Zaterdag 30 Juni 2018

zaterdag30.06
Nederland, Den Haag - Filmhuis Den Haag - Film
Burkinabè Rising
Zaterdag 30 Juni 2018 14:30

In samenwerking met The Hague African Festival vertonen wij Burkinabè Rising uit Burkina Faso is een film vol positieve energie die de kracht van mensen laat zien. Burkinabè Rising, een nieuwe documentaire van Cultures of Resistance Films, toont creatieve, geweldloze weerstand in Burkina Faso. Burkina Faso, een klein land dat niet aan zee grenst, heeft een levendige gemeenschap van kunstenaars en geëngageerde burgers, die een voorbeeld zijn van het soort politieke verandering dat kan worden bereikt wanneer mensen samenkomen. Het is een inspiratie, niet alleen voor de rest van Afrika, maar ook voor de rest van de wereld. Door middel van muziek, film, ecologie, beeldende kunst en architectuur dragen de mensen in deze film de revolutionaire geest van Thomas Sankara. Na het presidentschap te hebben aanvaard in 1983, kwam Sankara om het leven tijdens een staatsgreep in 1987 onder leiding van zijn vriend en adviseur Blaise Compaoré, die het land vervolgens zevenentwintig jaar als autocraat regeerde. In oktober 2014 leidde een massale volksopstand tot zijn verwijdering. Tegenwoordig is de geest van verzet sterker dan ooit in Burkina Faso.

filmhuisdenhaag

zaterdag30.06
Nederland, Den Haag - Filmhuis Den Haag - Film
Kalushi
Zaterdag 30 Juni 2018 16:15

Mandla Dube, Zuid Afrika, 107 min, Het waargebeurde verhaal van Solomon Mahlangu; een internationaal icoon van de Soweta opstand. In samenwerking met The Hague African Festival. Kalushi is het waargebeurde verhaal van de 19-jarige venter Solomon Mahlangu uit een township buiten Pretoria (Zuid-Afrika). Hij wordt vreselijk geslagen door de politie, verbannen en sluit zich aan bij de liberation movement. Na zijn terugkomst van militaire training in Angola schiet zijn kameraad Mondi twee onschuldige mensen neer in Johannesburg. Ook Kalushi wordt voor het gerecht gesleept door de ‘Common purpose doctrine’ en de staat wil hem veroordelen met de hoogste straf: dood door ophanging. Kalushi gebruikt de rechtbank als zijn laatste strijdtoneel. Zijn opoffering maakt hem een onsterfelijke held en een internationaal icoon van de Soweto opstand in 16 juni 1976.

filmhuisdenhaag

van wo06.06
t/m wo11.07
Nederland, Den Haag - Den Haag - Film
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018

In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.

Filmladder

van wo06.06
t/m wo04.07
Nederland, - Nederland - Film
Tanzania Transit (2017)

De Tazara Express is een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. Reizend met deze trein vertellen drie hoofdpersonages hun levensverhalen, die reflecteren op de kracht om te overleven binnen deze maatschappij.

Filmladder