2 oktober – 13 oktober

Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

SHIFTING SPACES | TILTING TIMES

Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit?
Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.

meer info & tickets op afrovibes.nl

Zondag 03 Juli 2022

zondag03.07
NL, Amsterdam - Oosterpark - Muziek
Amsterdam Roots Festival : Ami Yerewolo - Sharp-tongued female rap from Bamako
Zondag 03 Juli 2022 16:00

"Ik ben een Denfari”, zegt Ami Yerewolo over zichzelf, wat in het Bambara betekent: “Ik ben een kind dat niet bang is voor verandering”. Yerewolo is één van de weinige vrouwelijke rappers in haar thuisland Mali, en tart conventies en vooroordelen. Yerewolo rapt over onderwerpen die haar generatiegenoten in Mali aangaan: familie, zelfontplooiing, nationalisme en vrouwenrechten. Bovendien is ze niet bang om te rappen over seksisme en andere vormen van onrechtvaardigheid. Ze creëert beats met geestige, slimme en soms bijtende teksten in een mix van Frans en Bambara.

meer-info

van vr01.07
t/m zo03.07
NL, Amsterdam - Tapas Theater - Dans en theater
Amsterdam Roots Festival: Sae Moru, ኣብርሃም ሃኒባል – The African Great-grandfather of Pushkin en XYI
Vrijdag 01 Juli 2022 19:00
t/m Zondag 03 Juli 2022

The story of the African godson of Peter the Great - retold. Saron Tesfahuney maakt theater vanuit Afrikaans perspectief, als broodnodig tegenwicht tegen de eurocentrische blik van de geschiedschrijving. Zij vertelt het verhaal van een jongen uit een adellijke familie uit Centraal Afrika. Hij werd op zijn 8e gekidnapt door de Ottomanen, en in 1704 belandde hij aan het Russische hof. De tsaar werd zijn peetvader en met de naam “Abram Petrovich Gannibal” had hij een succesvolle carrière en werd hij een invloedrijk persoon aan het hof. Vanuit een Afrikaans perspectief vertelt Tesfahuney het verhaal van Abram Petrovich Gannibal opnieuw. Hoe zag zijn leven in Afrika eruit? Saron reconstrueert de verzwegen geschiedenis van zijn afkomst en vaderland, en legt tegelijkertijd bloot hoe we naar onze geschiedenis kijken. What if your mother tongue is forbidden to speak? Theatermaker Sipan Sezgin Tekin groeide op in een Koerdische familie die hun cultuur moest verbergen, net als vele andere Koerden in Turkije. Hierdoor werd hij het Koerdisch nooit helemaal machtig. Toch voelt hij zich sterk verbonden met de taal van zijn familie. Het leidde Sipan tot een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen mensen en taal, de vrijheid om een moedertaal te mogen spreken, en de vrijheid om te bestaan. In zijn voorstelling neemt hij je mee in die reis, en onderzoekt hij samen met het publiek wat er gebeurt wanneer je een taal niet spreekt of begrijpt, maar wel kan zien en voelen. What if… I don’t exist? My body is neither male, nor female. “XX chromosomen vormen een vrouw. XY chromosomen vormen een man. En toen ik vroeg of er ook iets tussenin was, zei de leraar: Nee, dat bestaat niet. Wat als je niet bestaat?” In Nederland zijn 190.000 intersekse mensen. Geboren met een lichaam dat niet voldoet aan de reguliere definitie van man of vrouw. Vaak is over hen gezwegen, ook door henzelf, op advies van artsen: “Het is beter als je tegen niemand zegt wat je hebt”. Zo nestelde er zich een steeds groter geheim in het hoofd van Marleen Hendrickx. Hoe voelt het als je niet mag zijn wie je bent? En wat gebeurt er als je na jarenlang zwijgen toch begint te praten? In samenwerking met TapasTheater

meer-info

zondag03.07
NL, Amsterdam - Oosterpark - Muziek
Amsterdam Roots Festival : Alogte Oho & His Sounds of Joy
Zondag 03 Juli 2022 21:00

Divine gospel, tight horns and uplifting rhythms from Ghana. Als twintiger werd Alogte Oho op zijn motorfiets aangereden. Tijdens zijn herstel in het ziekenhuis kreeg hij een openbaring en schreef hij het iconische gospelnummer Mam Yinne Wa (‘God, U hebt me zo lief’). Het werd een enorme hit in de Frafra scene in Noord-Ghana. Max Weissenfeld van Philiphon records zocht de artiest op, wat leidde tot een alom geprezen debuutalbum. Alogte Oho wordt bijgestaan door een krachtig vrouwelijk koor, met de toepasselijke naam Sounds of Joy. Gecombineerd met strakke blazers en vintage keyboards staat deze formatie garant voor een opzwepende live ervaring.

meer-info

van za02.07
t/m zo03.07
Nederland, Hertme - Openluchttheater Hertme - Muziek
Afrikafestival in Hertme 2022

Het Afrika Festival Hertme is een van de meest authentieke festivals van Nederland! In het prachtige, groene Openluchttheater Hertme vindt al sinds 1989 het tweedaagse muziekfestival plaats. Met dit jaar o.a.: Samba Touré wordt door velen beschouwd als de beste gitarist van Mali. Hij komt weer naar Hertme op zondag 3 juli, samen met ngoni-maestro Djimé Sissoko en de geweldige en krachtige Souleymane Kane op percussie. Samen brengen zij traditionele Songhaï muziek ten gehore met zowel akoestische als elektrische nummers. En ook: Bandé-Gamboa. Deze groep bestaat uit muzikanten uit Guinee-Bissau en Kaapverdië en heeft klassieke liedjes uit beide landen opnieuw geïnterpreteerd. Het is een vreugdevolle ontmoeting tussen twee muziekstijlen: de pittige, door accordeons aangedreven funaná van Kaapverdië en de ritmes van de gumbé uit Guinee-Bissau. En verder: Etuk Ubong. Deze getalenteerde trompettist zal het festival afsluiten op zondag 3 juli. Met zijn 13-koppige band brengt hij dampende up-tempo afrobeat rechtsreeks uit Lagos. Hij speelde in Femi Kuti’s band Positive Force, die vaak optrad in de "New Afrika Shrine" in Ikeja. Thuis in Lagos heeft hij zijn eigen podium gelanceerd, "The Truth Village", waar hij drie avonden per week optreedt. Het is het meest productieve podium in de Nigeriaanse hoofdstad sinds Fela Kuti's Shrine.   

afrikafestival

van zo03.07
t/m ma04.07
Nederland, Amsterdam - Theater Bellevue - Dans en theater
Julidans: Amala Dianor (SN/FR), Marco da Silva Ferreira (PT) / Via Katlehong (ZA) met Via Injabulo

Een feest van explosieve dans en opzwepende ritmes uit de townships. ‘Een verpletterende voorstelling, extreem dynamisch, intens, met een geweldig stuwend ritme’ (Theaterkrant). Critici wonden er na het zien van Via Katlehong Dance tijdens Julidans 2018 geen doekjes om: wie naar een show van deze dansgroep uit de Zuid-Afrikaanse townships gaat, krijgt een theaterbeleving die nog lang nazindert.

meer-info