Afrovibes 2024
2 oktober – 13 oktober
Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
SHIFTING SPACES | TILTING TIMES
Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.
Leeskring ‘Raka’ N.P. van Wyk Louw
Soms behandelt de leeskring van het Zuid-Afrikahuis een literaire klassieker. Op 29 oktober is dat Raka van N.P. van Wyk Louw uit 1941. In dit epische gedicht wordt het idyllische bestaan in een afgelegen dorpje verstoord door de komst door Raka, ‘die aap-mens’. Koki, de geestelijke leider van het dorp, probeert de indringer te verdrijven. Wie zal er winnen? Raka werd geschreven tegen de achtergrond van het ideologische krachtenspel van het Interbellum. Ingrid Glorie, die op het werk van N.P. van Wyk Louw is afgestudeerd, zal Raka in verband brengen met het gedachtegoed van verwante Nederlandse auteurs als Menno ter Braak, Martinus Nijhoff en Johan Huizinga.