Agenda 2019

Mei 2019

van za18.05
t/m zo13.10
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Welkom Today - Ad van Denderen, Lebohang Tlali en vele anderen

Tentoonstelling waarin uiteenlopende perspectieven, generaties en geschiedenissen met elkaar worden verweven. Van oude en nieuwe foto’s van Ad van Denderen, Lebohang Tlali en scholieren tot familiealbums, krantenarchieven en interviews door Margalith Kleijwegt. Bijzonder vervolg op veel geprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika uit 1991. Vanaf 18 mei is in het Stedelijk de tentoonstelling Welkom Today te zien van fotografen Ad van Denderen (1943, Nederland) en Lebohang Tlali (1978, Zuid-Afrika). Vijfentwintig jaar na de verkiezing van Nelson Mandela tot president, brengen Van Denderen en Tlali een kritisch vervolg op het veelgeprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika (1991) waarin Van Denderen de laatste dagen van apartheid in het goudmijnstadje Welkom vastlegde. Welkom Today combineert oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali met foto’s gemaakt door scholieren, familiealbums, krantenarchieven en verhalen van schrijver Margalith Kleijwegt.    Niet alleen Welkom is sinds de afschaffing van apartheid veranderd, maar ik ook. Ik kijk 27 jaar later met andere ogen naar die plek. In plaats van in te zoomen zoals ik toen deed, zoek ik nu naar minder confronterende en eenduidige beelden.

stedelijkmuseum

Juni 2019

van zo02.06
t/m zo01.09
NL, Amsterdam - EYE Film Instituut Nederland - Tentoonstellingholland-festival
William Kentridge – Ten Drawings for Projection: Tentoonstelling rond belangrijke korte films van Kentridge
Zondag 02 Juni 2019 15:00
t/m Zondag 01 September 2019

Eye Filmmuseum toont William Kentridge – Ten Drawings for Projection (1989-2011), een serie waarmee Kentridge in de jaren negentig doorbrak in de internationale kunstwereld. In 2015 schonk hij de serie aan Eye. Het zijn korte filmwerken die bestaan uit houtskooltekeningen waarin Kentridge stukken toevoegt, uitwist en weer overtekent – vaak zonder dit proces te verhullen. De meeste films gaan net als veel van zijn muziektheaterwerk vergezeld van muziek van componist Philip Miller. Ze geven een wijde blik op het oeuvre van Kentridge en een kijkje in het leven in ZuidAfrika na de afschaffing van de apartheid. Ook onderdeel van de tentoonstelling is de recente, op vijf schermen geprojecteerde video-installatie
O Sentimental Machine. De tentoonstelling wordt begeleid door een programma van films, talks en events.

hollandfestival  eyefilm

van za08.06
t/m zo25.08
NL, Groningen - Noorderlicht - Tentoonstelling
Philippe Dudouit - The Dynamics of Dust

'The Dynamics of Dust' is a long-term project by Philippe Dudouit (Switzerland, 1977), based on historical and geopolitical documentation, research and analysis. In this series, the photographer examines the new relationships that the nomadic indigenous inhabitants of the Sahelo-Saharan zone have established with a territory that is currently highly perilous. The project, which began in 2008, shows how a former tourist paradise has become a new theatre where human traffic is interlacing with terrorism, drugs and the weapons industry. At first glance, the rise of Islamic terrorism in this area is to blame, but a closer look reveals a reality that is much more complex. The area now faces a dangerous cocktail of underdevelopment, poverty and state failure. The new, transnational constellation of powers consists of armed islamists, human traffickers, drugs and weapon smugglers, topped off by international interests jockeying to win oil, gold and uranium mining rights. The lack of political vision for the area’s future, in combination with ongoing desertification due to climate change make up for a scenario in which a doomed generation is growing up.

noorderlicht

Juli 2019

van do25.07
t/m wo28.08
Nederland, - Nederland - Film
Mia and the White Lion

Het leven van de tien jaar oude Mia staat op zijn kop als haar familie besluit hun huis in Londen te verruilen voor een leeuwenboerderij in Zuid-Afrika. Zij mist haar vrienden. Als een mooie witte leeuw wordt geboren, slaagt ze erin een nauwe band op te bouwen met deze welp.

filmladder

Augustus 2019

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van vr02.08
t/m ma26.08
Verenigd Koninkrijk, Edinburgh - Edinburgh - Evenement
African productions at Edinburgh Fringe Festival 2019

The Edinburgh Festival Fringe is the largest arts festival in the world and takes place every August for over three weeks in Scotland’s capital city. The festival caters for everyone and includes theatre, comedy, dance, physical theatre, musicals, operas, music, exhibitions and events. In 2019 there are fourteen productions from Africa at the festival: Burkina Faso, Ivory Coast, Egypt, Guinea, Malawi, South Africa and Zimbabwe

edfringe

van zo04.08
t/m zo15.09
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Ndikhumbule Ngqinambi 'Staying afloat'

Zondag 4 augustus start de solo-expositie van de gerenommeerde Zuid-Afrikaanse kunstenaar Ndikhumbule Ngqinambi 'Staying Afloat'. In zijn werk onderzoekt hij de menselijke strijd die hij op een figuratieve manier overbrengt. Ngqinambi's werk is momenteel te zien in de groepsexpositie 'Still here tomorrow...' van Zeitz Mocaa (het museum voor contemporaine Afrikaanse kunst in Kaapstad). Het museum kocht onlangs ook werk van hem aan. In 2011 was hij artist in resident bij de stichting Thami Mnyele in Amsterdam. In dat jaar exposeerde hij voor het laatst in Galerie 23 samen met de Ethiopische kunstenaar Mickaël Bethe-Selassie. De expositie 'Staying Afloat' loopt tot en met midden september. Houd voor de openingsdatum onze website in de gaten.

sbk-galerie23

van do08.08
t/m wo28.08
Nederland, - Nederland - Film
Engel (Un Ange)

