Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Zondag 05 Februari 2023

zondag05.02
Nederland, Amsterdam - Internationaal Theater Amsterdam (Stadsschouwburg) - Evenement
Face Forward
Zondag 05 Februari 2023 12:30 - 18:00

Precies tien jaar na zijn overlijden vieren we het springlevende erfgoed van visionair Nelson Mandela, op de plek waar hij ooit Amsterdam toesprak. Met een ruim vijf uur durend festivalprogramma vol talks, ontmoetingen, dans, muziek, doorlopende filmvoorstellingen, spoken word, beeldende kunst én de vierde editie van de ZAM Nelson Mandela Lezing. Vanaf 25 januari is het volledige festivalprogramma te zien op de website van ZAM Magazine. Sprekers: Marcus Tebogo Desando (Zuid-Afrika), Panashe Chigumadzi (Zimbabwe), Jerry Afriyie (Nederland/Ghana); Presentatie: Ikenna Azuike; Opening: Touria Meliani; Optredens: Ntjam Rosie, Sites of Memory, Soweto Skeleton Dancers i.s.m. Lloyd Marengo; Gasten onder meer: patricia kaersenhout, Adriaan van Dis, Marja Vuijsje, Joumana El Zein Koury, Bram Vermeulen, Pim Deul, Hlonipha Mokoena, Marjorie Boston, Bahram Sadeghi, Ms Aba. Installaties: William Kentridge, Marian Genet en meer. Face Forward – stories for change is een initiatief van ZAM Magazine met steun van de Gemeente Amsterdam en de Nelson Mandela Foundation (Johannesburg)

ita zam

zondag05.02
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Groove Beest Familieconcert - Cacha Mundinho: Onweerstaanbare grooves uit Portugal, Kaapverdië en Brazilië
Zondag 05 Februari 2023 14:30

Joana Almeida is de eerste vrouwelijke klassieke fadogitarist van Portugal. Haar band heet Cacha Mundinho en hun muziek swingt de pan uit. Je hoort fado maar ook invloeden uit de Kaapverdiaanse- en Braziliaanse muziek, én uit jazz. Zoveel ritme in één smeltkroes, probeer daar maar eens stil bij te blijven zitten. We verklappen het alvast: dat gaat je niet lukken op deze aanstekelijke grooves. In de familieconcertserie Groove Beest ontmoet je echte podiumbeesten. Je ziet en hoort ze niet alleen, maar je voelt ze ook: hoe oud je ook bent, hun beestachtige grooves dringen door tot in je tenen. Zing, dans en rap mee met MC Senna Gourdou en laat het beest in jezelf los. Alvast een voorproefje? Klik op de blauwe knop voor de Groove Beest video, podcast & playlist en natuurlijk de complete agenda.

bimhuis

van za28.01
t/m do09.02
, - various locations - Muziek
Togo All Stars

Ze komen uit Lomé, de hoofdstad van Togo. Middenin het gebied waar de West-Afrikaanse muziek ontbolsterde en grote successen vierde: de highlife uit Accra, het Orchestre Polyrythmo uit Cotonou, de legendarische Fela Kuti en zijn afrobeat uit Lagos. In deze omgeving creëerden de Togo All Stars hun opwindende, eigen stijl, een stijl waarin voodoo een grote rol speelt. Togo All Stars neemt je mee op een muzikale reis door West-Afrika. Muziek uit Lomé, de hoofdstad van Togo. Het Ghanese Accra, waar highlife ontstond in de jaren 50’. Cotonou, de geboorteplaats van het befaamde Orchestre Poly Rythmo. En Lagos, waar grondlegger Fela Kuti zijn afrobeat creëerde. Al deze invloeden komen terug in de muziek van één van Lomé’s toonaangevende bands: Togo All Stars. In Groningen, Eindhoven en Hengelo.

vera-groningen muziekgebouweindhoven  metropooolhengelo kortinghengelo

van wo25.01
t/m zo05.02
Nederland, Rotterdam - Rotterdam - Film
Afrikaanse films op IFFR 2023

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is er weer, alweer de 52e editie, met ook nu enkele films uit en over Afrika. Op woensdag 18 januari maken wordt het complete festivalprogramma bekend gemaakt, inclusief schema per dag. Producties uit Afrika bieden wij u hier. Baba (Kenia), The Blue Caftan (Tunesie); Geology of Separation (Tunesie); Haramuya (Burkina Faso); Laada (Burkina Faso); Patu! (Zuid-Afrika); No Place but Here (Zuid-Afrika);  Un petit frère (Ivoorkust); Shimoni (Kenia); Le spectre de Boko Haram (Kameroen); Stiekyt (Zuid-Afrika); Swimming in a Sea of Trauma (Nigeria); Le taxi, le cinéma et moi (Burkina Faso); Under the hanging Tree (Namibie); What the Soil Remembers (Zuid-Afrika).

iffr

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.