Afrovibes 2024
2 oktober – 13 oktober
Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
SHIFTING SPACES | TILTING TIMES
Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.
Vrijdag 20 December 2024
Shared History of the World - First Noble
Van Zaterdag 16 November 2024 - 08:00
t/m Woensdag 15 Januari 2025 - 17:00
In het Afrofuturisme komen kunst, technologie, mythologie en sci-fi samen. Benieuwd hoe dat eruitziet? Kom naar de tentoonstelling op OBA Oosterdok. Meer dan 30 kunstenaars uit binnen- en buitenland delen hun unieke kijk op mythologie, folklore, spiritualiteit én science fiction. Daarbij laten ze zich inspireren door Afrikaanse en Caribische mythen en legendes. Laat je verrassen door sculpturen, schilderijen, fotografie, multimediale- en video-installaties, spoken word, digitale kunst, graphic novels en nog veel meer. Een bijzondere tentoonstelling voor jong en oud, voor liefhebbers van sci-fi, fantasy én van Afrikaanse en Caribische geschiedenis.
Promotie Arthur Gwagwa: Afrikaanse eenheid herzien in een tijdperk van digitale dominantie en AI
Vrijdag 20 December 2024 10:15 - 11:15
Op vrijdag 20 december verdedigt Arthur Gwagwa zijn proefschrift ‘Re-imagining African Unity in a Digitally Interdependent World’. In zijn proefschrift onderzoekt Gwagwa hoe sociaal ontwrichtende technologieën uit de 21ste eeuw – in het bijzonder kunstmatige intelligentie (AI) – Afrikaanse instellingen en culturen beïnvloeden, en traditionele ideeën over eenheid in de Afrikaanse morele filosofie uitdagen.
Porcelain id
Vrijdag 20 December 2024 20:00
Porcelain id is het pseudoniem waaronder Hubert Tuyishime (zij/hen/hun) -geboren in Ruanda en getogen in België- sinds 2020 bijzonder soulvolle pop en lo-fi liedjes loslaat. Hen ontpopte zich de voorbije jaren als één van de veelbelovende Belgische talenten, won de gerenommeerde Sound Track-wedstrijd, bouwde een stevige livereputatie op en werd door landelijk dagblad De Morgen ‘een folkzanger voor de nieuwe tijd’ genoemd.
Claude
Vrijdag 20 December 2024 20:30
Nederland is een nieuw muzikaal talent rijker met Claude! Met zijn debuutsingle ‘Ladada (Mon Dernier Mot)’ brak hij in één klap door. Claude, die oorspronkelijk uit Congo komt, zong vooral in het Engels of Frans. Binnen vijf jaar na aankomst in Nederland sprak hij de taal al vloeiend. Dit gaf hem het zelfvertrouwen om ook in het Nederlands te gaan zingen. Sinds de release van ‘Ladada (Mon Dernier Mot)’ is hij één van de meest talentvolle opkomende artiesten van het moment.
Froday - een ode aan ‘The Motherland.’
Vrijdag 20 December 2024 23:59
Froday is al 7 jaar in de game, en dat moet gevierd worden. In 2017 is Froday opgezet vanuit de liefde voor de sounds uit de plekken die wij ons thuis noemen. Nu, 7 jaar later, brengen we een ode aan ‘The Motherland.’
Beau travail (re-release)
Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.
In diverse filmtheaters in Nederland.
Goodbye Julia
Ooit was ze zangeres, Mona, een vrouw uit de gegoede middenklasse van de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar ter wille van haar diepgelovige man Akram is ze daarmee gestopt. Achter het stuur, alleen in de auto, zingt ze echter nog volop. Een onvoorzichtigheid tijdens het rijden zet een hele reeks gebeurtenissen in gang die eindigt met het neerschieten van een man door Akram. Die man behoorde tot de in het noorden zwaar achtergestelde christelijke minderheid. Mona voelt zich heel schuldig en probeert haar geweten te sussen door diens vrouw Julia als nieuwe huishoudster in huis te nemen, samen met haar zoon. Maar verder zwijgt Mona over wat er gebeurd is. Hoe lang gaat dat goed?
Te zien op Africadelic op 30 mei. In première op 18 juli in diverse filmtheaters in Nederland.
Dahomey
Met Dahomey maakt Mati Diop (Atlantique) een documentaire over dekolonisering en restitutie. Poëzie, politiek en esthetiek gaan hand in hand in deze verrassende kijk op een actueel thema. De film won de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn.
In diverse filmtheaters, kijk hier voor speeldata.
Ticketverkoop Afrikafestival Hertme is gestart!
Zaterdag 5 en Zondag 6 juli 2025 vindt het 36ste Afrika Festival Hertme plaats. De kaartverkoop is nu gestart; tot 1 januari kan je jouw Early-Bird tickets bemachtigen! Graag zien we je dan weer om het samen al dat moois te vieren.
Soundtrack to a Coup d'État
Het is zes maanden na de toelating van zestien nieuwe onafhankelijke Afrikaanse landen tot de VN, een politieke aardbeving die de meerderheid van de stemmen wegschuift van de koloniale Westerse machten. Terwijl Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov uit verontwaardiging met zijn schoen slaat over de medeplichtigheid van de VN aan de omverwerping van Lumumba, zoeken de VS hun toevlucht in de jazz. Bang om het Congolese uranium kwijt te raken, sturen ze muzieklegendes als Louis Armstrong, Nina Simone, Dizzy Gillespie en Duke Ellington naar Afrika om de aandacht af te leiden van de door de CIA gesteunde staatsgreep.