Engel (Un Ange) laat een stormachtige romance in Senegal zien, een regelrechte amour fou tussen twee verloren zielen: Thierry, een verslaafde Belgische wielrenner wiens carrière tanende is, en Fae, een jonge Senegalese prostituee. Ze vinden waardigheid en hoop bij elkaar om zich uit hun benarde situaties te bevrijden. Boven dit wederzijds gevoel primeert echter hun liefde voor elkaar. Tot Thierry zich onder invloed vreemd begint te gedragen. Wanneer Fae de volgende ochtend ontdekt dat Thierry overleden is, wordt ze gearresteerd ondanks haar onschuld. Om verder te kunnen met haar leven, moet ze terug naar de kamer waar het allemaal begon. Gebaseerd op de novelle Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst, die zich op zijn beurt liet inspireren door het dramatische levenseinde van de gevallen wielergod Frank Vandenbroucke. De eigenzinnige Vlaamse regisseur Koen Mortier (1965) maakte eerder o.a. Ex-Drummer en 22 Mei.

filmladder

van do15.08
t/m za24.08
Nederland, - Nederland - Film
World Cinema Amsterdam - 2019

Van 16 t/m 25 augustus vindt de negende editie plaats van World Cinema Amsterdam. In het festivalprogramma 2019 is er slechts één film uit Afrika: The Burial of Kojo van Samuel The Blitz, onderdeel van het competitieprogramma. Esi leeft met haar vader en moeder in een dorp aan de Ghanese kust. Maar het is daar moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen en daarom besluit haar vader Kojo, op verzoek van zijn broer Kwabena, te verhuizen naar hoofdstad Accra. De relatie tussen die twee is door een vreselijk voorval in het verleden op zijn zachtst gezegd gespannen. Via bemiddeling van een oude vriend gaat Kojo aan de slag als illegaal mijnwerker in een goudmijn, maar al na de eerste dag keert hij niet terug. Esi, die eerder een onheilspellend visioen had, besluit haar vader te gaan zoeken. Het wordt een wonderbare zoektocht. Regisseur, visueel kunstenaar en rapper Sam Blitz Bazawule (a.k.a. Blitz the Ambassador) vertelt een verhaal dat diep verankerd is in de Ghanese folklore en verhaaltraditie, vol prachtig in beeld gebrachte magisch-realistische wendingen. Hij tekende niet alleen voor de regie, hij schreef voor dit speelfilmdebuut ook zelf het scenario en de score. Het resultaat: een visueel gedicht.

worldcinemaamsterdam theburialofkojo

woensdag21.08
Nederland, Amsterdam - Internationaal Theater Amsterdam (Stadsschouwburg) - Dans en theater
Grand Opening Night: Ousmane Sy - Queen Blood
Woensdag 21 Augustus 2019 20:30

Nederlandse première. Dit programma is onderdeel van het internationale urban dansfestival Summer Dance Forever. Met Queen Blood brengt house-danser en choreograaf Ousmane Sy (Babson) een stuk vol vrouwen-power, uitgevoerd door de jonge danseressen van Paradox-sal, waarvan al een preview te zien was op Summer Dance Forever 2018. Na Fighting Spirit vervolgt hij zijn onderzoek naar energie en vrouwelijke gebaren. Paradox-sal brengt hun technische virtuositeit naar het podium om door middel van dans en beweging te onthullen, of juist te bevragen, wat het betekent om ‘vrouw’ te zijn. In Queen Blood brengt Ousmane Sy de persoonlijke verhalen van de dansers samen tot een intieme en energieke performance die iedere dag weer wordt gevoed door nieuwe ervaringen. Over Ousmane Sy: Met één voet in de club en één voet in de battle. House-dansspecialist Ousmane Sy oftewel Babson, lid van de iconische hiphopgroep Wanted Posse en mede-oprichter van de Serial Stepperz, is één van Frankrijk’s grootste voorvechters van de befaamde “French Touch” en de ”Afro-House spirit” gericht op Afrikaanse en Caraïbische house ritmes. Met zijn concept All 4 House zet hij zich in om de spirit van de clubs te verspreiden met de beste internationale DJ's en dansers.

ita more info

donderdag22.08
Nederland, Groningen - Noorderzon Festival - Muziek
Noorderzon 2019 - Concert op het Dok: Imarhan (Toeareg-rock)
Donderdag 22 Augustus 2019 22:30 - 23:59

Het kleine broertje van Toeareg-rock pionier Tinariwen speelt deze zomer op Het Dok. Maar alle kleine broertjes worden groot en dat geldt zeker voor Imarhan. De band speelt een grote rol in de ontwikkeling van Toeareg-woestijnblues door te experimenteren met funk, fuzz en disco. Na het uitbrengen van album Temet is het meer dan duidelijk dat Imarhan volwassen is geworden. Met hun muziek leren ze nieuwe generaties binnen en buiten de Algerijnse muziekgemeenschap het belang van vriendschap, wijsheden van oudere generaties en een sterke gemeenschap. Meditatieve woestijnblues waar een frisse wind doorheen waait vol funk, disco en wijze levenslessen!

noorderzon

van za24.08
t/m zo25.08
Nederland, - Nederland - Evenement
World Cinema Amsterdam - 2019: Closing Party: Afrolijk
Van Zaterdag 24 Augustus 2019 -  23:00
t/m Zondag 25 Augustus 2019 - 03:00

Afrolijk host het slotfeest van World Cinema Amsterdam 2019! Na de vertoning van de Ghanese Afrofuturistische film The Burial of Kojo dopen we de foyer om tot club en gaat het dak eraf met de lekkerste afrobeats van dj Giordan Chase. Giordan is een Ghanees-Nederlandse dj uit Amsterdam Zuidoost. Hij begon op zijn 17e met draaien en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Nederlandse clubscene. Giordan is onder andere vaste dj bij AfroLosjes en staat regelmatig op urban festivals als Vunzige Deuntjes, LatinVillage Festival en LUXURIOUS XXL "Summer Vibes". Inmiddels heeft hij zijn sound gecombineerd met zijn Ghanese roots en draait hij een mix van Afrikaanse muziek en urban music.edicht.

worldcinemaamsterdam

dinsdag27.08
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Rob (Ghana)
Dinsdag 27 Augustus 2019 20:00

