Zaterdag 04 Februari 2017

zaterdag04.02
Nederland, Landgraaf - Theater Landgraaf - Muziek
concert: Abou Diarra – Koya (Mali)
Zaterdag 04 Februari 2017 20:45

Abou Diarra is een virtuoos op de Kamele N’goni, een snaarinstrument dat zijn ontstaan dankt aan de Mandingo jagers uit de Wassoulou regio. Ondanks de sterke invloed van de Malinese traditie en cultuur, is zijn stijl uniek. Hij reisde met zijn n’goni te voet van Bamako naar Abidjan, naar afgelegen dorpen en grote metropolen op zoek naar verborgen muzikale traditie en moderne grooves, die hij heeft samengebracht in zijn muziek. Zijn bijnaam “Jimi Hendrix” heeft hij te danken aan zijn grote leermeester, de inmiddels overleden blinde n’goni virtuoos Vieux Kanté. Abou Diarra behoort tot de nieuwe generatie Malinese muzikanten en is momenteel in heel West-Afrika “hot”. Sinds 2008 is Abou Diarra met grote regelmaat te zien tijdens concerten en festivals in Afrika en Europa.

theaterlandgraaf swil

van wo01.02
t/m wo26.04
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 01 Februari 2017 22:00
t/m Woensdag 26 April 2017

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night.

barbes mandingo ambassadors at my space

van vr21.10
t/m za31.03
Nederland, Scheveningen - AFAS Circustheater - Dans en theater
Musical: Disney's The Lion King

Afrika ontwaakt. Een nieuwe dag. Een nieuw leven. Welkom in het rijk van The Lion King. Diep in dit kloppende hart van Afrika ligt het grillige pad naar volwassenheid. Voor de pasgeboren leeuwenwelp Simba is de ‘circle of life’ zojuist begonnen. Een adembenemend verhaal over hoop, avontuur, moed en liefde. Volg Simba tijdens zijn gevaarlijke reis en beleef hoe een kleine leeuw uitgroeit tot machtige koning. Met verbluffend mooie decors, prachtige kostuums en de meeslepende muziek van Elton John en Tim Rice. Disney's The Lion King trok wereldwijd al meer dan 80 miljoen bezoekers en won 70 internationale awards.

stage-entertainment

van do24.11
t/m vr28.04
Nederland, Amsterdam - Prince Claus Fund - Tentoonstelling
Tentoonstelling Prins Claus prijswinnaar El Anatsui (Ghana)

El AnatsuiEl Anatsui (Ghana, 1944) is een van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars. Zijn grote wandkleden van flessendopjes zijn over de hele wereld geliefd bij een groot publiek. De kunstenaar ontving tot op heden veel lof, waaronder een oeuvreprijs tijdens de Biënnale van Venetië in 2015 en een Prins Claus Prijs in 2009

princeclausfund

van wo25.01
t/m zo05.02
Nederland, Rotterdam - Rotterdam - Film
Afrikaanse films op IFFR 2017

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is er weer, alweer de 46e editie, met ongetwijfeld ook films uit en over Afrika. Ook dit jaar waarschijnlijk weer de meeste films over Afrika, die elders zijn gemaakt.

iffr

van di03.01
t/m ma15.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Exhibition: 'Neither Black Nor White revisited'

This exhibition is initiated by Studio Kurtycz. Studio Kurtycz was created in Paris in 2002 by the artists Anna Kurtycz (Mexico-Poland) and RUDEK (The Netherlands) as a creative space using graphic art in a very open and unconventional way. Ttraditional printing techniques are combined with other ways of artistic expression as painting, installation, street art and photography, often with a social engagement. From 2008 until 2015, Studio Kurtycz was located in West-Africa (first in Ghana and then in Benin) developing projects in interaction with the local population and local artists.

ascleiden

van za21.01
t/m za18.02
Nederland, - Nederland - Dans en theater
Sal Ek Altyd Wit Wees - gebaseerd op het werk v/d prominente Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog

'Sal Ek Altyd Wit Wees' is een multimediale voorstelling met superieure musici: Trombonist Wolter Wierbos, componist/pianist/bassist Ernst Glerum en acteur/zanger/accordeonist Felix Strategier. Videast Martijn Grootendorst plaatst met spel van video en licht spelers en bezoekers voortdurend in een ander (politiek) landschap. De verpletterende teksten van Krog zijn voor een deel heel persoonlijk, ruig en kwetsbaar. Voor een ander deel zijn ze fel politiek gekleurd, ze komen immers voort uit het Zuid-Afrika met zijn enorme politieke en raciale tegenstellingen. Niet voor niets is de titel van een van haar gedichten: Land van genade en verdriet.

theatergroepflint speeldata

van wo01.02
t/m do16.02
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
bronzen beelden van Boukaré Bonkoungou (Burkina Faso, 1978)

Galerie 23 presenteert bronzen beelden van Boukaré Bonkoungou (Burkina Faso, 1978). De expositie zal geopend worden op zondag 5 februari om 16u door Peter Bettenhaussen. Bettenhaussen, is cultureel antropoloog en oud conservator volkenkunde van het Museon in Den Haag, waaraan hij decennialang verbonden was en waarvoor hij tientallen tentoonstellingen en educatieve projecten maakte. In 2002, startte hij in Groenlo galerie Huijs Basten Asbeck, gespecialiseerd in moderne niet westerse kunst, met name uit West-Afrika. Samen met zijn echtgenote is er sindsdien veel gereisd in o.a. Benin, Mali, Togo en Mali om  ( jonge) beeldende kunstenaars te ontmoeten, waaronder Bonkougou in 2005.

galerie23

van do26.01
t/m wo08.03
Nederland, - Nederland - Film
Cartas da Guerra (film over Portugese arts tijdens Angolese koloniale oorlog

Al doet de titel Cartas da Guerra (Oorlogsbrieven) anders vermoeden, deze 3e film van de Portugese regisseur Ivo Ferreira is vooral een betoverend, in prachtig zwart-wit geschoten verhaal over verlangen en liefde. Hij baseerde het door hemzelf geschreven scenario op de bundeling van brieven die de beroemde Portugese schrijver en arts António Lobo Antunes ruim veertig jaar geleden aan zijn vrouw schreef. In 1971 wordt de Portugese legerarts António naar het Afrikaanse Angola verscheept voor een verblijf van twee jaar. Portugal is op dat moment verwikkeld in een bloedige oorlog met haar kolonie Angola.Ferreira toont António in Angola, terwijl een vrouwelijke voice-over zijn brieven voorleest.

filmladder

van vr04.11
t/m zo26.03
Nederland, Amsterdam - Allard Pierson Museum - Tentoonstelling
Fototentoonstelling: Heilige Boeken – de Garima-evangeliën uit Ethiopië

Het gaat om zeer oude geïllustreerde manuscripten met de evangeliën van Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes, en tabellen voor het opzoeken van parallellen in evangelieteksten, ontworpen door Eusebius van Caesarea (circa 263–339). Door koolstof­datering kon recentelijk de ouderdom van de boeken worden bepaald tussen de vierde en de zevende eeuw. Dit was een sensationele ontdekking, omdat dat eeuwen eerder is dan oorspronkelijk werd aangenomen. De Garima-evangeliën vormen bovendien het vroegst bekende voorbeeld van een compleet overgeleverde set afbeeldingen van de vier evangelisten.

allardpiersonmuseum