Afrovibes 2024
2 oktober – 13 oktober
Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
SHIFTING SPACES | TILTING TIMES
Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.
Woensdag 11 December 2024
Shared History of the World - First Noble
Van Zaterdag 16 November 2024 - 08:00
t/m Woensdag 15 Januari 2025 - 17:00
In het Afrofuturisme komen kunst, technologie, mythologie en sci-fi samen. Benieuwd hoe dat eruitziet? Kom naar de tentoonstelling op OBA Oosterdok. Meer dan 30 kunstenaars uit binnen- en buitenland delen hun unieke kijk op mythologie, folklore, spiritualiteit én science fiction. Daarbij laten ze zich inspireren door Afrikaanse en Caribische mythen en legendes. Laat je verrassen door sculpturen, schilderijen, fotografie, multimediale- en video-installaties, spoken word, digitale kunst, graphic novels en nog veel meer. Een bijzondere tentoonstelling voor jong en oud, voor liefhebbers van sci-fi, fantasy én van Afrikaanse en Caribische geschiedenis.
Claude
Woensdag 11 December 2024 19:00
Nederland is een nieuw muzikaal talent rijker met Claude! Met zijn debuutsingle ‘Ladada (Mon Dernier Mot)’ brak hij in één klap door. Claude, die oorspronkelijk uit Congo komt, zong vooral in het Engels of Frans. Binnen vijf jaar na aankomst in Nederland sprak hij de taal al vloeiend. Dit gaf hem het zelfvertrouwen om ook in het Nederlands te gaan zingen. Sinds de release van ‘Ladada (Mon Dernier Mot)’ is hij één van de meest talentvolle opkomende artiesten van het moment.
A Country Inside My Head
Woensdag 11 December 2024 19:30 - 20:50
A Country Inside My Head is gebaseerd op waargebeurde verhalen van jonge vrouwen die naar Nederland zijn gekomen uit o.a. China, Kenia, Yemen, Bulgarije, Ghana, Libië & Somalië. In de voorstelling volgen we Afia (Kimberley Agyarko) die een aantal jaar geleden met haar ouders vanuit Ghana naar Nederland is vertrokken. Zij maakt een film voor haar zusje, die binnenkort dezelfde reis zal afleggen. Op deze manier hoopt Afia haar zusje voor te bereiden op het leven in Nederland en te laten zien hoe je als jonge vrouw een nieuw leven kunt opbouwen in een vreemd land. Ze wil haar zusje beschermen tegen de beproevingen, obstakels en ongemakkelijkheden die zij heeft ervaren toen ze net in Nederland aankwam. Toch vertelt ze haar reis swingend met humor en met een hoopvolle toekomst.
Fatoumata Diawara
Woensdag 11 December 2024 20:00
Zangeres, songwriter, danseres, actrice, muzikante: er zijn geen disciplines waar Fatoumata Diawara niet in uitblinkt. Wie het geluk had om haar vorige concerten in De Roma bij te wonen, weet echter: met een band vol internationale topmuzikanten achter haar én een uitverkochte en dolenthousiaste zaal voor haar komt haar weergaloze talent als entertainer pas helemaal tot haar recht.
Net als haar grote voorbeeld Oumou Sangaré, zingt Fatouamate Diaware in de Wassoulou-traditie van haar thuisland Mali. Muzikaal verzoent ze haar West-Afrikaanse roots en de tradities van desert blues met hedendaagse invloeden uit afrobeats, pop, jazz, elektronica en hip-hop. Als songwriter vertelt ze een persoonlijk verhaal en heeft ze een universele boodschap, haar rijke muziek krijgt zo het gezelschap van zorgvuldig gekozen woorden.
