Agenda 26 April - 02 Mei 2015

Zondag 26 April

van za25.04
t/m zo30.08
Nederland, Amsterdam - EYEfilm - Tentoonstelling
"If We Ever Get to Heaven" van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge

EYE presenteert If We Ever Get to Heaven, een tentoonstelling met het werk van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955). Kentridge werd bekend met zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties. Daarnaast is hij werkzaam als opera- en theaterregisseur. Het is voor het eerst dat een dergelijk omvangrijke tentoonstelling met meerdere installaties van Kentridge in Nederland plaatsvindt.

eyefilm zuidafrika+apartheid

van wo04.03
t/m vr29.05
België, - België - Film
Afrika Film Festival in Vlaanderen

Leuven is de centrale locatie, maar ook in Alsemberg, Maasmechelen, Hasselt, Halle, Zemst, Sint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, Tienen, Mechelen, Diest, Louvain La Neuve, Haacht, Aarschot, Lubbeek, Tervuren. zie het schema:

programma

van di07.04
t/m zo10.05
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Agadir-Amsterdam: Vijf Marokkaanse kunstenaars

Het is misschien een onterechte reactie, maar bij een tentoonstelling van Marokkaanse kunstenaars zoek ik al snel naar de onderscheidende kenmerken. In hoeverre is hun werk Marokkaans, of in ieder geval afkomstig uit een andere cultuur? In hoeverre wijkt het af van wat ik in mijn eigen cocon gewend ben om te zien? De vijf kunstenaar die nu in Galerie 23 exposeren laten zich niet gemakkelijk inkaderen.

galerie23

van vr20.03
t/m zo30.08
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Body Art: Waarom passen mensen hun lichaam aan?

Tentoonstelling over lichaamsaanpassingen in de volle breedte, dwars door tijd en cultuur heen. Lichaamsaanpassingen als tatoeages, piercings en make-up zijn dagelijks te zien in ons straatbeeld. Het lichaam en met name de huid dient als een canvas om jezelf vorm te geven, te transformeren en om te laten zien wie je bent. Het is een belangrijk uitdrukkingsmiddel van de identiteit. Het Tropenmuseum zet met Body Art een tentoonstelling neer over lichaamsaanpassingen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan?

tropenmuseum

van di21.04
t/m zo03.05
Nederland, - Nederland - Film
Cinéma Arabe met films uit o.a. Algerije en Egypte

De zevende editie van Festival Cinéma Arabe opent op dinsdag 21 april in Rialto in Amsterdam. Op het programma onder meer : openingsfilm uit Irak, feminisme in de Arabische wereld en een hommage aan Faten Hamama. Met dit jaar films uit o.a. Algerije, Tunesië en Egypte. Bijvoorbeeld: "El Wahrani" (The Man from Oran). In dit historische epos over Algerije zet regisseur Lyès Salem de geschiedenis naar zijn hand. Festival Cinéma Arabe doet dit jaar Den Haag, Maastricht en Rotterdam aan. De hoogtepunten van het festival zijn te zien in Filmhuis Den Haag, LantarenVenster en Cinéma Lumière.

cinemarabe

van zo12.04
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Difret (film uit Ethiopië)

Op weg van school naar huis wordt de veertienjarige Ethiopische Hirut ontvoerd door een bende landarbeiders. Een van hen wil haar tot zijn bruid maken en sluit haar op. Dapper als ze is ontsnapt Hirut en schiet haar belager neer. Prachtig, op een waargebeurd verhaal gebaseerde speelfilm over de gespannen verhouding tussen traditie en het moderne rechtssysteem in hedendaags Ethiopië.

filmladder

van do05.02
t/m zo10.05
Verenigd Koninkrijk, London - Tate Modern - Tentoonstelling
Exhibition Marlene Dumas: The Image as Burden

Marlene Dumas is one of the most prominent painters working today. Her intense, psychologically charged works explore themes of sexuality, love, death and shame, often referencing art history, popular culture and current affairs. Born in 1953 in Cape Town, South Africa, Dumas moved to the Netherlands in 1976, where she came to prominence in the mid-1980s. This large-scale survey is the most significant exhibition of her work ever to be held in Europe, charting her career from early works, through seminal paintings to new works on paper.

tatemodern

van di07.04
t/m di28.04
Nederland, Maastricht - Stadhuis Maastricht - Tentoonstelling
Exhibition Signs of Solidarity: the Dutch against apartheid

In celebration of South Africa’s 20 Years of Democracy, the South African Embassy in The Hague and members of the former Dutch anti-apartheid movements have put together an exhibition celebrating the role that was played by the Netherlands in bringing about a democracy in South Africa. The exhibition deals with the Dutch contribution to the struggle against apartheid and was commissioned by both the South African Embassy in The Netherlands and the Dutch Embassy in South Africa and produced with support of the International Institute of Social History (IISH).

zuidafrika.nl maastricht

van za15.11
t/m zo14.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Jimmy Nelson - topfoto's uit de hele wereld, inclusief Oost-Afrika

De gepassioneerde topfotograaf Jimmy Nelson (1967) reisde de afgelopen jaren de hele wereld over om inheemse mensen op hun mooist te portretteren. Van de Chukchi in ijzig Siberië, de Kazakhs uit Mongolië, de Ladakhi uit India en de Mursi in de Hoorn van Afrika tot de Dani in Papua. Met zijn scherpe oog en fabelachtige beheersing van de geavanceerde technische camera realiseerde Nelson een reeks ongeëvenaarde meesterwerken. De tentoonstelling is meer dan een verzameling topfoto’s. De portretten prikkelen en roepen vragen op. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over de ander en zichzelf. Sentimenten als bewondering, vervreemding, confrontatie en herkenning. Want: waar kijken we eigenlijk naar? Wat is de rol van de fotograaf en wat is ons eigen blikveld? Wat zeggen de beelden over onszelf?

afrikamuseum

van wo08.04
t/m za02.05
Nederland, - Nederland - Muziek
South African Road Trip - A Tribute to Madiba

‘De mens is slechts mens in relatie tot andere mensen.’ Aldus Nelson Mandela. Een van de grootste mensen in de moderne geschiedenis. A Tribute to Madiba is een anderhalf uur durende South African Road Trip. Van de geboortegrond van Nelson Mandela naar de Tafelberg en Robbeneiland. Begeleid door beelden, door muziek, door dans, door Xhosa-wijsheden, door alles wat Afrika zo heerlijk maakt. Een Zuid-Afrikaans gezelschap met zangeressen. Een meer dan lekkere live band. En het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir uit de townships van Kaapstad. Zo wordt deze Tribute een prachtige avond vol Afrikaanse traditionele liederen en hedendaagse songs.

bostheaterproducties speellijst

van wo25.03
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Timbuktu - voor Oscar genomineerde "beste buitenlandse film"

Kidane woont samen met zijn vrouw Satima en dochter Toya in de woestijn buiten de stad Timbuktu. In tegenstelling tot Timbutku, waar de religieuze fundamentalisten heersen, is het een vredige plek. In de stad lijden de mensen onder het terreurregime van de Jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. Muziek, gelach, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timbuktu. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters.

filmladder

van vr20.03
t/m wo03.06
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
exhibition: Broomberg (SA) & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light

Exhibition: Broomberg & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light. For their solo exhibition To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light, internationally highly acclaimed artists Adam Broomberg (South Africa, 1970) and Oliver Chanarin (Great Britain, 1971) lead viewers through a meandering and disturbing history lesson on the relationship between photography and race.

foam

van wo01.04
t/m di30.06
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
exhibition: Photos of wall paintings in Ethiopian churches

ASC exhibits photos of colourful wall paintings in Northern Ethiopian churches. The paintings represent scenes from the Old and New Testament and scenes of the history of the Ethiopian Orthodox (Christian) Church. Pieter de Kleer, an amateur photographer, travelled through Northern Ethiopia some years ago and was impressed by the beautiful religious paintings he found in places like Gondar, Lalibela, Aksum and around Lake Tana. On the church walls the archangels Gabriel, Michael and Rafael can be found, as well as (national) saints like Saint George, Tekle Haymanot and others. Most of the paintings are several hundreds years old.

ascleiden

van zo25.01
t/m zo28.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Lezing en debat
colleges MuseumJeugdUniversiteit in het Afrika Museum
Zondag 25 Januari 2015 11:00
t/m Zondag 28 Juni 2015

Tot en met juni organiseren het Afrika Museum, Museum het Valkhof en het Natuurmuseum samen iedere maand een lezing speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Het eerste college wordt op 25 januari om 11.00 uur gegeven in het Afrika Museum en gaat over bijzondere grafkisten uit Ghana. In Ghana worden hele speciale doodskisten gemaakt. Drs. Saskia Konniger vertelt je in dit college welke kisten er allemaal zijn, hoe het idee eigenlijk is ontstaan en hoe zo’n bijzondere begrafenis er aan toe gaat. Aanmelden voor dit losse college is niet nodig, het toegangskaartje is inbegrepen bij de museumentree.

