2 oktober – 13 oktober

Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

SHIFTING SPACES | TILTING TIMES

Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit?
Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.

meer info & tickets op afrovibes.nl

Maandag 14 Oktober 2024

van za21.09
t/m zo27.10
Nederland, Amsterdam - Metro54 - Tentoonstelling
For(R)est: dub dub dub
Van Zaterdag 21 September 2024 -  08:00
t/m Zondag 27 Oktober 2024 - 17:00

For rest dub dub dub explores the material culture of war economies and the impact of global wars on our society. In a time when the effects of wars in Ukraine, Gaza, Sudan, and Congo are felt daily, Em’kal Eyongakpa and Marcel van den Berg engage with the role of art in processing war and violence through camo/sound sculptures, paintings, and ceramic works.

Check here for more information.

van za07.09
t/m za26.10
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
Resilience
Van Zaterdag 07 September 2024 -  08:00
t/m Zaterdag 26 Oktober 2024 - 17:00

Resilience is een kleurrijke tentoonstelling met kunstenaars uit Kameroen. Samen vertellen ze een verhaal over de geschiedenis en het leven in de grote stad Douala. De lichamen in flamboyante houdingen en in dagelijkse settings tonen waardigheid, succes, ambitie, hoop en een verlangen naar vrijheid.

De kunstenaars: Ajarb Bernard Ategwa, Alida Ymele, Anjel (Boris Anje), Jean David Nkot en Joel Mpah Dooh.

Kijk hier voor meer informatie.

maandag14.10
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Native Young
Maandag 14 Oktober 2024 19:00

Wat in Kaapstad, Zuid-Afrika begon als een thuisopname-experiment van songwriter en producer Yannick is getransformeerd tot een supergroep van roterend talent uit alle lagen van het leven. Als een echte sonische kameleon verandert hun geluid voortdurend als fusie van epische opbeurende vocalen, elektronische folk en rauwe Afrikaanse ritmes.

Kijk hier voor meer informatie.

maandag14.10
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Maleek Berry
Maandag 14 Oktober 2024 19:30

Maleek Berry begon zijn carrière rond 2010 en werd al snel producer voor Starboy Entertainment, het label van Wizkid. Hij werkte samen met afrobeat-grootheden als Wizkid, Davido en Wande Coal. Daarnaast bracht hij een aantal solosingles uit, waaronder de populaire zomerhit "Kontrol". In 2016 lanceerde hij zijn eerste EP, Last Daze of Summer, via zijn eigen label, Berry's Room.

Kijk hier voor meer informatie.

van zo31.12
t/m zo03.11
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
In Schitterend Licht - Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu.

Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu.  De afgelopen decennia is de populariteit van Afrikaanse hedendaagse kunst enorm toegenomen. Veel Afrikaanse en diasporakunstenaars zijn wereldwijd vertegenwoordigd in tentoonstellingen, beurzen en biënnales, waar hun kunst in de schijnwerpers wordt gezet.  Het Afrika Museum is in Nederland wegbereider geweest voor hedendaagse kunst van het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora. Door kunstenaars te volgen en hun werk structureel te verzamelen, in plaats van incidenteel, kwam de collectie tot bloei.

Dit is de eerste keer dat de unieke werken uit deze verzamelgeschiedenis in één tentoonstelling samenkomen. Alle kunstenaars in die tentoonstelling verhouden zich op hun eigen unieke manier tot hun culturele geschiedenis en creëren nieuwe perspectieven op de toekomst en het verleden. Door middel van een eigen beeldtaal en aan de hand van verschillende thema’s claimen zij zichtbaarheid van Afrika en haar diaspora. Deze tentoonstelling beantwoordt daaraan: het plaats hedendaagse kunst uit Afrika in een schitterend licht.   

meer-info

van do14.03
t/m di26.11
Nederland, - Nederland - Film
Beau travail (re-release)

Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van vr13.09
t/m za14.12
Nederland, - HipHopHuis - Tentoonstelling
Pop-up Expo 'Casa di Cabral'

Op 12 september zou de revolutionaire vrijheidsstrijder Amílcar Cabral (12 september 1924 – 20 januari, 1973) uit Kaapverdië en Guinee Bissau 100 jaar oud zijn geworden. Een bijzonder moment wat gevierd moet worden. Stap binnen in de wereld van Amilcar Cabral ‘Casa di Cabral’, een unieke tentoonstelling die je meeneemt in de onderbelichte geschiedenis van de bevrijdingsbeweging voor Kaapverdië en Guinee-Bissau. Van 13 september tot 13 december 2024 kun je in het HipHopHuis in Rotterdam de fascinerende visie van Amilcar Cabral op nationale bevrijding en culturele identiteit ontdekken.

Amílcar Lopes Cabral was een landbouwkundig ingenieur, schrijver en politicus. Hij leidde de bevrijdingsbewegingen in Guinee-Bissau en op de Kaapverdische eilanden, de PAIGC. Hij bracht niet alleen een revolutionaire geest en strijd met zich mee, maar ook een diep begrip van de kracht van cultuur. Wat weet jij van deze strijd?

​Curator Tania Christina Monteiro maakte in samenwerking met The Black Archives, een pop-up expositie waarin we duiken in het bijzondere verhaal van Cabral. De familie van Tania woont in het huis waar Cabral een deel van zijn jeugd doorbracht. Stap in de symbolische woning van Cabral en ontdek via artistieke foto's, video's, kunst en uniek archiefmateriaal dit bijzondere verhaal..

Kijk hier voor meer informatie.