Zondag 21 Juni 2015
colleges MuseumJeugdUniversiteit in het Afrika Museum
Zondag 25 Januari 2015 11:00
t/m Zondag 28 Juni 2015
Tot en met juni organiseren het Afrika Museum, Museum het Valkhof en het Natuurmuseum samen iedere maand een lezing speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Het eerste college wordt op 25 januari om 11.00 uur gegeven in het Afrika Museum en gaat over bijzondere grafkisten uit Ghana. In Ghana worden hele speciale doodskisten gemaakt. Drs. Saskia Konniger vertelt je in dit college welke kisten er allemaal zijn, hoe het idee eigenlijk is ontstaan en hoe zo’n bijzondere begrafenis er aan toe gaat. Aanmelden voor dit losse college is niet nodig, het toegangskaartje is inbegrepen bij de museumentree.
Afrikafestival in Nijmegen
Zondag 21 Juni 2015 13:00 - 18:00
Op zondag 21 juni vindt in het Thiemepark in Nijmegen het Afrikafestival plaats. Het festival wordt traditiegetrouw om 13 u geopend door de djembégroep Fourou Kourou Ba. De afsluiting is rond 18 u met Kora Fusion, featuring Jalli Lamin Kuyateh. Deze band speelt een swingende mix van West-Afrikaanse en westerse muziek.
Ebo Taylor (Ghana) in concert
Zondag 21 Juni 2015 22:00
Maar liefst 79 jaar oud is Ebo Taylor en alsnog staat hij 20 juni bij ons op de planken. Al bijna zeven decennia lang is de gitarist, componist, arrangeur, bandleider en producer een van de meest belangrijke figuren in de Ghanese muziekscene. Geboren in 1936, gitarist, componist, arrangeur, bandleider en producer Ebo Taylor. Een combinatie van traditioneel Ghanese materiaal met Afrobeat, Jazz, Funk en zijn eigen herkenbare geluid uit de 70’s.Taylor’s werk werd in de 21ste eeuw internationaal populair door de samenwerking met Hiphop producenten.
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 04 Maart 2015 22:00
t/m Woensdag 24 Juni 2015
This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night.
Body Art: Waarom passen mensen hun lichaam aan?
Tentoonstelling over lichaamsaanpassingen in de volle breedte, dwars door tijd en cultuur heen. Lichaamsaanpassingen als tatoeages, piercings en make-up zijn dagelijks te zien in ons straatbeeld. Het lichaam en met name de huid dient als een canvas om jezelf vorm te geven, te transformeren en om te laten zien wie je bent. Het is een belangrijk uitdrukkingsmiddel van de identiteit. Het Tropenmuseum zet met Body Art een tentoonstelling neer over lichaamsaanpassingen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan?
Timbuktu - voor Oscar genomineerde "beste buitenlandse film"
Kidane woont samen met zijn vrouw Satima en dochter Toya in de woestijn buiten de stad Timbuktu. In tegenstelling tot Timbutku, waar de religieuze fundamentalisten heersen, is het een vredige plek. In de stad lijden de mensen onder het terreurregime van de Jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. Muziek, gelach, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timbuktu. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters.
exhibition: Photos of wall paintings in Ethiopian churches
ASC exhibits photos of colourful wall paintings in Northern Ethiopian churches. The paintings represent scenes from the Old and New Testament and scenes of the history of the Ethiopian Orthodox (Christian) Church. Pieter de Kleer, an amateur photographer, travelled through Northern Ethiopia some years ago and was impressed by the beautiful religious paintings he found in places like Gondar, Lalibela, Aksum and around Lake Tana. On the church walls the archangels Gabriel, Michael and Rafael can be found, as well as (national) saints like Saint George, Tekle Haymanot and others. Most of the paintings are several hundreds years old.
Difret (film uit Ethiopië)
Op weg van school naar huis wordt de veertienjarige Ethiopische Hirut ontvoerd door een bende landarbeiders. Een van hen wil haar tot zijn bruid maken en sluit haar op. Dapper als ze is ontsnapt Hirut en schiet haar belager neer. Prachtig, op een waargebeurd verhaal gebaseerde speelfilm over de gespannen verhouding tussen traditie en het moderne rechtssysteem in hedendaags Ethiopië.
"If We Ever Get to Heaven" van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge
EYE presenteert If We Ever Get to Heaven, een tentoonstelling met het werk van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955). Kentridge werd bekend met zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties. Daarnaast is hij werkzaam als opera- en theaterregisseur. Het is voor het eerst dat een dergelijk omvangrijke tentoonstelling met meerdere installaties van Kentridge in Nederland plaatsvindt.
Atlantic - film over Marokkaanse surfer op weg naar Europa
Een Marokkaanse visserman klimt op zijn windsurfboard om een epische reis over de Atlantische oceaan te maken naar Europa. Maar de jacht om zijn droom waar te maken komt niet zonder offers. Op één van de meest bekende Marokkaanse surfspots Essaouri woont visser Fettah. Essaouri is voor velen een paradijs op aarde, maar Fettah wil weg, moet weg. Uit vrijheidsdrang klimt hij op zijn surfplank om naar Europa te zeilen. In zijn verlangen naar vrijheid is de jonge visser vastberaden om op zijn surfplank via de Atlantische Oceaan naar Europa te reizen.
