Agenda 01 - 07 Juli 2018

Zondag 01 Juli

zondag01.07
, Den Haag - Kloosterkerk - Muziek
Afrika in de Kloosterkerk
Zondag 01 Juli 2018 14:00 - 16:00

Voor de meeste Afrikanen vormt religie de spil van het bestaan, ook voor Afrikanen in Nederland. In de afgelopen decennia hebben Afrikanen hier dan ook verschillende nieuwe christelijke kerkgemeenschappen opgericht, die een zeer belangrijke rol vervullen in het sociale leven. De Congolezen, Nigerianen, Zaïrezen, Kaapverdianen en Ghanezen huren daarvoor op zaterdag- en zondagmiddag de leeglopende kerken in de grote steden af. Na de dienst worden er nieuwtjes uitgewisseld en geld opgehaald voor probleemgevallen binnen de eigen gemeenschap. In samenwerking met de Afrikaanse kerken in Den Haag willen we een groot koor van ongeveer 100 mensen samenstellen die, samen met twee bekende Afrikaanse gospelartiesten, een indrukwekkend optreden gaan verzorgen tijdens het zondagprogramma in de Kloosterkerk.

Programma:

Opening door Augustina Austin & Emmanuel Osei
Louisa Fofie PIWD Choiir (Mr. Almeida)
Kioso Kyuwenda
& Pastor James Okyere

zondag01.07
Nederland, Amsterdam - Pllek (op NDSM terrein) - Muziek
Togo All Stars Live - Pllek X Ticket to the Tropics
Zondag 01 Juli 2018 16:00

Dj's: KC the Funkaholic and friends. Ongeveer halverwege tussen Accra in Ghana, waar de highlife in de jaren '50 is ontstaan, en Lagos in Nigeria, waar Fela Kuti zijn afrobeat begon, ligt de hoofdstad van Togo: Lomé. Ook niet ver is Cotonou, de thuishaven van Orchestre Polyrythmo. Je krijgt een beeld van de muzikale invloeden van Togo All Stars, een van de belangrijkste bands uit Lomé. Voeg daar een kenmerkend Togolees geluid  aan toe, doordrenkt met afrofunk en voodoo ritmes. En dat voodoo is serious business in Togo. Voodoo kwam mee met de slavenhandel naar Noord- en Zuid-Amerika en had daar een vergaande invloed op de hedendaagse muziek. Iedere voodoo god heeft zijn eigen ritmes,  beats en melodieën die we nu terughoren in jazz, salsa, tango, blues en funk. Maar wil je de oorsprong horen, dan moet je naar Togo. Ticket to the Tropics, Paradiso & Pllek organiseren deze zomer een reeks live muziek middagen op het stadsstrand bij Pllek in Amsterdam-Noord. Pal in de zon, voetjes in het zand, met uitzicht over het helderblauwe water van het IJ en natuurlijk de weergaloze, zwoele zonsondergangen. Je zou bijna denken dat je op vakantie bent.

pllek meerinfo

Donderdag 05 Juli

donderdag05.07
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Amsterdam Roots Festival: Namibian Tales – Kalahari Encounters
Donderdag 05 Juli 2018 20:30

Uniek, zeldzaam optreden van nomadische zangeressen uit de Kalahari-woestijn, samen met de internationale groep Namibian Tales rond de in Namibië geboren singer en songwriter Shishani. Kalahari Encounters is een eerbetoon aan het unieke erfgoed van de San – vaak ‘Bosjesmannen’ genoemd – maar ook een muzikale dialoog met deze oorspronkelijke bewoners van Namibië en omringende landen. Het resultaat is een film voor oren, die ook de rest van het lichaam niet onberoerd laat en de luisteraar meevoert naar een wonderlijke wereld waar de zelden gehoorde samenzang en het complexe handgeklap van de San naadloos versmelten met de warme tinten, het hechte samenspel en de ritmische ‘drive’ van het kwartet.

Meer informatie

Vrijdag 06 Juli

vrijdag06.07
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Amsterdam Roots Festival: Africa Negra
Vrijdag 06 Juli 2018 20:30

Onweerstaanbare Afrikaanse rumba van de band Africa Negra, afkomstig van de eilanden São Tomé en Príncipe en al decennialang geliefd in de Portugeestalige wereld. Al 40 jaar worden de musici van Africa Negra gezien als de belangrijkste, meest oorspronkelijke ambassadeurs van de muziek van São Tomé en Príncipe, de eilanden voor de westkust van Afrika. De eerste lp’s van Africa Negra op het Portugese label Iefe Discos zijn wereldwijd zeer gewild onder liefhebbers van zeldzaam vinyl en ‘rare grooves’. In de huidige bezetting grijpt de band terug naar de beginperiode, opzwepende dansmuziek met de instrumenten uit die tijd.

Meer informatie

Zaterdag 07 Juli

van za07.07
t/m zo08.07
Nederland, Hertme - Openluchttheater Hertme - Muziek
Afrikafestival in Hertme 2018

Het Afrika Festival Hertme bestaat 30 jaar. Dat wordt op 7 en 8 juli gevierd met oud en nieuw talent en met klanken van de Afrikaanse diaspora in Amerika. Top-act is Afrika's grootste reggae-ster Alpha Blondy. Hij sluit zondag het festival af.

Op zaterdag 7 juli gaat het festival om 13.00 uur van start met het unieke concert dat mede door UNESCO wordt mogelijk gemaakt: Namibian Tales - 'Kalahari Encounters'. Vier San-vrouwen uit de Kalahari-woestijn, die nog steeds weten te klappen en te zingen volgens de zeer oude en verdwijnende tradities van hun volk, worden akoestisch begeleid door de groep Namibian Tales.

Verder staan op het programma:

  • África Negra (São Tomé)
  • Rajeri (Madagaskar)
  • Follow Jah (Haïti)
  • Togo All Stars
  • Pachibaba (Olivier Araste uit Réunion, Fixi uit Frankrijk en de onnavolgbare percussionist Cyril Atef.)
  • de Palenque à Matongé (Alé Kuma uit Colombia en Congolese muzikanten als Dizzy Mandjeku)
  • Sona Jobarte (Gambia)
  • Eusébia (Madagaskar)
  • Chartwell Dutiro & Spirit Talk Mbira (Zimbabwe, uit Thomas Mapfumo's band The Blacks Unlimited)
  • Debademba (Burkina Faso)

hertme