Donderdag 11 December 2014
PhD Defence on Adulthoods in a Frontier Town, Zimbabwe
Donderdag 11 December 2014 10:00
Promotie Mw. drs. Rekopantswe Mate. Titel proefschrift: Grappling with Emerging Adulthoods: Youth Narratives of Coming of Age in a Frontier Town, Zimbabwe. Promotor: Prof.dr. B. White. Co-promotor: Dr. D. Zarkov
foto & film - 'Africa Out Loud!' een frisse kijk op Muziek, Architectuur & Kunst
Donderdag 11 December 2014 20:00
4 avonden gepresenteerd door Prins Claus Fonds en De Nieuwe Kerk. Africa Out Loud! Music, Architecture & Arts from the Continent. Africa Out Loud! biedt een nieuwe kijk op Afrika met lezingen en concerten van bijzondere Afrikaanse rolmodellen, zoals kunstenaars, architecten en musici uit het uitgebreide netwerk van het Prins Claus Fonds. In het kader van de tentoonstelling Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust. Op 11 december 2014: foto & film. De Zuid Afrikaanse documentaire fotograaf Alexia Webster reisde door het Afrikaanse continent en liet zich inspireren door thema's als culturele identiteit en familie erfgoed. Afgelopen jaar maakte Alexia portretten van meer dan 700 vluchtelingen in een kamp voor ontheemden in de Democratische Republiek Congo. Webster’s werk onderzoekt de verbindende kracht van fotografie in de context van ontwrichting.
Missie
Donderdag 11 December 2014 20:15
Oude, maar vitale missionaris in Oost-Congo blikt terug met verbazing, veerkracht en verdriet. In een verbrokkelde monoloog vol humor en horror denkt hij na over keuzes, engagement en vertrouwen. Gebaseerd op interviews met missionarissen in Congo vandaag. Tekst David van Reybrouck, spel Bruno Vanden Broecke.
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 03 December 2014 22:00
t/m Woensdag 28 Januari 2015
This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night.
Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust - De kunstenaars ontdekt
Met ruim tweehonderd betoverende en mysterieuze kunstobjecten uit Ivoorkust vervult De Nieuwe Kerk een al lang levende wens om aandacht te besteden aan de cultuur van het Afrikaanse continent. De maskers en beelden zijn meer dan dertig jaar intensief bestudeerd door een team van experts. Onderzoek in Afrika heeft aangetoond welke beelden door welke kunstenaar zijn gemaakt en de regionale verschillen in stijl en esthetische opvattingen zijn nauwgezet in kaart gebracht. Samen geven de maskers en beelden – veelal van hout, soms van ivoor – een overrompelende indruk van de kracht en authenticiteit van de Afrikaanse sculptuurtraditie, die in het huidige Ivoorkust een volgens velen ongekend hoog niveau bereikte.
Ny Malagasy Orkestra
Nationaal orkest van Madagaskar werpt nieuw licht op het muzikale erfgoed van het eiland. Orkestleider Justin Vali werkte samen met Kate Bush en Peter Gabriel. Het Ny Malagasy Orkestra is recent opgericht als het nationale orkest van Madagaskar, een ensemble met zowel bekende musici als nieuwe talenten. Samen werpen zij nieuw licht op het muzikale erfgoed van het Afrikaanse eiland. Orkestleider is Justin Vali, virtuoos op het snaarinstrument valiha, het nationale instrument van Madagaskar. Vali werkte eerder samen met Peter Gabriel en is te horen op het album The Red Shoes van Kate Bush. IN RASA (Utrecht) en Bimhuis (Amsterdam)
overzichtstentoonstelling Marlene Dumas: The Image as Burden
Vanaf september 2014 is een uniek overzicht te zien van het indrukwekkende oeuvre van Marlene Dumas. De retrospectieve tentoonstelling Marlene Dumas – The Image as Burden is de eerste grote solotentoonstelling in 20 jaar van Dumas in Nederland en brengt bijna tweehonderd van haar belangrijkste werken bijeen vanaf de late jaren 70 tot nu. Het is de meest omvangrijke retrospectieve tentoonstelling van haar werk in Europa tot nu toe, en geeft een indringend overzicht van haar oeuvre vanaf de late jaren 70 tot nu.
