Afrovibes 2024
2 oktober – 13 oktober
Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
SHIFTING SPACES | TILTING TIMES
Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.
Vrijdag 08 November 2024
Kokoroko + Bnnyhunna
Vrijdag 08 November 2024 20:30
Excluding € 4,00 monthly membership Kokoroko is een afrobeatband uit Zuid-Londen. De groep staat onder leiding van trompettist Sheila Maurice-Grey, die de jonge bandleden (allen afkomstig van verschillende jazzconservatoria in de stad) bij elkaar bracht. Kokoroko’s muziek klinkt als een moderne variant op de West-Afrikaanse muziek van vroeger, geïnspireerd door iconische artiesten als Fela Kuti, Ebo Taylor en Tony Allen. De groep bestaat naast bandleider Maurice-Grey uit een vaste saxofonist, trombonist, bassist, gitarist en percussionist, en nodigt daarnaast regelmatig bevriende muzikanten uit om hen bij te staan op het podium tijdens hun swingende, energieke liveshows. Afgelopen jaar stond de groep in een uitverkocht Paradiso tijdens Super-Sonic Jazz Festival. Goed nieuws, op 8 november staan ze opnieuw in onze Grote Zaal inclusief nieuw werk.
Mama Africa
Vrijdag 08 November 2024 23:30
Na een memorabel debuut in Doornroosje keert Mama Africa terug om de wintermaanden een stukje aangenamer te maken. Maak je klaar om te dansen en te viben op de kenmerkende Mama Africa sound met de beste afro beats, azonto, kuduro, coupé-décalé, ndombolo & meer Afrikaanse vibes!
Beau travail (re-release)
Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.
In diverse filmtheaters in Nederland.
Pop-up Expo 'Casa di Cabral'
Op 12 september zou de revolutionaire vrijheidsstrijder Amílcar Cabral (12 september 1924 – 20 januari, 1973) uit Kaapverdië en Guinee Bissau 100 jaar oud zijn geworden. Een bijzonder moment wat gevierd moet worden. Stap binnen in de wereld van Amilcar Cabral ‘Casa di Cabral’, een unieke tentoonstelling die je meeneemt in de onderbelichte geschiedenis van de bevrijdingsbeweging voor Kaapverdië en Guinee-Bissau. Van 13 september tot 13 december 2024 kun je in het HipHopHuis in Rotterdam de fascinerende visie van Amilcar Cabral op nationale bevrijding en culturele identiteit ontdekken.
Amílcar Lopes Cabral was een landbouwkundig ingenieur, schrijver en politicus. Hij leidde de bevrijdingsbewegingen in Guinee-Bissau en op de Kaapverdische eilanden, de PAIGC. Hij bracht niet alleen een revolutionaire geest en strijd met zich mee, maar ook een diep begrip van de kracht van cultuur. Wat weet jij van deze strijd?
Curator Tania Christina Monteiro maakte in samenwerking met The Black Archives, een pop-up expositie waarin we duiken in het bijzondere verhaal van Cabral. De familie van Tania woont in het huis waar Cabral een deel van zijn jeugd doorbracht. Stap in de symbolische woning van Cabral en ontdek via artistieke foto's, video's, kunst en uniek archiefmateriaal dit bijzondere verhaal..