Zondag 03 Mei 2015
colleges MuseumJeugdUniversiteit in het Afrika Museum
Zondag 25 Januari 2015 11:00
t/m Zondag 28 Juni 2015
Tot en met juni organiseren het Afrika Museum, Museum het Valkhof en het Natuurmuseum samen iedere maand een lezing speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Het eerste college wordt op 25 januari om 11.00 uur gegeven in het Afrika Museum en gaat over bijzondere grafkisten uit Ghana. In Ghana worden hele speciale doodskisten gemaakt. Drs. Saskia Konniger vertelt je in dit college welke kisten er allemaal zijn, hoe het idee eigenlijk is ontstaan en hoe zo’n bijzondere begrafenis er aan toe gaat. Aanmelden voor dit losse college is niet nodig, het toegangskaartje is inbegrepen bij de museumentree.
Masterclass Afrodance
Zondag 03 Mei 2015 14:30 - 17:00
Top choreografen Serge Koffi & Serge Badoue geven een inspirerende workshop Afro Dans Hit & Traditionele Afrikaanse dans met live percussie voor semi-professionals. Locatie: Adelaarstraat 13, 3514 CA Utrecht Kosten: € 20,- Voor meer informatie: Serge 06 844462069 of kasumai.dunia@gmail.com. Na 1 mei aan deur € 25,-
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 04 Maart 2015 22:00
t/m Woensdag 24 Juni 2015
This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night.
AfrikaBurn Festival 2014
2015 festival edition: AfrikaBurn is the spectacular result of the creative expression of participants who gather once a year in the Tankwa Karoo to create a temporary city of art, theme camps, costume, music and performance!
Jimmy Nelson - topfoto's uit de hele wereld, inclusief Oost-Afrika
De gepassioneerde topfotograaf Jimmy Nelson (1967) reisde de afgelopen jaren de hele wereld over om inheemse mensen op hun mooist te portretteren. Van de Chukchi in ijzig Siberië, de Kazakhs uit Mongolië, de Ladakhi uit India en de Mursi in de Hoorn van Afrika tot de Dani in Papua. Met zijn scherpe oog en fabelachtige beheersing van de geavanceerde technische camera realiseerde Nelson een reeks ongeëvenaarde meesterwerken. De tentoonstelling is meer dan een verzameling topfoto’s. De portretten prikkelen en roepen vragen op. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over de ander en zichzelf. Sentimenten als bewondering, vervreemding, confrontatie en herkenning. Want: waar kijken we eigenlijk naar? Wat is de rol van de fotograaf en wat is ons eigen blikveld? Wat zeggen de beelden over onszelf?
Body Art: Waarom passen mensen hun lichaam aan?
Tentoonstelling over lichaamsaanpassingen in de volle breedte, dwars door tijd en cultuur heen. Lichaamsaanpassingen als tatoeages, piercings en make-up zijn dagelijks te zien in ons straatbeeld. Het lichaam en met name de huid dient als een canvas om jezelf vorm te geven, te transformeren en om te laten zien wie je bent. Het is een belangrijk uitdrukkingsmiddel van de identiteit. Het Tropenmuseum zet met Body Art een tentoonstelling neer over lichaamsaanpassingen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan?
Exhibition Marlene Dumas: The Image as Burden
Marlene Dumas is one of the most prominent painters working today. Her intense, psychologically charged works explore themes of sexuality, love, death and shame, often referencing art history, popular culture and current affairs. Born in 1953 in Cape Town, South Africa, Dumas moved to the Netherlands in 1976, where she came to prominence in the mid-1980s. This large-scale survey is the most significant exhibition of her work ever to be held in Europe, charting her career from early works, through seminal paintings to new works on paper.
Timbuktu - voor Oscar genomineerde "beste buitenlandse film"
Kidane woont samen met zijn vrouw Satima en dochter Toya in de woestijn buiten de stad Timbuktu. In tegenstelling tot Timbutku, waar de religieuze fundamentalisten heersen, is het een vredige plek. In de stad lijden de mensen onder het terreurregime van de Jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. Muziek, gelach, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timbuktu. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters.
