Afrovibes 2024
2 oktober – 13 oktober
Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
SHIFTING SPACES | TILTING TIMES
Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.
Woensdag 23 November 2022
Ablaye Cissoko & Cyrille Brotto
Woensdag 23 November 2022 20:15
De Sengalese kora-speler en zanger Ablaye Cissoko en de Franse accordeonist Cyrille Brotto geven op woensdag 23 november samen een concert in de Duif in Amsterdam. De twee bijzonder begaafde instrumentisten brachten dit jaar het album INSTANT uit. De Senegalese Ablaye Cissoko bespeelt de kora, een Afrikaanse dubbel-harp die steeds meer terrein wint binnen de westerse muziek. Hij is daarnaast getalenteerd zanger. De Franse accordeonist Cyrille Brotto is al jaren een bekend gezicht in de Zuid-Franse folk-wereld. Op het album INSTANT bundelden de twee bevriende muzikanten voor het eerst de krachten. Het resultaat is een magische plaat waarop moeiteloos wordt gelaveerd tussen Zuid-Franse folk en de Mandingo-traditie uit West-Afrika, waar modaliteit en polyritmiek organische elementen zijn.
Double bill: Mohamed Yusuf Boss / Lunatics and Poets: Club Guy & Roni invites
Dinsdag 22 November 2022 20:30
t/m Woensdag 23 November 2022
Club Guy & Roni vraagt dansmakers met wie het zich verwant voelt nieuw werk te maken. Dit vanuit de missie van het dansgezelschap om talent te ondersteunen, te begeleiden en hen bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. In deze double bill (twee voorstellingen op één avond) staan choreografen Mohamed Yusuf Boss &het duo Anna Jacobs en Hanna van der Meer centraal. In LABA verkent choreograaf en danser Mohamed Yusuf Boss het onderwerp ‘thuis zijn’ vanuit de fundamenten van Hiphop en onder andere de Afrikaanse dansstijlen Pantsula en Jaandheer, en de Haka van de Maori. Met het sterk collectieve karakter van deze verschillende stijlen onderzoekt Yusuf Boss de relatie tussen het individu en een land of thuis dat officieel niet bestaat, zoals Somaliland. Lunatics and Poets verbindt verschillende disciplines en initieert hiermee een diverse dialoog. Tot hun meest recente werken behoren The Land of no Curtains, première op Festival d’Avignon (2022) en de voorstelling The People look like Flowers at last (2021). Het duet I am a poem, there is no way out won de Club Guy & Roni partner award tijdens RIDCC (2018), de Golden Butterfly Award Dance Fest (2019) en de eerste prijs op Festival10Sentidos Valencia (2020).