Vrijdag 06 Oktober 2017
Zanger/gitarist Moh! Kouyaté uit Guinee
Vrijdag 06 Oktober 2017 21:00
Zanger/gitarist Moh! Kouyaté uit Guinee mixt West-Afrikaanse grooves met soul en jazz. ‘The whole history of Manding guitar music flows through Moh! Kouyate’s fingers’ (FT.com). Moh! Kouyaté kreeg zijn eerste gitaar van zijn oma en leerde de eerste akkoorden van zijn vader. Zijn familie heeft een muzikale traditie die teruggaat tot de 13e eeuw en dat is te horen in Kouyaté’s verhalende zang, maar zijn muziek is absoluut eigentijds: soul, blues en jazz hebben zijn gitaarspel gevormd. Kouyaté luisterde naar gitaristen als Jimi Hendrix, George Benson en Ben Harper en mengde hun technieken met West-Afrikaanse stijlen.
Musical: Disney's The Lion King
Afrika ontwaakt. Een nieuwe dag. Een nieuw leven. Welkom in het rijk van The Lion King. Diep in dit kloppende hart van Afrika ligt het grillige pad naar volwassenheid. Voor de pasgeboren leeuwenwelp Simba is de ‘circle of life’ zojuist begonnen. Een adembenemend verhaal over hoop, avontuur, moed en liefde. Volg Simba tijdens zijn gevaarlijke reis en beleef hoe een kleine leeuw uitgroeit tot machtige koning. Met verbluffend mooie decors, prachtige kostuums en de meeslepende muziek van Elton John en Tim Rice. Disney's The Lion King trok wereldwijd al meer dan 80 miljoen bezoekers en won 70 internationale awards.
tentoonstelling Zuid-Afrikaanse fotografe Zanele Muholi
Deze zomer haalt het Stedelijk Museum de jonge Zuid-Afrikaanse fotograaf Zanele Muholi naar Amsterdam. Muholi is een betrokken fotograaf en visueel activist. In haar werk onderzoekt, documenteert en verbeeldt zij de zwarte LGBTQI identiteit in het hedendaagse Zuid-Afrika. In het Stedelijk zal een selectie te zien zijn uit Faces and Phases (2006 – heden), een serie krachtige, ontroerende en indringende portretten van vrouwen uit de lesbische gemeenschap in haar land, uit de serie Brave Beauties, over transgenders, en uit haar meest recente serie Somnyama Ngonyama (Hail, the Dark Lioness), waarin zij zelf figureert. Eind 2013 won Muholi de Prins Claus prijs en in 2015 kocht het Stedelijk vier werken van haar aan.
Afrovibes Festival 2017 programma in vier steden
Het programma van Afrovibes 2017 is rond. Alle voorstellingen uit Afrika en Nederland zijn bekend. Het uitgebreide randprogramma is inmiddels ook bekend gemaakt. Daarin staat o.a. de Lady Africa modeshow (in Rotterdam en Den Haag) op het programma en komen er design- & foto-tentoonstellingen, treedt Moh ! Kouyaté uit Guinee op in het Bimhuis (Amsterdam), is er muziek van Freddy Massamba (Congo-Brazzaville), komt er spoken word & poetry, zijn er debatten, expertmeetings, masterclasses & workshops, en is er een uitgebreid filmprogramma. Het programmaboekje van het hele festival staat online en u kunt daar door heen bladeren.
iAfrica Film Festival - Rebranding Africa through the lens of Africans!
The iAfrica Film Festival (iAFF) is being organised by Yangambi. Aim of this event is to create an accessible platform for the general public to have an introduction of what African cinema has to offer. Yangambi via iAFF tries to ventilate the continuous development of this form of art and the importance African cinema plays in society. The iAFF is meant as an event welcoming all types of different audiences in which African cinema is shown, highlighting societal issues related to Africa and its diaspora. The event promises to be exhilarating as it provides visitors a different perspective of how African filmmakers view societal issues in and related to Africa.
New exhibition by Ton Dietz: Early postal services in East Africa
Prior to 1888 only Zanzibar Island was part of regular postal services. It lasted until 1890 before the 1st postage stamps were issued along the East Coast of Africa. There were British-Indian, French and German post offices in Zanzibar, followed by German post offices in Lamu Island, Witu, Dar es Salaam, and Bagamoyo, and later elsewhere in what became German East Africa, and British post offices in what became British East Africa in 1895, after taking over from the British East Africa Company. Postage stamps are miniature communication tools, that also have a political and esthetic message, with a strong flavour of ‘identity’.
