Afrovibes 2024
2 oktober – 13 oktober
Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
SHIFTING SPACES | TILTING TIMES
Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.
Zaterdag 11 Juni 2022
RISE... & L'U L'A - double bill by Simone Heijloo (NL) & Tebby Ramasike (ZA)
Zaterdag 11 Juni 2022 20:30
Let op: RISE... en L’U L’A vormen een double-bill. Beide voorstellingen zijn te bezoeken met hetzelfde ticket. Gedachten over het ongemak van de onzekerheid van de toekomst en de nabijheid van het einde. RISE: Concept & Choreografie: Tebby W.T. Ramasike. Dans: Simone Heijloo. Productie: TeBogO Dance - TBO in samenwerking met Simone Heijloo. L’U L’A is een Afrikaanse hedendaagse dansvoorstelling. over eenheid en het herontdekken van de verbinding met de natuur en anderen. Zijn we wat we doen en hoe we eruit zien? Concept & Choreografie: Simone Heijloo. Dans: Anna Valentini Productie: Simone Heijloo in samenwerking met Meervaart.
Yakaar - Dieuf Dieul
Zaterdag 11 Juni 2022 20:30
Een energieke theatrale dansvoorstelling waar traditionele Afrikaanse dans wordt afgewisseld met moderne danssolo’s, acrobatiek en muzikale intermezzo’s. Nieuwe datum! Deze voorstelling is verplaatst van donderdag 27 januari 2022. Kaartkopers worden per mail op de hoogte gebracht. Mocht je geen bericht hebben ontvangen, check je spamfolder of neem contact met ons op via info@ccamstel.nl.Wie zaait zal oogsten! Dat is de betekenis van het internationale dansgezelschap Dieuf Dieul die choreograaf Mass Diallo samen met een groep dansers en percussionisten uit Senegal, Suriname en andere West-Afrikaanse landen hier in Europa heeft geformeerd. Hoop en verwachting is het centrale thema binnen de theatrale dansvoorstelling Yakaar. Het verhaal van Yakaar gaat over een brute verkrachting van een meisje tijdens de oorlog. De geboorte van haar kind gaat hand in hand met de bevrijding van het volk. De vrijheid die volgt op de dagen van hoop wordt gevierd met verschillende uitbundige dansen begeleid met live percussie. De choreografieën en tradities die in deze voorstelling vertoond worden hebben een krachtig en positief karakter. Ondanks het harde verleden van de zwarte bevolking is er altijd de hoop, het geloof en de glanzende glimlach. Yakaar is een energieke theatrale dansvoorstelling waarbinnen traditionele Afrikaanse dansen worden afgewisseld met moderne danssolo’s, acrobatiek en muzikale intermezzo’s. Mass Diallo heeft voor deze voorstelling nieuwe choreografieën gemaakt gebaseerd op verschillende danstradities als Macro, Sorouba, Peulh, Bara, Balante, Sabar. Duur: 60 min. (excl. pauze)