Afrovibes 2024
2 oktober – 13 oktober
Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
SHIFTING SPACES | TILTING TIMES
Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.
Dinsdag 20 Februari 2024
Promotie: Cardiometabolische ziekten en effectiviteit van gezondheidszorg in Afrika onder de Sahara
Dinsdag 20 Februari 2024 16:00 - 17:30
Peter Otieno promoveert op het proefschrift: 'Multimorbidity of Cardiometabolic Diseases and Effectiveness of Integrated Healthcare System Response in sub-Saharan Africa'. Promotor is prof. dr. C.O. Agyemang. Copromotor is dr. G. Asiki.
You strike a woman, you strike a rock
Dinsdag 20 Februari 2024 17:00 - 18:00
‘You strike a woman, you strike a rock.’ Deze beroemde tekst van verzet is het symbool geworden van de moed en kracht van Zuid-Afrikaanse vrouwen, ook al staan ze in hun dagelijks leven nog steeds voor enorme uitdagingen. Het geweld tegen vrouwen is verbijsterend hoog in Zuid-Afrika en wordt de tweede pandemie na Covid-19 genoemd. Op donderdag 20 februari zal de Zuid-Afrikaanse journaliste Ané van Zyl meer vertellen over hoe zij de verhalen van deze vrouwen vertelt, en deelt enkele van haar eigen ervaringen. Ook bespreekt ze hoe lokale kunstenaars, theatermakers en muzikanten dit onderwerp hebben aangepakt om bewustzijn te creëren en actie teweeg te brengen.
Bespreking ‘How To Be a Revolutionary’ van C.A. Davis
Dinsdag 20 Februari 2024 19:00 - 21:30
Gitte Postel bespreekt de al door vier leeskringers bewonderde roman How To Be a Revolutionary van C.A. Davis.
In Schitterend Licht - Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu.
Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu. De afgelopen decennia is de populariteit van Afrikaanse hedendaagse kunst enorm toegenomen. Veel Afrikaanse en diasporakunstenaars zijn wereldwijd vertegenwoordigd in tentoonstellingen, beurzen en biënnales, waar hun kunst in de schijnwerpers wordt gezet. Het Afrika Museum is in Nederland wegbereider geweest voor hedendaagse kunst van het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora. Door kunstenaars te volgen en hun werk structureel te verzamelen, in plaats van incidenteel, kwam de collectie tot bloei.
Dit is de eerste keer dat de unieke werken uit deze verzamelgeschiedenis in één tentoonstelling samenkomen. Alle kunstenaars in die tentoonstelling verhouden zich op hun eigen unieke manier tot hun culturele geschiedenis en creëren nieuwe perspectieven op de toekomst en het verleden. Door middel van een eigen beeldtaal en aan de hand van verschillende thema’s claimen zij zichtbaarheid van Afrika en haar diaspora. Deze tentoonstelling beantwoordt daaraan: het plaats hedendaagse kunst uit Afrika in een schitterend licht.
2 Spraak
Afrika ontdekken in textiel. In samenwerking met Odilia Okonga zet 2 Spraak het huidige Afrika centraal op het gebied van mode en cultuur. De tentoonstelling verbindt dit continent op een positieve wijze met mensen uit onze regio die zich laten inspireren door Afrika.