Rob Roy Reindorf (Accra, 1949) is één van de meest enigmatische figuren uit de West-Afrikaanse muziekscène van de jaren ’70. Zijn bekendste nummer Make It Fast, Make It Slow is gesampled door grootheden als J Dilla en Camp Lo. Rob nam zijn eerste muzieklessen als kind in Benin en deelde al snel het podium met lokale helden als Orchestre Poly-Rythmo (de Cotonou) en The Black Santiagos, groepen die hem inspireerden om zijn eigen mix van swingende en kosmische funk te maken, waarin zijn voorliefde voor Amerikaanse iconen als James Brown of Otis Redding terug te vinden is. Tijdens zijn eerste Europese tour treedt Rob op met een all-star band van muzikanten die gelinkt zijn aan namen als Ebo Taylor, Jimi Tenor, Embryo en The Poets of Rhythm.

paradiso

woensdag28.08
Nederland, Wageningen - Auditorium Wageningen - Lezing en debat
PhD defence - Optimizing Young Child Nutrition in Ethiopia: The effectiveness, acceptance and risks of Micronutrient Powders
Woensdag 28 Augustus 2019 13:30 - 15:00

PhD candidate: AS (Aregash) Hafebo. PromotorL prof.dr.ir. EJM (Edith) Feskens. Co-promotor: dr.ir. ID (Inge) Brouwer & dr.ir. SJM (Saskia) Osendarp. Organisation: Wageningen University, Human Nutrition & Health

more info

September 2019

dinsdag03.09
Nederland, Wageningen - Auditorium Wageningen - Lezing en debat
PhD defence - Assessment of Nutritional Water Productivity and improvementstrategies for traditional leafy vegetables in South Africa
Dinsdag 03 September 2019 16:00 - 17:30

PhD candidate: MK (Melvin) Nyathi. Co-promotor: prof.dr. PC (Paul) Struik & dr.ir. GE (Gerardo) van Halsema & prof JG Annandale. Organisation: Wageningen University, Wageningen School of Social Sciences (WASS), Centre for Crop Systems Analysis

more info

woensdag04.09
Nederland, Wageningen - Auditorium Wageningen - Lezing en debat
PhD defence - Peasant maize cultivation as an assemblage; An analysis ofsocio-cultural dynamics of maize cultivation in western Kenya
Woensdag 04 September 2019 11:00 - 12:30

PhD candidate: HV (Hellen) Kimanthi. Promotor: prof.dr.ir. JWM (Han) van Dijk. Co-promotor: Paul dr. PGM (Paul) Hebinck. Organisation: Wageningen University, Sociology of Development and Change

more info

woensdag04.09
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Sahara Sessions: Samira’s Blues + Boka de Banjul
Woensdag 04 September 2019 20:00

Get ready voor de eerste Sahara Sessions in Nederland: een zinderende concertavond waar de Sahara Blues centraal staat. De Amsterdamse band met Marokkaanse roots Samira's Blues nodigt de master musician en griot Ebou Gaye Mada en zijn band Boka de Banjul uit. Samira’s Blues is ontstaan tijdens eindeloze muzikale ontmoetingen in de Marokkaanse Sahara. Hier is de oorsprong van de blues duidelijk te voelen. Die begint al in Noord Afrika, en strekt zich uit tot de rest van het continent. In Nederland wijdt Samira Dainan bevlogen muzikanten in om haar bezielde blues te spelen. Gitarist Bas Gaakeer, bassist Hassan Aït-Moumad en percussionist Karim Darwish vormen met haar het kloppend hart van de band. Sinds hun eigen EP release in Paradiso eind 2018 verovert hun spirituele 'desert blues' het publiek van Amsterdam tot in de Sahel. De band Boka de Banjul is een krachtcentrale van positieve energie, onder leiding van de Gambiaanse griot Ebou Gaye Mada. Dit collectief van bandleden met diverse muzikale en culturele achtergronden brengt de Mbalax gemixt met stijlen zoals Afrobeat, reggae, rock en jazz. In de lente van 2018 werd debuutalbum Lu Jot Yomb uitgebracht op het Brits/Nederlandse label Mink Records. Lu Jot Yomb betekent 'alles heeft zijn tijd' in Wolof, een taal die gesproken wordt in West-Afrikaanse landen.

paradiso

donderdag05.09
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Louis Moholo-Moholo “5 Blokes” feat. Shabaka Hutchings
Donderdag 05 September 2019 20:30

Een van de grote jazzdrummers, geroemd om zijn vrije stijl en onmiskenbare drive. ‘The great South African drummer’s fires still burn brightly’ (The Guardian). Louis Moholo-Moholo is een van de grote drummers van de jazz, de pionier van de vrije improvisatie en tegelijkertijd stuwend als geen ander en direct herkenbaar. Sinds 2005 woont hij weer in zijn geboorteland Zuid-Afrika, na decennialang in Londen te hebben gewoond. In Five Blokes speelt hij met aanjagers van de nieuwe Britse jazz onder wie saxofonist Shabaka Hutchings (Sons of Kemet, The Comet is Coming) en pianist Alexander Hawkins, die eerder samenwerkte met Mulatu Astatke en Joe McPhee. Louis Moholo (de verdubbeling van zijn naam kwam later pas) maakte furore in Europa nadat hij in 1964 naar Londen trok met het legendarische Blue Notes. Deze band gaf een nieuwe impuls aan de jazz- en improvisatiemuziek door invloeden van pakkende songs uit de Zuid-Afrikaanse townships. Moholo was vaak te horen in het BIMHUIS, ook met Amsterdammers als Sean Bergin en de musici van ICP.

bimhuis

zaterdag07.09
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Film
Afro Samurai: Resurrection (2009)
Zaterdag 07 September 2019 19:30

Na de succesvolle reeks in het kader van de tentoonstelling 'Cool Japan' gaan we samen met Tropenmuseum door met het brengen van de beste anime naar het grote doek, met in september en oktober anime die een connectie hebben met de hiphopcultuur, met breakdancende samoeraikrijgers, dikke shōnen-actie en futuristische hitmen met pistolen. Afro Samurai is een legendarische manga- en animeserie van Takashi Okazaki die in 2009 een sequel kreeg met deze film van regisseur Fuminori Kizaki, met de stemmen van Samuel L. Jackson en Lucy Liu en een soundtrack van The RZA van Wu-Tang Clan.

