Agenda 15 - 21 Januari 2023

Zondag 15 Januari

van za07.01
t/m wo01.02
, - various locations - Film
Dancing Pina - 2 spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt

Amsterdam, Melkweg: Ter ere van de afsluiting van de Expo Universal Tongue vertonen we twee films over Pina Bausch, een van de belangrijkste bijdragers aan het moderne 'Tanztheater' van de 20e eeuw. Dancing Pina viert de kunst van de legendarische danseres. Twee dansprojecten - een in de Semperoper in Dresden, Duitsland, en een in de École des Sables in Senegal - laten zien hoe jonge dansers haar werk vandaag de dag benaderen. Filmhuis Den Haag: Twee spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt: de Semperoper Ballet Company in Dresden repeteert Pina's dansopera Iphigenia in Tauris, en dansers uit heel Afrika repeteren Pina' s ballet Le Sacre du Printemps aan de École des Sables in Senegal. Een fascinerende metamorfose: terwijl de dansers van streetdance, klassiek ballet, traditionele en moderne Afrikaanse dans het werk van Pina transformeren, transformeert Pina's choreografie de dansers. Pina leeft! Zondag 8 januari 16:00 uur met inleiding van één van de dansers. Zondag 15 januari 17:00 uur met inleiding van Samuel Wuersten, artistiek directeur Holland Dance Festival. Maandag 16 t/m woensdag 18 januari 16:45 uur reguliere vertoning. Verlengd tot 21 of 25 januari (zie de -onduidelijke- website van Filmnhuis Den Haag)

melkweg filmhuisdenhaag

van za05.11
t/m ma10.04
Nederland, Amsterdam - Oude Kerk - Tentoonstelling
Ibrahim mahama (Ghana): garden of scars

Speciaal voor Amsterdams oudste gebouw maakte Mahama een nieuwe, ruimtevullende installatie. Wandel door het eeuwenoude kerkgebouw en ontdek de gedeelde geschiedenis van eeuwenoude plekken, die door handelsnetwerken, migratiestromen en globalisering met elkaar verbonden Op uitnodiging van de Oude Kerk werkte Mahama de afgelopen twee jaar aan een nieuwe ruimtevullende installatie. Garden of Scars verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk met een internationale (historische) context. Verspreid door het gebouw staan honderden beelden opgesteld. In de nissen zijn vele tekeningen te zien en in de gewelven hangen sculpturen van vleermuizen. De tekeningen en beelden zijn samengesteld uit afgietsels die hij maakte van de grafzerken in de Oude Kerk en de vloeren van onder andere Fort Elmina (1482) aan de kust van Ghana. De breuken in de sculpturen en de krassen in de tekeningen verbeelden een geschiedenis van mislukking, herstel, reparatie.

meer-info

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van za10.12
t/m zo12.03
Nederland, Amsterdam - Huis Marseille - Tentoonstelling
Samuel Fosso

In the winter of 2022 Huis Marseille will present the first-ever large-scale retrospective of the French-Cameroon photographer Samuel Fosso (1962, Kumba, Cameroon). The exhibition will encompass the entire museum to reveal the breadth and richness of Fosso’s oeuvre. For almost fifty years Fosso has explored the possibilities offered by the medium of photography to present a refreshing and relevant vision of today’s world. Fosso’s work, which is located somewhere between photography and performance, occupies a central place in the international contemporary art world. It has been shown in such leading institutes as the Tate Modern in London, the Fondation Louis Vuitton in Paris, and the Guggenheim Museum in New York, as well as many prestigious private and public collections. This large-scale retrospective brings all his most important series together for the first time in the Netherlands. Samuel Fosso was born in Kumba, Cameroon, in 1962 and grew up in Nigeria. In 1972, as a young boy, he fled the Biafran War and was taken in by an uncle in Bangui, in the Central African Republic. Samuel Fosso lives in Nigeria and France.

more-info

van do20.10
t/m wo18.01
Nederland, - Nederland - Film
Tori et Lokita

Twee tieners zijn West-Afrika ontvlucht en in België terecht gekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) tot elkaar. Samen proberen ze een leven op te bouwen als broer en zus. Ze komen aan de kost met een baantje bij een nogal schimmige pizzeria. Een verblijfsvergunning blijkt moeilijk te krijgen, waardoor ze van verschillende kanten in het nauw worden gedreven. Tori en Lokita lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen, maar gelukkig hebben ze elkaar. De eerste film die de gebroeders Dardenne samen maakte stamt alweer uit 1978. Sindsdien hebben ze talloze prachtige films gemaakt, waarin ze steevast met mededogen en realisme het lot in beeld brengen van mensen die het niet getroffen hebben – denk aan films als Rosetta, Le gamin au vélo en Deux jours, une nuit. Hun nieuwe film, Tori et Lokita, vormt daarop geen uitzondering. Bij het afgelopen filmfestival van Cannes werd de film bekroond met de speciale Prijs van het 75e Jubileum.

filmladder

van do12.01
t/m zo15.01
Nederland, Utrecht - Jaarbeurs - Evenement
Vakantiebeurs 2023 - bijzondere reizen: Afrika

De start van jouw volgende reis begint op de Vakantiebeurs! Doe nieuwe vakantie-inspiratie op en laat je informeren voor een komende reis. Verwacht een groot aanbod organisaties, hotels en bestemmingen die jou de perfecte vakantie kunnen aanbieden. Ga op avontuur, beleef een dagje uit en maak onvergetelijke herinneringen: er is enorm veel te doen en te zien. Kijk, proef en beleef het zelf! Vakantiebeurs is van 12 tot en met 15 januari 2023 in Jaarbeurs, Utrecht. Naar welke (onontdekte) bestemming ga jij?

vakantiebeurs

van za19.11
t/m ma10.04
Nederland, Rotterdam - Kunsthal Rotterdam - Tentoonstelling
In the Black Fantastic
Van Zaterdag 19 November 2022 -  08:00
t/m Maandag 10 April 2023 - 17:00

