Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Woensdag 17 November 2021

woensdag17.11
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Muziek
Bassekou-Kouyate & Ngoni Ba
Woensdag 17 November 2021 20:30

NIEUWE DATUM – Het concert van Bassekou Kouyate & Ngoni Ba op 4 juni 2021 is verplaatst naar 17 november 2021. Kaartkopers hebben bericht gekregen met de mogelijkheden voor hun kaarten. Bassekou Kouyaté en zijn band Ngoni Ba, een van de beste livebands van West-Afrika, komen terug naar LantarenVenster om de muziek van hun album Miri voor te stellen. Miri gaat over liefde, vriendschap, familie en de dingen die er echt toe doen in tijden van crisis. Het is een muzikale reis naar Bassekous geboortedorp Garana in Mali, aan de oevers van de Niger. Miri voerde begin 2019 twee maanden lang de World Music Charts Europe aan, en werd onlangs door het gezaghebbende wereldmuziekblad Songlines verkozen tot beste album van 2019! Bassekou is een grootmeester van de ngoni, een oude traditionele luit die in heel West-Afrika wordt bespeeld. Door dit snaarinstrument elektrisch te versterken en te gebruiken in pop, blues en rockmuziek zorgde de Malinese muzikant er eigenhandig voor dat de ngoni de hele wereld veroverde. Kouyaté’s wat ongewone bandsamenstelling bestaat uit drie ngoni-gitaristen, twee percussionisten, en de fantastische zangeres Amy Sacko. De groep gaf optredens op toonaangevende festivals over de geheld wereld, zoals Glastonbury, Roskilde, Fuji Rock, North Sea Jazz en WOMAD en werkte samen met Ali Farka Touré, Toumani Diabaté, Taj Mahal, Joachim Kühn en Damon Alban.

lantarenvenster

van za13.11
t/m zo21.11
Nederland, Amsterdam - Nationale Opera & Ballet - Evenement
Hoe Anansi the Stories of the World bevrijdde

Opera & ballet van o.a. Neo Muyanga (Zuid-Afrika) / Maarten van Hinte / Kenza Koutchoukali / Shailesh Bahoran. WERELD-PREMIÈRE. Vergeet Spiderman. In november neemt de mythische spin Anansi het roer over. Voor een nieuwe, spannende familieproductie over dit bijzondere wezen dat de halve wereld is over gereisd, werken De Nationale Opera en Het Nationale Ballet samen met een mix van artiesten. Gerenomeerde operasolisten, musici uit diverse genres, balletdansers en dansers uit de hiphopscene: samen vertellen ze een fascinerend verhaal dat verschillende culturen, klanken en bewegingsstijlen op innovatieve wijze samenbrengt. LET OP: om deze voorstelling te bezoeken heeft u een geldige QR-code van het coronatoegangsbewijs nodig. Voor deze familievoorstelling verdiepten de makers zich in de verhalen over de spin Anansi, die in West-Afrika ontstonden, meereisden met de tot slaafgemaakten naar het Caraïbisch gebied – en dankzij Surinaamse en Antiliaanse Nederlandsers ons land bereikten. In deze voorstelling bevrijdt de vindingrijke spin, die iedereen te slim af is en altijd de dans weet te ontspringen, de gevangen verhalen van de wereld uit de klauwen van de sluwe tijger Tigri. Al krijgt hij deze verhalen uiteraard niet zonder slag of stoot. Een veelzijdig artistiek team is verantwoordelijk voor deze nieuwe muziektheaterproductie. Verschillende culturen, klanken en verhalen komen op een speelse wijze in deze nieuwe creatie bij elkaar. In de kleurrijke compositie van Neo Muyanga word je, aan de hand van het buitengewoon originele libretto van Maarten van Hinte, meegenomen in een muzikale vertelling waarin westerse muziekstijlen zijn verweven met Afro-Caribische invloeden en West-Afrikaanse percussie.

nationaleopera&ballet

van wo17.11
t/m zo28.11
Nederland, - Nederland - Film
IDFA 2021

Het programma van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA 2021) is bekend. Ook dit jaar weer redelijk veel documentaires over Afrika, en zelfs een aantal geproduceerd in Afrika. En veel wereldpremieres ! Een selectie uit / over Afrika vindt u in de 2e link

idfa2021   films uit/over afrika