melkweg

zondag08.09
Nederland, Amsterdam - De Nieuwe Liefde - Literatuur
Zuid-Afrika, het land van de elf talen - Expeditie Poetry #4
Zondag 08 September 2019 16:00

Tijdens Expeditie Poetry gaan we op reis, zonder onze stoel in de zaal te hoeven verlaten. We nemen je namelijk mee op ontdekkingstocht langs de sprankelende poëzie en cultuur van vergelegen gebieden, telkens met een specialist als onze persoonlijke gids. Een kijkje van binnenuit! Voorkennis van poëzie is niet vereist, nieuwsgierigheid is je paspoort. Zuid-Afrika is behalve een land met roerige geschiedenis ook het land met elf officiële talen. Van de oeroude kliktalen tot het Engels en Afrikaans van de kolonisten: in alle talen verhouden dichters zich tot de complexe werkelijkheid van hun land. Indrukwekkende dichters als Ingrid Jonker, Breyten Breytenbach en Antjie Krog drongen inmiddels door tot hier, maar er zijn er veel meer. Jonge dichters als Ronelda Kamfer en Koleka Putuma, performers als Thando the Poet, rymkletsers (rappers) als Jitsvinger en Hemelbesem. Zoals het uitgestrekte Zuid-Afrikaanse landschap de reiziger betovert, betovert dit programma met even felle als gesmoorde, uitgesproken als veelzijdige poëzie. Met hoogleraar Margriet van der Waal als gids in deze veelvormige literaire cultuur, actrice Esther Duysker die gedichten leest, en de jonge Zuid-Afrikaanse cellist Abel Selaocoe, die zingt, klopt en strijkt op zijn instrument en speciaal dit weekend in Nederland is.

meer info

dinsdag10.09
Nederland, Nijmegen - Academiezaal Aula - Lezing en debat
Promotie: Youth in Agribusiness in Uganda. An Ethnography of a Development Trend
Dinsdag 10 September 2019 14:30

Promovendus: mevrouw MSc. M. Turolla. Promotor(es): prof. dr. J.A. Verbeek. Copromotor(es): professor A. Pallotti, dr. H.J. Swedlund. Faculteit: Faculteit der Managementwetenschappen

more info

dinsdag10.09
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Joya Mooi (Zuid-Afrika/NL) - Album Release
Dinsdag 10 September 2019 19:30

Joya Mooi is een zangeres met een brede muzikale achtergrond: van klassieke jazz tot hiphop en soul. Stijlen die doorvlochten zijn op haar aankomende album 'The Ease Of Others', waarop producties van Blazehoven en Sim Fane te horen zijn. In haar muziek geeft de Amsterdamse zangeres met Zuid-Afrikaanse roots inzicht in de ervaringen van een nieuwe generatie uit de Afrikaanse diaspora en snijdt ze thema’s aan als relaties, rouw en haar gemixte identiteit. 'The Ease Of Others' verschijnt op 13 september en wordt op 10 september gevierd in onze Upstairs!

melkweg

dinsdag10.09
Nederland, Amsterdam - De Nieuwe Liefde - Literatuur
Kwame Adjei-Brenyah - An evening with one of America's most astonishing new voices
Dinsdag 10 September 2019 20:00

Friday Black by Nana Kwame Adjei-Brenyah (American writer with Ghanaian roots). These are turbulent times. Echoes from a dark past ring louder and louder, old-fashioned racism is being packaged as conservatism and the White House is inhabited by a reality TV star. Now, perhaps more than ever, fiction offers new perspectives. The internationally acclaimed debut, Friday Black, by the American writer Nana Kwame Adjei-Brenyah is not so much written about, but perhaps more so, for this time. His stories remind us of sci-fi shows like Black Mirror and The Handmaid’s Tale. In twelve surreal, satirical and razor-sharp stories Adjei-Brenyah analyzes racism in America and denounces the culture of excess in our consumer-driven society. He shows what it is like to be young and black in America. Renowned writers Roxane Gay, Colson Whitehead and George Saunders are raving about Adjei-Brenyah and the book has been labeled as one of the best books of 2018, according to the Guardian and Time Magazine. Following the publication of the Dutch translation of Friday Black, we are organizing a special evening with the American writer. Led by moderator Clayde Menso (CEO of Amerpodia) we’ll talk to Adjei-Brenyah about his artistic process, the social themes that he exposes in his stories and how (dystopian) fiction can be used to analyze our society.

more info

woensdag11.09
Nederland, Leiden - Academiegebouw Universiteit Leiden - Lezing en debat
Promotie: Politics and the Longue Durée of African Oil Communities: Rentierism, Hybrid Governance, and Anomie in Gamba (Gabon), c. 1950s - 2015 (and Beyond)
Woensdag 11 September 2019 15:00 - 15:45

Promovendus: Joseph Mangarella. Promotor: Prof.dr. J Abbink

more info

woensdag11.09
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Film
Afrolijk presenteert: Afripedia, een ultracoole docuserie over de nieuwe generatie Afrikaanse creatieve talenten
Woensdag 11 September 2019 19:30

Rotterdamse première van Afripedia. Drie afleveringen die we de vorige keer niet hebben vertoond: Kenia, Zuid-Afrika en New York. Afripedia is een documentaireserie van het Zweedse Afro-collectief Stocktown. Elke aflevering richt zich op een groep jonge kunstenaars en creatives in een ander Afrikaans land. Eerder vertoonden wij in LantarenVenster al de afleveringen Ghana, Senegal en Angola, en deze avond nemen we je mee naar de creatieve scenes van Kenia, Zuid-Afrika en New York. Maak kennis met de baanbrekende Afro-futuristische band Just A Band (Kenya) en verschillende opvallende visuele kunstenaars in Nairobi, de ontketende creativiteit op het gebied van muziek, gaming en fashion in Cape Town, Johannesburg en Soweto, en drie jonge creatives uit de Afrikaanse diaspora in New York die door middel van publishing, fotografie en hoelahoep de traditionele clichés van Afrika en Afrikanen van zich af schudden!

