Woensdag 11 Mei 2016
Scènes uit het post-apartheidstijdperk - Verbasterde geschiedenis
Woensdag 11 Mei 2016 19:30 - 22:00
Scènes uit het post-apartheidstijdperk in Zuid-Afrika, door Dr. Astrid Van Weyenberg (Universiteit Leiden). In deze lezing staat het toneelstuk Molora (2003) van Yael Farber centraal. Dit is een Zuid-Afrikaanse bewerking van de trilogie Oresteia van Aeschylus. Verbasterde Geschiedenis: Mythologie en Transculturatie in Tertius Kapps Rooiland, door Dr. Hanneke Stuit, Universiteit van Amsterdam. Het toneelstuk Rooiland speelt zich af in een Zuid-Afrikaanse gevangenis waar criminele bendes de dienst uitmaken, in plaats van de geprivatiseerde instituties die de gevangenis beheren. In deze lezing analyseer ik de lotgevallen van de hoofdpersoon Frans, die op het punt staat tot een van de bendes toe te treden.
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 06 April 2016 22:00
t/m Woensdag 29 Juni 2016
This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night.
Amandla! Mandela, de musical is terug
De musical over Nelson Mandela! Amandla! Mandela in een geheel vernieuwde versie, met nieuwe muziek van Paul de Munnik. Amandla! Mandela blikt vanuit Nelson Mandela’s cel op Robbeneiland terug op zijn leven. Van 9-jarig jongetje, diep onder de indruk van de wijsheden van de Xhosa-chiefs -regeren vanuit begrip in plaats van strijd– tot aan zijn vrijlating na 27 jaar gevangenschap en zijn regeerperiode als eerste zwarte president van Zuid-Afrika. De musical, met feestelijke Zuid-Afrikaanse muziek van het Khayelitsha United Mambazo Choir, dans en zang, viert het leven, het werk en de nalatenschap van een man die een inspiratiebron was voor miljoenen mensen.
Kymani - dansvoorstelling voor 6+ over Afrikaans jongetje
De dansers van het Internationaal Danstheater weten verhalen op een luchtige en speelse manier te vertellen met dans. Deze voorstelling draait om Kymani, die al vroeg kennis maakt met allerlei soorten muziek: Australische, Aziatische, Ierse en Indonesische. Maar als geadopteerd jongetje voelt hij zich nergens bij thuis. Tot hij Afrikaanse muziek hoort. Hij leert al snel alles over de Afrikaanse drums en leert er zijn eigen verhaal mee te vertellen.
tentoonstelling: Nicholas Hlobo (Zuid-Afrika) - Imilonji Yembali (Melodies of History)
Eerste solotentoonstelling in NL. De installaties van Nicholas Hlobo (Kaapstad, 1975) zijn rijk aan kleuren, stoffen en borduursels. Ze doen denken aan de kleurrijke kleding van Afrikaanse vrouwen. Maar bij nadere beschouwing ontvouwt zich de tweede laag die refereert aan het gruwelijke en gewelddadige verleden van het Zuid-Afrika van de apartheid en post-apartheid. Een verleden waar voor een zwarte homoseksuele kunstenaar niet aan te ontkomen valt. De geboortegrond van Hlobo is onlosmakelijk verbonden met zijn drang om de geschiedenis en cultuur van zijn land via zijn werk wereldkundig te maken.
AFRIKA 010' in het Wereldmuseum - Ontdek meer dan twee eeuwen Afrika in Rotterdam
Vanaf vrijdag 29 april 2016 tot en met 8 januari 2017 presenteert het Wereldmuseum Rotterdam AFRIKA 010. Deze tentoonstelling omvat de meest opmerkelijke stukken uit de bijzondere Afrikacollectie van het Wereldmuseum samen met enkele bruiklenen van andere Rotterdamse musea. De tentoonstelling toont de verrassende en dynamische veelzijdigheid van Afrika in het licht van verandering en vernieuwing. AFRIKA 010 biedt een hernieuwde kennismaking met de Rotterdamse Afrikacollectie en is aanzet tot een stadsbreed festival.
exhibition “South African Art”
The exhibition gives a contemporary overview of art produced in South Africa and overseas in Europe. From a range of artists (established names and young emerging talents) we have on show paintings drawings, ceramic objects, Ndebele art and drawings of African wildlife. The artists are: Adriaan de Villiers, Esther Mahlangu, Fortune Dlamini, Francois du Plessis, Gavin Rain, Heidi Sincuba, Ira van der Merwe, Jon Eiselin, Lehlogonolo Mashaba, Marlene Dumas, Mbongeni Buthelezi, Mia Chaplin, Mongezi Ncaphayi, Ruan Hoffmann, Samson Mnisi, Sara-J, Thema Khumalo. Most of the exhibited works are for sale.