Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Maandag 30 Januari 2023

van za28.01
t/m do09.02
, - various locations - Muziek
Togo All Stars

Ze komen uit Lomé, de hoofdstad van Togo. Middenin het gebied waar de West-Afrikaanse muziek ontbolsterde en grote successen vierde: de highlife uit Accra, het Orchestre Polyrythmo uit Cotonou, de legendarische Fela Kuti en zijn afrobeat uit Lagos. In deze omgeving creëerden de Togo All Stars hun opwindende, eigen stijl, een stijl waarin voodoo een grote rol speelt. Togo All Stars neemt je mee op een muzikale reis door West-Afrika. Muziek uit Lomé, de hoofdstad van Togo. Het Ghanese Accra, waar highlife ontstond in de jaren 50’. Cotonou, de geboorteplaats van het befaamde Orchestre Poly Rythmo. En Lagos, waar grondlegger Fela Kuti zijn afrobeat creëerde. Al deze invloeden komen terug in de muziek van één van Lomé’s toonaangevende bands: Togo All Stars. In Groningen, Eindhoven en Hengelo.

vera-groningen muziekgebouweindhoven  metropooolhengelo kortinghengelo

van wo25.01
t/m zo05.02
Nederland, Rotterdam - Rotterdam - Film
Afrikaanse films op IFFR 2023

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is er weer, alweer de 52e editie, met ook nu enkele films uit en over Afrika. Op woensdag 18 januari maken wordt het complete festivalprogramma bekend gemaakt, inclusief schema per dag. Producties uit Afrika bieden wij u hier. Baba (Kenia), The Blue Caftan (Tunesie); Geology of Separation (Tunesie); Haramuya (Burkina Faso); Laada (Burkina Faso); Patu! (Zuid-Afrika); No Place but Here (Zuid-Afrika);  Un petit frère (Ivoorkust); Shimoni (Kenia); Le spectre de Boko Haram (Kameroen); Stiekyt (Zuid-Afrika); Swimming in a Sea of Trauma (Nigeria); Le taxi, le cinéma et moi (Burkina Faso); Under the hanging Tree (Namibie); What the Soil Remembers (Zuid-Afrika).

iffr

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.