2 oktober – 13 oktober

Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

SHIFTING SPACES | TILTING TIMES

Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit?
Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.

meer info & tickets op afrovibes.nl

Zaterdag 12 November 2022

zaterdag12.11
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Muziek
3MA & Metropole Orkest Strings o.l.v. Vince Mendoza
Zaterdag 12 November 2022 20:30

In november komt het Afrikaanse drietal 3MA naar Rotterdam voor een bijzonder concert samen met de Metropole Orkest Strings onder leiding van dirigent Vince Mendoza. 3MA bestaat uit drie virtuoze instrumentalisten: de Malinese kora (harpluit) grootmeester Ballaké Sissoko, de Marokkaanse maestro van de oud (Arabische luit) Driss El Maloumi en Rajery, de Malagassische bespeler van de valiha, een Afrikaans snaarinstrument bestaande uit een bamboestok met twintig snaren over de gehele lengte, meestal gemaakt van fietsremkabels, eigenlijk een buisvormige citer. In 2006 ontmoetten Ballaké, Driss en Rajery elkaar voor het eerst. De wonderbaarlijke beving die toen uit hun instrumenten opsteeg resoneert vandaag de dag nog steeds. Voor ieder van hen is de muziek die ze spelen illustratief voor hun Afrikaanse moederland. Gedreven door het spelplezier en hun vriendschap blijven ze elkaar ontmoeten en samen musiceren, altijd vol vuur. Sinds het debuutalbum in 2008 hebben de drie musici veel meegemaakt, hebben hun reünies ieders solocarrière verrijkt en hun muziekkennis verbreed. In 2017, tien jaar na het begin van hun gezamenlijke avontuur, namen de drie hun meest recente album Anarouz op, waarop je duidelijk hun verbondenheid hoort. In ieder stuk hoor je hun chemie en zijn de instrumenten moeilijk van elkaar te scheiden. De klanken van kora, oud en valiha steken niet boven elkaar uit, maar vertellen samen een verhaal. Tijdens dit concert wordt met de Metropole Orkest Strings nog een ‘M’ aan het drietal toegevoegd. Samen spelen ze voor het eerst het Anarouz repertoire in een orkestrale versie.

meer-info