Afrovibes 2024
2 oktober – 13 oktober
Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
SHIFTING SPACES | TILTING TIMES
Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.
Woensdag 17 Mei 2023
Cesária Évora - regie: Ana Sofia Fonseca
Woensdag 17 Mei 2023 19:00
Samen met het Amsterdamse muziekplatform Steppin’ Into Tomorrow vertonen we deze intieme documentaire over ‘de diva op blote voeten’, wereldster Cesária Évora uit Kaapverdië. Haar stem bracht haar van armoede naar sterrendom, maar haar enige droom was om vrij te zijn. De film combineert archiefbeelden, concertopnamen, interviews en beelden van Kaapverdië tot een krachtig portret en was een van de highlights van de afgelopen editie van IDFA.
O. Festival for Opera. Music. Theatre: The Golden Stool, or the story of Nana Yaa Asantewaa - Afrikaanse geschiedenis in ritmische en dynamische ‘AfrOpera’
Woensdag 17 Mei 2023 20:00
Wie is Nana Yaa Asantewaa? Wat heeft ze betekend? En wat is haar nalatenschap? Een oude vrouw neemt rond 1900 de leiding in het verzet tegen de troepen van de Britse Monarch en houdt samen met de door haar opgerichte vrouwenbrigade een jaar lang stand in een gevecht om de Golden Stool, troon en trots van het Asantevolk in Ghana. Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga (sopraan), Nonkululeko Nkwinti (mezzosopraan), Doris Bokongo Nkumu, Nathalie Bokongo Nkumu, Abena Biney Gloria, Titilayo Oliha, Saar-Niragire De Groof, Briana Stuart, Maïmouna Badjie en Somalia Williamson zingen, spelen en dansen het verhaal van Nana Yaa Asantewaa en haar moedige strijd, op de tonen van beroemde aria’s uit het klassieke westerse operarepertoire – dat Gorges Ocloo zich voor de gelegenheid heeft toegeëigend. Händel, Bizet, Sjostakovitsj, Verdi, Vivaldi, Beethoven, Orff,… ze passeren allemaal de revue. Met deze ‘AfrOpera’ legt Gorges Ocloo zijn wortels bloot.
Kunstenfestival des Arts 2023
Met een uitgebreider festival in 2023. Dit jaar o.a. uit Afrika: Nadia Beugre (Ivoorkust/Frankrijk) & Faustin Linyekula (DR Congo)
‘Ethiopian Polaroids’
Bij SBK locatie KNSM is van 23 april t/m 21 mei de expositie 'Ethiopian Polaroids' te zien, waarin het werk van Ulric Roldanus centraal staat. Roldanus' kunstwerken zijn geïnspireerd door zijn fascinatie voor de nomadische cultuur van Afrikanen en zijn overtuiging dat de mens in een permanente staat van verandering moet zijn om de crises van vandaag het hoofd te kunnen bieden. Roldanus haalt veel inspiratie uit de Afrikaanse cultuur en gewoonten, waar het verwerken van bestaande voorwerpen uit de omgeving gebruikelijk is. Zijn werk omvat verschillende uitingsvormen, waaronder bewegende sculpturen, fotowerken, videowerken, collages en schilderijen, en vertelt de verhalen die hij heeft meegenomen van zijn reizen. In de expositie ‘Ethiopian Polaroids’ zullen zijn fotowerken te zien zijn uit de gelijknamige serie.