Afrika Film Festival in Vlaanderen
Leuven is de centrale locatie, maar ook in Alsemberg, Maasmechelen, Hasselt, Halle, Zemst, Sint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, Tienen, Mechelen, Diest, Louvain La Neuve, Haacht, Aarschot, Lubbeek, Tervuren. zie het schema:
exhibition: Photos of wall paintings in Ethiopian churches
ASC exhibits photos of colourful wall paintings in Northern Ethiopian churches. The paintings represent scenes from the Old and New Testament and scenes of the history of the Ethiopian Orthodox (Christian) Church. Pieter de Kleer, an amateur photographer, travelled through Northern Ethiopia some years ago and was impressed by the beautiful religious paintings he found in places like Gondar, Lalibela, Aksum and around Lake Tana. On the church walls the archangels Gabriel, Michael and Rafael can be found, as well as (national) saints like Saint George, Tekle Haymanot and others. Most of the paintings are several hundreds years old.
Difret (film uit Ethiopië)
Op weg van school naar huis wordt de veertienjarige Ethiopische Hirut ontvoerd door een bende landarbeiders. Een van hen wil haar tot zijn bruid maken en sluit haar op. Dapper als ze is ontsnapt Hirut en schiet haar belager neer. Prachtig, op een waargebeurd verhaal gebaseerde speelfilm over de gespannen verhouding tussen traditie en het moderne rechtssysteem in hedendaags Ethiopië.
Cinéma Arabe met films uit o.a. Algerije en Egypte
De zevende editie van Festival Cinéma Arabe opent op dinsdag 21 april in Rialto in Amsterdam. Op het programma onder meer : openingsfilm uit Irak, feminisme in de Arabische wereld en een hommage aan Faten Hamama. Met dit jaar films uit o.a. Algerije, Tunesië en Egypte. Bijvoorbeeld: "El Wahrani" (The Man from Oran). In dit historische epos over Algerije zet regisseur Lyès Salem de geschiedenis naar zijn hand. Festival Cinéma Arabe doet dit jaar Den Haag, Maastricht en Rotterdam aan. De hoogtepunten van het festival zijn te zien in Filmhuis Den Haag, LantarenVenster en Cinéma Lumière.
cinemarabe
exhibition: Broomberg (SA) & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light
Exhibition: Broomberg & Chanarin - To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light. For their solo exhibition To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light, internationally highly acclaimed artists Adam Broomberg (South Africa, 1970) and Oliver Chanarin (Great Britain, 1971) lead viewers through a meandering and disturbing history lesson on the relationship between photography and race.
"If We Ever Get to Heaven" van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge
EYE presenteert If We Ever Get to Heaven, een tentoonstelling met het werk van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955). Kentridge werd bekend met zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties. Daarnaast is hij werkzaam als opera- en theaterregisseur. Het is voor het eerst dat een dergelijk omvangrijke tentoonstelling met meerdere installaties van Kentridge in Nederland plaatsvindt.
Agadir-Amsterdam: Vijf Marokkaanse kunstenaars
Het is misschien een onterechte reactie, maar bij een tentoonstelling van Marokkaanse kunstenaars zoek ik al snel naar de onderscheidende kenmerken. In hoeverre is hun werk Marokkaans, of in ieder geval afkomstig uit een andere cultuur? In hoeverre wijkt het af van wat ik in mijn eigen cocon gewend ben om te zien? De vijf kunstenaar die nu in Galerie 23 exposeren laten zich niet gemakkelijk inkaderen.
Atlantic - film over Marokkaanse surfer op weg naar Europa
Een Marokkaanse visserman klimt op zijn windsurfboard om een epische reis over de Atlantische oceaan te maken naar Europa. Maar de jacht om zijn droom waar te maken komt niet zonder offers. Op één van de meest bekende Marokkaanse surfspots Essaouri woont visser Fettah. Essaouri is voor velen een paradijs op aarde, maar Fettah wil weg, moet weg. Uit vrijheidsdrang klimt hij op zijn surfplank om naar Europa te zeilen. In zijn verlangen naar vrijheid is de jonge visser vastberaden om op zijn surfplank via de Atlantische Oceaan naar Europa te reizen.