Zaterdag 02 Oktober 2021

zaterdag02.10
BE, Leuven - Het Depot - Muziek
Afrika FilmFestival Party Night
Zaterdag 02 Oktober 2021 20:00

Dit concert vindt plaats in de grote zaal. In flex-opstelling zijn er zowel zit- als staanplaatsen. De zitplaatsen zijn niet genummerd. Groot feest met de levende legende van de Congolese rumba-beweging. Dit is een Covid Safe Ticket-concert. Om toegang te krijgen tot dit concert heb je naast een geldig concertticket ook een Covid Safe Ticket en identiteitsbewijs nodig. De gitaarrif uit 'Papaoutai' van Stromae.Tien jaar met Zap Mama op wereldtournee. Besties met Baloji. Dizzy Mandjeku is zo iemand waarvan je zegt dat hij met de gitaar in zijn handen geboren is. Hij speelt op z'n 75 jaar nog steeds dagelijks en heeft er een heel repertoire opzitten met de groten van de Congolese rumba. Hij was onder meer artistiek leider van T.P.O.K. Jazz, de legendarische groep rond Franco Luambo Makiadi, de man die de moderne rumbabeweging in het Congo van de jaren zeventig aanvoerde. Na Franco's overlijden, onderhield Mandjeku hoogstpersoonlijk het voortbestaan van het genre.Voor het concert van Papa Dizzy kan je genieten van de film 'Rumba Kings' in het kader van Afrika Filmfestival. Deze film is inbegrepen in de prijs van je ticket.

hetdepot

zaterdag02.10
NL, Grootschermer - Podium onder de Toren - Muziek
Old Roots New Routes: Trio Reijseger Sylla Fraanje met een amalgaam van jazz, afrikaanse zang en klassieke muziek
Zaterdag 02 Oktober 2021 20:15

Dutch Delta Sounds presenteert vanaf 2 oktober t/ 6 november het vervolg van de concertserie Old Roots New Routes, met nieuwe cross-overs van musici die elders geworteld zijn en hier nieuwe wegen in slaan. Nederland bezit, nauwelijks hoor- of zichtbaar in de reguliere media, een onontdekt muziekdomein. Wegens ons koloniaal verleden en positie als migratieland streken de laatste decennia artiesten uit alle windstreken hier neer. Zodoende ontstond aan de Noordzee een muzikaal meerstromenland. Zodoende floreert er in onze vier grote steden- met elk zo’n 200 verschillende nationaliteiten- een kosmopolitische klankentuin. Zodoende leidde die mondiale kruisbestuiving op lokaal niveau tot een nieuw muzikaal idioom: ‘Dutch delta sounds’. Lyrische recensies te over. “Perfect amalgaam van jazz, afrikaanse zang en klassieke muziek”, het trio “dat een eigen taal creëert”. Wanneer cellist Ernst Reijseger, zanger/ percussionist Mola Sylla en pianist Harmen Fraanje optreden bereiken ze een flow waarin het hier & nu verdwijnen. Met hun even speelse als spirituele improvisaties transformeert ieder concert tot een gebeurtenis die het publiek overdondert. Daarnaast deelt het trio zijn grenzeloze creativiteit met dansers, dichters, schilders en filmmakers. Zo componeerden ze de scores voor diverse films van Werner Herzog. Maar ook werkten ze samen met zielsverwanten uit jazz, klassieke en traditionele muziek. Zoals het Sardijnse koor Tenore e Cuncordu de Orosei en de groep Groove LeLe uit La Réunion. Het geheim van Reijseger Fraanje Sylla?

meer info

 

van di28.09
t/m zo03.10
, - various locations - Muziek
Metropole Orkest Big Band plays the South African Somgbook of Jazz

Na het brengen van odes aan Amerikaanse jazzlegendes Oliver Nelson, Quincy Jones en Thelonious Monk verbreedt de bigband nu zijn horizon. Onder leiding van de Zuid-Afrikaanse trompettist en dirigent Marcus Wyatt speelt het Zuid-Afrikaanse jazz. Met muziek van oa. Dudu Pukwana, Abdullah Ibrahim, Johnny Dyani, Winston Mankunku, Bheki Mseleku, Hugh Masekela, Jonas Gwangwa en Zim Ngqawana krijg je een mooie doorsnede van de Zuid-Afrikaanse jazzscene. Speciale gast is vocalist Siyabonga Mthembu. Dit concert is onderdeel van AfroVibes, een jaarlijks festival van hedendaags theater, dans, muziek en design uit Afrika. Het festival brengt het werk van opkomende en gevestigde actuele Afrikaans makers en kunstenaars naar Nederland. AfroVibes laat het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en publiek. Siyabonga Mthembu is de curator van 'Indaba Is', een compilatie van de avant-garde- en jazzcollectieven uit Johannesburg, uitgebracht door Giles Petersens Brownswood Recordings in 2021. Daarnaast is Siyabonga de leadzanger van Shabaka and the Ancestors. Ook is hij de leadzanger van de band The Brothers Move On. Zuid-Afrikaanse trompettist, componist en bandleider Marcus Wyatt trad op over de hele wereld en werkte samen met een indrukwekkend scala aan muzikanten, van Manu Dibango, Abdullah Ibrahim en Miriam Makeba tot Maria Schneider, John Faddis, Bheki Mseleku, Lionel Loueke en Steve Turre. Wyatt is winnaar van de South African Music Award (SAMA) en verscheen behalve in zijn thuisland ook op festivals en podia in meer dan 20 verschillende landen.

metropoleorkest tivolivredenburg lantarenvenster bimhuis verkadefabriek  afrovibes