Lulu (opera) in Holland Festival - regisseur William Kentridge (Zuid-Afrika)
Lulu. Wie haar ziet is verkocht. Wie met haar trouwt is ten dode opgeschreven. Voor het eerst presenteert De Nationale Opera de complete versie van Alban Bergs meeslepende opera over de bedwelmend mooie femme fatale die uiteindelijk in een dramatische ontknoping zelf tot een gewelddadig einde komt. Regisseur William Kentridge laat zich voor zijn enscenering inspireren door de zwijgende films uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw, de tijd waarin de opera Lulu ontstond. In 2012 was hij te gast in het Holland Festival met de kameropera Refuse the Hour. William Kentridge (1955) is een Zuid-Afrikaanse kunstenaar en theatermaker wiens werk vrijwel altijd een politieke lading heeft.
Exhibition: Embodied Spaces - kunst rondom de thema's lichaam en gender
Met veel genoegen kondigt Framer Framed de nieuwe tentoonstelling Embodied Spaces aan, binnenkort te zien in de expositieruimte in de Tolhuistuin. Embodied Spaces is samengesteld door curator Christine Eyene en bestaat uit werk van een groep internationale kunstenaars: Delaine Le Bas (Verenigd Koninkrijk), Jeannette Ehlers (Trinidad/Denemarken), Cecilia Ferreira (Zuid-Afrika), Lisa Hilli (Papua Nieuw Guinea/Australië), Evan Ifekoya (Nigerië/Verenigd Koninkrijk), Hélène Jayet (Mali/Frankrijk), Patricia Kaersenhout (Nederland), Euridice Kala (Mozambique/ Zuid-Afrika), Shigeyuki Kihara (Samoa/Nieuw-Zeeland), Ope Lori (Verenigd Koninkrijk), Susan Walsh (Verenigd Koninkrijk), Alberta Whittle (Barbados/Zuid-Afrika).
Houtfestival 2015
In 2015 bestaat het Houtfestival 30 jaar. In die tijd is het festival gegroeid van 1 podium naar 4 podia. Het is bewust gratis, zonder hekken, zonder tascontrole. Dat is een van de ‘geheimen’ achter de zo geroemde ontspannen sfeer van het festival. Daarnaast biedt het Houtfestival ook nog eens een programma van hoge kwaliteit. Voor ieder wat wils: een uitgebreid kinderprogramma met muziek, theater en storytelling, dansbare en unieke, avontuurlijke muziek die je meeneemt naar alle uithoeken van de wereld, lokaal talent, een uitgebreide food markt die zo duurzaam en biologisch mogelijk is. En dit alles met een niet-westerse, wereldse insteek. Met o.a. Khaira Arby (Mali)
Between The Devil And The Deep (documentaire over Zuid-Afrikaanse vissers)
Documentaire. De sociale en economische consequenties zijn groot voor de leden van een traditionele Zuid-Afrikaanse vissersgemeenschap die door nieuwe wetgevingen als stropers worden bestempeld door de Zuid-Afrikaanse overheid. De lotgevallen van drie centrale karakters zijn door regisseur Dahms even oprecht als poëtisch verbeeld. Wie zijn nu werkelijk de gedupeerden: de 'abalone', een met uitsterven bedreigde zeeslak of de vissers die elk op eigen wijze kampen met hun ogenschijnlijke uitzichtloze situatie?
exhibition: The Collaborative Spirit - William Kentridge & 30 South African printmakers
In 'The Collaborative Spirit' the works of 30 South African printmakers will be on show from Saturday 13 June until 30 August 2015 in the Amsterdam based No Man's Art Gallery. Amongst them William Kentridge, Lehlogonolo Mashaba, Mongezi Ncaphayi and Senzo Shabangu. Special vernissage on Thursday 11 June at 8 PM.
Timbuktu - voor Oscar genomineerde "beste buitenlandse film"
Kidane woont samen met zijn vrouw Satima en dochter Toya in de woestijn buiten de stad Timbuktu. In tegenstelling tot Timbutku, waar de religieuze fundamentalisten heersen, is het een vredige plek. In de stad lijden de mensen onder het terreurregime van de Jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. Muziek, gelach, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timbuktu. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters.
Atlantic - film over Marokkaanse surfer op weg naar Europa
Een Marokkaanse visserman klimt op zijn windsurfboard om een epische reis over de Atlantische oceaan te maken naar Europa. Maar de jacht om zijn droom waar te maken komt niet zonder offers. Op één van de meest bekende Marokkaanse surfspots Essaouri woont visser Fettah. Essaouri is voor velen een paradijs op aarde, maar Fettah wil weg, moet weg. Uit vrijheidsdrang klimt hij op zijn surfplank om naar Europa te zeilen. In zijn verlangen naar vrijheid is de jonge visser vastberaden om op zijn surfplank via de Atlantische Oceaan naar Europa te reizen.