Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Zaterdag 18 Juni 2022

zaterdag18.06
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
BLK JKS (Zuid-Afrika)
Zaterdag 18 Juni 2022 20:00

De Zuid-Afrikaanse artrockband BLK JKS (spreek uit als: black jacks) werd opgericht in 2000 en bracht negen jaar later hun debuutalbum 'After Robots' uit. De vier bandleden zijn afkomstig uit de metropool Johannesburg en moesten voor een platencontract uitwijken naar de VS. ‘After Robots’ is een jachtige, meeslepende plaat die de bloeddruk opvoert met indringende, complexe, meertalige songs. Niemand minder dan Dave Grohl is groot fan en omschreef 'After Robots' als een van zijn favoriete albums van dat jaar. In 2021 werd de langverwachte tweede langspeler 'Abandu / Before Humans' uitgebracht via Glitterbeat Records. De plaat is wederom een divers en eigenzinnig album waarop rock en indie wordt gemixt met genres als Afrikaanse funkrock en hiphop.

paradiso

van do16.06
t/m za18.06
Nederland, Amsterdam - Internationaal Theater Amsterdam (Stadsschouwburg) - Evenement
Holland Festival : An African Fairytale: Yemandja - Angélique Kidjo, Cheryl Lynn Bruce, Naïma Hebrail Kidjo, Kerry James Marshall

Muziektheater over liefde, verraad en het onrecht van de slavernij. Geïnspireerd door haar voorouders, haar familie en de veerkracht van Afrika vertelt zangeres Angélique Kidjo een verhaal waarmee ze haar publiek wakker schudt. In een 19e-eeuws West-Afrikaans dorp waar de slavenhandel in volle gang is, krijgt de jonge vrouw Omolola in het geheim een godsgeschenk. De godin van water en vruchtbaarheid, Yemandja, geeft haar de kracht om met muziek de wereld te veranderen. Die kracht werkt echter alleen als haar hart zuiver is. Wanneer een Braziliaanse slavenhandelaar een deal sluit met de lokale koning en de mensen rond Omonlola doodt of tot slaaf maakt, dreigen wraakgevoelens haar positieve kracht te overstijgen.

hollandfestival ita

van do16.06
t/m zo19.06
Nederland, Den Haag - Den Haag - Literatuur
Winternachten 2022 - internationaal literatuurfestival Den Haag

Kom thuis bij de zomereditie van Winternachten! Ontmoet schrijvers, artiesten en muzikanten uit eigen land én na twee jaar eindelijk weer uit o.a. Zuid-Afrika, Turkije, Argentinië, VS en Zweden. Ons vaste festivalhart, Theater aan het Spui, renoveert, dus strijken we neer op de podia van nieuwe collega's als PAARD, PIP en Amare, maar zijn we -zoals altijd- ook te vinden in Bibliotheek Nieuw Waldeck, De Haagse Hogeschool, Filmhuis Den Haag en ISS. Ook staan we op het Spuiplein en in het Zuiderparktheater met onze installatie A Mile in My Shoes. Dit alles onder het motto: Whose House is This? Toni Morrison heeft ons met deze zin geïnspireerd om 'het huis' te bevragen; het huis van de familie, de samenleving, de democratie en de literatuur. Scroll naar beneden voor het programma, lees hier over het thema, en wees welkom, meer dan!

writersunlimited