afrikamuseum

zondag26.04
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Reggaezanger Tiken Jah Fakoly (Ivoorkust)
Zondag 26 April 2015 19:30

Reggaezanger Tiken Jah Fakoly werd in Ivoorkust geboren in een familie van griotten (West-Afrikaanse dichters, lofzangers en muzikanten die worden beschouwd als bewaarder en verteller van mondeling overgebrachte tradities en geschiedenis). In zijn muziek stelt misstanden in Afrika aan de kaak, wat hem niet overal even geliefd maakt. Na een hiatus van een jaar, waarin hij het landbouwbedrijf van zijn familie in Ivoorkust terug op poten zette, kwam hij onlangs terug met 'Dernier Appel', een album waarvoor hij verder het pad volgde dat hij al was ingeslagen voor African Revolution uit 2010: Afrikaanse instrumentatie en meer Engelstalige nummers, met producers Jonathan Quarmby en Kevin Bacon.

melkweg tikenjahfakoly

van wo04.03
t/m wo24.06
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 04 Maart 2015 22:00
t/m Woensdag 24 Juni 2015

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night.

barbes mandingo ambassadors at my space

Maandag 27 April

van za25.04
t/m zo30.08
Nederland, Amsterdam - EYEfilm - Tentoonstelling
"If We Ever Get to Heaven" van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge

EYE presenteert If We Ever Get to Heaven, een tentoonstelling met het werk van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955). Kentridge werd bekend met zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties. Daarnaast is hij werkzaam als opera- en theaterregisseur. Het is voor het eerst dat een dergelijk omvangrijke tentoonstelling met meerdere installaties van Kentridge in Nederland plaatsvindt.

eyefilm zuidafrika+apartheid

van wo04.03
t/m vr29.05
België, - België - Film
Afrika Film Festival in Vlaanderen

Leuven is de centrale locatie, maar ook in Alsemberg, Maasmechelen, Hasselt, Halle, Zemst, Sint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, Tienen, Mechelen, Diest, Louvain La Neuve, Haacht, Aarschot, Lubbeek, Tervuren. zie het schema:

programma

van ma27.04
t/m zo03.05
Zuid-Afrika, Tankwa Town - Tankwa Town - Evenement
AfrikaBurn Festival 2014

2015 festival edition: AfrikaBurn is the spectacular result of the creative expression of participants who gather once a year in the Tankwa Karoo to create a temporary city of art, theme camps, costume, music and performance!

afrikaburn

van di07.04
t/m zo10.05
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Agadir-Amsterdam: Vijf Marokkaanse kunstenaars

Het is misschien een onterechte reactie, maar bij een tentoonstelling van Marokkaanse kunstenaars zoek ik al snel naar de onderscheidende kenmerken. In hoeverre is hun werk Marokkaans, of in ieder geval afkomstig uit een andere cultuur? In hoeverre wijkt het af van wat ik in mijn eigen cocon gewend ben om te zien? De vijf kunstenaar die nu in Galerie 23 exposeren laten zich niet gemakkelijk inkaderen.

galerie23

van vr20.03
t/m zo30.08
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Body Art: Waarom passen mensen hun lichaam aan?

Tentoonstelling over lichaamsaanpassingen in de volle breedte, dwars door tijd en cultuur heen. Lichaamsaanpassingen als tatoeages, piercings en make-up zijn dagelijks te zien in ons straatbeeld. Het lichaam en met name de huid dient als een canvas om jezelf vorm te geven, te transformeren en om te laten zien wie je bent. Het is een belangrijk uitdrukkingsmiddel van de identiteit. Het Tropenmuseum zet met Body Art een tentoonstelling neer over lichaamsaanpassingen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan?

tropenmuseum

van di21.04
t/m zo03.05
Nederland, - Nederland - Film
Cinéma Arabe met films uit o.a. Algerije en Egypte

De zevende editie van Festival Cinéma Arabe opent op dinsdag 21 april in Rialto in Amsterdam. Op het programma onder meer : openingsfilm uit Irak, feminisme in de Arabische wereld en een hommage aan Faten Hamama. Met dit jaar films uit o.a. Algerije, Tunesië en Egypte. Bijvoorbeeld: "El Wahrani" (The Man from Oran). In dit historische epos over Algerije zet regisseur Lyès Salem de geschiedenis naar zijn hand. Festival Cinéma Arabe doet dit jaar Den Haag, Maastricht en Rotterdam aan. De hoogtepunten van het festival zijn te zien in Filmhuis Den Haag, LantarenVenster en Cinéma Lumière.

cinemarabe

van zo12.04
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Difret (film uit Ethiopië)

Op weg van school naar huis wordt de veertienjarige Ethiopische Hirut ontvoerd door een bende landarbeiders. Een van hen wil haar tot zijn bruid maken en sluit haar op. Dapper als ze is ontsnapt Hirut en schiet haar belager neer. Prachtig, op een waargebeurd verhaal gebaseerde speelfilm over de gespannen verhouding tussen traditie en het moderne rechtssysteem in hedendaags Ethiopië.

filmladder

van do05.02
t/m zo10.05
Verenigd Koninkrijk, London - Tate Modern - Tentoonstelling
Exhibition Marlene Dumas: The Image as Burden

Marlene Dumas is one of the most prominent painters working today. Her intense, psychologically charged works explore themes of sexuality, love, death and shame, often referencing art history, popular culture and current affairs. Born in 1953 in Cape Town, South Africa, Dumas moved to the Netherlands in 1976, where she came to prominence in the mid-1980s. This large-scale survey is the most significant exhibition of her work ever to be held in Europe, charting her career from early works, through seminal paintings to new works on paper.

tatemodern

van di07.04
t/m di28.04
Nederland, Maastricht - Stadhuis Maastricht - Tentoonstelling
Exhibition Signs of Solidarity: the Dutch against apartheid

In celebration of South Africa’s 20 Years of Democracy, the South African Embassy in The Hague and members of the former Dutch anti-apartheid movements have put together an exhibition celebrating the role that was played by the Netherlands in bringing about a democracy in South Africa. The exhibition deals with the Dutch contribution to the struggle against apartheid and was commissioned by both the South African Embassy in The Netherlands and the Dutch Embassy in South Africa and produced with support of the International Institute of Social History (IISH).

zuidafrika.nl maastricht

van za15.11
t/m zo14.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Jimmy Nelson - topfoto's uit de hele wereld, inclusief Oost-Afrika

De gepassioneerde topfotograaf Jimmy Nelson (1967) reisde de afgelopen jaren de hele wereld over om inheemse mensen op hun mooist te portretteren. Van de Chukchi in ijzig Siberië, de Kazakhs uit Mongolië, de Ladakhi uit India en de Mursi in de Hoorn van Afrika tot de Dani in Papua. Met zijn scherpe oog en fabelachtige beheersing van de geavanceerde technische camera realiseerde Nelson een reeks ongeëvenaarde meesterwerken. De tentoonstelling is meer dan een verzameling topfoto’s. De portretten prikkelen en roepen vragen op. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over de ander en zichzelf. Sentimenten als bewondering, vervreemding, confrontatie en herkenning. Want: waar kijken we eigenlijk naar? Wat is de rol van de fotograaf en wat is ons eigen blikveld? Wat zeggen de beelden over onszelf?

afrikamuseum

van wo08.04
t/m za02.05
Nederland, - Nederland - Muziek
South African Road Trip - A Tribute to Madiba

‘De mens is slechts mens in relatie tot andere mensen.’ Aldus Nelson Mandela. Een van de grootste mensen in de moderne geschiedenis. A Tribute to Madiba is een anderhalf uur durende South African Road Trip. Van de geboortegrond van Nelson Mandela naar de Tafelberg en Robbeneiland. Begeleid door beelden, door muziek, door dans, door Xhosa-wijsheden, door alles wat Afrika zo heerlijk maakt. Een Zuid-Afrikaans gezelschap met zangeressen. Een meer dan lekkere live band. En het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir uit de townships van Kaapstad. Zo wordt deze Tribute een prachtige avond vol Afrikaanse traditionele liederen en hedendaagse songs.

bostheaterproducties speellijst

van wo25.03
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Timbuktu - voor Oscar genomineerde "beste buitenlandse film"

Kidane woont samen met zijn vrouw Satima en dochter Toya in de woestijn buiten de stad Timbuktu. In tegenstelling tot Timbutku, waar de religieuze fundamentalisten heersen, is het een vredige plek. In de stad lijden de mensen onder het terreurregime van de Jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. Muziek, gelach, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timbuktu. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters.

filmladder

van vr20.03
t/m wo03.06
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
exhibition: Broomberg (SA) & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light

