Agenda 21 - 27 Januari 2018

Zondag 21 Januari

zondag21.01
Nederland, Amsterdam - Bijlmerparktheater - Literatuur
De beste boeken van Afrika | Volkskrant Afrikablog
Zondag 21 Januari 2018 15:00 - 17:00

Een panel van lezers en schrijvers bespreken in het Bijlmer Parktheater belangrijke boeken uit de Afrikaanse literatuur. Wie zijn de grootste namen in de Afrikaanse letterkunde? Wie won er een Nobelprijs? Welke meesterwerken zouden op elke school in Nederland moeten worden behandeld? Waar gaan die boeken over, wat zijn de literaire stromingen? Wie zijn de aartsvaders en -moeders? Welke lessen proberen zij ons te leren? Wat was de African Writers Series? Wordt er wat vertaald in het Nederlands, welke boeken dan en door wie? Wat betekent 'afropolitanism'? Wie zijn de veelbelovende schrijvers van nu? En dan hebben we ook nog de poëzie, de toneelwerken, de thrillers, de kinderboeken en spoken word.

bijlmerparktheater

zondag21.01
Nederland, Amsterdam - De Nieuwe Liefde - Literatuur
De poëzie van Breyten Breytenbach
Zondag 21 Januari 2018 16:00 - 17:30

Breyten Breytenbach (1939) is een van de meest veelzijdige dichters en kunstenaars van dit moment. Afkomstig uit Zuid-Afrika, wonend in Parijs, met een oeuvre dat uit elkaar spat van de kleuren, verhalen, beelden, mensen, landschappen en dromen. De poëzie van Breytenbach is groter dan het leven en intiem als een kleine aanraking. Ze onderzoekt zowel maatschappelijk onrecht als de zachte vlucht van een veelkleurige vogel – ‘allerliefste, ek stuur vir jou een rooiborsduif’. We zijn trots en verheugd dat Breytenbach deze middag zijn eigen gedichten leest, in een warm en welluidend Afrikaans maar ook in het Nederlands. Er is muziek van de uitzonderlijke jonge violiste Diamanda la Berge Dramm, die onlangs de Dutch Classical Talent 2017-2018 ontving en middenin haar solo-tournee plaats maakt voor dit programma met Breytenbach. Ziehier een filmpje over wat muziek voor haar betekent:

denieuweliefde

Donderdag 25 Januari

donderdag25.01
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Literatuur
Bonte Zuid-Afrikaanse poëzie-avond
Donderdag 25 Januari 2018 19:30

Op 25 januari is de Gedichtendag , traditiegetrouw de start van de Nationale Poëzieweek . Het Zuid-Afrikahuis haakt in met een avond vol poëzie en muziek! Professionele dichters en enthousiaste lezers dragen voor, met Zuid-Afrika als verbindend thema. Met bijdragen van onder meer Mira Feticu, Carina van der Walt, Anesca Smith, Felix Strategier en Lieke Joosen. Toegang: € 12.50 Aanmelden: evenementen@zuidafrikahuis.nl Zaal open: 19.00

zuid-afrikahuis