In a Landscape - tentoonstelling nieuw werk Ina van Zyl (Zuid-Afrika)
De recente werken van Ina van Zyl zijn opnieuw helder, sec en onontkoombaar dichtbij. Een anjer, een glas water, een uitgestrekte voet... Maar ook een portret van haar vader en van een dode mug. Close-ups van alledaagse beelden: tastbaar, groots en futiel tegelijk, die Van Zyl door haar verleidelijke manier van schilderen met elkaar verbindt. What you see is what you get. Althans... zo lijkt het. Van Zyl toont deze close-ups in haar nieuwe tentoonstelling In A Landscape te midden van kleine landschappen gebaseerd op haar geboorteland Zuid Afrika. Openingstijden: woensdag – zaterdag, 13 - 18 uur, en op afspraak.
How far how near - the world in the Stedelijk
How Far how Near – the world in the Stedelijk argues for a greater emphasis on art from regions outside Europe and North America, with the collection of the Stedelijk as its starting point. Prompted by a number of recent acquisitions of work by African artists, including Dorothy Amenuke, Meschac Gaba, Abdoulaye Konaté, and Billie Zangewa, the exhibition centers around the key question of how museum collections and exhibition policies historically and today are limited and challenged in relation to geographical emphasis. Part of Global Collaborations, a three-year project, in which the Stedelijk Museum Amsterdam aims to generate an informed and well-balanced overview of developments in contemporary art from a global perspective.
Musa Katuramu - People Poses Place
Andrea Stultiens presenteert met People Poses Places het 2e deel van een reeks uitgaven waarin ze een historische Oegandese fotocollectie presenteert; in People Poses Places het werk van Musa Katuramu (1913 - 1986). Het merendeel van zijn archief zal in de Noorderlicht Fotogalerie te zien zijn. Met het bijzondere werk van Musa Katuramu in People Poses Places en de andere uitgaven in de reeks doet fotograaf en samensteller Andrea Stultiens een poging de beeldvorming over Afrika in het algemeen en Oeganda in het bijzonder diverser te maken. Vanaf het midden van de jaren 30 van de vorige eeuw maakte timmerman en docent Musa Katuramu decennia lang portretten met een simpele camera van de mensen in zijn omgeving.
tournee Chris Hinze: Saliah - Under African Skies, een spectaculair ‘visual concert’
Al ruim 25 jaar maakt Chris Hinze wereldmuziek en communiceert hij muzikaal met vreemde culturen en ga ik gewapend met professionele audio en video opname apparatuur op pad. In dit geval is het mystieke en uiterst swingende Afrika het land van inspiratie. Met schitterende reis impressies in combinatie met zijn fluitspel. Visuele collages en verhalen doorspekt met anekdotes worden samengesmeed tot een boeiend schouwspel.
Look at Me! - fototentoonstelling o.a. over de onafhankelijkheidsperiode in West-Afrika
Gezien willen worden is van alle tijden. De tentoonstelling Look at me! omvat 80 foto’s. Nooit eerder vertoonde beelden van Woodbury & Page en andere 19e-eeuwse fotostudio’s; beroemde studioportretten van James Barnor, Seydou Keïta en Malick Sidibé; en hedendaagse zelfportretten door kunstenaars Iké Udé, Ni Haifeng en Hélène Amouzou. De portretfoto’s zijn onder te verdelen in drie periodes: het 19e-eeuwse koloniale Indonesië; de onafhankelijkheidsperiode in de jaren ’50-’60 in West-Afrika; en het multiculturele Westen van vandaag de dag. Drie periodes waarin cultuur en maatschappij sterk veranderden en waarbij mensen opnieuw moesten nadenken over wie zij waren of wilden zijn.
Jimmy Nelson - topfoto's uit de hele wereld, inclusief Oost-Afrika
De gepassioneerde topfotograaf Jimmy Nelson (1967) reisde de afgelopen jaren de hele wereld over om inheemse mensen op hun mooist te portretteren. Van de Chukchi in ijzig Siberië, de Kazakhs uit Mongolië, de Ladakhi uit India en de Mursi in de Hoorn van Afrika tot de Dani in Papua. Met zijn scherpe oog en fabelachtige beheersing van de geavanceerde technische camera realiseerde Nelson een reeks ongeëvenaarde meesterwerken. De tentoonstelling is meer dan een verzameling topfoto’s. De portretten prikkelen en roepen vragen op. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over de ander en zichzelf. Sentimenten als bewondering, vervreemding, confrontatie en herkenning. Want: waar kijken we eigenlijk naar? Wat is de rol van de fotograaf en wat is ons eigen blikveld? Wat zeggen de beelden over onszelf?