Exhibition: Broomberg & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light. For their solo exhibition To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light, internationally highly acclaimed artists Adam Broomberg (South Africa, 1970) and Oliver Chanarin (Great Britain, 1971) lead viewers through a meandering and disturbing history lesson on the relationship between photography and race.

foam

van wo01.04
t/m di30.06
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
exhibition: Photos of wall paintings in Ethiopian churches

ASC exhibits photos of colourful wall paintings in Northern Ethiopian churches. The paintings represent scenes from the Old and New Testament and scenes of the history of the Ethiopian Orthodox (Christian) Church. Pieter de Kleer, an amateur photographer, travelled through Northern Ethiopia some years ago and was impressed by the beautiful religious paintings he found in places like Gondar, Lalibela, Aksum and around Lake Tana. On the church walls the archangels Gabriel, Michael and Rafael can be found, as well as (national) saints like Saint George, Tekle Haymanot and others. Most of the paintings are several hundreds years old.

ascleiden

maandag27.04
Zuid-Afrika, Johannesburg - Newtown Precinct - Muziek
Back to the City Festival - Hip Hop
Maandag 27 April 2015 10:00 - 01:00

The biggest Annual Hip Hop Festival in Africa: 40 local acts, 15 DJs, 1 International act, 3 stages, Hip Hop Summit, Skate Park, 10K Challenge, Rap Battles, Beat Box Battles, Graffiti, B.Boys, Fashion, Basketball, Freestyle Soccer
, Sprite Uncontainable
, Radio and TV broadcast, Beer garden, Clothing stalls, Game zone, Bmx
.

website

van zo25.01
t/m zo28.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Lezing en debat
colleges MuseumJeugdUniversiteit in het Afrika Museum
Zondag 25 Januari 2015 11:00
t/m Zondag 28 Juni 2015

Tot en met juni organiseren het Afrika Museum, Museum het Valkhof en het Natuurmuseum samen iedere maand een lezing speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Het eerste college wordt op 25 januari om 11.00 uur gegeven in het Afrika Museum en gaat over bijzondere grafkisten uit Ghana. In Ghana worden hele speciale doodskisten gemaakt. Drs. Saskia Konniger vertelt je in dit college welke kisten er allemaal zijn, hoe het idee eigenlijk is ontstaan en hoe zo’n bijzondere begrafenis er aan toe gaat. Aanmelden voor dit losse college is niet nodig, het toegangskaartje is inbegrepen bij de museumentree.

afrikamuseum

van wo04.03
t/m wo24.06
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 04 Maart 2015 22:00
t/m Woensdag 24 Juni 2015

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night.

barbes mandingo ambassadors at my space

Dinsdag 28 April

van za25.04
t/m zo30.08
Nederland, Amsterdam - EYEfilm - Tentoonstelling
"If We Ever Get to Heaven" van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge

EYE presenteert If We Ever Get to Heaven, een tentoonstelling met het werk van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955). Kentridge werd bekend met zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties. Daarnaast is hij werkzaam als opera- en theaterregisseur. Het is voor het eerst dat een dergelijk omvangrijke tentoonstelling met meerdere installaties van Kentridge in Nederland plaatsvindt.

eyefilm zuidafrika+apartheid

van wo04.03
t/m vr29.05
België, - België - Film
Afrika Film Festival in Vlaanderen

Leuven is de centrale locatie, maar ook in Alsemberg, Maasmechelen, Hasselt, Halle, Zemst, Sint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, Tienen, Mechelen, Diest, Louvain La Neuve, Haacht, Aarschot, Lubbeek, Tervuren. zie het schema:

programma

van ma27.04
t/m zo03.05
Zuid-Afrika, Tankwa Town - Tankwa Town - Evenement
AfrikaBurn Festival 2014

2015 festival edition: AfrikaBurn is the spectacular result of the creative expression of participants who gather once a year in the Tankwa Karoo to create a temporary city of art, theme camps, costume, music and performance!

afrikaburn

van di07.04
t/m zo10.05
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Agadir-Amsterdam: Vijf Marokkaanse kunstenaars

Het is misschien een onterechte reactie, maar bij een tentoonstelling van Marokkaanse kunstenaars zoek ik al snel naar de onderscheidende kenmerken. In hoeverre is hun werk Marokkaans, of in ieder geval afkomstig uit een andere cultuur? In hoeverre wijkt het af van wat ik in mijn eigen cocon gewend ben om te zien? De vijf kunstenaar die nu in Galerie 23 exposeren laten zich niet gemakkelijk inkaderen.

galerie23

van vr20.03
t/m zo30.08
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Body Art: Waarom passen mensen hun lichaam aan?

Tentoonstelling over lichaamsaanpassingen in de volle breedte, dwars door tijd en cultuur heen. Lichaamsaanpassingen als tatoeages, piercings en make-up zijn dagelijks te zien in ons straatbeeld. Het lichaam en met name de huid dient als een canvas om jezelf vorm te geven, te transformeren en om te laten zien wie je bent. Het is een belangrijk uitdrukkingsmiddel van de identiteit. Het Tropenmuseum zet met Body Art een tentoonstelling neer over lichaamsaanpassingen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan?

tropenmuseum

van di21.04
t/m zo03.05
Nederland, - Nederland - Film
Cinéma Arabe met films uit o.a. Algerije en Egypte

De zevende editie van Festival Cinéma Arabe opent op dinsdag 21 april in Rialto in Amsterdam. Op het programma onder meer : openingsfilm uit Irak, feminisme in de Arabische wereld en een hommage aan Faten Hamama. Met dit jaar films uit o.a. Algerije, Tunesië en Egypte. Bijvoorbeeld: "El Wahrani" (The Man from Oran). In dit historische epos over Algerije zet regisseur Lyès Salem de geschiedenis naar zijn hand. Festival Cinéma Arabe doet dit jaar Den Haag, Maastricht en Rotterdam aan. De hoogtepunten van het festival zijn te zien in Filmhuis Den Haag, LantarenVenster en Cinéma Lumière.

cinemarabe

van zo12.04
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Difret (film uit Ethiopië)

Op weg van school naar huis wordt de veertienjarige Ethiopische Hirut ontvoerd door een bende landarbeiders. Een van hen wil haar tot zijn bruid maken en sluit haar op. Dapper als ze is ontsnapt Hirut en schiet haar belager neer. Prachtig, op een waargebeurd verhaal gebaseerde speelfilm over de gespannen verhouding tussen traditie en het moderne rechtssysteem in hedendaags Ethiopië.

filmladder

van do05.02
t/m zo10.05
Verenigd Koninkrijk, London - Tate Modern - Tentoonstelling
Exhibition Marlene Dumas: The Image as Burden

Marlene Dumas is one of the most prominent painters working today. Her intense, psychologically charged works explore themes of sexuality, love, death and shame, often referencing art history, popular culture and current affairs. Born in 1953 in Cape Town, South Africa, Dumas moved to the Netherlands in 1976, where she came to prominence in the mid-1980s. This large-scale survey is the most significant exhibition of her work ever to be held in Europe, charting her career from early works, through seminal paintings to new works on paper.

tatemodern

van di07.04
t/m di28.04
Nederland, Maastricht - Stadhuis Maastricht - Tentoonstelling
Exhibition Signs of Solidarity: the Dutch against apartheid

In celebration of South Africa’s 20 Years of Democracy, the South African Embassy in The Hague and members of the former Dutch anti-apartheid movements have put together an exhibition celebrating the role that was played by the Netherlands in bringing about a democracy in South Africa. The exhibition deals with the Dutch contribution to the struggle against apartheid and was commissioned by both the South African Embassy in The Netherlands and the Dutch Embassy in South Africa and produced with support of the International Institute of Social History (IISH).

zuidafrika.nl maastricht

van za15.11
t/m zo14.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Jimmy Nelson - topfoto's uit de hele wereld, inclusief Oost-Afrika

De gepassioneerde topfotograaf Jimmy Nelson (1967) reisde de afgelopen jaren de hele wereld over om inheemse mensen op hun mooist te portretteren. Van de Chukchi in ijzig Siberië, de Kazakhs uit Mongolië, de Ladakhi uit India en de Mursi in de Hoorn van Afrika tot de Dani in Papua. Met zijn scherpe oog en fabelachtige beheersing van de geavanceerde technische camera realiseerde Nelson een reeks ongeëvenaarde meesterwerken. De tentoonstelling is meer dan een verzameling topfoto’s. De portretten prikkelen en roepen vragen op. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over de ander en zichzelf. Sentimenten als bewondering, vervreemding, confrontatie en herkenning. Want: waar kijken we eigenlijk naar? Wat is de rol van de fotograaf en wat is ons eigen blikveld? Wat zeggen de beelden over onszelf?

afrikamuseum

van wo08.04
t/m za02.05
Nederland, - Nederland - Muziek
South African Road Trip - A Tribute to Madiba