Stap binnen in een meeslepende ervaring, op het kruispunt tussen werkelijkheid en fantasiewerelden. In the Black Fantastic toont verleidelijke, weelderige en kleurrijke werken van elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. Met grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten zij racisme en sociale ongelijkheid aan. De kunstenaars verbeelden nieuwe werelden en mogelijkheden en halen inspiratie uit folklore, mythe, sciencefiction, spirituele tradities en afrofuturisme. In the Black Fantastic laat een wervelende mix zien van schilderkunst, fotografie, video, sculptuur en installaties. De tentoonstelling presenteert onder meer de legendarische Soundsuits van kunstenaar Nick Cave en werken van Ellen Gallagher, die mythe en de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel verweeft in haar Watery Ecstatics. Ook Wangechi Mutu’s meeslepende videowerk The End of eating Everything, waarin ze de monsterlijkheid van massaconsumptie verbeeldt, wordt getoond. Schrijver en curator Ekow Eshun brengt twee generaties kunstenaars bijeen in de tentoonstelling: Nick Cave, Sedrick Chisom, Ellen Gallagher, Hew Locke, Wangechi Mutu, Rashaad Newsome, Chris Ofili, Tabita Rezaire, Cauleen Smith, Lina Iris Viktor en Kara Walker. 

meer-info

van wo30.11
t/m wo18.01
, - various locations - Film
Blind Ambition - Robert Coe, Warwick Ross (directors)
Woensdag 30 November 2022 14:00
t/m Woensdag 18 Januari 2023

Van vluchtelingen tot top-sommeliers. De hartverwarmende documentaire Blind Ambition vertelt het ongelooflijke verhaal van vier mannen die de internationale wijnwereld op zijn kop zetten door als eerste team van Zimbabwe deel te nemen aan de World Blind Wine Tasting Championships, de Olympische Spelen van de wijnwereld. De mannen moeten twaalf verschillende wijnen blind proeven en het land, de wijnmakerij en het oogstjaar raden. Blind Ambition was de grote winnaar van de Publieksprijs van het Tribeca Filmfestival in New York.

filmladder

Maandag 16 Januari

van za07.01
t/m wo01.02
, - various locations - Film
Dancing Pina - 2 spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt

Amsterdam, Melkweg: Ter ere van de afsluiting van de Expo Universal Tongue vertonen we twee films over Pina Bausch, een van de belangrijkste bijdragers aan het moderne 'Tanztheater' van de 20e eeuw. Dancing Pina viert de kunst van de legendarische danseres. Twee dansprojecten - een in de Semperoper in Dresden, Duitsland, en een in de École des Sables in Senegal - laten zien hoe jonge dansers haar werk vandaag de dag benaderen. Filmhuis Den Haag: Twee spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt: de Semperoper Ballet Company in Dresden repeteert Pina's dansopera Iphigenia in Tauris, en dansers uit heel Afrika repeteren Pina' s ballet Le Sacre du Printemps aan de École des Sables in Senegal. Een fascinerende metamorfose: terwijl de dansers van streetdance, klassiek ballet, traditionele en moderne Afrikaanse dans het werk van Pina transformeren, transformeert Pina's choreografie de dansers. Pina leeft! Zondag 8 januari 16:00 uur met inleiding van één van de dansers. Zondag 15 januari 17:00 uur met inleiding van Samuel Wuersten, artistiek directeur Holland Dance Festival. Maandag 16 t/m woensdag 18 januari 16:45 uur reguliere vertoning. Verlengd tot 21 of 25 januari (zie de -onduidelijke- website van Filmnhuis Den Haag)

melkweg filmhuisdenhaag

van za05.11
t/m ma10.04
Nederland, Amsterdam - Oude Kerk - Tentoonstelling
Ibrahim mahama (Ghana): garden of scars

Speciaal voor Amsterdams oudste gebouw maakte Mahama een nieuwe, ruimtevullende installatie. Wandel door het eeuwenoude kerkgebouw en ontdek de gedeelde geschiedenis van eeuwenoude plekken, die door handelsnetwerken, migratiestromen en globalisering met elkaar verbonden Op uitnodiging van de Oude Kerk werkte Mahama de afgelopen twee jaar aan een nieuwe ruimtevullende installatie. Garden of Scars verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk met een internationale (historische) context. Verspreid door het gebouw staan honderden beelden opgesteld. In de nissen zijn vele tekeningen te zien en in de gewelven hangen sculpturen van vleermuizen. De tekeningen en beelden zijn samengesteld uit afgietsels die hij maakte van de grafzerken in de Oude Kerk en de vloeren van onder andere Fort Elmina (1482) aan de kust van Ghana. De breuken in de sculpturen en de krassen in de tekeningen verbeelden een geschiedenis van mislukking, herstel, reparatie.

meer-info

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van za10.12
t/m zo12.03
Nederland, Amsterdam - Huis Marseille - Tentoonstelling
Samuel Fosso

In the winter of 2022 Huis Marseille will present the first-ever large-scale retrospective of the French-Cameroon photographer Samuel Fosso (1962, Kumba, Cameroon). The exhibition will encompass the entire museum to reveal the breadth and richness of Fosso’s oeuvre. For almost fifty years Fosso has explored the possibilities offered by the medium of photography to present a refreshing and relevant vision of today’s world. Fosso’s work, which is located somewhere between photography and performance, occupies a central place in the international contemporary art world. It has been shown in such leading institutes as the Tate Modern in London, the Fondation Louis Vuitton in Paris, and the Guggenheim Museum in New York, as well as many prestigious private and public collections. This large-scale retrospective brings all his most important series together for the first time in the Netherlands. Samuel Fosso was born in Kumba, Cameroon, in 1962 and grew up in Nigeria. In 1972, as a young boy, he fled the Biafran War and was taken in by an uncle in Bangui, in the Central African Republic. Samuel Fosso lives in Nigeria and France.

more-info

van do20.10
t/m wo18.01
Nederland, - Nederland - Film
Tori et Lokita

Twee tieners zijn West-Afrika ontvlucht en in België terecht gekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) tot elkaar. Samen proberen ze een leven op te bouwen als broer en zus. Ze komen aan de kost met een baantje bij een nogal schimmige pizzeria. Een verblijfsvergunning blijkt moeilijk te krijgen, waardoor ze van verschillende kanten in het nauw worden gedreven. Tori en Lokita lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen, maar gelukkig hebben ze elkaar. De eerste film die de gebroeders Dardenne samen maakte stamt alweer uit 1978. Sindsdien hebben ze talloze prachtige films gemaakt, waarin ze steevast met mededogen en realisme het lot in beeld brengen van mensen die het niet getroffen hebben – denk aan films als Rosetta, Le gamin au vélo en Deux jours, une nuit. Hun nieuwe film, Tori et Lokita, vormt daarop geen uitzondering. Bij het afgelopen filmfestival van Cannes werd de film bekroond met de speciale Prijs van het 75e Jubileum.

