2 oktober – 13 oktober

Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

SHIFTING SPACES | TILTING TIMES

Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit?
Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.

meer info & tickets op afrovibes.nl

Woensdag 22 Maart 2023

woensdag22.03
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Film
Touki bouki (1973) - Djibril Diop Mambéty
Woensdag 22 Maart 2023 19:00

Twee Senegalese jongeren proberen te ontsnappen aan de armoede van hun vaderland en reizen per motor naar Dakar. De jonge herder Mory (Magaye Niang) wil naar Parijs: niet om er werk te vinden maar om er feest te vieren. Samen met Anta (Marerme Niang) probeert hij aan middelen en contacten te komen om de zwerftocht naar Frankrijk te voltooien. Toch blijkt dit lastiger dan gedacht, waardoor ze nauwelijks een stap vooruit komen. Een verrassende, poëtische film die overstroomt van wilskracht. Dromen en alledaagse werkelijkheid lopen zo sterk door elkaar heen, dat het onderscheid niet meer te maken is. Djibril Diop Mambéty was een Senegalese filmregisseur, acteur, componist en dichter. Hoewel hij slechts twee speelfilms maakte, werden ze internationaal geprezen vanwege hun experimentele filmtechniek en onconventionele vertelstijl. Dit Senegalese debuut werd in 1973 een hit bij critici dankzij de inventieve droomsequenties en zwartkomische toon.

lantarenvenster

van za18.03
t/m wo29.03
, - various locations - Dans en theater
we wear our wheels with pride and slap your streets with color - Robyn Orlin (ZA): De herdenking van een zwarte geschiedenis

Als kind zag Robyn Orlin zwarte mijnwerkers dansen voor een wit publiek. Een andere praktijk uit het Apartheidstijdperk was minstens even bepalend voor het beeld van de Zuid-Afrikaanse: Zoeloes die rijkelui rondrijden in riksja’s. Deze herinneringen confronteren ons met een schaduwzijde van het westers massatoerisme. Met acht jonge dansers en Rebecca Horns Concert for Anarchy, een werk voor een vleugelpiano aan het plafond, herdenkt Orlin een zwarte geschiedenis. Artistieke leiding & choreografie: Robyn Orlin. Dans Muzi Shili, Sunnyboy Motau, Teboho Letele, Oscar Buthelezi, Eugene Mashiane, Sussera Olyn, Otsile Masemola & Lesego Dihemo (Moving Into Dance Mophatong Company)

ITA (Amsterdam) StadsschouwburgUtrecht  parkstadlimburgtheaters   Theater Rotterdam  chasse   amare