‘De mens is slechts mens in relatie tot andere mensen.’ Aldus Nelson Mandela. Een van de grootste mensen in de moderne geschiedenis. A Tribute to Madiba is een anderhalf uur durende South African Road Trip. Van de geboortegrond van Nelson Mandela naar de Tafelberg en Robbeneiland. Begeleid door beelden, door muziek, door dans, door Xhosa-wijsheden, door alles wat Afrika zo heerlijk maakt. Een Zuid-Afrikaans gezelschap met zangeressen. Een meer dan lekkere live band. En het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir uit de townships van Kaapstad. Zo wordt deze Tribute een prachtige avond vol Afrikaanse traditionele liederen en hedendaagse songs.

bostheaterproducties speellijst

van wo25.03
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Timbuktu - voor Oscar genomineerde "beste buitenlandse film"

Kidane woont samen met zijn vrouw Satima en dochter Toya in de woestijn buiten de stad Timbuktu. In tegenstelling tot Timbutku, waar de religieuze fundamentalisten heersen, is het een vredige plek. In de stad lijden de mensen onder het terreurregime van de Jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. Muziek, gelach, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timbuktu. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters.

filmladder

van vr20.03
t/m wo03.06
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
exhibition: Broomberg (SA) & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light

Exhibition: Broomberg & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light. For their solo exhibition To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light, internationally highly acclaimed artists Adam Broomberg (South Africa, 1970) and Oliver Chanarin (Great Britain, 1971) lead viewers through a meandering and disturbing history lesson on the relationship between photography and race.

foam

van wo01.04
t/m di30.06
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
exhibition: Photos of wall paintings in Ethiopian churches

ASC exhibits photos of colourful wall paintings in Northern Ethiopian churches. The paintings represent scenes from the Old and New Testament and scenes of the history of the Ethiopian Orthodox (Christian) Church. Pieter de Kleer, an amateur photographer, travelled through Northern Ethiopia some years ago and was impressed by the beautiful religious paintings he found in places like Gondar, Lalibela, Aksum and around Lake Tana. On the church walls the archangels Gabriel, Michael and Rafael can be found, as well as (national) saints like Saint George, Tekle Haymanot and others. Most of the paintings are several hundreds years old.

ascleiden

van zo25.01
t/m zo28.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Lezing en debat
colleges MuseumJeugdUniversiteit in het Afrika Museum
Zondag 25 Januari 2015 11:00
t/m Zondag 28 Juni 2015

Tot en met juni organiseren het Afrika Museum, Museum het Valkhof en het Natuurmuseum samen iedere maand een lezing speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Het eerste college wordt op 25 januari om 11.00 uur gegeven in het Afrika Museum en gaat over bijzondere grafkisten uit Ghana. In Ghana worden hele speciale doodskisten gemaakt. Drs. Saskia Konniger vertelt je in dit college welke kisten er allemaal zijn, hoe het idee eigenlijk is ontstaan en hoe zo’n bijzondere begrafenis er aan toe gaat. Aanmelden voor dit losse college is niet nodig, het toegangskaartje is inbegrepen bij de museumentree.

afrikamuseum

dinsdag28.04
Nederland, Wageningen - Auditorium Wageningen - Lezing en debat
Promotie: A social analysis of contested fishing practices in Lake Victoria, Tanzania
Dinsdag 28 April 2015 16:00 - 17:30

Titel proefschrift: A social analysis of contested fishing practices in Lake Victoria, Tanzania. Promovendus: M (Modesta) Medard; Promoter: prof.dr.ir. JWM (Han) van Dijk; Co-promoter: dr. PGM (Paul) Hebinck & dr R Mwaipopo. Organisation: Wageningen University, Sociology of Development and Change Group

wageningenur

van wo04.03
t/m wo24.06
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 04 Maart 2015 22:00
t/m Woensdag 24 Juni 2015

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night.

barbes mandingo ambassadors at my space

Woensdag 29 April

van za25.04
t/m zo30.08
Nederland, Amsterdam - EYEfilm - Tentoonstelling
"If We Ever Get to Heaven" van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge

EYE presenteert If We Ever Get to Heaven, een tentoonstelling met het werk van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955). Kentridge werd bekend met zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties. Daarnaast is hij werkzaam als opera- en theaterregisseur. Het is voor het eerst dat een dergelijk omvangrijke tentoonstelling met meerdere installaties van Kentridge in Nederland plaatsvindt.

eyefilm zuidafrika+apartheid

van wo04.03
t/m vr29.05
België, - België - Film
Afrika Film Festival in Vlaanderen

Leuven is de centrale locatie, maar ook in Alsemberg, Maasmechelen, Hasselt, Halle, Zemst, Sint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, Tienen, Mechelen, Diest, Louvain La Neuve, Haacht, Aarschot, Lubbeek, Tervuren. zie het schema:

programma

van ma27.04
t/m zo03.05
Zuid-Afrika, Tankwa Town - Tankwa Town - Evenement
AfrikaBurn Festival 2014

2015 festival edition: AfrikaBurn is the spectacular result of the creative expression of participants who gather once a year in the Tankwa Karoo to create a temporary city of art, theme camps, costume, music and performance!

afrikaburn

van di07.04
t/m zo10.05
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Agadir-Amsterdam: Vijf Marokkaanse kunstenaars

Het is misschien een onterechte reactie, maar bij een tentoonstelling van Marokkaanse kunstenaars zoek ik al snel naar de onderscheidende kenmerken. In hoeverre is hun werk Marokkaans, of in ieder geval afkomstig uit een andere cultuur? In hoeverre wijkt het af van wat ik in mijn eigen cocon gewend ben om te zien? De vijf kunstenaar die nu in Galerie 23 exposeren laten zich niet gemakkelijk inkaderen.

galerie23

van wo29.04
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Atlantic - film over Marokkaanse surfer op weg naar Europa

Een Marokkaanse visserman klimt op zijn windsurfboard om een epische reis over de Atlantische oceaan te maken naar Europa. Maar de jacht om zijn droom waar te maken komt niet zonder offers. Op één van de meest bekende Marokkaanse surfspots Essaouri woont visser Fettah. Essaouri is voor velen een paradijs op aarde, maar Fettah wil weg, moet weg. Uit vrijheidsdrang klimt hij op zijn surfplank om naar Europa te zeilen. ​In zijn verlangen naar vrijheid is de jonge visser vastberaden om op zijn surfplank via de Atlantische Oceaan naar Europa te reizen.

filmladder

van vr20.03
t/m zo30.08
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Body Art: Waarom passen mensen hun lichaam aan?

Tentoonstelling over lichaamsaanpassingen in de volle breedte, dwars door tijd en cultuur heen. Lichaamsaanpassingen als tatoeages, piercings en make-up zijn dagelijks te zien in ons straatbeeld. Het lichaam en met name de huid dient als een canvas om jezelf vorm te geven, te transformeren en om te laten zien wie je bent. Het is een belangrijk uitdrukkingsmiddel van de identiteit. Het Tropenmuseum zet met Body Art een tentoonstelling neer over lichaamsaanpassingen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan?

tropenmuseum

van di21.04
t/m zo03.05
Nederland, - Nederland - Film
Cinéma Arabe met films uit o.a. Algerije en Egypte

De zevende editie van Festival Cinéma Arabe opent op dinsdag 21 april in Rialto in Amsterdam. Op het programma onder meer : openingsfilm uit Irak, feminisme in de Arabische wereld en een hommage aan Faten Hamama. Met dit jaar films uit o.a. Algerije, Tunesië en Egypte. Bijvoorbeeld: "El Wahrani" (The Man from Oran). In dit historische epos over Algerije zet regisseur Lyès Salem de geschiedenis naar zijn hand. Festival Cinéma Arabe doet dit jaar Den Haag, Maastricht en Rotterdam aan. De hoogtepunten van het festival zijn te zien in Filmhuis Den Haag, LantarenVenster en Cinéma Lumière.

cinemarabe

van zo12.04
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Difret (film uit Ethiopië)

Op weg van school naar huis wordt de veertienjarige Ethiopische Hirut ontvoerd door een bende landarbeiders. Een van hen wil haar tot zijn bruid maken en sluit haar op. Dapper als ze is ontsnapt Hirut en schiet haar belager neer. Prachtig, op een waargebeurd verhaal gebaseerde speelfilm over de gespannen verhouding tussen traditie en het moderne rechtssysteem in hedendaags Ethiopië.

filmladder

van do05.02
t/m zo10.05
Verenigd Koninkrijk, London - Tate Modern - Tentoonstelling
Exhibition Marlene Dumas: The Image as Burden

Marlene Dumas is one of the most prominent painters working today. Her intense, psychologically charged works explore themes of sexuality, love, death and shame, often referencing art history, popular culture and current affairs. Born in 1953 in Cape Town, South Africa, Dumas moved to the Netherlands in 1976, where she came to prominence in the mid-1980s. This large-scale survey is the most significant exhibition of her work ever to be held in Europe, charting her career from early works, through seminal paintings to new works on paper.