filmladder

van za19.11
t/m ma10.04
Nederland, Rotterdam - Kunsthal Rotterdam - Tentoonstelling
In the Black Fantastic
Van Zaterdag 19 November 2022 -  08:00
t/m Maandag 10 April 2023 - 17:00

Stap binnen in een meeslepende ervaring, op het kruispunt tussen werkelijkheid en fantasiewerelden. In the Black Fantastic toont verleidelijke, weelderige en kleurrijke werken van elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. Met grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten zij racisme en sociale ongelijkheid aan. De kunstenaars verbeelden nieuwe werelden en mogelijkheden en halen inspiratie uit folklore, mythe, sciencefiction, spirituele tradities en afrofuturisme. In the Black Fantastic laat een wervelende mix zien van schilderkunst, fotografie, video, sculptuur en installaties. De tentoonstelling presenteert onder meer de legendarische Soundsuits van kunstenaar Nick Cave en werken van Ellen Gallagher, die mythe en de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel verweeft in haar Watery Ecstatics. Ook Wangechi Mutu’s meeslepende videowerk The End of eating Everything, waarin ze de monsterlijkheid van massaconsumptie verbeeldt, wordt getoond. Schrijver en curator Ekow Eshun brengt twee generaties kunstenaars bijeen in de tentoonstelling: Nick Cave, Sedrick Chisom, Ellen Gallagher, Hew Locke, Wangechi Mutu, Rashaad Newsome, Chris Ofili, Tabita Rezaire, Cauleen Smith, Lina Iris Viktor en Kara Walker. 

meer-info

van wo30.11
t/m wo18.01
, - various locations - Film
Blind Ambition - Robert Coe, Warwick Ross (directors)
Woensdag 30 November 2022 14:00
t/m Woensdag 18 Januari 2023

Van vluchtelingen tot top-sommeliers. De hartverwarmende documentaire Blind Ambition vertelt het ongelooflijke verhaal van vier mannen die de internationale wijnwereld op zijn kop zetten door als eerste team van Zimbabwe deel te nemen aan de World Blind Wine Tasting Championships, de Olympische Spelen van de wijnwereld. De mannen moeten twaalf verschillende wijnen blind proeven en het land, de wijnmakerij en het oogstjaar raden. Blind Ambition was de grote winnaar van de Publieksprijs van het Tribeca Filmfestival in New York.

filmladder

Dinsdag 17 Januari

van za07.01
t/m wo01.02
, - various locations - Film
Dancing Pina - 2 spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt

Amsterdam, Melkweg: Ter ere van de afsluiting van de Expo Universal Tongue vertonen we twee films over Pina Bausch, een van de belangrijkste bijdragers aan het moderne 'Tanztheater' van de 20e eeuw. Dancing Pina viert de kunst van de legendarische danseres. Twee dansprojecten - een in de Semperoper in Dresden, Duitsland, en een in de École des Sables in Senegal - laten zien hoe jonge dansers haar werk vandaag de dag benaderen. Filmhuis Den Haag: Twee spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt: de Semperoper Ballet Company in Dresden repeteert Pina's dansopera Iphigenia in Tauris, en dansers uit heel Afrika repeteren Pina' s ballet Le Sacre du Printemps aan de École des Sables in Senegal. Een fascinerende metamorfose: terwijl de dansers van streetdance, klassiek ballet, traditionele en moderne Afrikaanse dans het werk van Pina transformeren, transformeert Pina's choreografie de dansers. Pina leeft! Zondag 8 januari 16:00 uur met inleiding van één van de dansers. Zondag 15 januari 17:00 uur met inleiding van Samuel Wuersten, artistiek directeur Holland Dance Festival. Maandag 16 t/m woensdag 18 januari 16:45 uur reguliere vertoning. Verlengd tot 21 of 25 januari (zie de -onduidelijke- website van Filmnhuis Den Haag)

melkweg filmhuisdenhaag

van za05.11
t/m ma10.04
Nederland, Amsterdam - Oude Kerk - Tentoonstelling
Ibrahim mahama (Ghana): garden of scars

Speciaal voor Amsterdams oudste gebouw maakte Mahama een nieuwe, ruimtevullende installatie. Wandel door het eeuwenoude kerkgebouw en ontdek de gedeelde geschiedenis van eeuwenoude plekken, die door handelsnetwerken, migratiestromen en globalisering met elkaar verbonden Op uitnodiging van de Oude Kerk werkte Mahama de afgelopen twee jaar aan een nieuwe ruimtevullende installatie. Garden of Scars verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk met een internationale (historische) context. Verspreid door het gebouw staan honderden beelden opgesteld. In de nissen zijn vele tekeningen te zien en in de gewelven hangen sculpturen van vleermuizen. De tekeningen en beelden zijn samengesteld uit afgietsels die hij maakte van de grafzerken in de Oude Kerk en de vloeren van onder andere Fort Elmina (1482) aan de kust van Ghana. De breuken in de sculpturen en de krassen in de tekeningen verbeelden een geschiedenis van mislukking, herstel, reparatie.

meer-info

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van za10.12
t/m zo12.03
Nederland, Amsterdam - Huis Marseille - Tentoonstelling
Samuel Fosso

In the winter of 2022 Huis Marseille will present the first-ever large-scale retrospective of the French-Cameroon photographer Samuel Fosso (1962, Kumba, Cameroon). The exhibition will encompass the entire museum to reveal the breadth and richness of Fosso’s oeuvre. For almost fifty years Fosso has explored the possibilities offered by the medium of photography to present a refreshing and relevant vision of today’s world. Fosso’s work, which is located somewhere between photography and performance, occupies a central place in the international contemporary art world. It has been shown in such leading institutes as the Tate Modern in London, the Fondation Louis Vuitton in Paris, and the Guggenheim Museum in New York, as well as many prestigious private and public collections. This large-scale retrospective brings all his most important series together for the first time in the Netherlands. Samuel Fosso was born in Kumba, Cameroon, in 1962 and grew up in Nigeria. In 1972, as a young boy, he fled the Biafran War and was taken in by an uncle in Bangui, in the Central African Republic. Samuel Fosso lives in Nigeria and France.

