Donderdag 30 September 2021

donderdag30.09
BE, Antwerpen (Borgerhout) - TRIX Antwerpen - Muziek
Esinam & Namid en Dago Sondervan
Donderdag 30 September 2021 19:30

ESINAM is een Belgisch-Ghanese multi-instrumentaliste die een eigen afro-electro wereld creëert vol ritme en adembenemende riffs. ESINAM heeft de kunst van het 'vermengen van een soulvolle stem met traditionele Afrikaanse percussie' weten te bemeesteren. Indien dat nog niet bangelijk genoeg is, voegt ze daar nog wat elektronische invloeden aan toe, samen met catchy melodieën en fluitimprovisaties. Ze is een unieke stem in de hedendaagse jazz-and-beyond scene. Namid en Dago Sondervan. Een jazz-kwartet en een live-coder. Het analoge met het digitale. De saxofoons van bandleider Vincent Brijs, de contrabas van Fré Madou, de altsax van Sara De Meyer, de drums van Maarten Moesen en de algorhythm-and-blues van Sonic Pi. Het ging allemaal de deeltjesversneller in en dan was het wachten op een botsing van atomen. Een poging om een oerknal in klank en beeld te vatten: Weather Report en Frank Deboosere, de Sahara en de toendra, Squarepusher en Pullover, Motown in Oneohtrix Point Neverland, Praxis en de snaartheorie, Marc Moulins Placebo met effect, Sun Ra en Moondog, Uncanny Valley of the Silicon Dolls, Luchtbal in Addis Abeba, man-machine learning, de Titanic-band op Das Boot, anarchie in Parliament, modale modules, cyberpunk funk en future kraut shock.

Lees meer

donderdag30.09
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
Tutu Puoane (South Africa) & Rebirth::Collective It Might As Well Be Swing
Donderdag 30 September 2021 20:00

Iedere keer als Tutu Puoane op het podium van De Roma staat, wint ze er enkele fans voor het leven bij. Met haar prachtige stem en spontane charme brengt de Antwerpse zangeres haar publiek in vervoering. Met haar fijne gevoel voor humor en veelzijdige muziek tovert ze moeiteloos een lach en een traan op ieders gezicht. Voor haar nieuwste show It Might As Well Be Swing ging Tutu Puoane aan de slag met het repertoire van de grote crooners. Denk aan Frank Sinatra, Nat King Cole, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Sarah Vaughan … Legendarische artiesten die hun stem tot instrument verhieven, die zich niet louter lieten begeleiden door hun band, maar er in volwaardige dialoog mee gingen. Dat is exact wat Tutu Puoane doet met het Rebirth::Collective, een achtkoppig orkest (vijf blazers, piano, contrabas en drums) dat de klank van een heuse full bigband combineert met de beweeglijkheid van een kleiner ensemble. Stuk voor stuk topmuzikanten die hun sporen verdien(d)en bij onder meer Clouseau, Daan, Liefde Voor Muziek, Bart Peeters, Flat Earth Society, André Brasseur, Jef Neve en Brussels Jazz Orchestra, ... Tutu Puoane en Rebirth::Collective brengen in De Roma eigen arrangementen van bekende croonerhits. De nummers werden specifiek door en voor deze bezetting herwerkt. Tutu’s fantastische stem en Afrikaanse muzikale achtergrond zorgen voor een unieke en eigentijdse kijk op de bigbandtraditie van weleer en voor swingend vuurwerk op het podium.

deroma

van di28.09
t/m zo03.10
, - various locations - Muziek
Metropole Orkest Big Band plays the South African Somgbook of Jazz

Na het brengen van odes aan Amerikaanse jazzlegendes Oliver Nelson, Quincy Jones en Thelonious Monk verbreedt de bigband nu zijn horizon. Onder leiding van de Zuid-Afrikaanse trompettist en dirigent Marcus Wyatt speelt het Zuid-Afrikaanse jazz. Met muziek van oa. Dudu Pukwana, Abdullah Ibrahim, Johnny Dyani, Winston Mankunku, Bheki Mseleku, Hugh Masekela, Jonas Gwangwa en Zim Ngqawana krijg je een mooie doorsnede van de Zuid-Afrikaanse jazzscene. Speciale gast is vocalist Siyabonga Mthembu. Dit concert is onderdeel van AfroVibes, een jaarlijks festival van hedendaags theater, dans, muziek en design uit Afrika. Het festival brengt het werk van opkomende en gevestigde actuele Afrikaans makers en kunstenaars naar Nederland. AfroVibes laat het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en publiek. Siyabonga Mthembu is de curator van 'Indaba Is', een compilatie van de avant-garde- en jazzcollectieven uit Johannesburg, uitgebracht door Giles Petersens Brownswood Recordings in 2021. Daarnaast is Siyabonga de leadzanger van Shabaka and the Ancestors. Ook is hij de leadzanger van de band The Brothers Move On. Zuid-Afrikaanse trompettist, componist en bandleider Marcus Wyatt trad op over de hele wereld en werkte samen met een indrukwekkend scala aan muzikanten, van Manu Dibango, Abdullah Ibrahim en Miriam Makeba tot Maria Schneider, John Faddis, Bheki Mseleku, Lionel Loueke en Steve Turre. Wyatt is winnaar van de South African Music Award (SAMA) en verscheen behalve in zijn thuisland ook op festivals en podia in meer dan 20 verschillende landen.

metropoleorkest tivolivredenburg lantarenvenster bimhuis verkadefabriek  afrovibes