facebook lantarenvenster

woensdag11.09
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Zewditu Johannes (Ethiopië) op An Interplanetary Night: The Ex-40 Festival
Woensdag 11 September 2019 20:30

Een jubileum is de ultieme gelegenheid om vooruit te kijken. Dat bewijst The Ex met o.a. gitarist Thurston Moore (ex-Sonic Youth) tijdens deze speciale editie van An Interplanetary Night. The Ex bestaat 40 jaar! Zoals je kunt verwachten zullen Andy, Arnold, Katherina en Terrie nauwelijks terugkijken en vooral nieuwe wegen verkennen; zo wordt dit jubileum in het BIMHUIS mede-georganiseerd door de avontuurlijke concertreeks An Interplanetary Night. Voorafgaand aan hun eigen optreden presenteren de leden van The Ex maar liefst een dozijn andere acts, van noise en improjazz tot poëzie en performance art. Al sinds 1979 is The Ex nooit voor één gat te vangen. Met elektrische gitaar, bas, drums en stem als basis werd voortdurend gezocht naar muzikaal onontgonnen terrein. Daarmee beïnvloedden ze tal van internationale bands. Ze werkten samen met onder meer Tom Cora, Instant Composers Pool, Sonic Youth, Tortoise, Mats Gustafsson en Ken Vandermark. In 2002 startte The Ex een levendige muzikale uitwisseling met Ethiopië. De band onderneemt alles in eigen beheer, zonder platenmaatschappijen, managers of roadies. Zewditu Yohannes is een Azmari-zangeres uit Ethiopië. Azmari’s zijn rondtrekkende zangers en zangeressen die het vrije woord verkondigen. Zewditu is een van de sterkste voorbeelden die The Ex op de vele rondreizen door Ethiopië is tegengekomen: poëtisch en fijnzinnig, maar ook rechtdoorzee, met een ongekend krachtige stem.

bimhuis

donderdag12.09
Nederland, Leiden - ASC - Lezing en debat
ASC Seminar: South Africa to India: Narratives of a Century of Repatriation (1871-1975)
Donderdag 12 September 2019 15:30 - 17:00

This seminar focuses on the repatriation of Indians from South Africa, first under indentured labour contracts, and then under modified schemes applicable to all Indians between 1914 and 1975. While it is well-known that 80,000 Indians were unceremoniously expelled from Uganda in 1972, there has been less recognition of South Africa’s steady policy of repatriation over a century that saw more than this number leave South Africa. The Ugandan expulsions were dramatic, immediate and stigmatizing, with most exiles heading to the United Kingdom rather than India. South Africa’s policy by comparison was slow and seemingly voluntary. Yet, its effects on repatriates were equally dramatic and irreversible. The historiography of Indian South Africans prioritizes movement of Indians to South Africa; here the focus is on reverse movement to India and the impact on repatriates. This seminar analyses narratives of repatriation that emerge from official sources in India and South Africa,  including petitions and letters from repatriates and contemporary observations of public figures. It then shifts to Cape Town repatriates thus drawing Cape Town more closely into the field of Indian Ocean mobilities, but also firmly into the historiography of Indian South Africans, hitherto predominantly focussed on Natal and the Transvaal, thus offering an alternative narrative to the dominant one of coercion and suffering. Speaker: Uma Dhupelia-Mesthrie, University of the Western Cape. Please register

ascleiden

vrijdag13.09
, - - Lezing en debat
Studiedag: A Long, Rich and Ongoing Story: The Tawahedo Churches of Ethiopia and Eritrea
Vrijdag 13 September 2019 12:30 - 17:00

Ethiopië en Eritrea kennen een rijke christelijke traditie die zijn wortels heeft in de vroegste eeuwen van het christendom. Ondanks dat zijn deze kerken veelal onderbelicht in wetenschappelijk onderzoek. Het Instituut voor Oosters Christendom is daarom verheugd dat op vrijdag 13 september drie experts op dit gebied naar Nijmegen komen om hun licht te laten schijnen over dit bijzondere thema. Locatie : nader te bepalen. Organisator(s): Instituut voor Oosters Christendom (IvOC). Spreker: John Binns, School of Oriental and African Studies, London/Luk van Rompay, Duke University, Durham/Alessandro Bausi, Universität Hamburg

more info

vrijdag13.09
Nederland, Leiden - ASC - Lezing en debat
Book launch (in Dutch): Anthropological Experiences in Rural Senegal, 1986-2003
Vrijdag 13 September 2019 16:00 - 17:00

Een persoonlijke terugblik op de Leidse antropologische onderzoeksstages in Senegal en Gambia, 1986 – 2003, door Hans van den Breemer. Het boek heeft de status van een persoonlijk document. Het geeft een zelfbeeld van een antropoloog (de auteur) aan het werk , en wel in verschillende opzichten. Zo toont het de auteur, over een periode van 18 jaar, als coach en supervisor van antropologiestudenten bij hun eerste veldwerk in een cultuur waarmee zij niet vertrouwd zijn en die bovendien de tendens heeft zich hen, met hun mogelijkheden, toe te eigenen.Vervolgens geeft het boek een beeld van de auteur als antropologisch onderzoeker. Voor het Mandinka dorp Netteboulou toont hij de verwevenheid van de socio-politieke ontwikkelingen, de regenafhankelijke landbouw en het seizoensmatige voedseltekort (omvang, oorzaken en  implicaties).Voorts toont het de auteur als een sociaal bewogen antropoloog. Het beschrijft zijn vergeefse pogingen om een multidisciplinair verkennend onderzoek  naar de mogelijkheden voor een levensvatbaar, kleinschalig irrigatiestelsel in Netteboulou van de grond te tillen, teneinde  de afhankelijkheid van de regenval en het seizoensvoedseltekort op te heffen.Tenslotte toont het de auteur als vergelijkend onderzoeker van studentenrapporten over de commerciële katoenteelt en over het natuurbeheer in zuid-oostelijk Senegal. Het boek is tijdens de boekpresentatie te koop voor € 15,- (pin of contant). Please register

ascleiden

zaterdag14.09
België, Borgerhout - De Roma - Evenement
What About Africa: A heart for Kimpoko
Zaterdag 14 September 2019 20:00

