2 oktober – 13 oktober

Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

SHIFTING SPACES | TILTING TIMES

Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit?
Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.

meer info & tickets op afrovibes.nl

Donderdag 06 Juli 2023

van wo05.07
t/m do06.07
Nederland, Amsterdam - Frascati in de Nes - Dans en theater
Julidans 2023: Akal - Radouan Mriziga (MR/BE) for Dorothée Munyaneza (RW/FR)

Goddelijke female power in een magisch samenspel van dans en rituelen, poëzie en rap. In de solovoorstelling Akal van de Belgisch-Marokkaanse choreograaf Radouan Mriziga geeft Dorothée Munyaneza (Rwanda) godinnenkracht gestalte. Ze belichaamt de almachtige en angstaanjagende krachten van de godin Neith in een architectonisch landschap gevormd door rituelen, dans, spoken word en rap. Akal is het laatste deel in Radouan Mriziga’s trilogie over de wijsheden van de Imazighen. Imazighen, oftewel ‘vrije mensen’, zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika wiens kennis eeuwenlang is onderdrukt en toegeëigend door de Mediterraanse narratieven. Voor Mriziga bevatten deze wijsheden een kiem van een nieuwe, inclusievere toekomst. Elk deel bestaat uit een solovoorstelling rond een vrouwelijke mythologische figuur. In Akal, wat ‘aarde’ betekent, brengt de Belgisch-Marokkaanse choreograaf een eerbetoon aan de vrouwelijke energie die de cultuur van de Imazighen belichaamt en doorgeeft: de oud-Egyptische godin Neith.

meer-info