more-info

van do20.10
t/m wo18.01
Nederland, - Nederland - Film
Tori et Lokita

Twee tieners zijn West-Afrika ontvlucht en in België terecht gekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) tot elkaar. Samen proberen ze een leven op te bouwen als broer en zus. Ze komen aan de kost met een baantje bij een nogal schimmige pizzeria. Een verblijfsvergunning blijkt moeilijk te krijgen, waardoor ze van verschillende kanten in het nauw worden gedreven. Tori en Lokita lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen, maar gelukkig hebben ze elkaar. De eerste film die de gebroeders Dardenne samen maakte stamt alweer uit 1978. Sindsdien hebben ze talloze prachtige films gemaakt, waarin ze steevast met mededogen en realisme het lot in beeld brengen van mensen die het niet getroffen hebben – denk aan films als Rosetta, Le gamin au vélo en Deux jours, une nuit. Hun nieuwe film, Tori et Lokita, vormt daarop geen uitzondering. Bij het afgelopen filmfestival van Cannes werd de film bekroond met de speciale Prijs van het 75e Jubileum.

filmladder

van za19.11
t/m ma10.04
Nederland, Rotterdam - Kunsthal Rotterdam - Tentoonstelling
In the Black Fantastic
Van Zaterdag 19 November 2022 -  08:00
t/m Maandag 10 April 2023 - 17:00

Stap binnen in een meeslepende ervaring, op het kruispunt tussen werkelijkheid en fantasiewerelden. In the Black Fantastic toont verleidelijke, weelderige en kleurrijke werken van elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. Met grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten zij racisme en sociale ongelijkheid aan. De kunstenaars verbeelden nieuwe werelden en mogelijkheden en halen inspiratie uit folklore, mythe, sciencefiction, spirituele tradities en afrofuturisme. In the Black Fantastic laat een wervelende mix zien van schilderkunst, fotografie, video, sculptuur en installaties. De tentoonstelling presenteert onder meer de legendarische Soundsuits van kunstenaar Nick Cave en werken van Ellen Gallagher, die mythe en de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel verweeft in haar Watery Ecstatics. Ook Wangechi Mutu’s meeslepende videowerk The End of eating Everything, waarin ze de monsterlijkheid van massaconsumptie verbeeldt, wordt getoond. Schrijver en curator Ekow Eshun brengt twee generaties kunstenaars bijeen in de tentoonstelling: Nick Cave, Sedrick Chisom, Ellen Gallagher, Hew Locke, Wangechi Mutu, Rashaad Newsome, Chris Ofili, Tabita Rezaire, Cauleen Smith, Lina Iris Viktor en Kara Walker. 

meer-info

van wo30.11
t/m wo18.01
, - various locations - Film
Blind Ambition - Robert Coe, Warwick Ross (directors)
Woensdag 30 November 2022 14:00
t/m Woensdag 18 Januari 2023

Van vluchtelingen tot top-sommeliers. De hartverwarmende documentaire Blind Ambition vertelt het ongelooflijke verhaal van vier mannen die de internationale wijnwereld op zijn kop zetten door als eerste team van Zimbabwe deel te nemen aan de World Blind Wine Tasting Championships, de Olympische Spelen van de wijnwereld. De mannen moeten twaalf verschillende wijnen blind proeven en het land, de wijnmakerij en het oogstjaar raden. Blind Ambition was de grote winnaar van de Publieksprijs van het Tribeca Filmfestival in New York.

filmladder

dinsdag17.01
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Literatuur
Literaire Leeskring: ‘Die troebel tyd’ van Ingrid Winterbach
Dinsdag 17 Januari 2023 19:30 - 21:30

Op dinsdag 17 januari 2023 bespreekt Titia Palthe Ingrid Winterbachs Die troebel tyd/Roerige tijden. Het boek staat in de bibliotheek in de Afrikaanse en de Nederlandse versie en is ook als e-book te koop. Magrieta Prinsloo, dierkundige, se kop haak uit op die verkeerde antidepressant. Sy raak vervreem van haar kollegas, beledig haar departementshoof, en haar illustere akademiese loopbaan kom tot ’n einde. Sy aanvaar ’n betrekking by die Buro vir Voortgesette Onderrig, met die enigmatiese Markus Potsdam as hoof van die Kaapse tak. Daar word van haar verwag om te reis om met medewerkers te skakel, o.m. na die Oos-Kaap. Op hierdie reise kom sy heelwat teë – sowel medewerkers as walvisse – wat haar lewe in ’n beduidende ander koers stuur. Wanneer Markus Potsdam boonop op ’n oggend verdwyn, raak haar lewe nog verder gekompliseer. In Die troebel tyd bewys Winterbach weer haar merkwaardige vernuf as romansier, met ’n eiesoortige, snydende humor en ’n buitengewone insig in die menslike psige. Die roman is as wenner aangewys van NB-Uitgewers se Groot Afrikaanse Romanwedstryd in 2018.

meer-info

Woensdag 18 Januari

van za07.01
t/m wo01.02
, - various locations - Film
Dancing Pina - 2 spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt

Amsterdam, Melkweg: Ter ere van de afsluiting van de Expo Universal Tongue vertonen we twee films over Pina Bausch, een van de belangrijkste bijdragers aan het moderne 'Tanztheater' van de 20e eeuw. Dancing Pina viert de kunst van de legendarische danseres. Twee dansprojecten - een in de Semperoper in Dresden, Duitsland, en een in de École des Sables in Senegal - laten zien hoe jonge dansers haar werk vandaag de dag benaderen. Filmhuis Den Haag: Twee spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt: de Semperoper Ballet Company in Dresden repeteert Pina's dansopera Iphigenia in Tauris, en dansers uit heel Afrika repeteren Pina' s ballet Le Sacre du Printemps aan de École des Sables in Senegal. Een fascinerende metamorfose: terwijl de dansers van streetdance, klassiek ballet, traditionele en moderne Afrikaanse dans het werk van Pina transformeren, transformeert Pina's choreografie de dansers. Pina leeft! Zondag 8 januari 16:00 uur met inleiding van één van de dansers. Zondag 15 januari 17:00 uur met inleiding van Samuel Wuersten, artistiek directeur Holland Dance Festival. Maandag 16 t/m woensdag 18 januari 16:45 uur reguliere vertoning. Verlengd tot 21 of 25 januari (zie de -onduidelijke- website van Filmnhuis Den Haag)

melkweg filmhuisdenhaag

van za05.11
t/m ma10.04
Nederland, Amsterdam - Oude Kerk - Tentoonstelling
Ibrahim mahama (Ghana): garden of scars