We Have a Dream - Ghandi, King & Nelson Mandela
3 wereldberoemde personen die grote invloed hadden op de geschiedenis van de twintigste eeuw: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Een nieuw tentoonstellingsconcept, met een schat aan beeld, geluid en ruimtelijk design en van ieder één persoonlijk, iconisch voorwerp. Het publiek stapt in hun wereld, met het onrecht naast de hoop, de grote historische momenten en hun persoonlijke weg daarnaartoe. Zij waren gewone mensen die uitgroeiden tot leiders van grote bewegingen tegen rassendiscriminatie en sociale ongelijkheid. De bezoeker ervaart van dichtbij hoe persoonlijke idealen de wereld kunnen veranderen. Wat waren de keerpunten in de levens van deze drie? Hoe maakten zij het verschil, en waarom inspireren zij nu nog steeds? En: wie zijn hun fakkeldragers, de wereldverbeteraars van nu en morgen? Foto: Walter Dhladhla / Staf / Getty Images, 1995
Félicité, film over zangeres in Kinshassa, DR Congo met muziek van Kasai Allstars
Met de muziek van de wereldberoemde band de Kasai Allstars en het Symphony Orkest van Kinshasa die als rode draad door het verhaal lopen, schetst regisseur Alain Gomis een rauw beeld van de Congolese hoofdstad. Félicité, een vrijgevochten, trotse vrouw, is zangeres in een bar in Kinshasa. Haar leven wordt volledig overhoop gehaald wanneer haar 14-jarige zoon het slachtoffer wordt van een motorongeval. Om hem te redden, gaat ze koortsachtig op zoek naar een oplossing. We volgen Félicité op haar tocht door de zinderende straten van Kinshasa, een bruisende stad vol muziek en dromen.
Safari, documentaire over jagers in Zuidelijk Afrika
In zijn nieuwe documentaire Safari reist regisseur Ulrich Seidl mee met witte Duitsers en Oostenrijkers naar zuidelijk Afrika, waar zij mogen jagen op groot wild. Wat beweegt hen? Seidl laat het in fraai gecomponeerde beelden zien.
Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof
Met de nieuwe tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof wordt het levensverhaal verteld van Willem Frederik Cupido, Guan Anthony Sideron en andere van oorsprong Afrikaanse bedienden, die in de achttiende eeuw in slavernij aan Europese hoven werden geschonken. Hiermee brengt het museum een tot nog toe weinig bekend aspect van de Nederlandse geschiedenis naar voren. Daar waar tentoonstellingen over het hofleven vaak voorbij gaan aan bedienden en al helemaal aan die met een niet-Europese achtergrond, licht het Haags Historisch Museum hen nu juist uit.
Ik ben een geboren buitenlander
Aspecten van migratie in de collectie van het Stedelijk Museum. Het museum onderzoekt in een aantal tentoonstellingen verschillende aspecten van het thema migratie. In “Ik ben een geboren buitenlander” staat de collectie van het museum centraal: Hoe verhouden kunstenaars zich tot migratie, en op welke wijze brengen ze dit thema in beeld? Deze collectiepresentatie laat zien wat de invloed van migratie kan zijn op kunstenaars nu en in het verleden, en hoe zij de gevolgen ervan verbeelden en in perspectief plaatsen. Kunstenaars o.a.: Marlene Dumas (ZA, 1953), Otobong Nkanga (NG, 1974), Wendelien van Oldenborgh (NL, 1962) e.v.a.
Week van de Afrikaanse roman 2017
De derde editie van de Week van de Afrikaanse roman vindt plaats van vrijdag 29 september t/m zondag 8 oktober 2017. De schrijvers en artiesten die dit jaar deelnemen aan de Week van de Afrikaanse roman zijn: Willem Anker, Andries Bezuidenhout, Amy Jephta, Suzie Matlhola, Rudie van Rensburg en Ingrid Winterbach. De meest actuele informatie en een overzicht van het programma kunt u vinden op:
Black Achievement Month 2017 in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam
De 2e editie van de Black Achievement Month wordt bigger and better! We hebben geweldige evenementen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. En we presenteren dit jaar ook vier eigen producties waaronder de Familiedag in NEMO Science Museum en het Black Achievement Awards Gala in het Tropenmuseum. De start van een nieuwe traditie waarin we Black Achievers in het zonnetje zetten! Met o.a. het Afrovibes Festival, Fashion Cities Africa, Read My Wolrd en een Ghana Stmposium.
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.