tatemodern

van za15.11
t/m zo14.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Jimmy Nelson - topfoto's uit de hele wereld, inclusief Oost-Afrika

De gepassioneerde topfotograaf Jimmy Nelson (1967) reisde de afgelopen jaren de hele wereld over om inheemse mensen op hun mooist te portretteren. Van de Chukchi in ijzig Siberië, de Kazakhs uit Mongolië, de Ladakhi uit India en de Mursi in de Hoorn van Afrika tot de Dani in Papua. Met zijn scherpe oog en fabelachtige beheersing van de geavanceerde technische camera realiseerde Nelson een reeks ongeëvenaarde meesterwerken. De tentoonstelling is meer dan een verzameling topfoto’s. De portretten prikkelen en roepen vragen op. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over de ander en zichzelf. Sentimenten als bewondering, vervreemding, confrontatie en herkenning. Want: waar kijken we eigenlijk naar? Wat is de rol van de fotograaf en wat is ons eigen blikveld? Wat zeggen de beelden over onszelf?

afrikamuseum

van wo08.04
t/m za02.05
Nederland, - Nederland - Muziek
South African Road Trip - A Tribute to Madiba

‘De mens is slechts mens in relatie tot andere mensen.’ Aldus Nelson Mandela. Een van de grootste mensen in de moderne geschiedenis. A Tribute to Madiba is een anderhalf uur durende South African Road Trip. Van de geboortegrond van Nelson Mandela naar de Tafelberg en Robbeneiland. Begeleid door beelden, door muziek, door dans, door Xhosa-wijsheden, door alles wat Afrika zo heerlijk maakt. Een Zuid-Afrikaans gezelschap met zangeressen. Een meer dan lekkere live band. En het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir uit de townships van Kaapstad. Zo wordt deze Tribute een prachtige avond vol Afrikaanse traditionele liederen en hedendaagse songs.

bostheaterproducties speellijst

van wo25.03
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Timbuktu - voor Oscar genomineerde "beste buitenlandse film"

Kidane woont samen met zijn vrouw Satima en dochter Toya in de woestijn buiten de stad Timbuktu. In tegenstelling tot Timbutku, waar de religieuze fundamentalisten heersen, is het een vredige plek. In de stad lijden de mensen onder het terreurregime van de Jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. Muziek, gelach, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timbuktu. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters.

filmladder

van vr20.03
t/m wo03.06
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
exhibition: Broomberg (SA) & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light

Exhibition: Broomberg & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light. For their solo exhibition To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light, internationally highly acclaimed artists Adam Broomberg (South Africa, 1970) and Oliver Chanarin (Great Britain, 1971) lead viewers through a meandering and disturbing history lesson on the relationship between photography and race.

foam

van wo01.04
t/m di30.06
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
exhibition: Photos of wall paintings in Ethiopian churches

ASC exhibits photos of colourful wall paintings in Northern Ethiopian churches. The paintings represent scenes from the Old and New Testament and scenes of the history of the Ethiopian Orthodox (Christian) Church. Pieter de Kleer, an amateur photographer, travelled through Northern Ethiopia some years ago and was impressed by the beautiful religious paintings he found in places like Gondar, Lalibela, Aksum and around Lake Tana. On the church walls the archangels Gabriel, Michael and Rafael can be found, as well as (national) saints like Saint George, Tekle Haymanot and others. Most of the paintings are several hundreds years old.

ascleiden

van zo25.01
t/m zo28.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Lezing en debat
colleges MuseumJeugdUniversiteit in het Afrika Museum
Zondag 25 Januari 2015 11:00
t/m Zondag 28 Juni 2015

Tot en met juni organiseren het Afrika Museum, Museum het Valkhof en het Natuurmuseum samen iedere maand een lezing speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Het eerste college wordt op 25 januari om 11.00 uur gegeven in het Afrika Museum en gaat over bijzondere grafkisten uit Ghana. In Ghana worden hele speciale doodskisten gemaakt. Drs. Saskia Konniger vertelt je in dit college welke kisten er allemaal zijn, hoe het idee eigenlijk is ontstaan en hoe zo’n bijzondere begrafenis er aan toe gaat. Aanmelden voor dit losse college is niet nodig, het toegangskaartje is inbegrepen bij de museumentree.

afrikamuseum

van wo04.03
t/m wo24.06
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 04 Maart 2015 22:00
t/m Woensdag 24 Juni 2015

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night.

barbes mandingo ambassadors at my space

Donderdag 30 April

van za25.04
t/m zo30.08
Nederland, Amsterdam - EYEfilm - Tentoonstelling
"If We Ever Get to Heaven" van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge

EYE presenteert If We Ever Get to Heaven, een tentoonstelling met het werk van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955). Kentridge werd bekend met zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties. Daarnaast is hij werkzaam als opera- en theaterregisseur. Het is voor het eerst dat een dergelijk omvangrijke tentoonstelling met meerdere installaties van Kentridge in Nederland plaatsvindt.

eyefilm zuidafrika+apartheid

van wo04.03
t/m vr29.05
België, - België - Film
Afrika Film Festival in Vlaanderen

Leuven is de centrale locatie, maar ook in Alsemberg, Maasmechelen, Hasselt, Halle, Zemst, Sint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, Tienen, Mechelen, Diest, Louvain La Neuve, Haacht, Aarschot, Lubbeek, Tervuren. zie het schema:

programma

van ma27.04
t/m zo03.05
Zuid-Afrika, Tankwa Town - Tankwa Town - Evenement
AfrikaBurn Festival 2014

2015 festival edition: AfrikaBurn is the spectacular result of the creative expression of participants who gather once a year in the Tankwa Karoo to create a temporary city of art, theme camps, costume, music and performance!

afrikaburn

van di07.04
t/m zo10.05
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Agadir-Amsterdam: Vijf Marokkaanse kunstenaars

Het is misschien een onterechte reactie, maar bij een tentoonstelling van Marokkaanse kunstenaars zoek ik al snel naar de onderscheidende kenmerken. In hoeverre is hun werk Marokkaans, of in ieder geval afkomstig uit een andere cultuur? In hoeverre wijkt het af van wat ik in mijn eigen cocon gewend ben om te zien? De vijf kunstenaar die nu in Galerie 23 exposeren laten zich niet gemakkelijk inkaderen.

galerie23

van wo29.04
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Atlantic - film over Marokkaanse surfer op weg naar Europa

Een Marokkaanse visserman klimt op zijn windsurfboard om een epische reis over de Atlantische oceaan te maken naar Europa. Maar de jacht om zijn droom waar te maken komt niet zonder offers. Op één van de meest bekende Marokkaanse surfspots Essaouri woont visser Fettah. Essaouri is voor velen een paradijs op aarde, maar Fettah wil weg, moet weg. Uit vrijheidsdrang klimt hij op zijn surfplank om naar Europa te zeilen. ​In zijn verlangen naar vrijheid is de jonge visser vastberaden om op zijn surfplank via de Atlantische Oceaan naar Europa te reizen.

filmladder

van vr20.03
t/m zo30.08
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Body Art: Waarom passen mensen hun lichaam aan?

Tentoonstelling over lichaamsaanpassingen in de volle breedte, dwars door tijd en cultuur heen. Lichaamsaanpassingen als tatoeages, piercings en make-up zijn dagelijks te zien in ons straatbeeld. Het lichaam en met name de huid dient als een canvas om jezelf vorm te geven, te transformeren en om te laten zien wie je bent. Het is een belangrijk uitdrukkingsmiddel van de identiteit. Het Tropenmuseum zet met Body Art een tentoonstelling neer over lichaamsaanpassingen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan?

tropenmuseum

van di21.04
t/m zo03.05
Nederland, - Nederland - Film
Cinéma Arabe met films uit o.a. Algerije en Egypte

De zevende editie van Festival Cinéma Arabe opent op dinsdag 21 april in Rialto in Amsterdam. Op het programma onder meer : openingsfilm uit Irak, feminisme in de Arabische wereld en een hommage aan Faten Hamama. Met dit jaar films uit o.a. Algerije, Tunesië en Egypte. Bijvoorbeeld: "El Wahrani" (The Man from Oran). In dit historische epos over Algerije zet regisseur Lyès Salem de geschiedenis naar zijn hand. Festival Cinéma Arabe doet dit jaar Den Haag, Maastricht en Rotterdam aan. De hoogtepunten van het festival zijn te zien in Filmhuis Den Haag, LantarenVenster en Cinéma Lumière.

cinemarabe

van zo12.04
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Difret (film uit Ethiopië)