#WAA is een avond waar storytelling centraal staat. Jong en oud nemen plaats op het podium en nemen ons mee naar hun moederland, het Afrikaans continent, en zoeken de link met hun thuisland, België.  Een avond met Don Moussa Pandzou en Lieven Miguel Kandolo, onder andere gekend van de Yaya na Leki (grote broer en kleine broer) brieven die ze aan elkaar schreven in De Standaard. Manon Janssens, coördinatrice van het Afrikaans filmfestival en Mohamed Ouaamiri, blogger, community manager en binnenkort debutant in de auteurswereld met zijn allereerste boek. Deze sprekers nemen het woord over hun connectie en perspectief op het Afrikaans continent. Via het centraal thema 'Onderwijs' tracht men de link te achterhalen tussen het thuisland en land van oorsprong. We staan op deze manier stil bij de relatie tussen België en het Afrikaans continent. Wat het ons allen kan bijbrengen, meegeven en hoe we de toekomst zien voor elkaar en zijn diaspora. Aldus een avond vol inspirerende talks, artistieke intermezzo’s en ontmoetingen.  Deze avond staat ook in het teken van de bouw van een schooltje voor weeskinderen in Kimpoko, Congo. Tijdens deze avond is er ook de mogelijkheid om uw steentje bij te dragen door uw generositeit te tonen aan één van de vele (food)kraampjes die aanwezig zijn. Bouw mee aan een betere toekomst!

deroma

dinsdag17.09
Nederland, Wageningen - Auditorium Wageningen - Lezing en debat
PhD defence - At a crossroad: Potential impacts and trade-offs of improved livestock feeding and forages in smallholder farming systems of East Africa
Dinsdag 17 September 2019 13:30 - 15:00

PhD candidate: BK (Birthe Katharina) Paul. Co-promotor: prof.dr. PA (Pablo) Tittonell & dr.ir. JCJ (Jeroen) Groot & prof.dr. M Herrero. Organisation: Wageningen University, Farming Systems Ecology

more info

donderdag19.09
Nederland, Leiden - ASC - Film
Film screening: Biographies of Radicalization in the Sahel
Donderdag 19 September 2019 15:30 - 17:00

Research in social sciences and humanities is about humans, and social processes. When these are entangled in difficult situations this will have an effect on the researcher. The itineraries of people in Chad and Mali, both countries with histories of conflict and crisis, did not leave Boukary and Souleymane untouched. They lived through the stories of their informants and were touched by it in such a way that they started to understand the process of radicalization through which they went, even so that they sort of radicalized themselves. Souleymane and Boukary are both authors of chapters of the book Biographies of Radicalization, Hidden messages of social change. The book questions if radicalization as a process is not a necessary condition for social change that is so necessary in many countries in Africa. Speakers: Prof. Dr. Mirjam de Bruijn, Dr. David Ehrhardt (Leiden University) & Paul Litjens (Netherlands Ministry of Foreign Affairs). Please register

ascleiden

van vr20.09
t/m zo29.09
Nederland, - Nederland - Evenement
Week van de Afrikaanse roman

Van 20 september t/m 29 september 2019 vindt in Nederland en Vlaanderen de vierde editie van de Week van de Afrikaanse roman plaats.
​Aan de editie van 2019 doen de volgende deelnemers mee: Frazer en Deniel Barry, Karin Brynard, Valda Jansen, Pieter Odendaal, Riana Scheepers, Eben Venter
Het voorlopige programma staat op de website. Neem alvast een kijkje op de pagina Programma. In diverse locat9es in Nederland en Vlaanderen.

meer info

van za21.09
t/m zo22.09
Nederland, Leiden - Universiteit Leiden - Lezing en debat
Nacht van Ontdekkingen: lecture by Dr Harry Wels
Van Zaterdag 21 September 2019 -  17:00
t/m Zondag 22 September 2019 - 01:00

On Saturday 21 September, between 5 pm and 1 am, the seventh edition of the Nacht van Ontdekkingen ('Night of Discoveries') will be organised by Leiden University. Dozens of scientists, theatre makers, musicians and artists take you into their world. This year's theme is LIGHT & DARK. Dr Harry Wels, convenor of the CRG Trans-species perspectives on African Studies, will give a lecture entitled 'Shedding New Light on African Studies: Transspecies Perspectives'. One of the outcomes for African Studies and other (sub)disciplines in the Social Sciences, of the overwhelming scientific evidence that concludes that humans and animals only differ in degree and not in kind, should be to reconsider the anthropocentrism in theory, methodology, and research. To date, this argument has not been considered accepted wisdom in academia. The responses to the start of the Collaborative Research Group ‘Transspecies Perspectives on African Studies’ at the African Studies Centre Leiden have been mixed: Some hail it as progressive and timely, others accuse it of neo-colonialism. Developing a transspecies perspective in these contexts requires sensitivity to the political nature of knowledge, on the one hand, and a keen eye for emerging understandings in academia on the other. By way of example, this presentation will show how a transspecies perspective affects the particular topic of nature conservation in southern Africa, based on a recent publication from the African Studies Centre Leiden. Location: Hortus Botanicus, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

ascleiden

van wo25.09
t/m do26.09
Nederland, - Nederland - Muziek
concerten: Skinny Pelembe (Zuid-Afrika/VK)

Op woensdag 25 september staat de psychedelische afro-soulzanger Skinny Pelembe in Cinetol. Het Engelse supertalent met Zuid-Afrikaanse roots werd in 2017 ontdekt door smaakmaker Gilles Peterson van BBC Radio 6. Sindsdien gaat het hard met zijn carrière: zo tekende hij bij Brownswood Recordings, het platenlabel van diezelfde Peterson, en gaf hij shows op gerenommeerde festivals als Super-Sonic Jazz en Motel Mozaïque. Alleskunner Skinny Pelembe - ook wel bekend onder zijn echte naam Doya Beardmore - zingt, schrijft, produceert én speelt alle instrumenten in op zijn platen en staat daarnaast bekend om zijn ongenaakbaar virtuoze liveshows. Na de release van zijn ep's ‘Seven Year Curse’ (2017) en ‘Sleep More, Make More Friends’ (2018), bracht hij in mei 2019 zijn eerste langspeler ‘Dreaming Is Dead Now’ uit. 25 sep. in Cinetol (A'dam) en 26 sep. in Ekko (Utrecht)

meerinfo

woensdag25.09
Nederland, Leiden - ASC - Film
Film screening: Afro-Diasporic Voices - Lest We Forget
Woensdag 25 September 2019 15:00 - 17:00

