Afrovibes 2024
2 oktober – 13 oktober
Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
SHIFTING SPACES | TILTING TIMES
Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.
Vrijdag 12 Januari 2024
Kabunga, gratis clubconcert
Vrijdag 12 Januari 2024 20:00
Kabunga dompelt je onder in de eeuwenoude muziektraditie van de Bwa, een bevolkingsgroep uit Mali en Burkina Faso. Bron van inspiratie zijn de Deni ritmes die je hoort na het binnen halen van de oogst, wanneer er tijd is voor ontspanning en plezier. Kabunga combineert traditionele drums met moderne instrumenten, en vervlecht de Bwa-muziek met andere Afrikaanse ritmes, jazz en blues tot een verrassende sound die doet denken aan Fela Kuti’s welbekende Afrobeat. Trouw aan de Bwa-traditie zijn Kabunga’s optredens een heerlijk bruisende viering van het leven vol aanstekelijke, dansbare grooves.
South African Road Trip
In het najaar van 2022 gingen de artiesten van South African Road Trip in première op het prestigieuze Londense West End. Vanaf oktober 2023 zijn ze terug in Nederland met hun nieuwe voorstelling ROOTS! zo kondigt producent Bos Theaterproducties aan. Het is de vierde voorstelling van South African Road Trip bestaande uit het Khayelitsha United Mambazo Choir, een aantal Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten. ROOTS! is van 26 oktober 2023 t/m 13 januari 2024 te zien in verschillende Nederlandse theaters. De première is op dinsdag 31 oktober in de Leidse Schouwburg. Kaartverkoop is gestart. ROOTS! zit boordevol muziek die recht uit het hart komt. Het publiek gaat mee op een unieke reis door Zuid-Afrika en wordt ondergedompeld in de rijke tradities van de Xhosa cultuur. De musici en dansers uit Kaapstad vertellen openhartig over het dagelijkse leven en over de geschiedenis van Zuid-Afrika. Wat kregen ze van huis uit mee over religie en tradities? Wat betekent de strijd voor vrijheid in Zuid-Afrika voor hen? En welke verbindende rol speelt muziek in hun cultuur? Traditionals, gespeeld op authentieke instrumenten, worden afgewisseld met nummers als Pata Pata van Miriam Makeba, Fast Car van Tracey Chapman en Here Comes the Sun van The Beatles. Nummers die verrassend genoeg ook onderdeel zijn van onze roots.
In Schitterend Licht - Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu.
Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu. De afgelopen decennia is de populariteit van Afrikaanse hedendaagse kunst enorm toegenomen. Veel Afrikaanse en diasporakunstenaars zijn wereldwijd vertegenwoordigd in tentoonstellingen, beurzen en biënnales, waar hun kunst in de schijnwerpers wordt gezet. Het Afrika Museum is in Nederland wegbereider geweest voor hedendaagse kunst van het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora. Door kunstenaars te volgen en hun werk structureel te verzamelen, in plaats van incidenteel, kwam de collectie tot bloei.
Dit is de eerste keer dat de unieke werken uit deze verzamelgeschiedenis in één tentoonstelling samenkomen. Alle kunstenaars in die tentoonstelling verhouden zich op hun eigen unieke manier tot hun culturele geschiedenis en creëren nieuwe perspectieven op de toekomst en het verleden. Door middel van een eigen beeldtaal en aan de hand van verschillende thema’s claimen zij zichtbaarheid van Afrika en haar diaspora. Deze tentoonstelling beantwoordt daaraan: het plaats hedendaagse kunst uit Afrika in een schitterend licht.
2 Spraak
Afrika ontdekken in textiel. In samenwerking met Odilia Okonga zet 2 Spraak het huidige Afrika centraal op het gebied van mode en cultuur. De tentoonstelling verbindt dit continent op een positieve wijze met mensen uit onze regio die zich laten inspireren door Afrika.