Op weg van school naar huis wordt de veertienjarige Ethiopische Hirut ontvoerd door een bende landarbeiders. Een van hen wil haar tot zijn bruid maken en sluit haar op. Dapper als ze is ontsnapt Hirut en schiet haar belager neer. Prachtig, op een waargebeurd verhaal gebaseerde speelfilm over de gespannen verhouding tussen traditie en het moderne rechtssysteem in hedendaags Ethiopië.

filmladder

van do05.02
t/m zo10.05
Verenigd Koninkrijk, London - Tate Modern - Tentoonstelling
Exhibition Marlene Dumas: The Image as Burden

Marlene Dumas is one of the most prominent painters working today. Her intense, psychologically charged works explore themes of sexuality, love, death and shame, often referencing art history, popular culture and current affairs. Born in 1953 in Cape Town, South Africa, Dumas moved to the Netherlands in 1976, where she came to prominence in the mid-1980s. This large-scale survey is the most significant exhibition of her work ever to be held in Europe, charting her career from early works, through seminal paintings to new works on paper.

tatemodern

van za15.11
t/m zo14.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Jimmy Nelson - topfoto's uit de hele wereld, inclusief Oost-Afrika

De gepassioneerde topfotograaf Jimmy Nelson (1967) reisde de afgelopen jaren de hele wereld over om inheemse mensen op hun mooist te portretteren. Van de Chukchi in ijzig Siberië, de Kazakhs uit Mongolië, de Ladakhi uit India en de Mursi in de Hoorn van Afrika tot de Dani in Papua. Met zijn scherpe oog en fabelachtige beheersing van de geavanceerde technische camera realiseerde Nelson een reeks ongeëvenaarde meesterwerken. De tentoonstelling is meer dan een verzameling topfoto’s. De portretten prikkelen en roepen vragen op. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over de ander en zichzelf. Sentimenten als bewondering, vervreemding, confrontatie en herkenning. Want: waar kijken we eigenlijk naar? Wat is de rol van de fotograaf en wat is ons eigen blikveld? Wat zeggen de beelden over onszelf?

afrikamuseum

van wo08.04
t/m za02.05
Nederland, - Nederland - Muziek
South African Road Trip - A Tribute to Madiba

‘De mens is slechts mens in relatie tot andere mensen.’ Aldus Nelson Mandela. Een van de grootste mensen in de moderne geschiedenis. A Tribute to Madiba is een anderhalf uur durende South African Road Trip. Van de geboortegrond van Nelson Mandela naar de Tafelberg en Robbeneiland. Begeleid door beelden, door muziek, door dans, door Xhosa-wijsheden, door alles wat Afrika zo heerlijk maakt. Een Zuid-Afrikaans gezelschap met zangeressen. Een meer dan lekkere live band. En het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir uit de townships van Kaapstad. Zo wordt deze Tribute een prachtige avond vol Afrikaanse traditionele liederen en hedendaagse songs.

bostheaterproducties speellijst

van wo25.03
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Timbuktu - voor Oscar genomineerde "beste buitenlandse film"

Kidane woont samen met zijn vrouw Satima en dochter Toya in de woestijn buiten de stad Timbuktu. In tegenstelling tot Timbutku, waar de religieuze fundamentalisten heersen, is het een vredige plek. In de stad lijden de mensen onder het terreurregime van de Jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. Muziek, gelach, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timbuktu. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters.

filmladder

van vr20.03
t/m wo03.06
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
exhibition: Broomberg (SA) & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light

Exhibition: Broomberg & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light. For their solo exhibition To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light, internationally highly acclaimed artists Adam Broomberg (South Africa, 1970) and Oliver Chanarin (Great Britain, 1971) lead viewers through a meandering and disturbing history lesson on the relationship between photography and race.

foam

van wo01.04
t/m di30.06
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
exhibition: Photos of wall paintings in Ethiopian churches

ASC exhibits photos of colourful wall paintings in Northern Ethiopian churches. The paintings represent scenes from the Old and New Testament and scenes of the history of the Ethiopian Orthodox (Christian) Church. Pieter de Kleer, an amateur photographer, travelled through Northern Ethiopia some years ago and was impressed by the beautiful religious paintings he found in places like Gondar, Lalibela, Aksum and around Lake Tana. On the church walls the archangels Gabriel, Michael and Rafael can be found, as well as (national) saints like Saint George, Tekle Haymanot and others. Most of the paintings are several hundreds years old.

ascleiden

van zo25.01
t/m zo28.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Lezing en debat
colleges MuseumJeugdUniversiteit in het Afrika Museum
Zondag 25 Januari 2015 11:00
t/m Zondag 28 Juni 2015

Tot en met juni organiseren het Afrika Museum, Museum het Valkhof en het Natuurmuseum samen iedere maand een lezing speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Het eerste college wordt op 25 januari om 11.00 uur gegeven in het Afrika Museum en gaat over bijzondere grafkisten uit Ghana. In Ghana worden hele speciale doodskisten gemaakt. Drs. Saskia Konniger vertelt je in dit college welke kisten er allemaal zijn, hoe het idee eigenlijk is ontstaan en hoe zo’n bijzondere begrafenis er aan toe gaat. Aanmelden voor dit losse college is niet nodig, het toegangskaartje is inbegrepen bij de museumentree.

afrikamuseum

donderdag30.04
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
Mbongwana Star in concert (Congo)
Donderdag 30 April 2015 20:30

Deze 8 Congolese straatmusici nemen je mee naar het bruisende stadsleven van Kinshasa, met hun hypnotiserende, dansbare mix van zang, percussie en elektrische gitaren. De hypnotiserende, dansbare songs van Mbongwana Star nemen je mee naar het bruisende stadsleven van Kinshasa. Traditionele Congolese muziek zoals Congolese rumba en soukous komen samen met een onweerstaanbare ‘urban groove’ vol funky elektrische gitaren, opzwepende percussie en zinderende stemmen.

deroma

donderdag30.04
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
concert: Mbongwana Star (Congo) met voor en na dj Mukambo
Donderdag 30 April 2015 20:30

Mbongwana Star is de nieuwe band van de pioniers van Staf Benda Bilili. Mbongwana Star is Lingala voor ster van de verandering. De groep telt acht leden, waarvan vier in een rolstoel wegens polio dat ze als kind opliepen. De muziek ligt in het verlengde van Staff, en neemt je ook ditmaal mee naar het bruisende stadsleven van Kinshasa. Je hoort traditionele Congolese muziek zoals Congolese rumba en soukous, met een vette ‘urban groove’. Funky gitaarriffs, opzwepende percussie en zinderende stemmen. Het snelle ritme maakt hun muziek uiterst dansbaar.

deroma youtube-1 youtube-2

van wo04.03
t/m wo24.06
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 04 Maart 2015 22:00
t/m Woensdag 24 Juni 2015

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night.

barbes mandingo ambassadors at my space

Vrijdag 01 Mei

van za25.04
t/m zo30.08
Nederland, Amsterdam - EYEfilm - Tentoonstelling
"If We Ever Get to Heaven" van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge

EYE presenteert If We Ever Get to Heaven, een tentoonstelling met het werk van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955). Kentridge werd bekend met zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties. Daarnaast is hij werkzaam als opera- en theaterregisseur. Het is voor het eerst dat een dergelijk omvangrijke tentoonstelling met meerdere installaties van Kentridge in Nederland plaatsvindt.

eyefilm zuidafrika+apartheid

van wo04.03
t/m vr29.05
België, - België - Film
Afrika Film Festival in Vlaanderen

Leuven is de centrale locatie, maar ook in Alsemberg, Maasmechelen, Hasselt, Halle, Zemst, Sint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, Tienen, Mechelen, Diest, Louvain La Neuve, Haacht, Aarschot, Lubbeek, Tervuren. zie het schema:

programma

van ma27.04
t/m zo03.05
Zuid-Afrika, Tankwa Town - Tankwa Town - Evenement
AfrikaBurn Festival 2014

2015 festival edition: AfrikaBurn is the spectacular result of the creative expression of participants who gather once a year in the Tankwa Karoo to create a temporary city of art, theme camps, costume, music and performance!

afrikaburn

van di07.04
t/m zo10.05
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Agadir-Amsterdam: Vijf Marokkaanse kunstenaars

Het is misschien een onterechte reactie, maar bij een tentoonstelling van Marokkaanse kunstenaars zoek ik al snel naar de onderscheidende kenmerken. In hoeverre is hun werk Marokkaans, of in ieder geval afkomstig uit een andere cultuur? In hoeverre wijkt het af van wat ik in mijn eigen cocon gewend ben om te zien? De vijf kunstenaar die nu in Galerie 23 exposeren laten zich niet gemakkelijk inkaderen.

galerie23

van wo29.04
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Atlantic - film over Marokkaanse surfer op weg naar Europa

Een Marokkaanse visserman klimt op zijn windsurfboard om een epische reis over de Atlantische oceaan te maken naar Europa. Maar de jacht om zijn droom waar te maken komt niet zonder offers. Op één van de meest bekende Marokkaanse surfspots Essaouri woont visser Fettah. Essaouri is voor velen een paradijs op aarde, maar Fettah wil weg, moet weg. Uit vrijheidsdrang klimt hij op zijn surfplank om naar Europa te zeilen. ​In zijn verlangen naar vrijheid is de jonge visser vastberaden om op zijn surfplank via de Atlantische Oceaan naar Europa te reizen.

filmladder

van vr20.03
t/m zo30.08
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Body Art: Waarom passen mensen hun lichaam aan?