African diaspora studies and public awareness are informed by studies on the Atlantic experience. But what went on, on the other side of Africa? The fates of the lesser known diasporas are the subject of the two ethnographic films directed by Dr Shihan de Silva (University of London) which will be screened.  The first film – ‘Indian Ocean Memories: African Migrants’ (2014, 40 minutes) explores the achievements of Africans in South Asia, and will contrast with the Atlantic experiences. The past glories of Africans in the sub-continent, however, is far from the reality. Marginalised Afro-diasporic communities are negotiating a new identity through their agency and becoming visible as entertainers through cultural production of remembered rhythms. In the second film – ‘Creole Cultures in the Indian Ocean’ (2018, 20 minutes), Dr Shihan de Silva connects Afro-diasporic communities in the western and southern Indian Ocean through shared histories, migratory patterns and cultural memories. The communities do not know of the existence of each other and the film paves the way for diasporic consciousness and raises questions of homeland and hostland, identity and belonging. Speaker: Dr. Shihan de Silva. Please register

ascleiden

woensdag25.09
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Lil Halima
Woensdag 25 September 2019 22:00

De Noorse R&B-zangeres Lil Halima komt voor het eerst naar Nederland: op woensdag 25 september staat het slechts twintigjarige talent in Paradiso. De Scandinavische artiest met Keniaanse roots brak door via Instagram, waarna ze in 2018 haar eerste ep ‘Love Songs For Bad Lovers’ uitbracht. Haar muziek is lastig in een hokje te plaatsen: zo maakt ze speelse R&B, pop en soul met emotionele, persoonlijke teksten, naar eigen zeggen geïnspireerd door artiesten als FKA Twigs, Lauryn Hill en Whitney Houston. Lil Halima, wat overigens een afkorting is van haar hele naam Lillian Halima, is in Scandinavië een grote ster in wording, is genomineerd voor verschillende belangrijke muziekprijzen en staat aankomende zomer op festivals als Roskilde en Ruisrock. In het najaar tourt ze voor het eerst door Europa en doet ze de kleine zaal van Paradiso aan.

paradiso

Oktober 2019

van do03.10
t/m zo13.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Afrovibes Festival 2019

De data voor Afrovibes 2019 zijn vastgelegd. Afrovibes Festival 2019 is van 3 - 13 oktober in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Meer informatie volgt zodra die beschikbaar is.

afrovibes

zaterdag05.10
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Muziek
concert Eric Bibb - Global Griot
Zaterdag 05 Oktober 2019 20:30

Eric Bibb komt, met band, terug naar LantarenVenster om de muziek van zijn prachtige album Global Griot te presenteren. Het lijkt erop dat Eric de perfecte formule heeft gevonden voor zijn muziek, waarbij hij zijn eigen groovy hedendaagse blues mengt met zijn Afrikaanse roots, met een vleugje reggae en een portie gospel. De zoon van folkzanger Leon Bibb werd al van jongs af aan door muzikanten omringd. Pete Seeger, Paul Robeson en Bob Dylan behoorden tot de vriendenkring van zijn ouders. Van die laatste beroemde liedjesschrijver herinnert Bibb zich het volgende advies: “Hou het simpel en laat alle franje maar weg”. Bibb is een veelzijdige gitarist en een uitstekende zanger bij wie de rootsmuziek in goede handen is. Hij is een onvermoeibare ambassadeur van de akoestische blues en noemt zichzelf: “a fingerpickin’ troubadour.” Over zijn nieuwe album Global Griot zegt hij: “two words that describe many of my friends and myself, as well. Connecting to the West African tradition of storytelling & oral history through music, this album features brothers & sisters from around the globe – serving the listener a tasty gumbo, spiced with hope for these challenging times.”

lantarenvenster  ericbibb

 

donderdag10.10
Nederland, Leiden - Universiteit Leiden - Lezing en debat
Seminar: The Reopened AfricaMuseum Tervuren
Donderdag 10 Oktober 2019 15:30 - 17:00


The Royal Museum for Central Africa in Tervuren is known as one of the most beautiful and impressive Africa museums in the world. In December 2018, the completely renovated museum reopened its doors. Bambi Ceuppens played a crucial role in the intense renovation and the development of the new displays between 2008 and 2018. She will tell how the old museum has transformed itself into a modern museum about contemporary Africa, while looking back critically at the colonial past. Speaker: Bambi Ceuppens, Royal Museum for Central Africa Tervuren. Bambi Ceuppens received her PhD in Social Anthropology from the University of St Andrews. She has taught at the Universities of Edinburgh, Manchester and St Andrews and was a postdoctoral researcher at Ghent University and the Catholic University of Leuven. Currently a senior researcher and curator at the Royal Museum for Central Africa, Bambi Ceuppens’s research focuses on the colonial history that the Congo and Belgium share, Congolese arts and cultures, Congolese in Belgium, museum representations of Africa(ns) and autochthony. Please register

ascleiden

van di15.10
t/m zo27.10
Nederland, - Nederland - Muziek
tour: Moholo-Mlangeni-Yenana-Van Kemenade-Boudesteijn-Verploegen-Mahieu

A new Dutch/South African collaboration with young trumpeter Mandla Mlangeni, SA pianist Andile Yenana, legendary SA drummer Louis Moholo, Van Kemenade and his quartet Three Horns And A Bass (Verploegen-Boudesteijn-Mahieu). On tour between october 15 and october 30 in 2019. Amongst others in Paradox (Tilburg), Tivoli/Vredenburg (Utrecht), Edam, Nijmegen, Leeuwarden

meerinfo

maandag21.10
België, Borgerhout - De Roma - Film
Zuidcafé: Silent Stories (Verhalen van holebi’s & transgenders op de vlucht)
Maandag 21 Oktober 2019 20:00

