Woensdag 25 Januari 2012
Dossier Odyssee
Theatergroep Siberia speelt het klassieke verhaal over Odysseus met een twist. Afrikaanse migranten ondernemen in gammele bootjes een levensgevaarlijke reis naar Europa. Hoewel ze weten dat de kans klein is dit te overleven, zitten ze vol dromen en fantasieën. Die staan in deze voorstelling centraal.
The Glasshouse speelt Melk en Bloed
Melk en Bloed is een beklemmende en komische thriller waarin nieuwkomers en autochtonen recht tegenover elkaar komen te staan. Josella, een moderne vrouw, begint met haar man een nieuw leven op het platteland. Ze hopen hier rust te vinden en tot nieuwe zingeving te komen. Een loerend buurmeisje en vrienden uit de stad maken van het sprookje echter een nachtmerrie.
In Ongenade - Toneelgroep Amsterdam
Luc Perceval regisseert de bewerking van John M. Coetzees (Zuid-Afrika) roman. Vader David gaat met zijn dochter Lucy op het platteland wonen. Lucy wordt verkracht door zwarten, maar wil geen aangifte doen. Vader leeft met zijn normen en waarden nog volop in het oude Zuid-Afrika. Lucy weet dat ze moet leren omgaan met deze realiteit. Met Gijs Scholten van Aschat en Janni Goslinga.
Fela!
FELA! is the true story of the legendary Nigerian musician Fela Kuti, whose soulful Afrobeat rhythms ignited a generation. This triumphant tale of courage, passion and love, features Fela Kuti’s captivating music and the visionary direction and choreography of Tony-Award winner Bill T. Jones.
Sa Majesté des Mouches - Lord of the Flies
Naar het boek van William Golding. Samenwerking tussen Troupe de Yamwekre, theaterplatform van getalenteerde jongeren uit Ouagadougou (Burkina Faso), en Belgisch gezelschap Bleeding Bulls. Zes jongeren tussen de 16 en 21 jaar spelen samen met twee volwassen acteurs. Wat zouden zij doen als ze ineens op een onbewoond eiland zouden belanden, afgesneden van de wereld en de leefregels van hun gemeenschap? Regisseur Hendrik Aerts neemt de eigen ervaringen van de spelers tot uitgangspunt voor zijn theaterbewerking.
Oumi, een monoloog
In Oumi (mijn moeder) vertelt Nasrdin Dchar het verhaal van zijn moeder. Hij vertelt over het leven van Habiba, een Marokkaanse vrouw die in Steenbergen terecht kwam. Over hoe ze opgroeide in een bergdorpje, naar Nederland kwam en hoe dat haar leven veranderde. En over één van haar zonen die acteur werd: Nasrdin, die zich vaak ingeklemd voelt tussen loyaal zijn aan het land waar zijn wortels liggen en loyaal zijn aan het land waarin hij leeft.