ICK danst Robyn Orlin (ZA): Aah! If Only Father Christmas Were a Gogo Dancer Or a Communist
Speciaal op verzoek van choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten werpt de Zuid-Afrikaanse choreografe Robyn Orlin samen met de dansers van ICKamsterdam een kritische blik op de wereldwijde kersthysterie. Traditioneel rode kerstmannen, sprankelende kerststerren en veel nutteloze kerstcadeaus geven aanleiding tot een geestige en politieke installatie-performance. Scholten: "We hebben Robyn Orlin 10 jaar geleden ontmoet in Zuid-Afrika en sindsdien contact gehouden. Robyns manier van werken is politiek, eigenzinnig en voor ons verfrissend inspirerend. Vandaar onze vraag om voor de dansers van ICKamsterdam nieuw werk te maken. Robyn heeft het vermogen om clichés uit te hollen en te ondergraven. Door haar over-the-top benadering en het tonen van extremen werpt ze een verrassende blik op onderwerpen als Afrika, xenofobie en deze keer dus de kersthysterie. "
Film: Song from the Forest over een Amerikaan die bij een Pygmee-stam woont
Louis Sarno woont al meer dan 25 jaar bij een Pygmee-stam. Om een oude belofte waar te maken reist hij met zijn zoon terug naar zijn geboorteland Amerika. Gegrepen door een polyphonisch lied vol ‘natuurgeluiden’ dat hij op de radio hoorde, ging Louis Sarno naar de Bayaka, een Pygmee-stam in de regenwouden van Centraal-Afrika. Nu neemt hij zijn 13-jarige zoon Samedi mee naar NY, waar hij met Jim Jarmusch, de befaamde avant-garde filmmaker, herinneringen aan hun studietijd ophaalt. Louis voelt zich niet meer thuis in Amerika. Michael Obert, Duitsland, Centraal , 97 min, Winnaar Beste Docu IDFA.
film: Samba - over een Senegalees in Frankrijk
Na het wereldwijde succes van Intouchables zijn regisseurs Olivier Nakache en Eric Toledano terug met hun nieuwe film Samba, wederom met de charmante Omar Sy in de hoofdrol. Samba kwam tien jaar geleden vanuit Senegal naar Frankrijk, waar het ene na het andere rotbaantje hem opwachtte. Alice is een manager uit het bedrijfsleven die net een burn-out heeft gehad. Samba doet er alles aan om een werkvergunning te krijgen, terwijl Alice haar best doet haar leven weer op de rails te krijgen als medewerkster bij een vrijwilligersorganisatie. Beiden hebben moeite om los te komen uit hun dagelijkse sleur, totdat het lot hen samenbrengt.
Om de Wereld in 50 concerten (film over tournee Concertgebouworkest)
Openingsfilm IDFA 2014! In 2013 reist het Koninklijk Concertgebouworkest de hele wereld rond om hun 125 jarig bestaan te vieren: vijftig concerten, verspreid over zes continenten. Grenzeloze passie en liefde voor muziek brengt musici en concertbezoekers samen. Documentairemaker Heddy Honigmann landt met het orkest in Buenos Aires, Soweto en Sint Petersburg en laat zien hoe ze de harten van mensen in andere culturen veroveren. Een reis naar de kern en de kracht van muziek, die mensen begeestert, onvermoede emoties weet te treffen en helpt de pijn van het leven te doorstaan.
Exhibition Signs of Solidarity: the Dutch against apartheid
In celebration of South Africa’s 20 Years of Democracy, the South African Embassy in The Hague and members of the former Dutch anti-apartheid movements have put together an exhibition celebrating the role that was played by the Netherlands in bringing about a democracy in South Africa. The exhibition deals with the Dutch contribution to the struggle against apartheid and was commissioned by both the South African Embassy in The Netherlands and the Dutch Embassy in South Africa and produced with support of the International Institute of Social History (IISH).