Afrovibes 2024
2 oktober – 13 oktober
Festival met theater, dans, performance, mode, muziek en context uit en over Afrika. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
SHIFTING SPACES | TILTING TIMES
Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.
Dinsdag 25 Juni 2024
Bamba Wassoulou Groove
Dinsdag 25 Juni 2024 20:30
Bamba Wassoulou Groove, afkomstig uit het zuiden van Mali, is een dynamische muziekgroep die traditionele Malinese muziek combineert met Afrobeat. De 7-mans band werd samengesteld door percussionist Bamba Dembélé, die helaas in 2018 is overleden. De groep maakt stampende dansmuziek waarop je wel móet bewegen. Tijdens hun optredens komen eigen composities voorbij maar ook covers van de legendarische Super Djata Band waar ze hun eigen draai aan hebben gegeven. De Super Djata Band, maar vooral gitarist Zani Diabaté , die ook wel de Afrikaanse Jimi Hendrix werd genoemd en in 2011 overleed, is een groot voorbeeld voor de band. Gelukkig is de Diabaté-muziek en -stijl weer tot leven gewekt door Bamba Wassoulou Groove. In het opzwepende spel van de gitaristen klinken ook rock, blues en psychedelische klanken, die wonderlijk samensmelten met traditionele ritmes en melodieën van de Bambara, de grootste etnische groep in Mali, en muziek uit de Wassoulou regio.