Silent Stories is het poëtische portret van Arezki, Jean-Louis, Sarah en Rabiatou. Twee mannen en twee vrouwen die Dakar, Algiers, Conakry en Bagdad ontvluchtten wegens hun seksuele geaardheid, of ze nu bi-, dan wel, homoseksueel waren, transseksueel of lesbisch. De film zoomt in op hun pijn en gemis maar evengoed op hun hoop en verwachtingen voor de toekomst. Na de film volgt een nagesprek met getuigenis & verschillende panelleden.  Het Zuidcafé is een initiatief van Oxfam-Wereldwinkels, 11.11.11 en Broederlijk Delen i.s.m. Mo*Magazine en De Roma en met de financiële steun van de Provincie Antwerpen. Deze editie is een samenwerking met USOS, AUHA en Field.  Opgelet: de film is Engels ondertiteld & ook de voertaal van het nagesprek is Engels. Voor het nagesprek zullen wel vertaling & headsets voorzien worden.

deroma

zondag27.10
BE, Leuven - Het Depot - Muziek
Tinariwen
Zondag 27 Oktober 2019 20:00

Tinariwen komt uit de Sahara tevoorschijn met een magische wervelwind van Malinese blues en rock. Als een sluimerende storm betoverde de band de oren van artiesten als Coldplay, Thom Yorke, Brian Eno en The Rolling Stones. Tinariwen is een groep Toearegmuzikanten (een nomadenvolk uit Afrika). Verdreven uit hun nomadenbestaan zingen ze over politieke bewustwording, onderdrukking en vrijheid. Met traditionele Afrikaanse en elektrische Westerse instrumenten speelt de band hypnotiserende muziek, alsof Keith Richards, Santana en John Lee Hooker samen met leden van Primal Scream en The Grateful Dead in de woestijn zijn gestrand. Het publiek liep dit jaar weg met het zevende album 'Elwan', waarop ook gastbijdrages van onder anderen Mark Lanegan, Matt Sweeney en Kurt Vile te horen zijn.

hetdepot

 

November 2019

zaterdag02.11
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Muziek
concert Habib Koité & Bamada (Mali)
Zaterdag 02 November 2019 20:30

De Malinese gitarist en zanger Habib Koité is één van Afrika's meest erkende muzikanten. Hij groeide op in een grote muzikale familie en leerde de traditionele muziek kennen door zijn zingende moeder te begeleiden. In 1988 richtte hij zijn eigen band Bamada op, met muzikanten die hij al kent sinds zijn kindertijd.  Misschien wel de grootste sleutel tot zijn succes is Habib Koité's toewijding als live muzikant. Sinds 1994 tourt hij met Bamada de wereld rond en samen speelden ze al meer dan 1500 shows. Muzikaal blijft Habib Koité verrassen door verschillende Malinese muziekstijlen samen te brengen tot een nieuw en eigen geluid. Zonder zijn roots te verloochenen, speelt hij ook met invloeden uit de westerse rock- en folkmuziek. Rolling Stone noemde Habib Koité ooit 'Mali's grootste ster' en Bonnie Rait vergeleek hem met Jimmie Hendrix en Stevie Ray Vaughn. Het mag duidelijk zijn: Habib Koité & Bamada bieden het beste wat live muziek te bieden heeft!

lantarenvenster habibkoite

van do07.11
t/m zo10.11
Nederland, Utrecht - Utrecht - Muziek
Le Guess Who? festival 2019 - includes music from Africa

Le Guess Who?, a festival that is dedicated to showcasing boundary-crossing music from all over the world, questions the existing and embraces the unknown. The 13th edition of Le Guess Who? takes place from 7-10 November 2019 in Utrecht, The Netherlands, and will feature a curated program by Malian trailblazing musician and actress Fatoumata Diawara. As a curator, Diawara will contribute to the festival by presenting a range of her inspirations and like-minded artists, and she will also perform live at the festival herself. Malian actress and Grammy-nominated musician Fatoumata Diawara has been universally praised as one of Africa’s most trailblazing and outspoken voices. Growing up in the Wassoulou region, she experienced stifling traditions and the oppression of women. In her music, Diawara addresses fierce political topics, fighting for the rights of women and children in her homeland. Diawara’s curated program will focus on artists related to afrocubism and afrofuturism. Afrocubism refers to the cross-pollination of Malinian and Cuban musicians. Ayalèw Mesfin (Ethiopië): Quintessential Ethio-groove performer Ayalèw Mesfin has joined forces with the renowned US-based ensemble Debo band for his first European live performance ever, and in truth, few collaborations make more sense. Mesfin’s music rebelled vigorously against Ethiopia’s dictatorial oppression of the 70s and, like many of his contemporaries, he struggled against obscurity amidst political turmoil. Distributing 4000 cassettes for free - later becoming collector’s items - led to several months in jail for Mesfin and a prohibition to play music for 13 years.

leguesswho?-line-up tivolivredenburg

vrijdag15.11
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Muziek
concert: Lucibela - Laço Umbilical (Kaapverdië)
Vrijdag 15 November 2019 20:30

Na een overdonderend concert op de World Music Expo 2018 konden wij niet anders dan de nieuwe Kaapverdische ster-in-wording Lucibela voor een exclusief Nederlands concert naar LantarenVenster halen, om de muziek van haar prachtige debuutalbum Laço Umbilical te presenteren aan het Rotterdamse publiek. De warme stem van Lucibela, geboren in 1986 op het eiland São Nicolau, werd gevormd door het jarenlang beoefenen van de typische Kaapverdische morna- en coladera-muziekstijlen. Ze begon haar carrière op de middelbare school, en zong later in hotels in Boa Vista. Ze brak door op de Atlantic Music Expo van 2017, wat leidde tot uitnodigingen voor concerten in België en Lissabon. In Portugal werd Lucibela door de media steevast met haar idool Cesária vergeleken. Ze is dan ook vastbesloten om de missie van deze legendarische Kaapverdiaanse zangeres voort te zetten: de hele wereld laten kennismaken met de verbluffende schoonheid van de Kaapverdische muziek. In Portugal nam ze voor het Lusafrica label ook haar prachtige debuutalbum Laço Umbilical op, onder leiding van Cesária’s producer en musical director Toy Vieira.

lantarenvenster