Maandag 30 Oktober 2017

van ma28.08
t/m do30.11
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition by Ton Dietz: Early postal services in East Africa

Prior to 1888 only Zanzibar Island was part of regular postal services. It lasted until 1890 before the 1st postage stamps were issued along the East Coast of Africa. There were British-Indian, French and German post offices in Zanzibar, followed by German post offices in Lamu Island, Witu, Dar es Salaam, and Bagamoyo, and later elsewhere in what became German East Africa, and British post offices in what became British East Africa in 1895, after taking over from the British East Africa Company. Postage stamps are miniature communication tools, that also have a political and esthetic message, with a strong flavour of ‘identity’.

ascleiden

van za16.09
t/m zo04.02
Nederland, Amsterdam - De Nieuwe Kerk - Tentoonstelling
We Have a Dream - Ghandi, King & Nelson Mandela

3 wereldberoemde personen die grote invloed hadden op de geschiedenis van de twintigste eeuw: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Een nieuw tentoonstellingsconcept, met een schat aan beeld, geluid en ruimtelijk design en van ieder één persoonlijk, iconisch voorwerp. Het publiek stapt in hun wereld, met het onrecht naast de hoop, de grote historische momenten en hun persoonlijke weg daarnaartoe. Zij waren gewone mensen die uitgroeiden tot leiders van grote bewegingen tegen rassendiscriminatie en sociale ongelijkheid. De bezoeker ervaart van dichtbij hoe persoonlijke idealen de wereld kunnen veranderen. Wat waren de keerpunten in de levens van deze drie? Hoe maakten zij het verschil, en waarom inspireren zij nu nog steeds? En: wie zijn hun fakkeldragers, de wereldverbeteraars van nu en morgen? Foto: Walter Dhladhla / Staf / Getty Images, 1995

denieuwekerk

van do21.09
t/m zo28.01
Nederland, Den Haag - Haags Historisch Museum - Tentoonstelling
Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof

Met de nieuwe tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof wordt het levensverhaal verteld van Willem Frederik Cupido, Guan Anthony Sideron en andere van oorsprong Afrikaanse bedienden, die in de achttiende eeuw in slavernij aan Europese hoven werden geschonken. Hiermee brengt het museum een tot nog toe weinig bekend aspect van de Nederlandse geschiedenis naar voren. Daar waar tentoonstellingen over het hofleven vaak voorbij gaan aan bedienden en al helemaal aan die met een niet-Europese achtergrond, licht het Haags Historisch Museum hen nu juist uit.

hhm

van za23.09
t/m zo03.06
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Ik ben een geboren buitenlander

Aspecten van migratie in de collectie van het Stedelijk Museum. Het museum onderzoekt in een aantal tentoonstellingen verschillende aspecten van het thema migratie. In “Ik ben een geboren buitenlander” staat de collectie van het museum centraal: Hoe verhouden kunstenaars zich tot migratie, en op welke wijze brengen ze dit thema in beeld? Deze collectiepresentatie laat zien wat de invloed van migratie kan zijn op kunstenaars nu en in het verleden, en hoe zij de gevolgen ervan verbeelden en in perspectief plaatsen. Kunstenaars o.a.: Marlene Dumas (ZA, 1953), Otobong Nkanga (NG, 1974), Wendelien van Oldenborgh (NL, 1962) e.v.a.

stedelijkmuseum

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Wereldmuseum Amsterdam - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum