Muziek

van za28.01
t/m do09.02
, - various locations - Muziek
Togo All Stars

Ze komen uit Lomé, de hoofdstad van Togo. Middenin het gebied waar de West-Afrikaanse muziek ontbolsterde en grote successen vierde: de highlife uit Accra, het Orchestre Polyrythmo uit Cotonou, de legendarische Fela Kuti en zijn afrobeat uit Lagos. In deze omgeving creëerden de Togo All Stars hun opwindende, eigen stijl, een stijl waarin voodoo een grote rol speelt. Togo All Stars neemt je mee op een muzikale reis door West-Afrika. Muziek uit Lomé, de hoofdstad van Togo. Het Ghanese Accra, waar highlife ontstond in de jaren 50’. Cotonou, de geboorteplaats van het befaamde Orchestre Poly Rythmo. En Lagos, waar grondlegger Fela Kuti zijn afrobeat creëerde. Al deze invloeden komen terug in de muziek van één van Lomé’s toonaangevende bands: Togo All Stars. In Groningen, Eindhoven en Hengelo.

vera-groningen muziekgebouweindhoven  metropooolhengelo kortinghengelo

vrijdag03.02
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Mama Africa
Vrijdag 03 Februari 2023 23:30

Mama Africa is terug, en deze keer ook bij ons in de Melkweg!  Mama Africa is een dansfeest voor iedereen die een band heeft met Afrika. Tijdens deze speciale editie serveren we je een mix van de beste Afrobeats. Azonto, Kuduro, Coupé Décalé, Ndombolo & meer Afrikaanse vibes!

melkweg

zondag05.02
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Groove Beest Familieconcert - Cacha Mundinho: Onweerstaanbare grooves uit Portugal, Kaapverdië en Brazilië
Zondag 05 Februari 2023 14:30

Joana Almeida is de eerste vrouwelijke klassieke fadogitarist van Portugal. Haar band heet Cacha Mundinho en hun muziek swingt de pan uit. Je hoort fado maar ook invloeden uit de Kaapverdiaanse- en Braziliaanse muziek, én uit jazz. Zoveel ritme in één smeltkroes, probeer daar maar eens stil bij te blijven zitten. We verklappen het alvast: dat gaat je niet lukken op deze aanstekelijke grooves. In de familieconcertserie Groove Beest ontmoet je echte podiumbeesten. Je ziet en hoort ze niet alleen, maar je voelt ze ook: hoe oud je ook bent, hun beestachtige grooves dringen door tot in je tenen. Zing, dans en rap mee met MC Senna Gourdou en laat het beest in jezelf los. Alvast een voorproefje? Klik op de blauwe knop voor de Groove Beest video, podcast & playlist en natuurlijk de complete agenda.

bimhuis

maandag06.02
Nederland, Rotterdam - Bird - Muziek
Vieux Farka Touré
Maandag 06 Februari 2023 20:30

Zo vader, zo zoon, moet Vieux Farka Touré gedacht hebben toen hij tegen de wil van zijn wereldberoemde vader Ali Farka Touré in, toch de gitaar oppakte en muziek ging maken. Zijn vader ging gelukkig later akkoord met de beroepskeuze van zijn zoon, getuige de opnames die de Malinese muzikant nog samen met zijn inmiddels overleden vader maakte. Vieux Farka Touré zet, met wellicht iets meer scheurende gitaarsolo’s, de traditie van zijn vader gloedvol voort in die prachtig stuwende mix van Malinese muziek met westerse elementen. In de loop van de afgelopen negen jaar bracht Vieux Farka Touré maar liefst zeven veelgeprezen albums uit. Twee daarvan samen met de Israëlische superster Idan Raichel en één album samen met speciale gasten zoals Dave Matthews. Liefhebbers van de mystieke muziek van zijn vader werden door Vieux’ laatste en schitterende album Les Racines verrast, want het is een diepgravend eerbetoon aan de traditie, zijn vader, de Malinese blues en de Songhai-cultuur van West-Afrika. In een samenwerking met Khruangbin, nam Vieux in 2022 ook het album Ali op. Een ode aan zijn vaders muziek met grooves om compleet in te verdwijnen. Met elk nieuw project verbreedt Vieux zijn horizon, omarmt hij nieuwe uitdagingen en versterkt hij zijn reputatie als een van ’s werelds meest getalenteerde en innovatieve muzikanten.

meer-info

van wo08.02
t/m do09.02
, - various locations - Muziek
Lionel Loueke (Benin) -solo
Woensdag 08 Februari 2023 20:30
t/m Donderdag 09 Februari 2023