Tentoonstelling over lichaamsaanpassingen in de volle breedte, dwars door tijd en cultuur heen. Lichaamsaanpassingen als tatoeages, piercings en make-up zijn dagelijks te zien in ons straatbeeld. Het lichaam en met name de huid dient als een canvas om jezelf vorm te geven, te transformeren en om te laten zien wie je bent. Het is een belangrijk uitdrukkingsmiddel van de identiteit. Het Tropenmuseum zet met Body Art een tentoonstelling neer over lichaamsaanpassingen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan?

tropenmuseum

van di21.04
t/m zo03.05
Nederland, - Nederland - Film
Cinéma Arabe met films uit o.a. Algerije en Egypte

De zevende editie van Festival Cinéma Arabe opent op dinsdag 21 april in Rialto in Amsterdam. Op het programma onder meer : openingsfilm uit Irak, feminisme in de Arabische wereld en een hommage aan Faten Hamama. Met dit jaar films uit o.a. Algerije, Tunesië en Egypte. Bijvoorbeeld: "El Wahrani" (The Man from Oran). In dit historische epos over Algerije zet regisseur Lyès Salem de geschiedenis naar zijn hand. Festival Cinéma Arabe doet dit jaar Den Haag, Maastricht en Rotterdam aan. De hoogtepunten van het festival zijn te zien in Filmhuis Den Haag, LantarenVenster en Cinéma Lumière.

cinemarabe

van zo12.04
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Difret (film uit Ethiopië)

Op weg van school naar huis wordt de veertienjarige Ethiopische Hirut ontvoerd door een bende landarbeiders. Een van hen wil haar tot zijn bruid maken en sluit haar op. Dapper als ze is ontsnapt Hirut en schiet haar belager neer. Prachtig, op een waargebeurd verhaal gebaseerde speelfilm over de gespannen verhouding tussen traditie en het moderne rechtssysteem in hedendaags Ethiopië.

filmladder

van do05.02
t/m zo10.05
Verenigd Koninkrijk, London - Tate Modern - Tentoonstelling
Exhibition Marlene Dumas: The Image as Burden

Marlene Dumas is one of the most prominent painters working today. Her intense, psychologically charged works explore themes of sexuality, love, death and shame, often referencing art history, popular culture and current affairs. Born in 1953 in Cape Town, South Africa, Dumas moved to the Netherlands in 1976, where she came to prominence in the mid-1980s. This large-scale survey is the most significant exhibition of her work ever to be held in Europe, charting her career from early works, through seminal paintings to new works on paper.

tatemodern

van za15.11
t/m zo14.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Jimmy Nelson - topfoto's uit de hele wereld, inclusief Oost-Afrika

De gepassioneerde topfotograaf Jimmy Nelson (1967) reisde de afgelopen jaren de hele wereld over om inheemse mensen op hun mooist te portretteren. Van de Chukchi in ijzig Siberië, de Kazakhs uit Mongolië, de Ladakhi uit India en de Mursi in de Hoorn van Afrika tot de Dani in Papua. Met zijn scherpe oog en fabelachtige beheersing van de geavanceerde technische camera realiseerde Nelson een reeks ongeëvenaarde meesterwerken. De tentoonstelling is meer dan een verzameling topfoto’s. De portretten prikkelen en roepen vragen op. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over de ander en zichzelf. Sentimenten als bewondering, vervreemding, confrontatie en herkenning. Want: waar kijken we eigenlijk naar? Wat is de rol van de fotograaf en wat is ons eigen blikveld? Wat zeggen de beelden over onszelf?

afrikamuseum

van wo08.04
t/m za02.05
Nederland, - Nederland - Muziek
South African Road Trip - A Tribute to Madiba

‘De mens is slechts mens in relatie tot andere mensen.’ Aldus Nelson Mandela. Een van de grootste mensen in de moderne geschiedenis. A Tribute to Madiba is een anderhalf uur durende South African Road Trip. Van de geboortegrond van Nelson Mandela naar de Tafelberg en Robbeneiland. Begeleid door beelden, door muziek, door dans, door Xhosa-wijsheden, door alles wat Afrika zo heerlijk maakt. Een Zuid-Afrikaans gezelschap met zangeressen. Een meer dan lekkere live band. En het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir uit de townships van Kaapstad. Zo wordt deze Tribute een prachtige avond vol Afrikaanse traditionele liederen en hedendaagse songs.

bostheaterproducties speellijst

van wo25.03
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Timbuktu - voor Oscar genomineerde "beste buitenlandse film"

Kidane woont samen met zijn vrouw Satima en dochter Toya in de woestijn buiten de stad Timbuktu. In tegenstelling tot Timbutku, waar de religieuze fundamentalisten heersen, is het een vredige plek. In de stad lijden de mensen onder het terreurregime van de Jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. Muziek, gelach, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timbuktu. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters.

filmladder

van vr20.03
t/m wo03.06
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
exhibition: Broomberg (SA) & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light

Exhibition: Broomberg & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light. For their solo exhibition To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light, internationally highly acclaimed artists Adam Broomberg (South Africa, 1970) and Oliver Chanarin (Great Britain, 1971) lead viewers through a meandering and disturbing history lesson on the relationship between photography and race.

foam

van wo01.04
t/m di30.06
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
exhibition: Photos of wall paintings in Ethiopian churches

ASC exhibits photos of colourful wall paintings in Northern Ethiopian churches. The paintings represent scenes from the Old and New Testament and scenes of the history of the Ethiopian Orthodox (Christian) Church. Pieter de Kleer, an amateur photographer, travelled through Northern Ethiopia some years ago and was impressed by the beautiful religious paintings he found in places like Gondar, Lalibela, Aksum and around Lake Tana. On the church walls the archangels Gabriel, Michael and Rafael can be found, as well as (national) saints like Saint George, Tekle Haymanot and others. Most of the paintings are several hundreds years old.

ascleiden

van zo25.01
t/m zo28.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Lezing en debat
colleges MuseumJeugdUniversiteit in het Afrika Museum
Zondag 25 Januari 2015 11:00
t/m Zondag 28 Juni 2015

Tot en met juni organiseren het Afrika Museum, Museum het Valkhof en het Natuurmuseum samen iedere maand een lezing speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Het eerste college wordt op 25 januari om 11.00 uur gegeven in het Afrika Museum en gaat over bijzondere grafkisten uit Ghana. In Ghana worden hele speciale doodskisten gemaakt. Drs. Saskia Konniger vertelt je in dit college welke kisten er allemaal zijn, hoe het idee eigenlijk is ontstaan en hoe zo’n bijzondere begrafenis er aan toe gaat. Aanmelden voor dit losse college is niet nodig, het toegangskaartje is inbegrepen bij de museumentree.

afrikamuseum

van wo04.03
t/m wo24.06
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 04 Maart 2015 22:00
t/m Woensdag 24 Juni 2015

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night.

barbes mandingo ambassadors at my space

Zaterdag 02 Mei

van za25.04
t/m zo30.08
Nederland, Amsterdam - EYEfilm - Tentoonstelling
"If We Ever Get to Heaven" van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge

EYE presenteert If We Ever Get to Heaven, een tentoonstelling met het werk van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955). Kentridge werd bekend met zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties. Daarnaast is hij werkzaam als opera- en theaterregisseur. Het is voor het eerst dat een dergelijk omvangrijke tentoonstelling met meerdere installaties van Kentridge in Nederland plaatsvindt.

eyefilm zuidafrika+apartheid

van wo04.03
t/m vr29.05
België, - België - Film
Afrika Film Festival in Vlaanderen

Leuven is de centrale locatie, maar ook in Alsemberg, Maasmechelen, Hasselt, Halle, Zemst, Sint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, Tienen, Mechelen, Diest, Louvain La Neuve, Haacht, Aarschot, Lubbeek, Tervuren. zie het schema:

programma

van ma27.04
t/m zo03.05
Zuid-Afrika, Tankwa Town - Tankwa Town - Evenement
AfrikaBurn Festival 2014

2015 festival edition: AfrikaBurn is the spectacular result of the creative expression of participants who gather once a year in the Tankwa Karoo to create a temporary city of art, theme camps, costume, music and performance!

afrikaburn

van di07.04
t/m zo10.05
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Agadir-Amsterdam: Vijf Marokkaanse kunstenaars

Het is misschien een onterechte reactie, maar bij een tentoonstelling van Marokkaanse kunstenaars zoek ik al snel naar de onderscheidende kenmerken. In hoeverre is hun werk Marokkaans, of in ieder geval afkomstig uit een andere cultuur? In hoeverre wijkt het af van wat ik in mijn eigen cocon gewend ben om te zien? De vijf kunstenaar die nu in Galerie 23 exposeren laten zich niet gemakkelijk inkaderen.

galerie23

van wo29.04
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Atlantic - film over Marokkaanse surfer op weg naar Europa

Een Marokkaanse visserman klimt op zijn windsurfboard om een epische reis over de Atlantische oceaan te maken naar Europa. Maar de jacht om zijn droom waar te maken komt niet zonder offers. Op één van de meest bekende Marokkaanse surfspots Essaouri woont visser Fettah. Essaouri is voor velen een paradijs op aarde, maar Fettah wil weg, moet weg. Uit vrijheidsdrang klimt hij op zijn surfplank om naar Europa te zeilen. ​In zijn verlangen naar vrijheid is de jonge visser vastberaden om op zijn surfplank via de Atlantische Oceaan naar Europa te reizen.

filmladder

van vr20.03
t/m zo30.08
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Body Art: Waarom passen mensen hun lichaam aan?