Speciaal voor Amsterdams oudste gebouw maakte Mahama een nieuwe, ruimtevullende installatie. Wandel door het eeuwenoude kerkgebouw en ontdek de gedeelde geschiedenis van eeuwenoude plekken, die door handelsnetwerken, migratiestromen en globalisering met elkaar verbonden Op uitnodiging van de Oude Kerk werkte Mahama de afgelopen twee jaar aan een nieuwe ruimtevullende installatie. Garden of Scars verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk met een internationale (historische) context. Verspreid door het gebouw staan honderden beelden opgesteld. In de nissen zijn vele tekeningen te zien en in de gewelven hangen sculpturen van vleermuizen. De tekeningen en beelden zijn samengesteld uit afgietsels die hij maakte van de grafzerken in de Oude Kerk en de vloeren van onder andere Fort Elmina (1482) aan de kust van Ghana. De breuken in de sculpturen en de krassen in de tekeningen verbeelden een geschiedenis van mislukking, herstel, reparatie.

meer-info

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van za10.12
t/m zo12.03
Nederland, Amsterdam - Huis Marseille - Tentoonstelling
Samuel Fosso

In the winter of 2022 Huis Marseille will present the first-ever large-scale retrospective of the French-Cameroon photographer Samuel Fosso (1962, Kumba, Cameroon). The exhibition will encompass the entire museum to reveal the breadth and richness of Fosso’s oeuvre. For almost fifty years Fosso has explored the possibilities offered by the medium of photography to present a refreshing and relevant vision of today’s world. Fosso’s work, which is located somewhere between photography and performance, occupies a central place in the international contemporary art world. It has been shown in such leading institutes as the Tate Modern in London, the Fondation Louis Vuitton in Paris, and the Guggenheim Museum in New York, as well as many prestigious private and public collections. This large-scale retrospective brings all his most important series together for the first time in the Netherlands. Samuel Fosso was born in Kumba, Cameroon, in 1962 and grew up in Nigeria. In 1972, as a young boy, he fled the Biafran War and was taken in by an uncle in Bangui, in the Central African Republic. Samuel Fosso lives in Nigeria and France.

more-info

van do20.10
t/m wo18.01
Nederland, - Nederland - Film
Tori et Lokita

Twee tieners zijn West-Afrika ontvlucht en in België terecht gekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) tot elkaar. Samen proberen ze een leven op te bouwen als broer en zus. Ze komen aan de kost met een baantje bij een nogal schimmige pizzeria. Een verblijfsvergunning blijkt moeilijk te krijgen, waardoor ze van verschillende kanten in het nauw worden gedreven. Tori en Lokita lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen, maar gelukkig hebben ze elkaar. De eerste film die de gebroeders Dardenne samen maakte stamt alweer uit 1978. Sindsdien hebben ze talloze prachtige films gemaakt, waarin ze steevast met mededogen en realisme het lot in beeld brengen van mensen die het niet getroffen hebben – denk aan films als Rosetta, Le gamin au vélo en Deux jours, une nuit. Hun nieuwe film, Tori et Lokita, vormt daarop geen uitzondering. Bij het afgelopen filmfestival van Cannes werd de film bekroond met de speciale Prijs van het 75e Jubileum.

filmladder

van za19.11
t/m ma10.04
Nederland, Rotterdam - Kunsthal Rotterdam - Tentoonstelling
In the Black Fantastic
Van Zaterdag 19 November 2022 -  08:00
t/m Maandag 10 April 2023 - 17:00

Stap binnen in een meeslepende ervaring, op het kruispunt tussen werkelijkheid en fantasiewerelden. In the Black Fantastic toont verleidelijke, weelderige en kleurrijke werken van elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. Met grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten zij racisme en sociale ongelijkheid aan. De kunstenaars verbeelden nieuwe werelden en mogelijkheden en halen inspiratie uit folklore, mythe, sciencefiction, spirituele tradities en afrofuturisme. In the Black Fantastic laat een wervelende mix zien van schilderkunst, fotografie, video, sculptuur en installaties. De tentoonstelling presenteert onder meer de legendarische Soundsuits van kunstenaar Nick Cave en werken van Ellen Gallagher, die mythe en de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel verweeft in haar Watery Ecstatics. Ook Wangechi Mutu’s meeslepende videowerk The End of eating Everything, waarin ze de monsterlijkheid van massaconsumptie verbeeldt, wordt getoond. Schrijver en curator Ekow Eshun brengt twee generaties kunstenaars bijeen in de tentoonstelling: Nick Cave, Sedrick Chisom, Ellen Gallagher, Hew Locke, Wangechi Mutu, Rashaad Newsome, Chris Ofili, Tabita Rezaire, Cauleen Smith, Lina Iris Viktor en Kara Walker. 

meer-info

van wo30.11
t/m wo18.01
, - various locations - Film
Blind Ambition - Robert Coe, Warwick Ross (directors)
Woensdag 30 November 2022 14:00
t/m Woensdag 18 Januari 2023

Van vluchtelingen tot top-sommeliers. De hartverwarmende documentaire Blind Ambition vertelt het ongelooflijke verhaal van vier mannen die de internationale wijnwereld op zijn kop zetten door als eerste team van Zimbabwe deel te nemen aan de World Blind Wine Tasting Championships, de Olympische Spelen van de wijnwereld. De mannen moeten twaalf verschillende wijnen blind proeven en het land, de wijnmakerij en het oogstjaar raden. Blind Ambition was de grote winnaar van de Publieksprijs van het Tribeca Filmfestival in New York.

filmladder

woensdag18.01
Nederland, Amsterdam - FOAM - Film
Film screening + talk with Ariella Azoulay the  world like a jewel in the hand
Woensdag 18 Januari 2023 19:00

On 18 January, Foam is hosting a special evening with Ariella Aïsha Azoulay, in collaboration with the Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) - a research community of the University of Amsterdam. The focus of the evening is the independent curator, writer and filmmaker’s newest film  the world like a jewel in the hand – unlearning imperial plunder II. The film focuses on the destruction of the Jewish Muslim world that existed in North Africa and insists on making it imaginable and inhabitable again. It argues that objects held captive in museums and archives outside of the places from where they were looted are only the tip of the iceberg of the mass colonial plunder of Africa. After the film screening, Azoulay will go into conversation with Marie Aude Baronian (Associate Professor in Film and Visual Culture at the Media Studies department, UvA) and Ermelinda Xheza (Lecturer in Visual Culture, Amsterdam University College and Ph.D. Candidate at ASCA) to give further insight into her research on history, archives and imperialism.