Gitaarheld brengt ode aan zijn leermeester Herbie Hancock in een uniek solo-optreden. Op zijn solo-album HH eert Lionel Loueke een absolute jazzlegende, Herbie Hancock. Gitaarvirtuoos Loueke speelt al meer dat vijftien jaar in de band van de grote Amerikaanse pianist en componist. Met zijn unieke snarenspel en vocalisaties bewerkt hij de tijdloze melodieën van zijn mentor, waaronder klassiekers als Cantaloupe Island, Maiden Voyage en Rockit. Sinds hij op zijn zeventiende begon met gitaarspelen maakte Lionel Loueke een onwaarschijnlijke ontwikkeling door, van het naspelen van cassettebandjes in zijn geboortestad Cotonou, Benin, tot optreden voor president Obama in het Witte Huis. Naast legendes als Herbie Hancock en Chick Corea werkte hij samen met de grootste talenten van zijn generatie, onder wie Esperanza Spalding en Robert Glasper.

bimhuis

lantarenvenster

vrijdag10.02
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Afrolosjes
Vrijdag 10 Februari 2023 23:59

De afgelopen acht jaar heeft Afrolosjes steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven verrijkt met een brede selectie aan Afrikaans-georiënteerde muziekstijlen. Na het vieren van hun achtjarig jubilieum twee maanden geleden, keert de organisatie weer terug naar Paradiso voor hun eerste editie van het jaar. Verwacht gewaardeerde mc's en dj's, de beste afrohouse, -tech, en -beats, en natuurlijk een hoop verrassingen om er een onvergetelijke nacht van te maken.

paradiso

van za11.02
t/m do20.07
, - various locations - Muziek
Entoto Band on tour - Hedendaagse versie van Ethiopische 60’s & 70’s funk!

Entoto Band brengt een hedendaagse interpretatie van Ethiopische funk van de ’60s. Bulderende saxofoons, soulvolle zang en groovende ritmes smelten samen in een energieke performance, terwijl  het publiek zich waant op de dansvloer van swingend Addis Ababa! Entoto is: Helen Mengestu – vocals; Million Tewelde – saxophone / aerophone / vocals; Joep Pelt – guitar; Elvis Sergo – Hammond organ / synthesizers; DJ de Koning – percussion; Randell Sambo – drums

speellijst

woensdag15.02
Nederland, Amsterdam - Bitterzoet - Muziek
Obongjayar
Woensdag 15 Februari 2023 20:30

Dit is het verplaatste programma van 1 mei 2022 en 22 september 2022. Tickets gekocht voor die datum zijn ook geldig voor deze datum. Sinds een Obongjayar demo voor het eerst opdook op SoundCloud in 2016 is het duidelijk dat Steven Umoh, de man achter de naam, over een uniek talent beschikt. De in Nigeria geboren en in Londen gevestigde muzikant (die bij zijn vrienden simpelweg bekend staat als 'OB'), schrijft opzwepende en spirituele teksten terwijl hij een kenmerkende stem beheerst die varieert tussen rap, zang en gesproken woord. Met afrobeats, soul en hiphop-invloeden heeft hij een gedurfde, genre-overschrijdende muzikale stijl gecreëerd.

meer-info

van za18.02
t/m za25.02
, - various locations - Muziek
Minyeshu - Ethiopische zangeres betovert iedereen met hypnotiserende grooves.
Zaterdag 18 Februari 2023 20:30
t/m Zaterdag 25 Februari 2023

Minyeshu krijgt razend enthousiaste reacties op haar huidige album NETSA. De gloedvolle mix van jazz, funk en ethio-groove roept vergelijkingen op met grootheden van de Ethiopische muziek, zoals Aster Aweke en Mulatu Astatke. Op NETSA, wat ‘vrij’ betekent, neemt de zangeres ons mee op nieuwe wegen, zingend in het Amhaars, waarbij ze rijke traditionele elementen uit de Hoorn van Afrika combineert met westerse stijlen. Minyeshu groeide op in Dire Dawa, Ethiopië. Nadat ze op jeugdige leeftijd werd ontdekt als zang- en danstalent voegde ze zich op zeventienjarige leeftijd bij het prestigieuze Nationaal Theater in Addis Ababa, waarmee ze over de hele wereld toerde. Na haar vertrek uit Ethiopië zette ze haar carrière voort in West-Europa. Sinds 1996 woont ze in Nederland. NETSA werd wereldwijd uitgebracht door het Britse label ARC Music. In Amsterdam en Rotterdam

bimhuis   lantarenvenster

donderdag02.03
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Faada Freddy (Senegal)
Donderdag 02 Maart 2023 22:00

Faada Freddy is de Senegalese singer-songwriter Abdou Fatha Seck, wiens mix van pop en soul het grote publiek bereikte met zijn eerste EP 'Untitled' in 2014, ook opgepikt door artiesten als Lenny Kravitz en Imany. Debuutalbum 'Gospel Journey' volgde een jaar later, een album dat een gouden status bereikte in Frankrijk en zonder enig instrument tot stand kwam afgezien van vocalen en bodypercussie. Dit voorjaar kunnen we eindelijk nieuw werk van de zanger verwachten en doet hij Paradiso aan voor een intieme show in de Bovenzaal.

paradiso

vrijdag10.03
BE, Borgerhout - Rataplan (Copy) - Muziek
Double Bill: Hands in Motion & Ndoumbelane
Vrijdag 10 Maart 2023 20:30

Hands in Motion: Darbuka, gongs, berimbaus, kalimbas, pandeiro, riqq, doholla, bendirs, udu,… Het is een greep uit het instrumentarium van Hands in Motion. Dit percussietrio van muzikanten Simon Leleux (Fabrizio Cassol / I Silenti, Refugees for Refugees), Robbe Kieckens (Lamekan Ensemble, Myrddin De Cauter) en Célestin Massot creëert een grenzeloze klankenwereld. Van Senegal tot Oost-Europa, van Brazilië tot Indië, van het klassiek conservatorium tot de nomadenvolkeren, gevoed door al hun invloeden ontmoeten deze artiesten elkaar in een muzikaal laboratorium waar ze, al jonglerend met codes uit verschillende tradities een nieuwe expressieve ruimte creëren die uiterst hedendaags en vernieuwend is. Ndoumbelane: We leerdene Ndoumbelane kennen via Issa Ndour, die al meermaals meespeelde tijdens onze maandelijkse jamsessies. We raakten geïntegreerd door zijn multi instrumentengebruik en de unieke klanken er van! Ndoumbelane vermengt afro-ritmes met blues en jazz, gebruikmakend van traditionele West-Afrikaanse instrumenten als peulfluit, kora en djembe.

rataplan

donderdag16.03
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
Rumba Divas
Donderdag 16 Maart 2023 20:00

De Congolese rumba werd door UNESCO erkend als immaterieel erfgoed in december 2021. Logisch aangezien deze muziek al tientallen jaren in Afrika zegeviert. Rumba Divas is een project dat is ontstaan ​​na deze erkenning. De plaats van vrouwen in rumba lijkt onbelangrijk, omdat er in vergelijking met mannen maar weinig grote vrouwelijke sterren zijn. Daarom bedacht de Belgisch-Congolese filmmaker Monique Mbeka Phoba de Rumba Divas om de rol van vrouwen in rumba te vieren. Na Bozar in mei 2022 in Brussel is het de beurt aan De Roma in Antwerpen, in samenwerking met het AfricaMuseum, om drie prachtige zangeressen te verwelkomen: IYENGA, NOELLA NDAYA en YEMO. Drie verschillende stijlen, die de oneindige rijkdom van de rumba laten zien. De presentatie van de avond wordt verzorgd door Ndandu Welkenhuysen.

deroma

vrijdag17.03
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Clubnacht - AmapianoNL
Vrijdag 17 Maart 2023 23:30

Amapiano is de term die wordt gebruikt om Zuid-Afrika's snelst groeiende electronic music movement te beschrijven. Amapiano, dat in 2016 ontstond is een medley van deep house, jazz, kwaito en loungemuziek. De naam is afgeleid van het Zulu meervoud lidwoord "ama" en het Engelse zelfstandig naamwoord "piano." Aanvankelijk werd gedacht dat Amapiano slechts een undergroundgeluid was maar het tegendeel werd al snel bewezen. In 2022 breidt Amapiano zijn bereik uit buiten Zuid-Afrika en bereikt het de hitlijsten in landen over de hele wereld. AmapianoNL is bringing the vibes to the Max, don't miss out!

melkweg

zaterdag08.04
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Jack Parow (Zuid-Afrika)
Zaterdag 08 April 2023 19:30

