Afrovibes 2024
2 oktober – 13 oktober
Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
SHIFTING SPACES | TILTING TIMES
Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.
Zaterdag 01 Oktober 2022
Opening Black Achievement Month 2022: Siguifin uit Senegal
Zaterdag 01 Oktober 2022 20:00
Siguifin, wat "magisch monster" betekent in de Bambara-taal, is het resultaat van een collectief choreografisch proces op initiatief van de Frans-Senegalese choreograaf Amala Dianor. Dansmakers Alioune Diagne (Senegal), Ladji Koné (Burkina Faso) en Naomi Fall (Mali) werken samen met negen jonge dansers aan een compositie, waarin begrippen als individualiteit, sociale cohesie en culturele verschillen aan bod komen. Siguifin viert de vitaliteit van een hybride Afrikaanse dans die voortdurend in ontwikkeling is. Het idee van ontmoeting staat centraal in Siguifin, waaraan drie choreografen uit West-Afrika deelnemen: Alioune Diagne, gevestigd in Saint Louis in Sénégal; Naomi Fall, van het Blonba Cultureel Centrum in Bamako, Mali; en Ladji Koné, artist in residence bij de Termitière in Ouagadougou, Burkina Faso. Gezamenlijk creëerden zij een werk voor negen jonge Afrikaanse dansers, uit elk van de landen. Amala Dianor: “Ik wil het publiek de kans geven om mee te vibreren met de energie van de dansers, die allen hun dans heel heftig beleven.” Siguifin is het resultaat van een collectief choreografisch proces geïnspireerd door het procedé van cadavre exquis (een spel waarbij iedereen een deel van een gedicht schrijft of figuur tekent zonder te zien wat de anderen hebben gedaan) om zo een magisch, veelzijdig wezen te vormen. Uit de mix van de verschillende bewegingsvocabulaires, weeft Dianor een rode draad; een canvas dat de drie choreografische ontwerpen verbindt maar ook respecteert. Gedreven door de vraag: “wat is hun heden, en welke toekomst zullen ze samen opbouwen in dialoog met de wereld?"
Black Achievement Month
De Black Achievement Month wordt jaarlijks in de maand oktober gehouden. Het festival heeft als doel de uitzonderlijke talenten van mensen met Afrikaanse roots in de schijnwerpers te zetten. Met dit jaar onder meer een tentoonstelling, gesprekken, muziek en dans in het Cobra Museum (Amstelveen); voostellingen in het Afrovibes Festival; film in de Bijlmerbios (Amsterdam) en het Filmhuis Den Haag; dans in OBA-De Hallen (Amsterdam), Ladysmith Black Mambazo in Muziekgebouw aan 't IJ. Ook locaties in Rotterdam en Utrecht.