more-info

Donderdag 19 Januari

van za07.01
t/m wo01.02
, - various locations - Film
Dancing Pina - 2 spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt

Amsterdam, Melkweg: Ter ere van de afsluiting van de Expo Universal Tongue vertonen we twee films over Pina Bausch, een van de belangrijkste bijdragers aan het moderne 'Tanztheater' van de 20e eeuw. Dancing Pina viert de kunst van de legendarische danseres. Twee dansprojecten - een in de Semperoper in Dresden, Duitsland, en een in de École des Sables in Senegal - laten zien hoe jonge dansers haar werk vandaag de dag benaderen. Filmhuis Den Haag: Twee spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt: de Semperoper Ballet Company in Dresden repeteert Pina's dansopera Iphigenia in Tauris, en dansers uit heel Afrika repeteren Pina' s ballet Le Sacre du Printemps aan de École des Sables in Senegal. Een fascinerende metamorfose: terwijl de dansers van streetdance, klassiek ballet, traditionele en moderne Afrikaanse dans het werk van Pina transformeren, transformeert Pina's choreografie de dansers. Pina leeft! Zondag 8 januari 16:00 uur met inleiding van één van de dansers. Zondag 15 januari 17:00 uur met inleiding van Samuel Wuersten, artistiek directeur Holland Dance Festival. Maandag 16 t/m woensdag 18 januari 16:45 uur reguliere vertoning. Verlengd tot 21 of 25 januari (zie de -onduidelijke- website van Filmnhuis Den Haag)

melkweg filmhuisdenhaag

van za05.11
t/m ma10.04
Nederland, Amsterdam - Oude Kerk - Tentoonstelling
Ibrahim mahama (Ghana): garden of scars

Speciaal voor Amsterdams oudste gebouw maakte Mahama een nieuwe, ruimtevullende installatie. Wandel door het eeuwenoude kerkgebouw en ontdek de gedeelde geschiedenis van eeuwenoude plekken, die door handelsnetwerken, migratiestromen en globalisering met elkaar verbonden Op uitnodiging van de Oude Kerk werkte Mahama de afgelopen twee jaar aan een nieuwe ruimtevullende installatie. Garden of Scars verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk met een internationale (historische) context. Verspreid door het gebouw staan honderden beelden opgesteld. In de nissen zijn vele tekeningen te zien en in de gewelven hangen sculpturen van vleermuizen. De tekeningen en beelden zijn samengesteld uit afgietsels die hij maakte van de grafzerken in de Oude Kerk en de vloeren van onder andere Fort Elmina (1482) aan de kust van Ghana. De breuken in de sculpturen en de krassen in de tekeningen verbeelden een geschiedenis van mislukking, herstel, reparatie.

meer-info

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van za10.12
t/m zo12.03
Nederland, Amsterdam - Huis Marseille - Tentoonstelling
Samuel Fosso

In the winter of 2022 Huis Marseille will present the first-ever large-scale retrospective of the French-Cameroon photographer Samuel Fosso (1962, Kumba, Cameroon). The exhibition will encompass the entire museum to reveal the breadth and richness of Fosso’s oeuvre. For almost fifty years Fosso has explored the possibilities offered by the medium of photography to present a refreshing and relevant vision of today’s world. Fosso’s work, which is located somewhere between photography and performance, occupies a central place in the international contemporary art world. It has been shown in such leading institutes as the Tate Modern in London, the Fondation Louis Vuitton in Paris, and the Guggenheim Museum in New York, as well as many prestigious private and public collections. This large-scale retrospective brings all his most important series together for the first time in the Netherlands. Samuel Fosso was born in Kumba, Cameroon, in 1962 and grew up in Nigeria. In 1972, as a young boy, he fled the Biafran War and was taken in by an uncle in Bangui, in the Central African Republic. Samuel Fosso lives in Nigeria and France.

more-info

van za19.11
t/m ma10.04
Nederland, Rotterdam - Kunsthal Rotterdam - Tentoonstelling
In the Black Fantastic
Van Zaterdag 19 November 2022 -  08:00
t/m Maandag 10 April 2023 - 17:00

Stap binnen in een meeslepende ervaring, op het kruispunt tussen werkelijkheid en fantasiewerelden. In the Black Fantastic toont verleidelijke, weelderige en kleurrijke werken van elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. Met grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten zij racisme en sociale ongelijkheid aan. De kunstenaars verbeelden nieuwe werelden en mogelijkheden en halen inspiratie uit folklore, mythe, sciencefiction, spirituele tradities en afrofuturisme. In the Black Fantastic laat een wervelende mix zien van schilderkunst, fotografie, video, sculptuur en installaties. De tentoonstelling presenteert onder meer de legendarische Soundsuits van kunstenaar Nick Cave en werken van Ellen Gallagher, die mythe en de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel verweeft in haar Watery Ecstatics. Ook Wangechi Mutu’s meeslepende videowerk The End of eating Everything, waarin ze de monsterlijkheid van massaconsumptie verbeeldt, wordt getoond. Schrijver en curator Ekow Eshun brengt twee generaties kunstenaars bijeen in de tentoonstelling: Nick Cave, Sedrick Chisom, Ellen Gallagher, Hew Locke, Wangechi Mutu, Rashaad Newsome, Chris Ofili, Tabita Rezaire, Cauleen Smith, Lina Iris Viktor en Kara Walker. 

meer-info

Vrijdag 20 Januari

van za07.01
t/m wo01.02
, - various locations - Film
Dancing Pina - 2 spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt

Amsterdam, Melkweg: Ter ere van de afsluiting van de Expo Universal Tongue vertonen we twee films over Pina Bausch, een van de belangrijkste bijdragers aan het moderne 'Tanztheater' van de 20e eeuw. Dancing Pina viert de kunst van de legendarische danseres. Twee dansprojecten - een in de Semperoper in Dresden, Duitsland, en een in de École des Sables in Senegal - laten zien hoe jonge dansers haar werk vandaag de dag benaderen. Filmhuis Den Haag: Twee spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt: de Semperoper Ballet Company in Dresden repeteert Pina's dansopera Iphigenia in Tauris, en dansers uit heel Afrika repeteren Pina' s ballet Le Sacre du Printemps aan de École des Sables in Senegal. Een fascinerende metamorfose: terwijl de dansers van streetdance, klassiek ballet, traditionele en moderne Afrikaanse dans het werk van Pina transformeren, transformeert Pina's choreografie de dansers. Pina leeft! Zondag 8 januari 16:00 uur met inleiding van één van de dansers. Zondag 15 januari 17:00 uur met inleiding van Samuel Wuersten, artistiek directeur Holland Dance Festival. Maandag 16 t/m woensdag 18 januari 16:45 uur reguliere vertoning. Verlengd tot 21 of 25 januari (zie de -onduidelijke- website van Filmnhuis Den Haag)

melkweg filmhuisdenhaag

van za05.11
t/m ma10.04
Nederland, Amsterdam - Oude Kerk - Tentoonstelling
Ibrahim mahama (Ghana): garden of scars

Speciaal voor Amsterdams oudste gebouw maakte Mahama een nieuwe, ruimtevullende installatie. Wandel door het eeuwenoude kerkgebouw en ontdek de gedeelde geschiedenis van eeuwenoude plekken, die door handelsnetwerken, migratiestromen en globalisering met elkaar verbonden Op uitnodiging van de Oude Kerk werkte Mahama de afgelopen twee jaar aan een nieuwe ruimtevullende installatie. Garden of Scars verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk met een internationale (historische) context. Verspreid door het gebouw staan honderden beelden opgesteld. In de nissen zijn vele tekeningen te zien en in de gewelven hangen sculpturen van vleermuizen. De tekeningen en beelden zijn samengesteld uit afgietsels die hij maakte van de grafzerken in de Oude Kerk en de vloeren van onder andere Fort Elmina (1482) aan de kust van Ghana. De breuken in de sculpturen en de krassen in de tekeningen verbeelden een geschiedenis van mislukking, herstel, reparatie.

meer-info

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van za10.12
t/m zo12.03
Nederland, Amsterdam - Huis Marseille - Tentoonstelling
Samuel Fosso

In the winter of 2022 Huis Marseille will present the first-ever large-scale retrospective of the French-Cameroon photographer Samuel Fosso (1962, Kumba, Cameroon). The exhibition will encompass the entire museum to reveal the breadth and richness of Fosso’s oeuvre. For almost fifty years Fosso has explored the possibilities offered by the medium of photography to present a refreshing and relevant vision of today’s world. Fosso’s work, which is located somewhere between photography and performance, occupies a central place in the international contemporary art world. It has been shown in such leading institutes as the Tate Modern in London, the Fondation Louis Vuitton in Paris, and the Guggenheim Museum in New York, as well as many prestigious private and public collections. This large-scale retrospective brings all his most important series together for the first time in the Netherlands. Samuel Fosso was born in Kumba, Cameroon, in 1962 and grew up in Nigeria. In 1972, as a young boy, he fled the Biafran War and was taken in by an uncle in Bangui, in the Central African Republic. Samuel Fosso lives in Nigeria and France.

more-info

van za19.11
t/m ma10.04
Nederland, Rotterdam - Kunsthal Rotterdam - Tentoonstelling
In the Black Fantastic
Van Zaterdag 19 November 2022 -  08:00
t/m Maandag 10 April 2023 - 17:00

Stap binnen in een meeslepende ervaring, op het kruispunt tussen werkelijkheid en fantasiewerelden. In the Black Fantastic toont verleidelijke, weelderige en kleurrijke werken van elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. Met grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten zij racisme en sociale ongelijkheid aan. De kunstenaars verbeelden nieuwe werelden en mogelijkheden en halen inspiratie uit folklore, mythe, sciencefiction, spirituele tradities en afrofuturisme. In the Black Fantastic laat een wervelende mix zien van schilderkunst, fotografie, video, sculptuur en installaties. De tentoonstelling presenteert onder meer de legendarische Soundsuits van kunstenaar Nick Cave en werken van Ellen Gallagher, die mythe en de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel verweeft in haar Watery Ecstatics. Ook Wangechi Mutu’s meeslepende videowerk The End of eating Everything, waarin ze de monsterlijkheid van massaconsumptie verbeeldt, wordt getoond. Schrijver en curator Ekow Eshun brengt twee generaties kunstenaars bijeen in de tentoonstelling: Nick Cave, Sedrick Chisom, Ellen Gallagher, Hew Locke, Wangechi Mutu, Rashaad Newsome, Chris Ofili, Tabita Rezaire, Cauleen Smith, Lina Iris Viktor en Kara Walker. 

meer-info

van vr20.01
t/m zo22.01
België, Brussel - KVS - Dans en theater
Coloured Swan 3: Harriet's reMix - Moya Michael (South Africa) / AnAku & KVS
Vrijdag 20 Januari 2023 20:00
t/m Zondag 22 Januari 2023

Coloured Swans 3: Harriet’s reMix is a dance performance that forms the third part in Moya Michael’s Coloured Swans series. For this piece, Moya collaborates with four young creatives – Loucka Fiagan, Oscar Cassamajor, Milo Slayers and Zen Jefferson – and investigates the future in relation to the past and the present. These young performers represent the future, carrying with them visions of hope and alternative worlds, while also maintaining a dialogue with their ancestors. A sub-Saharan African proverb says that we stand on the shoulders of giants. But what if we cannot tap into the greatness of our ancestors to guide us safe and sound into the future? The performance goes deep into a multitude of themes, posing questions about spirituality and displacement and the three-unity – an exploration of the non-linearity of time. Coloured Swans 3: Harriet’s reMix is firmly set on the crossroads between West Europe and Sub-Saharan Africa.

more-info

Zaterdag 21 Januari

van za07.01
t/m wo01.02
, - various locations - Film
Dancing Pina - 2 spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt

Amsterdam, Melkweg: Ter ere van de afsluiting van de Expo Universal Tongue vertonen we twee films over Pina Bausch, een van de belangrijkste bijdragers aan het moderne 'Tanztheater' van de 20e eeuw. Dancing Pina viert de kunst van de legendarische danseres. Twee dansprojecten - een in de Semperoper in Dresden, Duitsland, en een in de École des Sables in Senegal - laten zien hoe jonge dansers haar werk vandaag de dag benaderen. Filmhuis Den Haag: Twee spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt: de Semperoper Ballet Company in Dresden repeteert Pina's dansopera Iphigenia in Tauris, en dansers uit heel Afrika repeteren Pina' s ballet Le Sacre du Printemps aan de École des Sables in Senegal. Een fascinerende metamorfose: terwijl de dansers van streetdance, klassiek ballet, traditionele en moderne Afrikaanse dans het werk van Pina transformeren, transformeert Pina's choreografie de dansers. Pina leeft! Zondag 8 januari 16:00 uur met inleiding van één van de dansers. Zondag 15 januari 17:00 uur met inleiding van Samuel Wuersten, artistiek directeur Holland Dance Festival. Maandag 16 t/m woensdag 18 januari 16:45 uur reguliere vertoning. Verlengd tot 21 of 25 januari (zie de -onduidelijke- website van Filmnhuis Den Haag)

melkweg filmhuisdenhaag

van za05.11
t/m ma10.04
Nederland, Amsterdam - Oude Kerk - Tentoonstelling
Ibrahim mahama (Ghana): garden of scars

Speciaal voor Amsterdams oudste gebouw maakte Mahama een nieuwe, ruimtevullende installatie. Wandel door het eeuwenoude kerkgebouw en ontdek de gedeelde geschiedenis van eeuwenoude plekken, die door handelsnetwerken, migratiestromen en globalisering met elkaar verbonden Op uitnodiging van de Oude Kerk werkte Mahama de afgelopen twee jaar aan een nieuwe ruimtevullende installatie. Garden of Scars verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk met een internationale (historische) context. Verspreid door het gebouw staan honderden beelden opgesteld. In de nissen zijn vele tekeningen te zien en in de gewelven hangen sculpturen van vleermuizen. De tekeningen en beelden zijn samengesteld uit afgietsels die hij maakte van de grafzerken in de Oude Kerk en de vloeren van onder andere Fort Elmina (1482) aan de kust van Ghana. De breuken in de sculpturen en de krassen in de tekeningen verbeelden een geschiedenis van mislukking, herstel, reparatie.

meer-info

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van za10.12
t/m zo12.03
Nederland, Amsterdam - Huis Marseille - Tentoonstelling
Samuel Fosso

In the winter of 2022 Huis Marseille will present the first-ever large-scale retrospective of the French-Cameroon photographer Samuel Fosso (1962, Kumba, Cameroon). The exhibition will encompass the entire museum to reveal the breadth and richness of Fosso’s oeuvre. For almost fifty years Fosso has explored the possibilities offered by the medium of photography to present a refreshing and relevant vision of today’s world. Fosso’s work, which is located somewhere between photography and performance, occupies a central place in the international contemporary art world. It has been shown in such leading institutes as the Tate Modern in London, the Fondation Louis Vuitton in Paris, and the Guggenheim Museum in New York, as well as many prestigious private and public collections. This large-scale retrospective brings all his most important series together for the first time in the Netherlands. Samuel Fosso was born in Kumba, Cameroon, in 1962 and grew up in Nigeria. In 1972, as a young boy, he fled the Biafran War and was taken in by an uncle in Bangui, in the Central African Republic. Samuel Fosso lives in Nigeria and France.

more-info

van za19.11
t/m ma10.04
Nederland, Rotterdam - Kunsthal Rotterdam - Tentoonstelling
In the Black Fantastic
Van Zaterdag 19 November 2022 -  08:00
t/m Maandag 10 April 2023 - 17:00

Stap binnen in een meeslepende ervaring, op het kruispunt tussen werkelijkheid en fantasiewerelden. In the Black Fantastic toont verleidelijke, weelderige en kleurrijke werken van elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. Met grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten zij racisme en sociale ongelijkheid aan. De kunstenaars verbeelden nieuwe werelden en mogelijkheden en halen inspiratie uit folklore, mythe, sciencefiction, spirituele tradities en afrofuturisme. In the Black Fantastic laat een wervelende mix zien van schilderkunst, fotografie, video, sculptuur en installaties. De tentoonstelling presenteert onder meer de legendarische Soundsuits van kunstenaar Nick Cave en werken van Ellen Gallagher, die mythe en de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel verweeft in haar Watery Ecstatics. Ook Wangechi Mutu’s meeslepende videowerk The End of eating Everything, waarin ze de monsterlijkheid van massaconsumptie verbeeldt, wordt getoond. Schrijver en curator Ekow Eshun brengt twee generaties kunstenaars bijeen in de tentoonstelling: Nick Cave, Sedrick Chisom, Ellen Gallagher, Hew Locke, Wangechi Mutu, Rashaad Newsome, Chris Ofili, Tabita Rezaire, Cauleen Smith, Lina Iris Viktor en Kara Walker. 

meer-info

zaterdag21.01
België, Gent - De Centrale - Muziek
Awale Adan - Somali Sounds . Live
Zaterdag 21 Januari 2023 20:00

Voor het eerst in België! Op 21 januari maakt de Somalische zanger Awale Adan zijn Belgische entree in De Centrale. Voor de eerste maal ontvangen we één van de meest opwindende, hedendaagse Somalische artiesten ! Als muzikant, ‘cultural mover & shaker’ overstijgt hij de Somalische tradities, om deze om te vormen tot een hedendaags, aanstekelijk én dansbaar muzikaal repertoire. Op youtube worden zijn video’s miljoenen keren bekeken.  Koop snel je ticket(s) als je erbij wil zijn in De Centrale!

meer-info

van vr20.01
t/m zo22.01
België, Brussel - KVS - Dans en theater
Coloured Swan 3: Harriet's reMix - Moya Michael (South Africa) / AnAku & KVS
Vrijdag 20 Januari 2023 20:00
t/m Zondag 22 Januari 2023

Coloured Swans 3: Harriet’s reMix is a dance performance that forms the third part in Moya Michael’s Coloured Swans series. For this piece, Moya collaborates with four young creatives – Loucka Fiagan, Oscar Cassamajor, Milo Slayers and Zen Jefferson – and investigates the future in relation to the past and the present. These young performers represent the future, carrying with them visions of hope and alternative worlds, while also maintaining a dialogue with their ancestors. A sub-Saharan African proverb says that we stand on the shoulders of giants. But what if we cannot tap into the greatness of our ancestors to guide us safe and sound into the future? The performance goes deep into a multitude of themes, posing questions about spirituality and displacement and the three-unity – an exploration of the non-linearity of time. Coloured Swans 3: Harriet’s reMix is firmly set on the crossroads between West Europe and Sub-Saharan Africa.

more-info