Jack Parow's carrière begon met features bij Die Antwoord en Fokofpolisiekar, maar zijn solodoorbraak kwam in 2010 met de hits ‘Cooler As Ekke‘ en ‘Dans dans dans‘.  Door een plekje te veroveren op het hiphop label Top Notch en samen te werken met The Opposites en De Jeugd van Tegenwoordig werd hij ook populair in Nederland. Hij scoorde in samenwerking met Joost een grote hit met '... Fryslân bop', en in november bracht hij zijn nieuwe album 'Skattie' uit dat aantoont dat je voor een goed feest nog altijd bij hem op het juiste adres bent!

melkweg

zaterdag15.04
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
The Cavemen (Nigeria)
Zaterdag 15 April 2023 23:00

The Cavemen. is een in Lagos, Nigeria gevestigd duo bestaande uit Kingsley Chukwudi Okorie en zijn broer Benjamin Chukwudi James. Gevuld met een verlangen om het soort muziek te maken waar ze mee opgroeiden hebben de heren een reis ondernomen om de geluiden uit het verleden naar de toekomst te brengen. In dit proces zijn de broers een vertegenwoordiging geworden van het belang van het vieren van onze helden uit het verleden door middel van muziek. The Cavemen. hebben gezamenlijk een genre ontwikkeld dat 'Highlife Fusion' heet en highlife, afrobeat, jazz en soul muziek combineert. Sinds hun debuut heeft de band twee studioalbums uitgebracht met de titels 'Roots' en 'Love and Highlife', welke meer dan 90 miljoen streams opleverden en meerdere prijzen wonnen.

meer-info

woensdag19.04
Nederland, Amsterdam - Muziekgebouw aan 't IJ - Muziek
Hamilton de Holanda & Nduduzo Makathini - Ontdekkingsreis met Braziliaans-Zuid-Afrikaans superduo.
Woensdag 19 April 2023 20:30 - 22:00

De Braziliaan Hamilton de Holanda en de Zuid-Afrikaan Nduduzo Makhathini wonen aan verschillende kanten van de oceaan, maar zijn verbonden door de muzikale diaspora die ontstond in de slavernijtijd. Jazzmaestro Wynton Marsalis stelde de twee virtuozen aan elkaar voor. Dankzij internet en YouTube ontstond tijdens coronatijd Routes of Discovery, een suite met duidelijke Braziliaanse en Afrikaanse roots, beïnvloedt door klassieke muziek, jazz en hiphop. Hamilton de Holanda is een van de meest invloedrijke bespelers van de bandolim, de mandoline die de Braziliaanse muziek karakter geeft. Grote Braziliaanse sterren prijzen hem de hemel in. Met zijn begeesterde pianospel legt Nduduzo Makhathini de link tussen jazz, gospel en zijn zoeloe-achtergrond. Buiten Zuid-Afrika maakt hij naam met zijn album Modes of Communication op het jazzlabel Blue Note. Nduduzo Makhathini piano, Hamilton de Holanda bandolim

mee-info

 

vrijdag28.04
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Muziek
Hamilton de Holanda & Nduduzo Makhathini - Routes of Discovery
Vrijdag 28 April 2023 20:30

LantarenVenster presenteert een unieke samenwerking tussen twee topmuzikanten. De Braziliaan Hamilton de Holanda en de Zuid-Afrikaan Nduduzo Makhathini wonen aan verschillende kanten van de oceaan, maar zijn verbonden door de muzikale diaspora. Wynton Marsalis stelde de twee virtuozen aan elkaar voor. Dankzij internet en YouTube ontstond tijdens coronatijd Routes of Discovery, een suite met duidelijke Braziliaanse én Afrikaanse roots, beïnvloed door klassieke muziek, jazz en hiphop. Samen onderzoeken ze de diaspora van Afrikaanse muziek en cultuur in Brazilië, sinds de tijd van de slavenhandel tot vandaag. Daarbij gaan ze op zoek naar de Afrikaanse bron van de choro, samba en bossanova in Zuid-Amerika en van jazz en urban rap in Noord-Amerika. Die bron vinden ze in de liedjes die op de plantages werden gezongen, voor de slaven een manier om verhalen over hun volk te vertellen en door te geven aan de volgende generaties. Door terug te keren naar de oorsprong willen De Holanda en Makhathini deze verhalen delen met hun publiek over de hele wereld en een universele boodschap van hoop en verbinding uitstralen.

lantarenvenster

donderdag11.05
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Van Pletzen
Donderdag 11 Mei 2023 19:30

