Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Zaterdag 12 November 2022

zaterdag12.11
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Muziek
3MA & Metropole Orkest Strings o.l.v. Vince Mendoza
Zaterdag 12 November 2022 20:30

In november komt het Afrikaanse drietal 3MA naar Rotterdam voor een bijzonder concert samen met de Metropole Orkest Strings onder leiding van dirigent Vince Mendoza. 3MA bestaat uit drie virtuoze instrumentalisten: de Malinese kora (harpluit) grootmeester Ballaké Sissoko, de Marokkaanse maestro van de oud (Arabische luit) Driss El Maloumi en Rajery, de Malagassische bespeler van de valiha, een Afrikaans snaarinstrument bestaande uit een bamboestok met twintig snaren over de gehele lengte, meestal gemaakt van fietsremkabels, eigenlijk een buisvormige citer. In 2006 ontmoetten Ballaké, Driss en Rajery elkaar voor het eerst. De wonderbaarlijke beving die toen uit hun instrumenten opsteeg resoneert vandaag de dag nog steeds. Voor ieder van hen is de muziek die ze spelen illustratief voor hun Afrikaanse moederland. Gedreven door het spelplezier en hun vriendschap blijven ze elkaar ontmoeten en samen musiceren, altijd vol vuur. Sinds het debuutalbum in 2008 hebben de drie musici veel meegemaakt, hebben hun reünies ieders solocarrière verrijkt en hun muziekkennis verbreed. In 2017, tien jaar na het begin van hun gezamenlijke avontuur, namen de drie hun meest recente album Anarouz op, waarop je duidelijk hun verbondenheid hoort. In ieder stuk hoor je hun chemie en zijn de instrumenten moeilijk van elkaar te scheiden. De klanken van kora, oud en valiha steken niet boven elkaar uit, maar vertellen samen een verhaal. Tijdens dit concert wordt met de Metropole Orkest Strings nog een ‘M’ aan het drietal toegevoegd. Samen spelen ze voor het eerst het Anarouz repertoire in een orkestrale versie.

meer-info

van wo09.11
t/m zo20.11
Nederland, - Nederland - Film
IDFA 2022

Het programma van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA 2022) is bekend. Ook dit jaar weer redelijk veel documentaires over Afrika, en zelfs een aantal geproduceerd in Afrika. Een selectie uit / over Afrika vindt u in de 2e link. Ook te zien een Portugese film over de beroemde Kaap-Verdiaande zangeres Cesaria Evora

idfa2022   films uit/over afrika  cesariaevora