Afrovibes 2024
2 oktober – 13 oktober
Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
SHIFTING SPACES | TILTING TIMES
Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.
Dinsdag 07 Mei 2024
Witte orde - Over ras, klasse en witheid
Dinsdag 07 Mei 2024 20:00
Als het over racisme gaat, focussen we voornamelijk op het individu, op wie het slachtoffer is en wie de dader. Maar wat is systemisch racisme dan? En hoe krijgen we daar vat op? In zijn nieuwste boek vertrekt Sibo Rugwiza Kanobana van zijn persoonlijk levensverhaal om te onderzoeken hoe ras en klasse met elkaar verweven zijn: hoe ze samen historisch vorm hebben gekregen en tot op vandaag structurele ongelijkheid vormgeven. Witte orde biedt een noodzakelijke lens om onze maatschappij te doorgronden en is tegelijk een uitnodiging om een nieuwe richting in te slaan. Sibo leest voor uit Witte orde en gaat in gesprek met Heleen Debeuckelaere. Over het vaak onzichtbare kluwen aan waarden en normen, ideeën en gedragingen, die we doorheen de geschiedenis als superieur zijn gaan beschouwen. En hoe we kunnen werken aan een radicaal andere manier van samenleven.
Togo All Stars
Dinsdag 07 Mei 2024 21:00
Togo All Stars is een gesmeerd lopende afrofunk band uit Lomé, de hoofdstad van Togo. Elk instrument bij deze veelkoppige band draagt bij aan de onweerstaanbare groove die Togo All Stars live ter gehore brengt.
In Schitterend Licht - Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu.
Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu. De afgelopen decennia is de populariteit van Afrikaanse hedendaagse kunst enorm toegenomen. Veel Afrikaanse en diasporakunstenaars zijn wereldwijd vertegenwoordigd in tentoonstellingen, beurzen en biënnales, waar hun kunst in de schijnwerpers wordt gezet. Het Afrika Museum is in Nederland wegbereider geweest voor hedendaagse kunst van het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora. Door kunstenaars te volgen en hun werk structureel te verzamelen, in plaats van incidenteel, kwam de collectie tot bloei.
Dit is de eerste keer dat de unieke werken uit deze verzamelgeschiedenis in één tentoonstelling samenkomen. Alle kunstenaars in die tentoonstelling verhouden zich op hun eigen unieke manier tot hun culturele geschiedenis en creëren nieuwe perspectieven op de toekomst en het verleden. Door middel van een eigen beeldtaal en aan de hand van verschillende thema’s claimen zij zichtbaarheid van Afrika en haar diaspora. Deze tentoonstelling beantwoordt daaraan: het plaats hedendaagse kunst uit Afrika in een schitterend licht.
2 Spraak
Afrika ontdekken in textiel. In samenwerking met Odilia Okonga zet 2 Spraak het huidige Afrika centraal op het gebied van mode en cultuur. De tentoonstelling verbindt dit continent op een positieve wijze met mensen uit onze regio die zich laten inspireren door Afrika.
A World in Common
Tate Modern exhibition ‘A World in Common’, with the works of Tami Mneyele fellows Mbi-even Efforbi Em'kal Eyongakpa IV, Samson Kambalu and Santu Mofokeng, will be now shown at Wereldmuseum Rotterdam!
The exhibition will be opened on 2 March, during the Museumnacht010. A World in Common explores the dynamic landscape of photography on the African continent today. 22 artists of different generations and from different regions come together. They explore how photography and film enables them to explore the legacy of the past and imagine a shared future full of possibilities. A World in Common is curated by Osei Bonsu, British-Ghanese writer and curator of International Art at Tate Modern, where he is responsible for developing the museum's collection and broadening the representation of artists from Africa and the African diaspora.
Banel & Adama
Een klein liefdesverhaal van mythische proporties. Adama en Banel zijn de Romeo en Julia van deze eeuw. In een Senegalees dorp dat bezwijkt aan aanhoudende droogte, bloeit de liefde. De stille Adama en rebelse Banel willen het liefst met elkaar zijn, samen een leven opbouwen, los van hun families.
In diverse filmtheaters in Nederland.
Beau travail (re-release)
Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.
In diverse filmtheaters in Nederland.