Van Pletzen is een duo producers genaamd Peach Van Pletzen en Matthieu “Nik Nax” Auriacombe. Ze hebben veel van de grootste hits in Zuid-Afrika mede mogelijk gemaakt en creëren nu hun eigen unieke stroming van feel good dance music met een productionele waarde die zij zelf beschrijven als ‘a kak lekker vibe’. Van Pletzen heeft een solide following opgebouwd die geen genoeg kan krijgen van hun satirische muziekvideo's, vlijmscherpe humor en sociaal commentaar. In oktober releasten ze de nieuwe single van hun gelijknamige album 'Dit is wat dit is', en die smaakt naar meer!

melkweg

zaterdag20.05
Nederland, Eindhoven - Muziekgebouw Eindhoven - Muziek
Master Drummers of Burundi
Zaterdag 20 Mei 2023 20:15

Een optreden van de legendarische Master Drummers of Burundi is een overweldigende ervaring, met ceremoniële ritmes, zang en atletische dans. Op trommels van uitgeholde boomstammen brengen ze traditionele ritmes uit Burundi (Centraal-Afrika). Rode draad is de muziek die te horen is bij geboorte- en doodsrituelen, inauguraties van koningen en vruchtbaarheidsrituelen. VERPLAATST: Master Drummers of Burundi zou in eerste instantie dinsdag 20 november 2021 in de Grote Zaal staan. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus is dat concert verplaatst naar zaterdag 20 mei 2023. Alle tickethouders hebben persoonlijk bericht ontvangen met praktische info.

meer-info

van za27.05
t/m di30.05
, - various locations - Muziek
Fatoumata Diawara (Mali)

De Malinese Fatoumata Diawara mengt afrobeat, soul, pop, jazz en funk alsof het niets is. De 40-jarige zangeres domineert de Afrikaanse popwereld met ruim een miljoen luisteraars per maand op Spotify. In 2018 ging de zangeres/gitarist voor het eerst de samenwerking aan met het dj-duo Disclosure, ze brachten toen samen de track ‘Ultimatum’ uit. Hierna volgden nog vele andere samenwerkingen, onder andere met de Britse band Gorillaz, waardoor Fatoumata Diawara ook een naam voor haarzelf maakte in de rest van de wereld. Maliba
In 2011 bracht ze haar eerste studio EP getiteld ‘Kanou’ uit. De EP is slechts vier tracks lang, maar werd al direct goed beluisterd. Haar laatste EP genaamd 'Maliba' sleept je mee in de wereld van zwoele klanken en prachtig gitaarspel. In 2019 stond de zangeres op het Utrechtse festival 'Le Guess Who?', waar ze het dak eraf zong. Het wordt een concert waarbij je gegarandeerd kan dansen, maar ook lekker kan wegdromen.

spot/oostpoort paradiso paard

woensdag06.09
Nederland, Eindhoven - Muziekgebouw Eindhoven - Muziek
Richard Bona & Metropole Orkest - Charismatische bassist en zanger uit Kameroen
Woensdag 06 September 2023 20:15

De Kameroense topbassist en zanger Richard Bona brengt samen met het Metropole Orkest de beste nummers uit zijn repertoire in nieuwe orkestrale uitvoeringen en een aantal speciaal voor dit project geschreven nieuwe stukken. Bona is een van Afrika's meest veelzijdige muzikanten. Hij staat te boek als zanger en bassist, maar geef hem een willekeurig ander instrument in handen en hij zal het kunnen bespelen. Als klein jongetje in Kameroen viel zijn muzikaliteit al op en op zijn dertiende debuteerde hij in een Franse jazzclub. Eenmaal volwassen verhuisde hij naar Europa en later naar New York, waar hij een vaste waarde in de jazzscene werd, spelend met Branford Marsalis, Joe Zaniwul en Pat Metheny. Dirigent: Vince Mendoza

meer-info

vrijdag20.10
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Tribes - clubnacht
Vrijdag 20 Oktober 2023 22:00

Na een uitverkochte nacht in Paradiso tijdens ADE 2022, slaan Cloud 8 en Ziongate de handen wederom ineen voor de clubnacht TRIBES, een magisch dansritueel. Ziongate is de nieuwe futuristische clubavond gebaseerd op Afrikaanse elektronische riddims. In een wereld waar men overprikkeld is door media, politieke en sociale druk brengt Ziongate een alternatieve toekomst waarin niet het individu maar het collectief centraal staat. De riddims van afrotech, amapiano, gqom en afrohouse leiden naar een plek waar mensen vrij zijn. Sinds 2018 brengt Cloud 8 een verscheidenheid aan dj's, live optredens en kunst samen met hun evenementen in Rotterdam. Geleid door de beste selectie van soulful en deep afrohouse door de internationale artiest Cloud 8 werd al snel hét evenement voor een divers publiek.

Paradiso