
Zaterdag 20 Mei 2023 20:15

Een optreden van de legendarische Master Drummers of Burundi is een overweldigende ervaring, met ceremoniële ritmes, zang en atletische dans. Op trommels van uitgeholde boomstammen brengen ze traditionele ritmes uit Burundi (Centraal-Afrika). Rode draad is de muziek die te horen is bij geboorte- en doodsrituelen, inauguraties van koningen en vruchtbaarheidsrituelen. VERPLAATST: Master Drummers of Burundi zou in eerste instantie dinsdag 20 november 2021 in de Grote Zaal staan. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus is dat concert verplaatst naar zaterdag 20 mei 2023. Alle tickethouders hebben persoonlijk bericht ontvangen met praktische info.

meer-info

woensdag06.09
Nederland, Eindhoven - Muziekgebouw Eindhoven - Muziek
Richard Bona & Metropole Orkest - Charismatische bassist en zanger uit Kameroen
Woensdag 06 September 2023 20:15

De Kameroense topbassist en zanger Richard Bona brengt samen met het Metropole Orkest de beste nummers uit zijn repertoire in nieuwe orkestrale uitvoeringen en een aantal speciaal voor dit project geschreven nieuwe stukken. Bona is een van Afrika's meest veelzijdige muzikanten. Hij staat te boek als zanger en bassist, maar geef hem een willekeurig ander instrument in handen en hij zal het kunnen bespelen. Als klein jongetje in Kameroen viel zijn muzikaliteit al op en op zijn dertiende debuteerde hij in een Franse jazzclub. Eenmaal volwassen verhuisde hij naar Europa en later naar New York, waar hij een vaste waarde in de jazzscene werd, spelend met Branford Marsalis, Joe Zaniwul en Pat Metheny. Dirigent: Vince Mendoza

meer-info