Fatoumata Diawara
Woensdag 11 December 2024 20:00
De voor een Grammy genomineerde Malinese zangeres Fatoumata Diawara is een ware muzikale ontdekkingsreiziger. Ze balanceert moeiteloos tussen genres als afropop, afrofolk en afrofuturisme en weet met haar gitaar in de hand traditionele wassoulou-ritmes en West-Afrikaanse zangtechnieken te vermengen met moderne klanken. Als zangeres, componiste, muzikante en actrice heeft ze het publiek keer op keer versteld doen staan, van haar succesvolle debuutalbum ‘Fatou’ uit 2011 tot haar meest recente werk, ‘London Ko’. Op deze meest recente plaat blijft de zangeres traditionele Afrikaanse muziek opnieuw uitvinden door haar Mandinka roots te combineren met invloeden uit afrobeat, jazz, pop, elektronica en hiphop. Ze werkte samen met Damon Albarn (frontman Gorillaz, Blur), die als co-producer betrokken is bij zes nummers op het album en te horen is op de eerste single, ‘Nsera’. Haar muziek biedt een profetische kijk op het potentieel van Afrika terwijl het trouw blijft aan het culturele erfgoed. Door zichzelf te presenteren als een actieve deelnemer aan een toekomstige wereld, verheft Diawara zichzelf tot een van de leidende stemmen van het afrofuturisme.
Beau travail (re-release)
Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.
In diverse filmtheaters in Nederland.
Goodbye Julia
Ooit was ze zangeres, Mona, een vrouw uit de gegoede middenklasse van de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar ter wille van haar diepgelovige man Akram is ze daarmee gestopt. Achter het stuur, alleen in de auto, zingt ze echter nog volop. Een onvoorzichtigheid tijdens het rijden zet een hele reeks gebeurtenissen in gang die eindigt met het neerschieten van een man door Akram. Die man behoorde tot de in het noorden zwaar achtergestelde christelijke minderheid. Mona voelt zich heel schuldig en probeert haar geweten te sussen door diens vrouw Julia als nieuwe huishoudster in huis te nemen, samen met haar zoon. Maar verder zwijgt Mona over wat er gebeurd is. Hoe lang gaat dat goed?
Te zien op Africadelic op 30 mei. In première op 18 juli in diverse filmtheaters in Nederland.
Pop-up Expo 'Casa di Cabral'
Op 12 september zou de revolutionaire vrijheidsstrijder Amílcar Cabral (12 september 1924 – 20 januari, 1973) uit Kaapverdië en Guinee Bissau 100 jaar oud zijn geworden. Een bijzonder moment wat gevierd moet worden. Stap binnen in de wereld van Amilcar Cabral ‘Casa di Cabral’, een unieke tentoonstelling die je meeneemt in de onderbelichte geschiedenis van de bevrijdingsbeweging voor Kaapverdië en Guinee-Bissau. Van 13 september tot 13 december 2024 kun je in het HipHopHuis in Rotterdam de fascinerende visie van Amilcar Cabral op nationale bevrijding en culturele identiteit ontdekken.
Amílcar Lopes Cabral was een landbouwkundig ingenieur, schrijver en politicus. Hij leidde de bevrijdingsbewegingen in Guinee-Bissau en op de Kaapverdische eilanden, de PAIGC. Hij bracht niet alleen een revolutionaire geest en strijd met zich mee, maar ook een diep begrip van de kracht van cultuur. Wat weet jij van deze strijd?
Curator Tania Christina Monteiro maakte in samenwerking met The Black Archives, een pop-up expositie waarin we duiken in het bijzondere verhaal van Cabral. De familie van Tania woont in het huis waar Cabral een deel van zijn jeugd doorbracht. Stap in de symbolische woning van Cabral en ontdek via artistieke foto's, video's, kunst en uniek archiefmateriaal dit bijzondere verhaal..
Dahomey
Met Dahomey maakt Mati Diop (Atlantique) een documentaire over dekolonisering en restitutie. Poëzie, politiek en esthetiek gaan hand in hand in deze verrassende kijk op een actueel thema. De film won de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn.
In diverse filmtheaters, kijk hier voor speeldata.
Ticketverkoop Afrikafestival Hertme is gestart!
Zaterdag 5 en Zondag 6 juli 2025 vindt het 36ste Afrika Festival Hertme plaats. De kaartverkoop is nu gestart; tot 1 januari kan je jouw Early-Bird tickets bemachtigen! Graag zien we je dan weer om het samen al dat moois te vieren.