Tentoonstelling over lichaamsaanpassingen in de volle breedte, dwars door tijd en cultuur heen. Lichaamsaanpassingen als tatoeages, piercings en make-up zijn dagelijks te zien in ons straatbeeld. Het lichaam en met name de huid dient als een canvas om jezelf vorm te geven, te transformeren en om te laten zien wie je bent. Het is een belangrijk uitdrukkingsmiddel van de identiteit. Het Tropenmuseum zet met Body Art een tentoonstelling neer over lichaamsaanpassingen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan?

tropenmuseum

van di21.04
t/m zo03.05
Nederland, - Nederland - Film
Cinéma Arabe met films uit o.a. Algerije en Egypte

De zevende editie van Festival Cinéma Arabe opent op dinsdag 21 april in Rialto in Amsterdam. Op het programma onder meer : openingsfilm uit Irak, feminisme in de Arabische wereld en een hommage aan Faten Hamama. Met dit jaar films uit o.a. Algerije, Tunesië en Egypte. Bijvoorbeeld: "El Wahrani" (The Man from Oran). In dit historische epos over Algerije zet regisseur Lyès Salem de geschiedenis naar zijn hand. Festival Cinéma Arabe doet dit jaar Den Haag, Maastricht en Rotterdam aan. De hoogtepunten van het festival zijn te zien in Filmhuis Den Haag, LantarenVenster en Cinéma Lumière.

cinemarabe

van zo12.04
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Difret (film uit Ethiopië)

Op weg van school naar huis wordt de veertienjarige Ethiopische Hirut ontvoerd door een bende landarbeiders. Een van hen wil haar tot zijn bruid maken en sluit haar op. Dapper als ze is ontsnapt Hirut en schiet haar belager neer. Prachtig, op een waargebeurd verhaal gebaseerde speelfilm over de gespannen verhouding tussen traditie en het moderne rechtssysteem in hedendaags Ethiopië.

filmladder

van do05.02
t/m zo10.05
Verenigd Koninkrijk, London - Tate Modern - Tentoonstelling
Exhibition Marlene Dumas: The Image as Burden

Marlene Dumas is one of the most prominent painters working today. Her intense, psychologically charged works explore themes of sexuality, love, death and shame, often referencing art history, popular culture and current affairs. Born in 1953 in Cape Town, South Africa, Dumas moved to the Netherlands in 1976, where she came to prominence in the mid-1980s. This large-scale survey is the most significant exhibition of her work ever to be held in Europe, charting her career from early works, through seminal paintings to new works on paper.

tatemodern

van za15.11
t/m zo14.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Jimmy Nelson - topfoto's uit de hele wereld, inclusief Oost-Afrika

De gepassioneerde topfotograaf Jimmy Nelson (1967) reisde de afgelopen jaren de hele wereld over om inheemse mensen op hun mooist te portretteren. Van de Chukchi in ijzig Siberië, de Kazakhs uit Mongolië, de Ladakhi uit India en de Mursi in de Hoorn van Afrika tot de Dani in Papua. Met zijn scherpe oog en fabelachtige beheersing van de geavanceerde technische camera realiseerde Nelson een reeks ongeëvenaarde meesterwerken. De tentoonstelling is meer dan een verzameling topfoto’s. De portretten prikkelen en roepen vragen op. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over de ander en zichzelf. Sentimenten als bewondering, vervreemding, confrontatie en herkenning. Want: waar kijken we eigenlijk naar? Wat is de rol van de fotograaf en wat is ons eigen blikveld? Wat zeggen de beelden over onszelf?

afrikamuseum

van wo08.04
t/m za02.05
Nederland, - Nederland - Muziek
South African Road Trip - A Tribute to Madiba

‘De mens is slechts mens in relatie tot andere mensen.’ Aldus Nelson Mandela. Een van de grootste mensen in de moderne geschiedenis. A Tribute to Madiba is een anderhalf uur durende South African Road Trip. Van de geboortegrond van Nelson Mandela naar de Tafelberg en Robbeneiland. Begeleid door beelden, door muziek, door dans, door Xhosa-wijsheden, door alles wat Afrika zo heerlijk maakt. Een Zuid-Afrikaans gezelschap met zangeressen. Een meer dan lekkere live band. En het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir uit de townships van Kaapstad. Zo wordt deze Tribute een prachtige avond vol Afrikaanse traditionele liederen en hedendaagse songs.

bostheaterproducties speellijst

van wo25.03
t/m wo24.06
Nederland, - Nederland - Film
Timbuktu - voor Oscar genomineerde "beste buitenlandse film"

Kidane woont samen met zijn vrouw Satima en dochter Toya in de woestijn buiten de stad Timbuktu. In tegenstelling tot Timbutku, waar de religieuze fundamentalisten heersen, is het een vredige plek. In de stad lijden de mensen onder het terreurregime van de Jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. Muziek, gelach, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timbuktu. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters.

filmladder

van vr20.03
t/m wo03.06
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
exhibition: Broomberg (SA) & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light

Exhibition: Broomberg & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light. For their solo exhibition To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light, internationally highly acclaimed artists Adam Broomberg (South Africa, 1970) and Oliver Chanarin (Great Britain, 1971) lead viewers through a meandering and disturbing history lesson on the relationship between photography and race.

foam

van wo01.04
t/m di30.06
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
exhibition: Photos of wall paintings in Ethiopian churches

ASC exhibits photos of colourful wall paintings in Northern Ethiopian churches. The paintings represent scenes from the Old and New Testament and scenes of the history of the Ethiopian Orthodox (Christian) Church. Pieter de Kleer, an amateur photographer, travelled through Northern Ethiopia some years ago and was impressed by the beautiful religious paintings he found in places like Gondar, Lalibela, Aksum and around Lake Tana. On the church walls the archangels Gabriel, Michael and Rafael can be found, as well as (national) saints like Saint George, Tekle Haymanot and others. Most of the paintings are several hundreds years old.

ascleiden

van zo25.01
t/m zo28.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Lezing en debat
colleges MuseumJeugdUniversiteit in het Afrika Museum
Zondag 25 Januari 2015 11:00
t/m Zondag 28 Juni 2015

Tot en met juni organiseren het Afrika Museum, Museum het Valkhof en het Natuurmuseum samen iedere maand een lezing speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Het eerste college wordt op 25 januari om 11.00 uur gegeven in het Afrika Museum en gaat over bijzondere grafkisten uit Ghana. In Ghana worden hele speciale doodskisten gemaakt. Drs. Saskia Konniger vertelt je in dit college welke kisten er allemaal zijn, hoe het idee eigenlijk is ontstaan en hoe zo’n bijzondere begrafenis er aan toe gaat. Aanmelden voor dit losse college is niet nodig, het toegangskaartje is inbegrepen bij de museumentree.

afrikamuseum

zaterdag02.05
Nederland, Utrecht - RASA - Muziek
Mbongwana Star in concert (Congo)
Zaterdag 02 Mei 2015 21:00

Deze 8 Congolese straatmusici nemen je mee naar het bruisende stadsleven van Kinshasa, met hun hypnotiserende, dansbare mix van zang, percussie en elektrische gitaren. De hypnotiserende, dansbare songs van Mbongwana Star nemen je mee naar het bruisende stadsleven van Kinshasa. Traditionele Congolese muziek zoals Congolese rumba en soukous komen samen met een onweerstaanbare ‘urban groove’ vol funky elektrische gitaren, opzwepende percussie en zinderende stemmen.

rasa

van wo04.03
t/m wo24.06
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 04 Maart 2015 22:00
t/m Woensdag 24 Juni 2015

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night.

barbes mandingo ambassadors at my space